سال 2005، زمانی که ام.وی.ام X33 برای اولین بار راهی بازار چین شد، شرکت چری نام این خودرو را NCV گذاشته بود و سپس فقط نام تیگو را بدون هیچ پسوند حرفی یا عددی، برای آن انتخاب کرد! اما با گذر زمان و استقبال عمومی از خودروهای کلاس کراساور در سرتاسر جهان، شرکت چری هم به این نتیجه رسید که خانواده محصولات کراساور خود را توسعه دهد و آنها را با عنوان عمومی تیگو عرضه کند. بنابراین این شرکت در سال 2010، نام چری تیگو را به چری tiggo3 تغییر داد و نخستین فیسلیفت این خودرو را به بازار فرستاد؛ این مدل همان فیسلیفتی بود که در فاصله سالهای 93 تا 95 در کشورمان به فروش میرسید. در سال 2014 نیز دومین فیسلیفت تیگو 3 با گیربکس CVT به بازار چین معرفی شد و فروش آن تا سال 2018 ادامه داشت. شرکت مدیران خودرو نام این فیسلیفت را X33 S گذاشت و تحویل آن را با دو تیپ معمولی و اسپرت از سال 1395 در ایران آغاز کرد. سومین فیسلیفت تیگو 3 که به عنوان مدل 2020 با گیربکس اتوماتیک راهی بازار چین شده است، حال با عنوان ام.وی.ام X33 S AT Excellent Sport به بازار کشورمان راه پیدا کرده و نسخه جدید آن بر مبنای همان پلتفرم قبلی توسط شرکت مدیران خودرو در منطقه ویژه تجاری ارگ جدید تولید میشود. در این مطلب قصد داریم این خودرو را بررسی کنیم.
طراحی ظاهری:
خودروی چری تیگو3 که در ایران با نام ام.وی.ام X33 S شناخته میشود، از ابتدا بر اساس پلتفرم و قالبهای تویوتا RAV4 طراحی و ساخته شد. این خودرو در نسل سوم و در نسخه اکسلنت اسپرت اتوماتیک دارای ظاهر کلی شبیه به نسخه قبلی است و تنها در جزئیات با نسل قبلی متفاوت است. در نمای ظاهری خودرو، شاهد اضافه شدن کیت بدنه جدید هستیم که شامل سپر اسپرت و جدید جلو، دیفیوزر جدید زیر سپر عقب و رکابهای جانبی است. همچنین در تیپ جدید اکسلنت اسپرت، سنسورهای عقب که در تیپ اسپرت حذف شده بود، مجددا به سپر عقب خودرو اضافه شدهاند. ام.وی.ام X33 S نیوفیس، شبیه به سبک کلی بدنه همان فیس لیفتهای سابق X33 طراحی شده است و فقط چهره ظاهری خودرو تغییر کرده است و کابین و پیشرانه خودرو دست نخورده باقی مانده است. نمای نسخه جدید X33 S نیوفیس، با جلوپنجره جدید و باریک، جسورانهتر، تهاجمیتر و جذابتر به نظر میرسد. این جلوپنجره ابتدا در تیگو 8 استفاده شد، سپس در ام.وی.ام X55 آن را ملاقات کردیم و حالا هم نوبت به ام.وی.ام X33 S نیوفیس رسیده است. حذف مه شکن گرد و دایرهای شکل از زیر سپر جلو باعث شده تا چراغهای نواری LED در وسط دریچه هوای چندگوش طرفین سپر تعبیه شوند.
یک نوار کرومی باریک دو چراغ اصلی جلو را به هم متصل کرده است که در وسط آن لوگوی MVM درج شده است. استفاده از رینگهای جدید 10 پره الیاژی 17 اینچی، تنها ویژگی جدید این فیسلیفت در نمای جانبی است. بنابراین در نمای جانبی و عقب خودرو، نباید منتظر تغییر ظاهری جدیدی باشید. حتی کابین خودرو هم تغییری نکرده و به غیر از چیدمان جدید دکمههای کنترلی روی فرمان، هیچ تغییر ظاهری جدیدی را نمیبینیم. چراغهای عقب خودرو با همان طرح نسلهای قبلی در طرفین در محفظه بار قرار دارند و چراغهای مهشکن نیز با همان ظاهر قدیمی بر روی قسمت بالایی سپر عقب جای گرفتهاند.
نمای کلی عقب از خودروی سوزوکی گرند ویتارا موجود در ایران تقلید شده است و دریچههای چهارگوش اگزوزهای مجازی نیز در طرفین دیفیوزر زیر سپر عقب تعبیه شدهاند که تنها برای جلب توجه ظاهری در این مدل وجود دارند. جای لاستیک زاپاس نیز همانند نسلهای قبلی، روی در محفظه بار عقب جای گرفته و حس اسپرتتری به نمای عقب خودرو بخشیده است. در محفظه بار این خودرو مانند سایر کراساورهای چینی به سمت بالا باز نمیشود و همانند سوزوکی ویتارا به کناره باز میشود که با توجه به وجود چرخ زاپاس در روی در عقب، اجتنابناپذیر است. ریلهای باربند در روی سقف وجود دارند و در قسمت عقب سقف یک اسپویلر تعبیه شده است. این خودرو با طول 4419 میلیمتر، عرض 1765 میلیمتر و ارتفاع 1651 میلیمتر در رده کراساورهای متوسط قرار دارد و با فاصله 2510 میلیمتری بین محورهای جلو و عقب، در مقایسه با رقبا، فضای پای نسبتا کمی در صندلیهای ردیف دوم دارد.
طراحی کابین:
کابین خودروی ام.وی.ام X33 S اسپرت اکسلنت در مقایسه با نسل قبلی تقریبا هیچ تغییر ظاهری نداشته است و همان طرح تکراری نسلهای قبلی را دارد. هرچند که علیرغم تکراری بودن نمای کابین، هنوز تریم داشبورد ظاهر زیبا و قابل قبولی دارد و طرح ارگونومیک داشبورد و کنسول وسط با تمرکز بر راحتی راننده انجام شده است. تنها تغییر ظاهری در مقایسه با نسل قبلی، تغییر چیدمان دکمههای کنترل سیستم صوتی و کروزکنترل روی غریبلک فرمان است. در قسمت بالای داشبورد دریچههای سیستم تهویه مطبوع قرار دارند و در زیر آنها یک صفحه نمایش لمسی 8 اینچی سیستم اطلاعات و سرگرمی با درگاه USB و اتصال بلوتوث قرار دارد. سیستم ناوبری یا مسیریاب GPS به همراه دوربین عقب در این خودرو به صورت استاندارد وجود دارند. دکمههای سیستم تهویه مطبوع پایینتر از صفحه نمایش تعبیه شدهاند و در محل اتصال کنسول وسط و داشبورد یک فضای خالی برای قرار دادن کیف پول، کلید یا گوشی تلفن همراه وجود دارد. دور دریچههای تهویه و همچنین قطعات روی رودریها، توسط زههای طلایی رنگ تزیین شده است. در تریم کابین ام.وی.ام X33 S تیپ جدید، از چرم قهوهای استفاده شده است، در صورتی که تا قبل از این، شرکت مدیران خودرو از چرم مشکی برای کابین X33 S تیپ اسپرت استفاده میکرد.
همچنین برای تمایز بیشتر تیپ جدید با تیپ قبلی، برخی از قطعات کابین مانند قاب دور دریچههای سیستم تهویه، دستگیرهها و تزیین رودریها به رنگ طلایی، تزیین شدهاند. علیرغم تغییرات ظاهری، در قسمت فنی خودرو هیچ تغییری رخ نداده و تیپ اکسلنت اسپرت، دقیقا مشابه تیپ اسپرت است. این خودرو دارای سیستم فرمان برقی EPS است و به سیستم کامپیوتر سفری و سیستم مدیریت پیمایش مجهز شده است. این خودرو در نسل جدید به امکاناتی نظیر دو ایربگ، چراغ روشنایی روز (DRL)، غربیلک فرمان با دکمههای کنترلی، تزیینات جدید تریم کابین و رودریها، کروز کنترل، سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (ESC)، پیشگیری از هرزگردی و کنترل کشش (TCS)، سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایی (HAC)، سانروف برقی، تریم چرم مصنوعی صندلیها و رودریها، گرمکن صندلیهای جلو، نمایشگر لمسی 8 اینچی، ناوبری GPS، سنسور پارک عقب، دوربین عقب، سنسور نور چراغهای جلو، تهویه مطبوع اتوماتیک، سیستم صوتی با 4 بلندگو، آینههای تاشوی برقی و اتصال بلوتوث مجهز شده است.
مشخصات فنی:
نسل چهارم چری تیگو 3 مدل 2020، در کشور چین پیشرانه 1.6 لیتری نسل قبلی خود را حذف کرده و تنها از پیشرانه 1.5 لیتری تنفس طبیعی برای بازار داخلی چین استفاده میکند. این پیشرانه 1.5 لیتری تنفس طبیعی، در واقع همان موتور خودروی چری آریزو 5 است که قدرت حدود 116 اسب بخار ایجاد میکند. این در حالی است که شرکت مدیران خودرو برای مدل ام.وی.ام X33S اتوماتیک اکسلنت اسپرت به تغییر موتور این نسل از X33 رضایت نداده و از همان موتور 2.0 لیتری تنفس طبیعی نسل قبلی در X33 اتوماتیک جدید نیز استفاده میکند.
گیربکس این خودرو نیز، با یک تغییر بزرگ همراه شده است و شرکت مدیران خودرو پس از حدود 6 سال استفاده مداوم از گیربکس CVT در حال حاضر آن را با یک گیربکس اتوماتیک 5 سرعته کاملا جدید جایگزین و برای X33S نیوفیس استفاده کرده است. این پیشرانه 4 سیلندر 2.0 لیتری تنفس طبیعی DVVT با 16 سوپاپ و حجم دقیق 1971 سیسی و استاندارد آلایندگی یورو5 دارای قدرت 139 اسب بخار در دور موتور 5750 دور در دقیقه و گشتاور 182 نیوتنمتر در دور موتور 4300 دور در دقیقه است. توان خروجی از طریق یک گیربکس 5 سرعته اتوماتیک به چرخهای جلوی این کراساور منتقل میشود و قابلیت تعویض دنده تیپ ترونیک نیز در این خودرو میسر شده است. این قوای محرکه توانایی رساندن خودرو به حداکثر سرعت 175 کیلومتر در ساعت را دارد و میزان مصرف سوخت ترکیبی اعلامی این خودرو 9.5 لیتر در صد کیلومتر است. مصرف سوخت بالای این کراساور یکی از ایرادات اساسی آن است، چرا که طبق نظر مالکان این خودرو، میزان مصرف سوخت واقعی آن در هر صد کیلومتر 11 تا 12 لیتر است که در قیاس با رقبایش اصلا مقرون به صرفه نیست. ظرفیت باک خودرو 55 لیتر و وزن این خودرو 1420 کیلوگرم است.
قیمت و رقبا در بازار:
چری تیگو 3 مدل 2020 در بازار چین، حدود 67 تا 80 هزار یوآن قیمت دارد که حدود 9500 تا 11000 دلار است. بنابراین قیمت شرکتی ام.وی.ام X33 نیوفیس AT در ایران، حدود 900 میلیون تومان است که با توجه به اوضاع بازار خودروی داخلی، این خودرو در بازار آزاد با قیمتی بین 1.1 تا 1.2 میلیارد تومان به فروش میرسد. از میان خودروهای کراساور موجود در کشور، خودروهایی نظیر لیفان X60، ساندرو استپوی، جک S3، هایما S5 از جمله رقبای اصلی امویام X33 S خواهند بود که با توجه به تکنولوژی قدیمی پیشرانه تنفس طبیعی و میزان مصرف سوخت بالای آن، شانس خوبی در این رقابت ندارد. البته در نظر داشته باشید که خودروهایی مانند لیفان X60 و ساندرو دیگر روی خط تولید قرار ندارند.