وانت آمیکو آسنا جهت پر کردن خلا خودروهای تجاری چهارچرخ 4×4 در بازار ایران معرفی شده است.
شرکت آمیکو پیش از این، تجربه فعالیت در تولید خودروهای سنگین و نیمه سنگین را داشته است و پیکاپ آسنا و آراز اولین تجربه این شرکت برای حضور در بازار خودروهای تجاری غیرسنگین است. شرکت آمیکو با همکاری کمپانی هوانگهای اتو Huanghai Auto چین، زمینه مونتاژ مدل N2 آن شرکت را در ایران فراهم نمود.
پس از امضای قرارداد همکاری میان این دو شرکت در سال ۹۷ خودروی N2 آن شرکت، با نام آمیکو آسنا به سفارش شرکت خودروسازی آمیکو (ارس خودرو) و توسط شرکت شاد خودرو تولید و روانه بازار کشور شد. آسنا دوکابین با پلتفرم N2 شرکت چینی Huanghai Auto ساخته شده است و تولید رسمی آن در چین از ابتدای 2016 استارت خورده است. پیشرانه هوانگهای N2 با میتسوبیشی لنسر و میتسوبیشی اوتلندر 2006، بیوایدیS6 مدل 2013 و همچنین هاوال H5 جدید یکسان است.
خودروسازی هوانگهای (Huanghai)، زیرمجموعه گروه صنعتی SG Automotive چین است. این مجموعه در سال ۱۹۸۴ تاسیس شد و امروزه دارای برندهای متنوعی در زیرمجموعه خود است. انواع خودرو در کلاس شاسیبلند، وانت و انواع اتوبوس و کامیون توسط زیرمجموعههای SG تولید میشوند. وانت آمیکو آسنا، در حقیقت محصول شرکت هوانگهای در شهر داندونگ در ایالت لیائونینگ چین است. گروه صنعتی آمیکو در سال ۱۳۶۸ با تاسیس شرکت صنعتی آذرموتور در منطقه جلفا مرز بین کشورهای آذربایجان، ارمنستان و ترکیه افتتاح شد و برند خود را به نام آمیکو (AMICO) مخفف عبارت Azar Motor Industrial CO ثبت کرد.
این مجموعه سابقه تولید انواع تراکتور، ادوات کشاورزی، آبگرمکن خورشیدی، کولر گازی، کلاه ایمنی موتورسیکلت، باتری ۲.۵ تا ۲۲۰ آمپرساعتی، پانلهای سقفی و ساندویچ پانل دیواری را در کارنامه خود داشته است. آمیکو هماکنون علاوه بر پیکاپ آسنا، ده مدل کامیون و کامیونت برای مصارف باربری و راهسازی مونتاژ میکند. طبق ادعای شرکت سازنده، سیستم شاسی، تعلیق و کابین آمیکو آسنا از نظر طراحی و عملکرد، مشابه فورد F150 مدل ۲۰۰۸ آمریکایی است.
طراحی بدنه:
خودروی وانت آمیکو آسنا دارای طول ۵۵۶۰ میلیمتر، عرض ۱۸۴۰ میلیمتر و ارتفاع ۱۸3۰ میلیمتر است و با فاصله ۳۴۰۵ میلیمتری بین محورهای جلو و عقب فضای مناسبی را در نسخه دوکابین فراهم مینماید. در نمای جلو، این خودرو شباهت زیادی با مدلهای قدیمیتر فورد F-150 دارد و تنها تفاوت محصول ایرانی با نمونه ساخت شرکت هوانگهای چین، استفاده از نام آمیکو با حروف انگلیسی بر روی جلوپنجره آن است که تاثیر منفی بر ظاهر خودرو گذاشته است.
وانت آمیکو آسنا در طراحی بدنه به ویژه در نمای جانبی، طرح ستونها و محفظه بار از تویوتا هایلوکس الگو گرفته است و طراحی ظاهری نسبتا زیبایی را ارایه داده است، به ویژه شیب ستونها و طرح پنجرهها شباهت زیادی با هایلوکس دارد. در نمای ظاهری جلوی وانت آسنا، چراغها و جلوپنجره تا حدودی ساده و بدون خطوط پیچیده به نظر میرسند و مانند نسلهای قبلی وانت فورد F-150 هیجان خاصی به بیننده منتقل نمیکند.
سپر جلو با تلفیق جایگاه چراغهای مهشکن با دریچههای هوا، چهره ساده آمیکو آسنا را بیشتر تکمیل کرده است. در نمای عقب شاهد نمایی مشابه با اکثر پیکاپهای تجاری هستیم که در نوع خود متناسب به نظر میرسد و دستگیره کرومی روی درصندوق بارزترین مشخصه این قسمت است. چراغ عقب، با حالت مثلثی که در گوشهها دارد، چندان ساده نیست و لولههای سیاهرنگ حفاظ پشت بدنه و گیرههای طنابکشی در طرفین قسمت بار نصب شدهاند.
در نمای جانبی گلگیرهای عضلانی توسط قوس دور محفظه چرخها ایجاد شده است که در امتداد سپرهای جلو و عقب و زیر درهای جانبی نیز دیده میشود و رینگهای آلومینیومی 17 اینچی با لاستیکهای سایز 265/65 R17 نمای اسپرتی را به خودرو دادهاند. بخش بار آمیکو آسنا با اندازه 1820x1520x520 میلیمتر جادار است و قابلیت حمل ۱۴۰۰ کیلوگرم بار را دارد.
شاید بتوان گفت که پیکاپ آمیکو آسنا یک کپی قابل قبول از فورد سری F نسل قبل است و با توجه به شهرت چینیها در کپیکاری، نتیجه کار نسبتا خوب از آب درآمده است. در هر صورت، خودروی آمیکو آسنا به طور 100 درصد یک خودروی پیکاپ تولید داخل نیست و همان خودروی Huanghai کشور چین است که آمیکو با خرید پلتفرم آن و تغییراتی در خط تولید، توانسته آن را با نام آمیکو به بازار عرضه کند. در واقع شاسی، تعلیق و کابین آمیکو آسنا از فورد F150 مدل 2008 اقتباس شده است.
نمای ظاهری ساده و سایز بزرگ این وانت باعث شده تا این خودرو سوژه خوبی برای تیونرها و آفرودبازها باشد و نسخههای اصلاحشده آن در جادهها و شهرها دیده میشوند که دارای جذابیت بصری و فنی بیشتری هستند. طول زیاد 5.5 متری آمیکو آسنا میتواند برای کاربرد سازمانی بسیار کاربردی باشد، ولی امکان گیرکردن کف خودرو در هنگام عبور از تپهها، موانع و بلندیها وجود دارد.
گلگیرها، رکاب و قسمت پایین درهای ورودی کابین، هماهنگی بسیار خوبی دارند. بر روی درها و پانل جانبی بدنه، لوگو و نام شرکت میتسوبیشی دیده میشود تا مشتری را مجاب کند که پیشرانه و تجهزات فنی ژاپنی آن شرکت بر روی این پیکاپ چینی نصب شده است. وزن این وانت 1810 کیلوگرم است و حجم مخزن سوخت 60 لیتر است.
طراحی کابین:
پیکاپ آمیکو آسنا در نسخههای تنفسطبیعی و توربوشارژ، دارای طراحی کابین و تریمهای متفاوتی است. فضای داخلی در مدل توربو با گیربکس اتوماتیک، تجهیزات مدرن و نمای لوکسی دارد تا دلیل اختلاف قیمت با مدل دنده دستی مشخص باشد. طراحی داشبورد در آسنا دنده دستی، مشابه وانتهای چینی قدیمی موجود در ایران است. هرچند که نمایشگر لمسی ۷ اینچ برای این مدل نیز استفاده میشود، اما حالت سیلندری پنلهای راننده در پشت فرمان و دریچههای خروجی هوای منحنی سیستم تهویه با طرح بال پرنده در طرفین مانیتور و فرمان کاملا مدور، حس یک خودروی قدیمی ساخت چین را تداعی میکنند.
تریم داشبورد و رودریها از جنس مواد پلاستیکی خشک با کیفیت متوسط و ارزانقیمت ساخته شده است. در نسخه توربو، طراحی کابین آمیکو آسنا بر خلاف برخی پیکاپهای آفرود قدیمیتر کمی مدرنتر و زیباتر است و کاملا با نسخه تنفسطبیعی آن متفاوت است، به ویژه در قسمت کنسول میانی و تونل جعبه دنده که با تریم آلومینیومی تزیین شدهاند و همراه با طراحی مدرن نمایشگر، پانل داشبورد و سیستم تهویه مطبوع و دریچه های هوای روی داشبورد، نمای بهروز و جدیدی به نمایش میگذارد.
ولی در نسخه تنفسطبیعی این وانت، پلاستیک براق اطراف نمایشگر و تریم روی داشبورد، کابین را بیکیفیتتر از نسخه توربو نشان میدهد. پنل کیلومترشمار با طرح سیلندری سه گانه تعبیه شده، تا حدودی شبیه تویوتا هایلوکس نسل قبل به نظر میرسد. فرم غربیلک فرمان با طرح سه پره، بسیار قدیمی و از مدافتاده است.
صندلیها و روکش رودریها به همراه غربیلک فرمان با چرم مصنوعی پوشانده شدهاند. گنجایش فضای کابین مناسب است و ردیف دوم صندلیهای عقب نسبتا جادار است که فضای پای کافی برای سرنشینان فراهم مینماید. درهای خودرو به خوبی عایقبندی شدهاند و حتی برای عبور از رودخانههای عمیق هم آببندی شدهاند. فضای بار طویل آن علیرغم برخورداری از حجم مناسب بار، رانندگی را در شهر و مسیرهای آفرود سختتر میکند.
در بحث تجیهزات ایمنی و امکانات رفاهی، خودروی پیکاپ آمیکو آسنا دارای سطح امکانات نسبتا خوبی است که شامل سیستمهای قفل دیفرانسیل، ترمزهای ۴ پیستونه و شاسی ضربه گیر ۴ مرحلهای، صندلیهای با روکش چرمی دو رنگ، گارد ایمنی اتاق، رکاب سواری، دوربین دید عقب، فرمان هیدرولیک، دکمههای کنترل سیستم صوتی روی فرمان، صفحه نمایش 7 اینچی لمسی سیستم اطلاعات و سرگرمی، شیشههای برقی، سیستم تهویه مطبوع، اتصال بلوتوث، پورت USB، سیستم صوتی MP3 با چهار اسپیکر، خروجی برق 12 ولت، آینه عقب الکتروکرومیک، آینههای جانبی با تنظیم برقی، سیستم مسیریاب GPS مجهز به نقشه کامل ایران و چراغهای روشنایی روز (DRL) هستند.
سیستم تهویه مطبوع در نسخه توربوشارژر از نوع دیجیتال اتوماتیک است. در زمینه امکانات ایمنی این خودرو به دو کیسه هوا، سیستم ترمز ABS به همراه توزیع الکترونیکی نیروی ترمز بین چرخها (EBD) و تنظیم ترمز جهت تعادل محور عقب (DRP) مجهز شده است، این درحالی است که خودروهای فوتون ایران خودرو دیزل و یا کاپرا 2 از سیستم کنترل کشش و کنترل پایداری الکترونیکی بهرهمند هستند.
مزیت آمیکو آسنا ترمزهای 4 پیستونه و شاسی ضربهگیر 4 مرحلهای آن است که سطح ایمنی این پیکاپ را افزایش داده است. آسنا در نسخه توربوشارژر اتوماتیک، از تزیینات چرمی روی داشبورد و فرمان با تریم دو رنگ بهره میبرد. همچنین در این مدل، پنل راننده در پشت فرمان، مسطح است و کامپیوتر سفری با نمایشگر دیجیتال TFT تعبیه شده است. برای این مدل خودرو، دریچههای تهویه مطبوع در بالای مانیتور لمسی نصب شدهاند و فرمان با طراحی مدرن و D-Cut در پایین وجود دارد.
مشخصات فنی:
دو مدل تنفسطبیعی و توربوشارژر پیکاپ آمیکو آسنا در بازار ایران، از دو نوع پیشرانه متفاوت کمپانی میتسوبیشی استفاده مینمایند. در نسخه تنفس طبیعی دوگانهسوز از پیشرانه 4 سیلندر 2.4 لیتری سری 4G69 S4N کمپانی میتسوبیشی استفاده میشود که طی سالهای 2003 تا 2008 در محصولات این شرکت نظیر اوتلندر و لنسر مورد استفاده قرار میگرفته است. این نمونه آمیکو آسنا، قدرت ۱۴۳ اسببخار در دور موتور ۶۰۰۰ دور بر دقیقه و گشتاور ۲۱۰ نیوتنمتر در دور موتور ۴۴۰۰ دور بر دقیقه ایجاد میکند.
نهایت سرعت این نسخه ۱۳۰ کیلومتر بر ساعت است و در مدت حدود ۱۵ تا ۱۶ ثانیه، از حالت سکون به سرعت ۱۰۰ کیلومتر برساعت میرسد. آسنا دنده دستی با موتور تنفسطبیعی، یک پیکاپ دو دیفرانسیل با وزن ۱81۰ کیلوگرم و میانگین مصرف سوخت ۱۱ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر است. در مدل توربوشارژ بنزینی یک پیشرانه 4 سیلندر 2.4 لیتری(۲۳۷۸ سیسی) توربوشارژر سری 4K22 شرکت میستوبیشی استفاده میشود که قدرت ۲۱۸ اسب بخار در دور موتور ۵۲۰۰ دور بردقیقه و گشتاور ۳۲۰ نیوتنمتر در دور موتور ۲۰۰۰ دور بردقیقه تولید میکند.
این مدل برای رسیدن به سرعت صد کیلومتر برساعت به ۱۱ تا ۱۲ ثانیه نیاز دارد و نهایت سرعت آن ۱۵۰ کیلومتر برساعت است. مصرف سوخت ترکیبی آسنا توربو اتوماتیک، ۱۰ لیتر در هر صد کیلومتر است.
هر دو نسخه دارای استاندارد آلایندگی یورو5 هستند و هر دو دو دیفرانسیل بوده و به سیستم قفل دیفرانسیل اتوماتیک مجهز هستند. نسخه توربوشارژ با دو نوع گیربکس اتوماتیک ۶ سرعته و دستی ۵ سرعته با دنده کمکی(۵+۱) ارایه میشود، اما مدل تنفس طبیعی، فقط با جعبهدنده دستی 5 سرعته با دنده کمکی شرکت زوماکس و کلاچ ساخت شرکت والئو فرانسه عرضه میشود. آمیکو آسنا از موتور دوگانهسوز بنزینی و سی.ان.جی بهره میبرد که میتواند فاکتور مثبتی برای این وانت تلقی شود، به ویژه که مسافت حرکت آن را در مسیرهای آفرود افزایش می دهد.
یک ترسنفرکیس Transfer Case جهت انتخاب نحوه انتقال نیرو به چرخها در آمیکو آسنا وجود دارد تا راننده بتواند انتقال نیرو به چرخها را در سه حالت 2H (دوچرخ عقب سبک)، 4L (همه چرخها سنگین) و 4H (همه چرخها سبک) تنظیم نماید. سامانه هوشمند قفل اتوماتیک دیفرانسیل جهت جلوگیری از هرزگردی در این وانت به کار رفته است تا قابلیتهای آفرودی و عبور از مسیرهای لغزنده برای آمیکو آسنا راحت باشد.
وضعیت بازار و رقبا:
آمیکو آسنا پیکاپ چینی با ظاهری قابلقبول و توانایی چهارچرخ برای مشتریان ایرانی مطلوب است که میتواند نیازهای شهری و آفرود آنان را برآورده کند. با این وجود، عرضه محدود و عدم اطمینان مشتریان از خدمات پس از فروش و یا آینده این خودرو در بازار کشور سبب شده تا علاقهمندان به پیکاپهای آفرود با شک و تردید به سمت خرید این خودرو بروند و بیشتر ترجیح میدهند تا به سراغ نمونههای دست دوم تویوتا هایلوکس یا نیسان پیکاپ بروند. در نتیجه وضعیت فروش آمیکو آسنا در بازار ایران چندان پررونق و پرحرارت نیست، ویژه که با ورود رقبایی نظیر KMC8 و وانت کلوت این وانت شرایط دشوارتری را در بحث فروش و بازار خواهد داشت.
در شرایط کنونی بازار کشور، پیکاپ آمیکو آسنا صفر کیلومتر میتواند از تمام پیکاپهای تولید داخل وضعیت بهتری داشته باشد و قابلیتهای آفرودی آن بالاتر از رقبای موجود خواهد بود. با توجه به تولید داخل بودن این خودرو، هزینههای نگهداری، تعمیرات و قطعات آمیکو آسنا به مراتب پایینتر از رقبای وارداتی آن خواهد بود. هماکنون در بازار آزاد، آسنا دندهای به قیمت 1 میلیارد تومان فروخته میشود، درحالی که نسخه اتوماتیک به دلیل کمبود موجودی در بازار، قیمتی بین 1.5 تا 1.7 میلیارد تومان دارد. رقبای این خودرو در بازار داخلی جک T8 کرمان موتور، کلوت مکث موتور، وانت G9 بهمن موتور و فوتون تونلند ایران خودرو هستند.