اختصاصی پایگاه خبری سبقت آزاد| آیا تا به حال برایتان پیش آمده که در حین رانندگی سنگی به شیشه خودروی شما برخورد کند و شیشه خودروی شما پس از تنها چند دقیقه دچار ترک خوردگی یا شکستگی گردد؟ آیا در چنین شرایطی با مراجعه به نمایندگی، شیشه خودروی خود را تعویض نموده اید یا آن را ترمیم کرده اید؟ البته ترمیم شیشه های ترک خورده برای هر نوع شکستگی مقدور نمی باشد. چون در صورتی که ترک شیشه بزرگ باشد، در آینده احتمال پیشروی ترک در محل شکستگی شیشه وجود دارد و از نظر هزینه هم برای صاحب خودرو مقرون به صرفه نیست. هر چه زودتر برای ترمیم شیشه سنگ خورده اقدام نمایید، به دلیل عدم پیشرفت ترک، احتمال بهبود و ترمیم شیشه بیشتر خواهد بود و برای شما هزینه کمتری خواهد داشت.
یکی از روشهای ترمیم شیشههای خودروی سنگ خورده و دارای ترک استفاده از چسبهای سیلیکون ویژهای می باشد که توسط اشعه ماوراء بنفش(UV) پخته و سفت می گردد. هزینه ترمیم، به نسبت بزرگی ترک یا سنگ خوردگی و مقدار چسب مصرف شده متغیر است. ابزار ترمیم شیشه خودرو معمولاً ساخت کشور آمریکا، ایتالیا و آلمان است که اخیراً کشورهایی مانند چین نیز مبادرت به ساخت آن نموده اند. اگر ترک یا سنگ خوردگی شیشه بیشتر از حد معمول نباشد، اپراتورها ترمیم شیشه خودرو را با تضمین 100% انجام می دهند که در چنین مواردی اثر ناشی از سنگ تا حدود 70% محو می گردد و احتمال پیشروی ترک روی شیشه کمتر از 1% خواهد بود. دستگاه ترمیم ترک و سنگ خوردگی شیشه خودرو در مدلهای مختلف تولید می گردد که همه آنها یک کار را انجام میدهند. تنها تفاوت آنها در نوع مواد چسب یا رزین مصرفی جهت ترمیم شیشه میباشد. رزین از طریق یک دستگاه نسبتاً ساده به محل ترک یا شکستگی شیشه تزریق میگردد و با تاباندن اشعه ماوراء بنفش یا UV روی رزین مصرفی و خشک شدن آن، کار ترمیم شیشه پایان مییابد. در خصوص ترمیم سنگ خوردگیهای کوچک که یک شکستگی به شکل ستاره ایجاد میکنند، نحوه انجام کار به این صورت است که اپراتورهای ماهر در وسط محل ترک خورده روی شیشه، با استفاده از ابزارهای پیشرفته یک حفره بسیار کوچک سوزنی ایجاد می کنند و توسط دستگاههای مخصوصی رزینهای ویژه ترمیم را به داخل حفره و ترکهای جانبی آن تزریق مینمایند. سپس رزین اضافه را توسط کاردک برمیدارند و رزین داخل ترکها پس از تابش اشعه ماوراء بنفش خشک و مستحکم میگردد و رزینهای تزریق شده که در موضع آسیب دیده خشک شدهاند، با ظاهر شفاف و شیشهای خود، تا حد زیادی ترک و حفره ناشی از سنگ خوردگی را از بین میبرند.
در مورد شکستگیها و ترکهای بلندتر روی شیشه نیز روش کار تقریباً مشابه ترمیم سنگ خوردگیهای کوچک می باشد، با این تفاوت که جهت جلوگیری از پیشرفت ترک و شکستگی در جلوی هر کدام ار ترکها یک حفره سوزنی ایجاد میکنند و توسط دستگاه تزریق ثابت و متحرک کل ترک پر را پر کرده و سپس مواضع ترمیم شده را در معرض تابش اشعه ماورای بنفش قرار میدهند. البته اکثر رانندگان و مالکان خودروها ترجیح می دهند که به جای تعویض کامل شیشه خودروی خود، آن را ترمیم نمایند، چرا که فکر میکنند در صورتی که شیشه خودرو تعویض گردد، اتصال شیشه از حالت فابریک یا کارخانه ای خارج گردیده و با نصب مجدد، نحوه اتصال شیشه جدید هرگز به کیفیت نصب شیشه اولیه نخواهد رسید، هر چه قدر هم که این کار با دقت انجام شود. البته تعویض شیشه در بیشتر خودروها معایبی هم دارد که برخی از آنها عبارتند از:
1. ممکن است پس از تعویض شیشه خودرو به صورت دستی، آب بندی اتاق خودرو به هم بخورد و در هنگام بارندگی و یا شستشوی آن، آب به داخل کابین خودرو نشت کرده و به قسمتهای داخلی اتاق نفوذ نماید.
2. ممکن است پس از تعویض شیشه خودرو، در سرعتهای بالاتر صدای زوزه باد از درزهای شیشه شنیده شود.
3. در صورت پیدا نشدن شیشه فابریک خودرو، علاوه بر تغییر در کیفیت دید راننده، ممکن است قیمت خودرو افت شدیدی پیدا کند.
4. هزینه تعویض شیشه، بسیار بالاتر از هزینه ترمیم آن می باشد.
5. پس از تعویض شیشه پلیس یا نمایندگی فروش خودرو، گواهی سلامت خودرو یا برگه معاینه فنی را به راحتی تایید نمی کنند.
یکی از ویژگیهای مثبت ترمیم شیشه، این است که این کار بدون درآوردن شیشه خودرو امکان پذیر است و تنها باید به خاطر داشته باشیم که به محض برخورد سنگ با شیشه خودرو و ترک خوردن آن، قبل از اقدام به ترمیم، ابتدا باید از ورود آب به داخل منفذهای ترک شیشه جلوگیری کنیم تا باعث کاهش استحکام شیشه، مات شدن شیشه، جرم گرفتن و کاهش کیفیت و شفافیت در قسمت ترمیم شده نگردد. لذا به این منظور باید روی ترک را به وسیله چسبهای نواری عریض شفاف که برای بستن در جعبه کاربرد دارد، پوشاند. قبل از ترمیم شیشه، هرگز نباید خودرو را به کارواش برد. همچنین باید از بروز شوکهای گرمایی یا سرمایی به شیشه جلوگیری نمود تا باعث زیاد شدن و گسترش ترک نگردد. لذا در مدت قبل از ترمیم، باید از کاربرد کولر یا بخاری زیر شیشه خودداری نمود. هر چه ترمیم زودتر و سریعتر انجام شود، نتیجه و کیفیت بهتری خواهد داشت. البته پس از ترمیم شیشه و خشک شدن رزین، دیگر نیازی به نگهداری و مراقبت از محل ترمیم شده وجود ندارد و تمام محدودیتهای بالا برداشته خواهند شد. نکته مهم در مورد ترمیم شیشه این است که هرگز نباید این عمل در زیر تابش خورشید انجام گیرد، چرا که اشعه ماوراء بنفش موجود در نور آفتاب باعث خشک شدن سریع رزین خواهد شد. جالب اینجاست که «ترمیم شیشه خودرو» در ایالات متحده آمریکا دارای یک انجمن بین المللی به نام «انجمن ملی ترمیم شیشه خودرو» (NWRA) می باشد که در سرتاسر دنیا به عنوان یک منبع حرفهای در خصوص اطلاعات مربوط به صنعت «ترمیم شیشه خودرو» شناخته شده است. این انجمن به اعضای خود نشریه «تعویض و ترمیم شیشه خودرو» (AGRR) را همراه با آخرین اخبار مربوط به این صنعت را ارسال می کند.
روشهای علمی برای مقاوم کردن شیشه خودرو در برابر ضربه و سنگریزه:
1. استفاده از شیشههای جدید: اخیراً شرکتی به نام Corning اعلام کرده که قصد دارد شیشه هایی به نام Gorilla Glass برای خودروها تولید کند که از شیشههای معمول خودرو، سبکتر بوده و مقاومت بیشتری دارند. این شیشهها محکمتر از شیشههای معمولی خودرو بوده و در عین حال در برابر ضربه و برخورد سنگریزهها مقاومتر هستند. با کاربرد این نوع شیشهها در صنایع خودرو، شیشه جلویی خودرو در تصادفات خسارات کمتری وارد خواهد کرد. همچنین این شرکت محصول دیگری در دست طراحی و توسعه دارد که به شیشه های انعطاف پذیر معروف هستند و با ورود به بازار خسارات ناشی از شکستن شیشه و خرد شدن آن را در تصادفات کاهش چشمگیری خواهد داد.
2. استفاده از فیلم محافظ در شیشه جلو: در این روش لایهای محافظ از بیرون شیشه خودرو روی آن چسبانده میشود که ضد خش بوده و ضخامتی حدود 0.3 میلیمتر دارد. این لایه شیشه جلوی خودرو را حدود 4 برابر مقاوم تر کرده و از شکستن و خرد شدن احتمالی شیشه خودرو به دلیل برخورد سنگریزه ممانعت به عمل میآورد.
3. استفاده از شیشههای ایمن لایهای: این نوع شیشهها دارای یک لایه نازک انعطافپذیر از پلاستیک شفاف «پلی وینیل بوتیرال» (PVB) هستند که در بین دو لایه شیشه قرار میگیرد و باعث مقاوم شدن شیشه میگردد. با وجود این شیشه در خودروها در صورت برخورد سنگ، غشاء پلاستیکی مانع از شکستن و ریخته شدن قطعات شیشه میگردد و آن را در جای خود نگه میدارد. در این صورت جراحات ناشی از پرتاب شیشه کاهش مییابد. از طرفی این شیشهها از عبور صداهای با فرکانس بالا جلوگیری مینمایند و از طرف دیگر 97% از اشعه ماوراء بنفش خورشید را جذب میکنند و از عبور ان به داخل اتاق خودرو جلوگیری مینمایند.
4. استفاده از تکنولوژی نانو در ساخت شیشه: استفاده از تکنولوژی نانو در ساخت شیشهها باعث شده تا علاوه بر بهبود خواص عبور نور و خاصیت خود تمیز شوندگی شیشه خودروها، مقاومت و استحکام آنها در برابر ضربه و خط و خش افزایش یابد. مواد نانو با رسوخ در خلل و فرج شیشه باعث افزایش خاصیت پیوستگی مولکولی شیشه خواهد شد و آن را برابر برخورد احتمالی سنگریزهها مقاومتر خواهد ساخت. اضافه کردن «اکسید تیتانیوم» به شیشه خودروها، علاوه بر قابلیت دفع آلودگی و رطوبت، این شیشه ها را در برابر خط و خش و ضربه نیز مقاوم مینماید. همچنین این شیشهها در برابر شویندههای شیمیایی و اسیدهای ملایم نیز مقاومت بیشتری دارند و تحمل درجه حرارت تا 250 درجه سانتیگراد را خواهند داشت. قیمت این نوع شیشهها با پوشش اکسید تیتانیوم، تنها 10% بیشتر از شیشه های معمولی می باشد.
5. استفاده از شیشههای ضدضربه و ضدگلوله: شیشه ضد گلوله که تا به حال برای خودروهای سلطنتی و خودروهای اسکورت اشخاص مهم به کار می رفت، هم اکنون در دسترس افراد معمولی نیز قرار گرفته است. شیشههای ضد گلوله در مقابل شلیک اسلحه استحکام زیادی دارند و با لایههای مقاوم پلاستیک شفاف «پلی کربنات» از خود مقاومت مناسبی را در برابر عبور هر گونه سنگ یا حتی گلوله نشان میدهد. این نوع شیشهها معمولاً بین 7.0 تا 7.5 میلیمتر ضخامت دارند و گلوله یا سنگریزه را از خود عبور نمیدهند.
منابع:
اتو زون
ویندشیلد ریپیر
انسوردات کام
ویکیپدیا
سلام
من خودم قبلا یه تیبا داتم، شیشه جلو سنگ بهش خورد و یه نقطه شکست، انصافا پیشروی هم نداشت ولی چون جاش مونده بود و تیغه برف پاک کن رو ترسیدم که خراب کنه، رفتم ترمیم کردم بعد ترمیم پیشرویش شروع شد و بعضی وقتا صدای خفیف شکستن شیشه، رفتم پیش شخصی که انجام داده بود بهش گفتم، گفت چیزی نمیشه هنوز سفت نشده چسپ، برو راحت استفاده کن البته همون روز یه نفر دیگه اومده بود که شیشه ش بعد ترمیم کلا ترک برداشته بود تا آخر. متاسفانه تو یه شب سرد، کلا تا آخر شیشه ترک برداشت، فکر می کنم در اثر اختلاف جنس شیشه و چسپ و انقباض و انبساط با گرمای بخاری بود و خودم فکر می کنم که جنس چسپی که استفاده می کرد به درد نمی خورد و نامرغوب بود.