تیگارد X35 سانیار موتور پارسیان
خودروی تیگارد X35 سانیار موتور پارسیان در حقیقت نسل دوم خودروی بایک X35 است که در بازارهای جهانی با اسامی دیگری نظیر بیجینگ X3 و بایک X3 نیز شناخته میشود. شرکت بایک در سال 2015 کراساور X25 را تحت برند سنوا (Senova) به بازار چین معرفی کرد، اما دو سال بعد در 2017، عرضه آن را متوقف کرد و نهایتا هم در سال 2019، نام سنوا را کنار گذاشت و نام جدید بیجینگ (Beijing) را برای محصولاتش استفاده کرد.
برند جدید بیجینگ در حال حاضر جوینتونچرهای موفقی با شرکتهای بزرگی نظیر مرسدس بنز و هیوندای در بازار چین دارد. خودروسازی بیجینگ (Beijing Automotive Group) با نام اختصاری بایک (BAIC) یکی از بزرگترین خودروسازان کشور چین است و رتبه بیستم جهان را از حیث تیراژ تولید در اختیار دارد. این شرکت در سال ۱۹۸۵ با سرمایهگذاری شرکتهای مرسدس بنز و هیوندای در چین تاسیس شد. برندهای فوتون و BAW زیرمجموعه شرکت بایک محسوب میشوند و این در حالی است که بزرگترین خط مونتاژ محصولات مرسدس بنز در چین، متعلق به شرکت بایک است. هیوندای و مرسدس بنز، همچنان مالکان اصلی شرکت بایک هستند.
در این مقاله به بررسی تیگارد X35 میپردازیم.
ویدیوی بررسی تیگارد X35 سبقت آزاد را ببینید:
طراحی بدنه:
در نمای ظاهری تیگارد X35 شباهتهایی به محصولات کراساور ساخت شرکت چانگان مشاهده میشود و ظاهرا شرکت بایک موفق شده تا کپیکاری از خودروهای جیپ طی سالهای قبل را متوقف کند و محصولاتش را با طراحی خودش تولید نماید. تیگارد X35 طراحی مناسب و عامهپسندی دارد و در همه نماها دارای ظاهری جذاب و چشم نواز است. در نمای جلوی خودرو، چراغهای جلوی به سبک خودروهای امروزی باریک و تیز طراحی شده اند و ترکیب آنها با جلوپنجره بزرگ، طراحی مدرن و به روز X35 را نشان میدهد، ولی چراغهای اصلی جلوی خودرو در جای همیشگی خودشان قرار دارند و برخلاف بسیاری از کراساورهای مدرن امروزی به درون سپر خودرو منتقل نشدهاند.
در نمای جلو، چراغهای کشیده و اسپرت با یک زه کرومی فلزی به هم متصل شدهاند و ساختاری هماهنگ با جلوپنجره و لبه در موتور ایجاد نمودهاند. همچنین یک زه مشکی بین چراغها قرار دارد که لوگوی Beijing روی آن نقش بسته است. جلوپنجره بزرگ با خطوط افقی همراه با دریچههای هوای طرفین سپر و دریچه ذوزنقهای شکل زیر سپر، حس یک خودروی مدرن و اسپرت را به X35 می دهند و ظاهری تهاجمی و اخمو برای آن فراهم می نمایند.
این خودرو از لامپهای LED برای چراغ روشنایی روز و چراغ مهشکن استفاده میکند. چراغهای مهشکن با ظاهری L شکل در لبه دریچههای هوای دو طرف سپر جای دارند. ادوات پلاستیکی مشکی در سرتاسر سطح زیرین بدنه نصب شدهاند.
در نمای عقب به جای استفاده از چراغهای پیوسته که این روزها در خودروهای چینی مد شده است، از یک نوار کرومی رنگ استفاده گردیده تا ظاهر خودرو از حالت تکراری چراغهای پیوسته عقب خودروهای چینی، در امان بماند. البته در نمای عقب میتوان شرکت بایک را به کپیبرداری از محصولات جدید پژو متهم کرد. چراغهای عقب در طرفین گلگیر عقب به صورت نوک تیز امتداد یافتهاند و به شکل بسیار جذابی یک نوار کرومی از وسط چراغها عبور کرده و آنها را به هم متصل نموده است.
شیشه عقب با شیب تندی تا اسپویلر عقب سقف امتداد یافته است و چراغهای مهشکن عقب نیز در قسمت بالای سپر و زیر درب صندوق عقب قرار دارند. دیفیوزر سپر عقب با سینی محافظ زیر سپر ادغام شدهاند و چیزی شبیه به لوله اگزوز مجازی در آن دیده نمیشود.
در نمای جانبی، رینگهای اسپرت و خوشتراش 17 اینچی آلیاژی، گلگیرهای عضلانی و برجسته و طراحی معلق و شناور ستون عقب باعث شده اند تا ظاهر خودرو ساده و کسلکننده نباشد، ولی متاسفانه در نمای جانبی و نیمرخ خودرو از خطوط تیز و برجسته و عناصر جسورانهتری استفاده نشده است و نمیتواند نمره کامل طراحی جانبی را کسب نماید. هرچند که خودروی تیگارد ایکس35 در مجموع شرایط ظاهری مناسبی دارد.
شیب تند سقف به همراه میلههای باربند، زه مشکی روی ستون C و شیب تند شیشه عقب، علاوه بر تامین ظاهر یک سقف شناور، حالتی شبیه به کراساورهای کوپه، برای بدنه تیگارد X35 فراهم کرده است. قطعات کرومی رنگ رکابهای جانبی همراه با زه های دور قاب پنجره، ترکیب اسپرتی را به خودرو دادهاند.
خودروی تیگارد ایکس۳۵ با طول ۴۲۸۶ میلیمتر، عرض ۱۸۱۵ میلیمتر و ارتفاع ۱۶۶۵ میلیمتر، در کلاس خودروهای کراساور کوچک قرار میگیرد. فاصله 2570 میلیمتری بین محورهای جلو و عقب برای خودرویی در این کلاس، کافی نبوده و فضای کمی را برای زانوی سرنشینان عقب تامین مینماید. خودروی تیگارد، در مرحله اول با رنگهای سفید، مشکی، خاکستری تیتانیومی، قهوهای، آبی و قرمز ارائه میشود و فرایند رنگآمیزی این خودرو در داخل کشور توسط خطوط رنگ مجهز انجام میگردد. این خودرو توانسته در تستهای تصادف موسسه CNCAP چین، پنج ستاره ایمنی را کسب کند.
طراحی کابین:
در داخل کابین تیگارد X35 یا همان بایک X35 با فضایی نسبتا اسپرت و جوانپسند و ظاهری خاص روبرو هستیم که عناصر فانتزی در داشبورد، کنسول وسط و رودریها استفاده شده است. غربیلک فرمان با طرح دیکاتD-Cut دارای طرح دو رنگ و شکل زیبایی است و دکمههای کنترلی روی فرمان، با کمترین مزاحمت برای دست راننده در فاصله مناسبی از لبه فرمان، در طرفین آن قرار گرفتهاند.
نمایشگر عریض 8 اینچی لمسی مرکزی به سبک خودروهای آلمانی از وسط داشبورد بیرون آمده و دریچههای تهویه مطبوع در طرفین آن قرار دارند. خطوط کلی روی داشبورد و کنسول وسط با دقت و خلاقیت طراحی شدهاند و کنسول میانی به سمت چپ انحراف جذابی دارد که جایگاه راننده را به خوبی از سرنشین جلو جدا کرده است. در زیر نمایشگر یک قطعه بزرگ و پهن کرومی نقرهای رنگ، سراسر داشبورد را پوشانده است که به طرز زیبایی به کنسول وسط متصل شده است و پنلهای سیستم تهویه مطبوع و سیستم مولتیمدیا با شکل و شمایل خاص و متفاوتی در زیر آن جای گرفتهاند که ظاهر زیبا و لوکسی به نمای داشبورد بخشیدهاند.
کیفیت مواد و متریال مورد استفاده در داشبورد و کنسول و رودریها مناسب به نظر میرسد و با توجه به عدم کاربرد پلاستیک خشک و بیکیفیت، در مقایسه با رقبای چینی این کلاس، راضیکننده است. روکش چرم صندلیها و کنسول وسط همراه با مواد نرم پلاستیکی روی رودریها، نمای لوکسی به خودرو بخشیده است. طراحی صندلیها و راحتی آنها برای سرنشینان، بسیار خوب ارزیابی شده است و صندلیها حمایت مناسبی از بدن سرنشین دارند.
ارگونومی و چیدمان کلیدها به نحوی مناسب انجام شده است و برای استفاده راننده راحت هستند. شکل اهرم تعویض دنده، چشمنواز و جوانپسند است. تنها مشکل طراحی داشبورد، استفاه از کلاستر آنالوگ در پانل راننده است که به خودروهای نسل قبل شباهت دارد و از این جهت با سایر ادوات و تجهیزات مدرن کابین هماهنگ نیست. تنها یک صفحه کامپیوتر سفری TFT در وسط پانلهای گرد و انالوگ کیلومترشمار و دور موتور برای ارایه اطلاعات فنی خودرو قرار گرفته است.
در خصوص فضای کابین، با توجه به فاصله محوری 2570 میلیمتری که اندکی از ام وی ام X22 پرو و جک S3 بیشتر است، ولی باز هم اوضاع چندان مناسب به نظر نمیرسد. البته نباید فراموش کرد که این خودرو یک کراساور کامپکت است و نباید انتظار فضای کابین در سطح خودروهای شاسیبلند بزرگ را از آن داشت. محفظه بار صندوق عقب X35 کوچک است و تنها مقداری از خودروهای هاچبک بزرگتر است، ولی با تا کردن و خواباندن صندلیهای ردیف دوم، قابلیت حمل بارهای طویل هم فراهم خواهد شد.
در این خودرو امکانات و آپشنهایی نظیر سقف پانوراما با سانروف برقی، روکش ترکیبی چرم و پارچه صندلیها، کروزکنترل، سیستم بلوتوث با تماس تلفنی، چراغ روشنایی روز (دیلایت یا DRL)، ورود بدون کلید و استارت دکمهای، ترمز پارک برقی، مانیتور 8 اینچی لمسی، ناوبری، سیستم صوتی، سیستم تهویه مطبوع نیمهاتوماتیک، دوربین دید عقب، سنسور پارگ عقب، دو ایربگ، سیستم کنترل ایستایی خودرو در سربالایی (HAC)، سنسور فشار باد لاستیک (TPMS)، کنترل کشش خودرو (TCS)، سیستم پایداری الکترونیکی خودرو (ESP)، فرمان برقی با طراحی دیکات و روکش چرم و دکمههای کنترلی، ترمزهای دیکسی چهار چرخ مجهز به سیستم ABS و EBD بهره میبرد و جای خالی آپشنهایی از قبیل تهویه مطبوع اتوماتیک، اتوهلد، ایربگهای جانبی و سیستمهای ایمنی راداری که در برخی رقبا موجود است، در این خودرو احساس میگردد. با توجه به حذف آپشنهایی مانند ایربگهای جانبی و پردهای از روی نسخه تولید ایران، مقداری از ایمنی 5 ستاره و اعتبار آنها کاسته خواهد شد.
مشخصات فنی:
نسل دوم بایک X35 یا تیگارد X35 تنها با موتور 1.5 لیتری مجهز به توربوشارژر کد A151R1 با استاندارد آلایندگی یورو6 عرضه شده است که قدرت 150 اسب بخار و گشتاور 210 نیوتن متر تولید مینماید. این توان توسط یک گیربکس 6 دنده دستی یا یک گیربکس CVT به چرخهای جلو منتقل میشود. برای بازار ایران، شرکت سانیار موتور، تیگارد X35 را با موتور 1.5 لیتری توربو به همراه گیربکس CVT عرضه کرده است. این گیربکس علاوه بر داشتن حالت تعویض دنده اسپرت (S)، قابلیت تعویض دندهها به صورت تیپترونیک به صورت مجازی را دارد.
این اعداد برای وزن 1340 کیلوگرمی خودرو کافی به نظر میرسد و میتوان اطمینان داشت که حداقل برای استفاده معمول و روزمره با مشکل قدرت و کمبود شتاب مواجه نخواهیم شد. گیربکس CVT لذت رانندگی را کاهش داده است، ولی در قیاس با جعبهدندههای CVT قدیمیتر دقت بیشتری دارد. این خودرو دارای شتاب صفر تاصد ۱۱ ثانیه و حداکثر سرعت ۱۷۰ کیلومتر برساعت است و مصرف سوخت شهری، ترکیبی و جاده ای به ترتیب 9.4 لیتر، 7.4 لیتر و 6 لیتر در هر صد کیلومتر توسط شرکت سازنده اعلام شده است و البته باید باید در شرایط واقعی نیز شتاب و مصرف سوخت آن را بررسی کرد. باک خودرو 46 لیتر ظرفیت دارد.
سیستم تعلیق در جلو از نوع جناغی دوبل مکفرسون و در عقب از نوع نیمه صلب با میله پیچشی است و نمیتوان توقع زیادی از سیستم ساده و اقتصادی تعلیق آن داشت. ترمزها در هر چهار چرخ از نوع دیسکی هستند و به سیستمهای کمکی ABS و EBD مجهز هستند. فرمان خودرو از نوع برقی است که برای شهرهای پرترافیکی مثل تهران یک نعمت محسوب میشود. از جمله نقاط قوت این خودرو، طراحی بدنه زیبا و شیک، آپشنهای نسبتا مناسب نظیر سقف پانوراما و ترمز پارک الکترونیکی، کیفیت ساخت قابل قبول، ایمنی تصادف 5 ستاره C-NCAP و قدرت مناسب موتور هستند.
خودرویX35 با پیشرانه 147 اسببخاری میتواند به راحتی از پس رقبایی نظیر جک S3 با قدرت 107 اسببخار و ام وی ام X22 پرو با قدرت 102 اسببخار برآید. البته باید به حساسیت پیشرانههای توربو نسبت به کیفت سوخت داخلی و شرایط نگهداری موتور اشاره کرد، چون در این کلاس، رقبایی نظیر ام وی ام X33 S به دلیل استفاده از موتورتنفس طبیعی یا اتمسفریک، دردسرهای کمتری نسبت به موتورهای مجهز به توربوشارژر، به مالکین خودرو تحمیل میکنند. از طرف دیگر، تیگارد یک برند تازهوارد به ایران است و برای شناخته شدن در بازار به زمان بیشتری نیاز خواهد داشت.
همچنین ممکن است خدمات پس از فروش این خودرو مخصوصا در شهرستانها جندان مناسب نباشد و بازار دست دوم این خودرو مطمئناً با چالشهای بیشتری نسبت به رقبای شناخته شدهتر روبرو خواهد بود. البته اگر شرکت دیارخودرو و طرف چینی بایک به تعهدات خود پایبند بمانند و روند تولید خودرو و توسعه برند با ثبات ادامه یابد، می توان با ظاهر مناسب و قدرت کافی آن، به موفقیت تیگارد X35 در آینده امیدوار بود.
وضعیت قیمت و رقیبان در بازار:
در اولین سری تولید در سال 1401 تعداد 300 الی 400 دستگاه خودرو توسط شرکت سانیار موتور تولید و به مشتریان تحویل داده شد. این شرکت در حال حاضر در شهرهای بابل، شیراز، مشهد و کرج نمایندگی دارد و نمایندگیهای اصفهان و تبریز به زودی افتتاح میشوند. تیگارد X35 در اسفند 1401 با قیمت یک میلیارد و 49 میلیون تومان عرضه گردید و فقط در رنگ سفید و مشکی آبنوس فروخته شد. ولی در حال حاضر در رنگهای قهوهای، آبی و قرمز و خاکستری تیتانیوم نیز تولید میشود.
در حال حاضر قیمت این محصول در شرکت 1.350.000.000 تومان است. در بازار ایران، این خودرو دارای حریف ارزانقیمتتر به نام بک X3 پرو است و یک رقیب گرانقیمتتر و البته نه چندان خوشنام به نام ام وی ام X55 پرو نیز دارد. محصول باسابقه کرمان موتور یعنی جک S3 نیز رقیب بسیار خوبی برای تیگارد X35 محسوب میشود. همچنین خودروسازی فردا با محصول اف.ام.سی SX5 باید برای مواجهه با تیگارد X35 خودش را آماده کنند.
در کلاس بالاتر، سانیار موتور کار دشوارتری دارد. از یک طرف، کرمان موتور با جک S5 نیوفیس و از طرف دیگر، ایران خودرو با خودروهایی مانند هایما S5 جدید و هایما S7 پلاس که جثه بزرگتری از تیگارد دارد، در انتظار X35 نشستهاند. قیمت بایک X35 در مدل 2021 با گیربکس دستی حدود 60 الی 76 هزار یوآن است که تقریبا معادل 9 تا 11 هزار دلار است؛ ولی اگر بایک X35 با گیربکس CVT سفارش دهید، قیمتش از 70 هزار یوآن شروع شده و تا 88 هزار یوآن هم افزایش پیدا میکند، یعنی حدود 10 تا 13 هزار دلار خواهد بود. قیمت خرید تیگارد X35 در شرکت هم اکنون یک میلیارد و 350 میلیون تومان است که در بازار آزاد، قیمت آن بین 1.3 تا 1.5 میلیارد تومان هم میرسد.