برند جتا به عنوان یک برند مستقل چینی، فعالیت خود را از سال 2019 میلادی آغاز کرد و در حال حاضر سه محصول در سبد محصولات خود دارد که هر سه محصول این شرکت با نامهای جتا VS5، جتا VA3 و VS7 در لیست واردات شرکت ماموت خودرو به ایران قرار دارند. فولکسواگن جتا (Jetta) از سال 1979 تاکنون در قالب چند نسل با اتاقهای مختلف تولید شده است و برای اولین بار در سال 1991 به چین وارد شد، اما از سال 2019، جتا به عنوان یک برند مستقل در این کشور آسیایی حضور دارد. جتا VA3 یک سدان اقتصادی کوچک است که با هدف تسلط بر بازارهای در حال توسعه، طراحی و ساخته شده است. این خودرو ارزانترین محصول مشترک گروه فاو (FAW) و گروه فولکسواگن به حساب میآید که در چین تولید میشود و توسط شرکت ماموتخودرو به بازار ایران وارد خواهد شد. در حال حاضر مسئولیت شرکت جتا، تولید خودروهای اقتصادی بر اساس پلتفرمهای شرکت فولکسواگن است که به واسطه سهامداری گروه فولکسواگن در این مجموعه، دانش فنی قوای محرکه و پلتفرم برخی محصولات این خودروساز آلمانی در خودروهای سدان و کراساور جتا استفاده میشود. در این مطلب به معرفی سدان جتا VA3 می پردازیم.
طراحی بدنه:
خودروی جتا VA3 به عنوان نخستین محصول این برند، در واقع فیسللیفت نسل دوم فولکسواگن جتا است که در سال 2013 معرفی شد و شباهت بسیاری به فولکسواگن جتا نسل دوم دارد. این خودرو بر روی پلتفرم مشترک با قولکس واگن Jetta و اشکودا Rapid طراحی و ساخته شده است. البته همزمان با تغییر نام و برند و لوگوی خودرو، در طراحی نمای جلو و عقب، تحول ایجاد شد و به عنوان یک خودروی اقتصادی عرضه گردید. ولی در نمای جانبی و طراحی رینگها تغییر خاصی رخ نداد. بدنه جتا VA3 دارای طول 4501 میلیمتر، عرض 1704 میلیمتر و ارتفاع 1469 میلیمتر است و با فاصله 2604 میلیمتری بین محورهای جلو و عقب، فضای مناسبی را در ردیف اول و دوم صندلیها فراهم مینماید. نسل دوم فولکسواگن جتا از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۰ روی خط تولید شرکت آلمانی قرار داشت، بنابراین طراحی قدیمی و نمای ظاهری ساده VA3 غیرقابل انتظار نیست، چرا که اساس این خودرو بیشتر از 10 سال قبل طراحی شده است و برای مشتریان امروزی، ظاهر مدرن و چشمنوازی را ارایه نمیکند. در نمای جلو، طرح جلوپنجره و چراغها ساده است و یک جلوپنجره نسبتا بزرگ با طرح لانه زنبوری و پوشش کرومی در بین چراغهای ذوزنقهای قرار دارد. همچنین طراحی جتا VA3 در بخش نمای جلو به فیات تیپو نیز شباهت دارد. در زیر سپر جلو، دریچه ورود هوا کل عرض خودرو را پوشانده است و چراغهای مهشکن با طرح مورب در طرفین سپر جلو واقع شدهاند.
نمای جانبی جتا VA3 همانند بسیاری دیگر از سدانهای کوچک و اقتصادی چینی، دارای طراحی سادهای است و خبری از خطوط منحنی و سطوح پیچیده نیست و تنها چند خط صاف و موازی، گلگیر جلو را به گلگیر عقب متصل کرده است که از روی دستگیرههای درهای جانبی عبور میکنند. رینگهای آلیاژی در نسخه فولآپشن باعث زیبایی بیشتر نمای جانبی جتا VA3 شدهاند، ولی در نسخههای میانرده این خودرو، رینگها از جنس فولادی با قالپاق هستند. در هر صورت، رینگهای 14 اینچی با لاستیکهای سایز 175/70 R14 برای محفظه چرخها کوچک به نظر میرسند و میتوانند کمی بزرگتر باشند.
در نمای عقب جتا VA3 چراغهای عقب به سبک خودروهای اقتصادی خانواده فولکسواگن و آئودی طراحی شدهاند که ظاهری اروپایی به خودرو بخشیدهاند. یکی از نکات منفی در طراحی ظاهری عقب خودرو، سادگی سپر عقب و در صندوق عقب است که نمای عقب خودرو را زشت نموده است. خوشبختانه در این خودرو، خروجیهای اگزوز تقلبی تعبیه نشده است. طراحی ظاهری جتا VA3 به عنوان یک سدان اقتصادی، ساده و زیبا است، هر چند که زرق و برق خودروهای مدرن امروزی در نمای ظاهری آن مشاهده نمیشود.
طراحی کابین:
خودروی جتا VA3 یک خودروی اقتصادی است که تمرکز طراحی بر روی کارایی خودرو قرار دارد. طرح یک تکه داشبورد در کابین جتا VA3 به وضوح، نشاندهنده سادگی و تمرکز بر اقتصادی بودن خودرو است و تا حدودی شبیه به نسل جدید خودروی رنو لوگان یا تندر90 است. دریچه های سیستم تهویه با طراحی گرد در طرفین داشبورد و در بالای سیستم صوتی و تصویری خودرو قرار دارند و سیستم صوتی و سیستم تهویه مطبوع در روی ستون داشبورد تعبیه شدهاند که در نهایت به کنسول وسط خودرو با طرحی بسیار ساده متصل میشود. در وسط داشبورد یک صفحه نمایش لمسی 8 اینچی تعبیه شده است که به دوربین عقب متصل شده و در زمان دنده عقب، نمای عقب خودرو را نشان میدهد. کاربرد گسترده از پلاستیک خشک در کابین، داشبورد، رودریها و کنسول وسط، فراگیر است و کیفیت مواد و قطعات در تریم کابین بسیار معمولی است. طراحی داخلی جتا VA3 تفاوت عمدهای با مدل اصلی فولکسواگن جتا نسل دوم ندارد و تنها لوگوی روی فرمان نشاندهنده اصالت خودرو است. طراحی داشبورد خودرو قدیمی و ساده است و در مقایسه با خودروهای مدرن چینی، به هیچ وجه زیبا و شیک نیست. تنها عنصر مدرن در کابین این خودرو، نمایشگر لمسی روی داشبورد است که تنها در نسخه فولآپشن مجهز به گیربکس اتوماتیک آن وجود دارد.
فرم صندلیها هم ساده به نظر میرسد و در مسافرتهای طولانی موجب خستگی زیاد در بدن سرنشینان میشود. این خودروی اقتصادی در مجموع، از لحاظ طراحی داخلی و کیفیت ادوات کابین، در حد محصولات داخلی مانند خودروی تارا اتوماتیک قرار میگیرد و نقطه قوت چندانی نسبت به خودروهای ایرانی ندارد. صندلی ردیف عقب جادار است و برای افرادی با قد ۱۸۵ تا ۱۹0 سانتیمتر هم مناسب است. البته جتا VA3 به امکانات ایمنی معمول خودروهای امروزی مجهز شده است و میتواند تا حدی رضایت مشتریان را جلب نماید. دریچههای سیستم تهویه به صورت گرد طراحی شدهاند که تناسب چندانی با کابین و داشبورد ندارد.
در تیپ فول این خودرو، نمایشگر لمسی سیستم اطلاعات و سرگرمی و سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک تعبیه شدهاند که تا حدودی از سادگی کابین کاستهاند. در تمامی تیپهای جتا VA3، مجموعه کلاستر پانل راننده خودرو به صورت آنالوگ طراحی شده است. این خودرو در کاملترین نسخه دارای امکاناتی نظیر 4 ایربگ، سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (ESP)، سیستم کنترل کشش (TCS)، ترمزهای دیسکی در چهار چرخ همراه با سیستم ترمز ضد قفل ABS و توزیع الکترونیکی نیروی ترمز (EBD) و ترمز کمکی (BA)، سیستم کمک به حرکت در سربالایی (HSA)، سیستم نمایش فشار باد لاستیکها (TPMS)، سیستم مولتیمدیا با صفحه نمایش لمسی 8 اینچی، سیستم ناوبری GPS، اتصال انروید اتو Android Auto و اپل کار پلی Apple CarPlay، دوربین عقب، سنسور عقب، کروزکنترل، چراغ دیلایت روشنایی روز (DRL)، فرمان طرح D-Cut با دکمههای کنترلی، روکش چرمی صندلیها و فرمان، گرمکن صندلیهای جلو، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک دیجیتال، فرمان برقی، سانروف برقی، آینههای جانبی تاشوی برقی با گرمکن، سیستم استارت/ استاپ، سنسور نور و اتولایت و سنسور باران است. محفظه بار عقب با ظرفیت 546 لیتری، برای یک خودروی سدان متوسط کافی به نظر میرسد و برای چمدانها و بارهای یک سفر خانوادگی کافی است. هنوز مشخص نیست که شرکت ماموت خودرو، خودروی جتا VA3 را با چه سطحی از امکانات رفاهی و ایمنی به بازار ایران می آورد. فضای 546 لیتری صندوق عقب آن، حدود ۴۶ لیتر بزرگتر از صندوق عقب سمند و دناپلاس است و نسبت به صندوق عقب تارا مقداری کوچکتر است.
مشخصات فنی:
خودروی جتا VA3براساس پلتفرم مشترک با اشکودا Rapid و فولکسواگن Jetta شکل گرفته است و یک سدان اقتصادی در کلاس C محسوب میشود. این خودرو به پیشرانه 4 سیلندر 1.5 لیتری تنفسطبیعی کد EA211-DLF با قدرت 112 اسببخار در دور موتور 6100 دور در دقیقه و گشتاور 145 نیوتنمتر در دور موتور 4000 دور در دقیقه مجهز شده است. توان خروجی موتور توسط گیربکس 6 سرعته اتوماتیک آیسین Aisin یا 5 سرعته دستی فولکسواگن به محور جلو منتقل میشود. این خودرو میتواند شتاب صفر تا صد 12 ثانیه و حداکثر سرعت 185 کیلومتر در ساعت را فراهم نماید. پیشرانه DLF توسط شرکت فولکسواگن توسعه یافته است که با خودروهای زیرمجموعه این برند نظیر اشکودا Rapid و سئات Toledo مشترک است و مطابق استاندارد آلایندگی یورو6 طراحی شده است. استفاده از پیشرانه تنفسطبیعی در این خودرو باعث خواهد شد تا مالک آن دردسرهای مربوط به بنزین سوپر و باکیفیت را نداشته باشد، چرا که این پیشرانه، حساسیتهای موتورهای توربوشارژر را ندارد. جتا VA3 از نظر شتاب و کشش نمیتواند با خودروهایی مانند دنا پلاس توربوشارژر اتوماتیک یا آریزو 5 توربوشارژر رقابت کند.
از آنجا که اکثر خودروهای سدان اقتصادی به گیربکس CVT مجهز هستند، وجود گیربکس اتوماتیک 6 سرعته می تواند نکنه مثبتی برای این خودرو باشد. مصرف سوخت ترکیبی جتاVA3 حدود 5.7 لیتر در هر صد کیلومتر عنوان شده است که برای این کلاس از خودرو، عدد مطلوبی به نظر میرسد. وزن خالص این خودرو ۱۱۲۵ کیلوگرم است و ظرفیت باک آن 53 لیتر است. در گیربکس اتوماتیک VA3 صرفا قابلیت اسپرت در کنار حالت دنده D در نظر گرفته شده و ویژگی تیپترونیک در آن وجود ندارد. سیستم تعلیق در جلو از نوع مکفرسون بوده و در بخش عقب از ساختار H نیمهمستقل با میلهپیچشی (Torsion Beam) استفاده شده است. ترمزها در جلو و عقب از نوع دیسکی هستند و عملکرد سیستم ترمز ABS نسبتا مناسب است. در بحث نفوذ صدا به کابین خودرو، خودروی جتا VA3 کابین چندان ساکتی ندارد، مخصوصا در هنگام تخت گاز، صدای موتور در کابین زیاد است. عملکرد گیربکس اتوماتیک VA3 مناسب است و نسبت به رقبا، کارآمدتر است. همچنین پیشرانه این خودرو دارای عملکرد خوبی است و در مقایسه با خودروهای داخلی نظیر تارا، شاهین و دنا شتاب بهتری را در اختیار راننده قرار میدهد. حتی نسبت به خودروهای چینی رقیب مانند جک J4 کرمان خودرو و سدانFMC 511 فردا موتورز، عملکرد به مراتب معقولتری را فراهم میکند. در مورد پایداری و هندلینگ، غملکرد سیستم تعلیق، قابل قبول و منطقی است و عملکرد سیستم ترمزهای دیسکی نیز نسبت به یک سدان اقتصادی کلاس C کاملا مناسب است، اما قطعا نمیتوان از این خودرو توقع هندلینگ، تعادل و ترمزگیری محصولات فولکسواگن را داشت.
وضعیت بازار و رقبا:
جتا VA3 در چین با قیمت 9300 تا 13100 دلار به فروش میرسد، این در حالی است که قیمت فولکسواگن جتا بین 11300 تا 15100 دلار تعیین شده است. آمار فروش جتا VA3 در سال 2022 حدود 54700 دستگاه بوده است که طبق اعلام این شرکت، سال 2023 این رقم کمتر خواهد بود. بنابراین به نظر میرسد که با افزایش عمر خودروی جتا VA3، استقبال مشتریان از آن کاهش یافته است. جتا VA3 همچون سایر محصولات این برند، در تاسیسات شرکت جتا در شهر چنگدو چین تولید میشود. نظر به قیمت 13 هزار دلاری جتا VA3 در گرانترین تیپ، به نظر میرسد با توجه به نرخ ارز و تعرفه واردات خودرو به کشور، این خودرو با قیمتی حدود یک میلیارد تومان توسط شرکت ماموت خودرو به دست مشتریان ایرانی برسد. رقبای جتا VA3 در بازار خودروی ایران شامل تارا اتوماتیک، دنا پلاس اتوماتیک، شاهین CVT، جک J4 کرمان موتور، آریزو 5 اسپرت هستند. باید در نظر داشت که اصالت VA3 از نظر فنی و طراحی، به فولکسواگن آلمان برمیگردد، بنابراین افرادی که به دنبال خرید یک خودرو با استانداردهای جهانی هستند و بودجه لازم برای انتخاب محصولات کرهای را در اختیار ندارند، می توانند جتا VA3 را به عنوان یک گزینه محبوب و مطلوب انتخاب کنند.