درست مانند بسیاری از امکانات ایمنی خودروها، ممکن است حتی به آن دقت نکنید و در پس زمینه سیستمهای دیگر خودروی شما قرار گیرد، ولی باید بدانید که خودرویی که به سیستم TC مجهز شده، از خودرویی که فاقد آن است، ایمنتر است. با سبقتآزاد همراه باشید تا در این مطلب به توضیح چگونگی عملکرد این سیستم می پردازیم.
تاریخچه سیستم کنترل کشش (Traction Control):
سیستم کنترل کشش در دهه 1970 در خودروهای شخصی استفاده می شد، ولی محدودیتهای فنی باعث شده بودند که سیستمهای قبلی به طور خاص قابل اعتماد نبودند و در خودروهای مختلف گسترش نیافته بودند. تنها در اواخر دهه 1980 و اوایل دهه 1990 بود که کنترل کشش، یک سیستم متداول در خودروها شد، مانند بسیاری از تجهیزات استانداردی که این روزها در خودروها به آنها عادت کردهایم.
استانداردسازی تدریجی سیستم کنترل کشش، نتیجه استفاده روز افزون از سیستمهای الکترونیکی پیچیده در خودروهای ما است. برای شروع، شرکتهایی مانند مرسدس بنز و بیامو، سیستم کنترل کشش را در مدلهای رده بالای خود یعنی S کلاس و سری 7 در دسترس قرار دادند و به تدریج، این سیستم ایمنی به مدلهای ارزانتر و سایر شرکتهای تولیدکننده خودرو تبدیل شد.
سیستم کنترل کشش چیست؟
سیستم کنترل کشش (TC) یک سیستم الکترونیکی ایمنی خودرو است که از همان سنسورهای سیستم ترمز ضد قفل (ABS) استفاده میکند تا لغزش لاستیک را کاهش دهد یا باعث اجتناب از چرخش بیموقع چرخ خودرو شود.
اگر یک چرخ خودرو بیهوده بچرخد، به این معنی است که لاستیک به طور موثر با سطح جاده تماس برقرار نمیکند و منجر به بیش فرمانی یا Oversteer (زمانی که عقب خودرو به خارج از جاده منحرف میشود) و یا باعث کم فرمانی یا Understeer (زمانی که خودرو به دستورات شما به فرمان خودرو پاسخ کافی نمیدهد) میگردد. هر دو حالت مذکور میتوانند در جاده منجر به خطرات رانندگی منجر شوند.
عملکرد سیستم کنترل کشش چگونه است؟
هدف اصلی سیستم کنترل کشش یا Traction Control تشخیص زمانی است که یک لاستیک خودرو، چسبندگی خود را با جاده از دست میدهد که این امر باعث چرخش بیهوده چرخ در روی هوا میشود و این سیستم برای توقف یا کاهش سرعت چرخش لاستیک فعال میشود. اگر سنسورهای ABS تشخیص دهند که یک چرخ در حال چرخش است، کامپیوتر خودرو برای یک لحظه گشتاور خروجی موتور را کاهش میدهد تا چرخش لاستیک کند شده و در حالت ایده آل، کشش خود را مجددا به دست آورد.
کنترل کشش را می توان در خودروهای دیفرانسیل جلو، دیفرانسیل عقب یا چهارچرخ نصب کرد و بدون توجه به تعداد چرخهایی که حرکت می کنند، اصول عملکردی این سیستم یکسان است. در برخی از خودروها با فعال شدن این سیستم، به نظر می رسد که در تحویل قدرت موتور، کمی مکث وجود دارد، یا حتی احساس می کنید که موتور دچار نقص فنی شده است، اما به طور کلی سیستمهای کنترل کشش مدرن و امروزی، به قدری پیچیده هستند که مداخله این سیستم اغلب از پشت چرخ تشخیص داده نمیشود.
علاوه بر کنترل کشش، اکثر خودروهای جدید دارای سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (ESP یا ESC) هستند که با اعمال لحظهای ترمز بر روی چرخی که سریعتر از بقیه میچرخد، کنترل کشش را یک مرحله جلوتر میبرد. برخی از سیستمها همچنین میتوانند قدرت موتور را به چرخهایی که بیشترین کشش را دارند، منتقل نمایند.
چگونه متوجه شویم که این سیستم کار میکند؟
مانند بسیاری از سیستمهای ایمنی، سیستم کنترل کشش در پانل راننده بر روی داشبورد خودرو، دارای چراغ هشدار است که هنگام فعال شدن این سیستم، به طور موقت روشن میشود تا عملکرد سیستم را نشان دهد. اگر چراغ روشن است و هنگام روشن شدن موتور خاموش نمیشود، نشان دهنده نقص سیستم است. بنابراین این مورد باید توسط یک متخصص بررسی شود. چراغ هشدار سیستم کنترل کشش با روشنایی دایمی نیز یک خطای فنی در خودرو محسوب میشود که باید آن را در بازدید دورهای خودرو برطرف نمایید.