در این مطلب، به معرفی برخی ازلوگوی شرکتهای خودروسازی معروف دنیا میپردازیم. لوگوها نه تنها نمایانگر هویت و تاریخچه شرکتها هستند، بلکه معانی عمیقی نیز در خود جای دارند. بیایید با هم نگاهی به این لوگوها بیندازیم:
لوگوی محبوب ترین خودروسازان دنیا:
در بعضی موارد لوگوها به مرور زمان و با رشد شرکت، معروف می شوند و در اغلب موارد، لوگوها معنی عمیقی دارند که به آغاز فعالیت شرکت برمی گردد.در این گزارش به بررسی آرم معروفترین لوگوهای خودروسازان جهان و معنی آنها پرداخته شده و در برخی موارد پیشینه آنها بررسی شده است.
لوگوی خودروسازان انگلستان
لوگوی جگوار:
کمپانی خودروسازی «جگوار» (Jaguar) در سال 1922 توسط «سر ویلیامز لایونز» (Sir Williams Lyons) در منطقه «کاونتری» (Coventry) کشور انگلستان تأسیس گردید و در حال حاضر تحت مالکیت شرکت خودروسازی هندی «تاتاموتورز» (Tata Motors) میباشد. در میان خودروهای انگلیسی، جگوار لوگوی شناخته شده و برجستهای دارد که به صورت یک جگوار در حال پرش بر روی شکارش میباشد. جگوار نام یک نوع پلنگ درنده است که در شکار کردن طعمه خود، استعداد خاصی دارد.
لوگوی رولز رویس:
آرم کمپانی «رولز رویس» (Rolls Royce) متشکل از دو حرف R می باشد که در یک مستطیل قرار گرفته اند. این دو حرف سمبل نام مؤسسان کمپانی یعنی «چارلز رولز» (Charles Rolls) و «هنری رویس» (Henry Royce) می باشد که این شرکت را در سال 1906 راه اندازی نمودهاند. فعالیت این کمپانی انگلیسی تنها محدود به تولید خودروهای لوکس نمیشود و موتورهای قوی کشتی، موتورهای جت و هواپیما نیز از تولیدات آن محسوب میگردند.
شکل امروزی این لوگو توسط «کلود جانسون» (Claude Johnson) طراحی گردیده است. علاوه بر لوگوی «رولز رویس» علامتی در جلوی درب موتور این خودرو نصب می گردد که مجسمه زنی در حال پرواز میباشد. این علامت که «زن پرنده» یا «روح خلسه» نامیده میشود، توسط «چارلز سایکس» (Charles Sykes) برای تزئین خودروهای «رولز رویس» طراحی گردیده است که بیشتر به عنوان یک مظهر «نظر قربانی» یا «خوش یمنی» تلقی میگردد.
لوگوی استون مارتین:
کمپانی «استون مارتین» (Aston Martin) در سال 1913 توسط «لایونل مارتین» (Lionel Martin) در شهر «گایدون» انگلستان تأسیس شد و خودروهای اسپرت و قوی تولید می کند. نام آن از ترکیب نام خانوادگی مؤسس آن و منطقه «استون کلینتون» (Aston Clinton) در «باکینگهام شایر» انگلستان تشکیل شده است. لوگوی این کمپانی متشکل از دو بال سفید می باشد که نام کمپانی در زمینه مستطیل سبز بر روی آن نقش بسته است.
بالها در این لوگو، نشان دهنده مفهوم سرعت و حرکت رو به جلو هستند که در سال 1947 توسط «دیوید براون» (David Brown) یکی از مهرههای اصلی کمپانی طراحی گردید و تا سال 1970 نام او نیز در بالای علامت شرکت در زمینه سیاه رنگی درج میشد.
لوگوی بنتلی:
لوگوی کمپانی انگلیسی «بنتلی» (Bentley) شامل بالهایی در دوطرف حرف B سفید در یک بیضی با زمینه مشکی رنگ می باشد که مفهوم سرعت و پرواز به سمت جلو را میرساند. این کمپانی در سال 1919 توسط برادران «بنتلی» تأسیس گردید. این علامت به نشانه هیجان، خوشحالی و قدمت طراحی شده است و برای هر مدلی از خودروهای تولیدی «بنتلی» این علامت به سبک خاصی استفاده میشده است.
مثلا در مدل «بروکلندز» (Brooklands) این خودرو، مجسمهای در جلوی خودرو نصب گردید که شامل دو بال رو به عقب بود که در رأس آنها حرف B قرار داشت و نشانه سرعت بالای این خودرو بود. در برخی از مدلها، تنها حرف B که از دو دایره روی هم تشکیل شده بود و بر روی صفحه فولادی گردی قرار داشت، استفاده می گردید که البته این علامت بعدها توسط شرکتهایی مانند «برابوس» (Brubus) مورد سوء استفاده قرار گرفت. این کمپانی که به عنوان برادر کمپانی «رولز رویس» شناخته می شود، در حال حاضر تحت مالکیت کمپانی بزرگ «فولکس واگن» میباشد.
لوگوی خودروسازان آمریکا
لوگوی شورلت:
لوگوی کمپانی «شورولت» که شبیه علامت جمع است به یکی از سفرهای «ویلیام دورانت» (William Durant) مؤسس شرکت عظیم «جنرال موتورز» (General Motors) به پاریس بازمیگردد. دورانت در این سفر مجذوب طرح یکی از کاغذهای دیواری میشود و چند سال بعد، در سال 1913 وی این طرح را مبنای طراحی لوگوی برخی از خودروهای تولیدی خود قرار داد که نامشان را از «لوئیس شورولت» (Louis Chevrolet) راننده مسابقات سرعت به عاریه گرفته بود.
لوگوی بیوک:
کمپانی خودروسازی «بیوک» (Buick) در سال 1903 توسط «دیوید دانبر بیوک» (David Dunbar Buick) یک صنعتگر اسکاتلندی در شهر دیترویت آمریکا تأسیس گردید. لوگوی بیوک ریشه در نشان خانوادگی مؤسس آن دارد که شامل یک سپر جنگی به رنگ قرمز بوده که خط موربی از بالای سمت چپ تا قسمت پایین و سمت راست آنها ادامه یافته است و در قسمت بالای خط یک گوزن نر و در قسمت پایین خط یک صلیب قرار دارد. در سال 1960 سه سپر به رنگهای قرمز، نقره ای و آبی جایگزین سپر تکی قرمز رنگ گردید که در یک دایره قرار گرفته بودند.
در سال 1980 علامتهای گوزن و صلیب از لوگوی بیوک حذف گردید و تنها سه سپر رنگی با خطوط مورب در علامت خودروهای بیوک باقی ماندند. بالاخره در سال 2010 علامت این کمپانی به صورت سه سپر با خطوط مورب تبدیل شد. در حال حاضر این کمپانی تحت مالکیت شرکت «جنرال موتورز» قرار دارد.
لوگوی فورد:
کمپانی «فورد» (Ford) در سال 1903 توسط «هنری فورد» در شهر دیترویت آمریکا تأسیس گردید. در حال حاضر نوه او ویلیام به عنوان معاون اجرایی کمپانی، امور تولید انواع خودروهای سواری، هاچبک، استیشن، وانت، کامیون، شاسی بلند، ون و مینیون را مدیریت میکند. این کمپانی بزرگ که در حال حاضر دومین شرکت بزرگ خودروسازی در دنیا میباشد و صاحب برندهای معروفی مانند «مزدا»، «مرکوری»، «آستون مارتین» و «لینکلن» است.
آرم بیضی و ساده شرکت فورد در سال 1903 با فونت مشکی رنگ و پس زمینه سفید، توسط «هارولد ویلز» (Harold Wales) طراحی شد که شغل اصلی او چاپ کارت ویزیت بود و در سال 1928 زمینه لوگوی شرکت، به رنگ آبی تغییر کرد.
لوگوی کادیلاک:
کمپانی «کادیلاک» (Cadillac) در سال 1902 توسط «هنری فورد» تأسیس گردید و نام آن به افتخار کاشف فرانسوی و مؤسس شهر «دیترویت» (Detroit) آمریکا «آنتوان لومت دولاموت کادیلاک» (Antoine Laumet De la Mothe) نامگذاری گردید. نشان خانوادگی آقای آنتوان کادیلاک یک سپر پهن بود. این علامت شامل چهار بخش میباشد که قسمت اول شامل تاج دور سپر است که به شش «کنت» فرانسوی خاندان کادیلاک مربوط میشود.
بخش دوم شامل صلیبهایی است که در یک دایره محصور شدهاند و به سپر جنگهای صلیبی مربوط میگردد. قسمت سوم شامل ربع اول و چهارم سپر میباشد که تصویر سه مرغ توکا در آن نقش بسته است که نشانه سه گانه یا تثلیث مقدس مسیحیان بوده است.
همچنین یک نوار مشکی که نشانه خدمات خاندان کادیلاک در جنگهای صلیبی بوده است، در این سپر موجود است. همچنین بخش چهارم شامل ربع دوم و سوم سپر میشود که دارای رنگهای قرمز به نشانه قدرت عمل، نقره ای به نشانه خلوص و پاکدامنی و آبی به نشانه دلاوری شوالیه وار میباشد. البته این نشان، اولین لوگوی کمپانی کادیلاک بوده است. بعدها اجزای داخلی سپر سادهتر شدند و پرندگان و تاج از علامت حذف گردیدند و از سال 1982 برگهای شبدر به دور سپر کادیلاک افزوده شدند. این کمپانی در حال حاضر تحت مالکیت کمپانی بزرگ «جنرال موتورز» قرار دارد.
لوگوی خودروسازان فرانسه
لوگوی سیتروئن:
این علامت که برای مردم ایران، خودروی «ژیان» یا همان Citroen 2CV یا Diane را تداعی می کند، علامت کمپانی خودروسازی فرانسوی «سیتروئن» (Citroen) است. این علامت در نگاه اول، این تصور را در بیننده به وجود میآورد که آرم سیتروئن حاوی مفاهیمی چون حرکت رو به بالا، اعتلاء و نزدیک شدن به مهندسی پیشرفته است؛ اما اینچنین نیست. قضیه از این قرار است که مؤسس کمپانی، یعنی «آندره سیتروئن» (Andre Citroen) در ابتدا کار خود در صنعت موتور را با تولید چرخ دنده آغاز کرد و این علامت آشنا در واقع سمبل دندههای چرخ دنده است. از سال 1381 این علامت بر روی خودروهای «زانتیا» (Xantia) نیز برای ایرانیان خاطرات «ژیان» را زنده کرد.
لوگوی رنو:
علامت الماس نشان کمپانی «رنو» (Renault) در سال 1925 طراحی گردید و از آن سال تاکنون تغییرات زیادی کرده است. در سال 1972 برای جدید کردن این لوگو، کمپانی «رنو» به یک گرافیست به نام «ویکتور واسارلی» (Victor Vasarely) سفارش داد تا آرم جدیدی را طراحی کند. در طرح جدید، علامت الماس حفظ شده بود و تنها زوایای آن ملایمتر و شکل آن پویاتر شده بود. لوگوی رنو در سال 1992 مجدداً تغییر یافت تا زمانی که در سال 2007 یک مستطیل زرد رنگ و کلمه Renault به علامت قبلی اضافه گردید.
لوگوی پژو:
کمپانی خودروسازی «پژو» (Peugeot) به عنوان زیرمجموعه گروه خودروسازی PSA دومین خودروساز بزرگ اروپا میباشد. این کمپانی در اواسط قرن نوزدهم به عنوان شرکت تولید قهوه و سپس تولید دوچرخه تاسیس گردید و در سال 1882 کار خود را به عنوان خودروساز شروع کرد. این کمپانی یک شرکت خانوادگی میباشد که ابتدا در شهر «سوشو» (Sochaux) فرانسه شکل گرفت. آرم اخیر «پژو» توسط شرکت گرافیکی BETC به صورتی پویاتر و زیباتر طراحی گردیده است که نقش «شیر ایستاده» پاهایی پهن تر است و در مقایسه با لوگوی قبلی، فاقد زبان می باشد که نشان شهر «بلفورد» (Belford) نیز میباشد.
لوگوی خودروسازان آلمان
لوگوی بی ام و:
لوگوی بامو از یک گرد یا دایره به رنگهای سفید و آبی تشکیل شده است. این رنگها از پرچم ایالت جنوب شرقی باواریای آلمان گرفته شدهاند.
آرم شرکت خودروسازی «ب.ام.و» (B.M.W) به زمانی برمیگردد که این شرکت در جنگ جهانی اول به تولید موتور هواپیما روی آورد و بعدها که محصول اصلی این کمپانی به خودرو تبدیل گردید، این آرم بدون تغییر باقی ماند. آرم ب.ام.و در واقع سمبل یک ملخ هواپیمای خوش فرم و در حال چرخش است و رنگ آبی آن یادآور رنگ نیلی آسمان میباشد. نام این کمپانی مخفف عبارت آلمانی Bayerische Motoren Werkehr به معنای «کارخانه موتورهای بایر» است که «بایر» از استانهای بزرگ کشور آلمان می باشد.
لوگوی آئودی:
لوگوی چهار حلقهای آئودی در سراسر دنیا به خوبی شناخته شده است. این چهار حلقه، ادغام چهار شرکت تحت یک لوگو را نشان میدهد. آئودی در سال ۱۹۳۲ با ادغام شرکتهای Horch، DKW و واندرر تشکیل شد.
نماد چهار حلقهای کمپانی خودروسازی آلمانی «آئودی» (Audi) برخلاف برخی از شایعات، هیچ ارتباطی با حلقههای المپیک ندارد، بلکه نمادی از ادغام چهار شرکت خودروسازی آلمانی در سال 1932 است. این چهار شرکت «د.کا.و» (D.K.W)، «وندرر» (Wanderer)، «هورش» (Horch) و «آئودی» را در بر میگرفتند که به دلیل شرایط نامناسب بازار در آن زمان، ناچار به ادغام با یکدیگر شدند و پس از ادغام، کمپانی به عنوان «Auto Union» تغییر نام یافت. بعد از جنگ جهانی اول این اتحادیه نام خود را از کلمه لاتین Audi به معنای «میشنوم» گرفت و آرم چهار حلقه آن به قوت خود باقی ماند.
لوگوی فولکس واگن:
شرکت «فولکس واگن» (Volkswagen) در سالهای منتهی به جنگ جهانی دوم توسط مهندس و طراح اتریشی «فردیناند پورشه» (Ferdinand Porsche) تأسیس شد و لوگوی آن در رقابتی درون سازمانی توسط یک مهندس اتریشی به نام «فرانس زاور رایمسپیس» (Franz Xaver Reimspiess) طراحی گردید که به علت خلاقیت موجود در آرم، 50 مارک برنده شد. آرم شرکت «فولکس واگن» در ابتدا با چرخ دندهای که نشان رسمی «جبهه کارگری آلمان» بود احاطه شده بود، اما پس از جنگ جهانی دوم این چرخ دنده از لوگوی شرکت حذف گردید.
لوگوی مرسدس بنز:
لوگوی مرسدس بنز سه گوش دارد که نمایانگر سه نوع حرکت در خشکی، آب و هوا است. این لوگو در یک دایره قرار دارد.
کمپانی آلمانی «مرسدس بنز» (Mercedes Benz) در سال 1886 توسط «کارل بنز» (Karl Benz) به عنوان شاخهای از کمپانی «دایملر» (Daimler) تأسیس گردید. هر چند که این نام پس از ادغام کمپانی «دایملر» و «بنز» در سال 1926 روی شرکت گذاشته شد و همچنین آرم سه شاخه «مرسدس» فاقد حلقه دور آن بود که پس از ادغام دو شرکت یک «حلقه گل» به دور این آرم اضافه شد. آرم ستاره سه پر «مرسدس بنز» نمادی از تسلط بر زمین، دریا و آسمان است.
لوگوی پورشه:
لوگوی پورشه در اسپورت، نام شهر اشتوتگارت را نشان میدهد که مقر پورشه است. این شهر به پرورش اسب معروف است و نام آلمانی قدیمی آن به معنای محل پرورش اسب است.
کمپانی «پورشه» (Porsche) در سال 1931 توسط «فردیناند پورشه» (Ferdinand Porsche) در نزدیکی شهر «اشتوتگارت» (Stuttgart) آلمان به عنوان زیرمجموعهای از کمپانی «فولکس واگن» تأسیس شد. محصولات «پورشه» در ابتدا با علامت «فولکس واگن» ارائه میشدند، ولی پس از یک سال، آرم «پورشه» با نشان محلی شهر «اشتوتگارت» بر روی خودروهای تولیدی این کمپانی نصب گردید.
در این علامت، اسب نمادی از مزرعه «اشتاب» (Stab) و شاخه ها و خطوط مشکی و سرخ، بخشی از نشان سلطنتی پادشاهی استان «وورتمبرگ» (Wurttemberg) و منطقه «بادن» (Baden) با مرکزیت شهر «اشتوتگارت» می باشد که پس از ایجاد «آلمان وایمار» (Weimar Germany) و در سال 1949 جزئی از کشور آلمان غربی گردید.
لوگوی اشکودا:
کمپانی خودروسازی «اشکودا» (Škoda) در سال 1895 در شهر «ملادا بولسلاو» (Mladá Boleslav) کشور چکسلواکی تاسیس شد و در حال حاضر از شرکتهای زیرمجموعه گروه خودروسازی «فولکس واگن» میباشد. این کمپانی در کشورهای اسلوواکی، آلمان، هند و لهستان دارای کارخانه میباشد و بزرگترین خودروساز در مرکز اروپاست. لوگوی اشکودا شبیه به یک تیر یا پیکان بالدار است که در سال 1926 به رنگ آبی طراحی گردید. در دهه 90 میلادی این علامت از رنگ آبی به رنگ سبز تغییر یافت و نام کمپانی در حلقه ای سیاه رنگ به دور علامت قرار گرفت.
در سال 2011 حلقه سیاه دور لوگوی اشکودا حذف گردید و نوار نازک نقره ای جای آن را گرفت. رنگ سبز در این علامت، به معنی محافظت از محیط زیست و کاربرد مواد اقتصادی در محصولات میباشد و پیکان بالدار مفاهیمی مانند حرکت و پیشرفت و همچنین نوآوری را میرساند. این علامت به صورت کلی، مفهوم سرعت را به مخاطب القاء میکند.
لوگوی ولوو:
لوگوی ولوو یک دایره با یک کمان است که نماد آهن است. این نماد آهن مورد استفاده قرار گرفته تا نشان دهد آهن سوئدی در خودروهای ولوو مورد استفاده قرار گرفته که نشان دهنده استحکام و دوام است.
کمپانی «ولوو» (Volvo) در سال 1915 به عنوان کارگاه تولید و فروش بلبرینگ شکل گرفت و در سال 1926 با کمپانی SKF جهت تولید خودروهای شخصی ادغام گردید. کلمه ولوو در زبان لاتین به معنای «من هنوز میچرخم» است و علامت دایره پیکان دار، نشان بین المللی قراردادی برای فلز فولاد و سمبل شیمیایی عنصر آهن است.
همچنین دایره و پیکان، یادآور سپر و نیزه است که در زمان امپراطوری روم، نشانه مریخ و الهه جنگ رومیان بوده است. در خودروهای قدیمیتر، این علامت به عنوان نشانه آهن و همچنین علامت جنس مذکر و قوی، به همراه نوار بلند فلزی بر روی جلو پنجره کلیه خودروهای تولیدی این کمپانی درج میگردید. در حال حاضر این نشانه همراه با کلمه Volvo بر روی فرمان و چرخهای این خودرو دیده میشود. این شرکت از سال 1999 تحت مالکیت شرکت «فورد» (Ford) آمریکا قرار دارد.
لوگوی خودروسازان ایتالیا
لوگوی فراری:
کمپانی خودروسازی «فراری» در سال 1929 توسط «انزو فراری» (Enzo Ferrari) در شهر «مارانلّو» (Maranello) ایتالیا تأسیس گردید. البته در آن زمان این کمپانی تحت نام «Scuderia» تنها به پشتیبانی رانندگان خودروهای مسابقهای می پرداخت و اولین تولیدات خودروی «فراری» به سال 1947 باز میگردد. آرم «فراری» به شکل یک اسب بلند شده بر روی دو پا است که نشانه خلبانان «آس» (Ace) ایتالیایی در جنگ جهانی اول است.
این اصطلاح در بین خلبانان به کسی اطلاق میشود که حداقل پنج فروند از هواپیماهای دشمن را سرنگون کرده باشد. «فرانچسکو باراکا» (Francesco Baracca) از خلبانان آس ایتالیا بود که مادرش «کنتس پائولینا» (Countess Paolina) از شرکت فراری خواست تا نشان پسرش را بر روی خودروهای مسابقهای خود قرار دهد.
لوگوی آلفارومئو:
این شرکت در سال 1910 توسط «الکساندر داراک» (Alexandre Darracq) در شهر «میلان» ایتالیا تاسیس شد. علامت شرکت خودروسازی «آلفارومئو» (Alfa Romeo) نیز مانند علامت پورشه، نشان یک شهر است. لوگوی این شرکت از نشان رسمی شهر «میلان» در ایتالیا اقتباس شده است که این تصویر مربوط به زمان جنگهای صلیبی در قارّه اروپا بوده و در آن یک انسان توسط یک اژدها یا یک مار بزرگ در حال خورده شدن است. این شرکت در حال حاضر از زیر مجموعه های گروه خودروسازی «فیات» می باشد.
لوگوی فیات:

کمپانی «فیات» در سال 1899 توسط «جیووانی اگنلی» (Giovanni Agnelli) در «تورین» ایتالیا تأسیس گردید. در دهه 80 میلادی شرکت فیات علامت اولیه خود را تغییر داد که تنها حاوی حروف کلمه Fiat بود که به طور نامنظم کنار هم قرار گرفته بودند. آرم بعدی فیات که سالها بر روی محصولات این کمپانی قرار گرفت، توسط طراح ارشد این شرکت «ماریو میائولی» (Mario Maioli) طراحی شد و این آرم با پنج خط مایل برای اولین بار در سال 1982 روی مدل Uno نصب گردید. این شرکت بزرگ در حال حاضر نهمین خودروساز بزرگ جهان است و مالک برندهای معروفی مانند «فراری»، «مازراتی»، «آلفارومئو» و «لانچیا» میباشد.
لوگوی مازراتی:
کمپانی «مازراتی» (Maserati) در سال 1914 توسط «آلفیری مازراتی» (Alfieri Maserati) در شهر «بولونیا» (Bologna) در ایتالیا تأسیس شد. لوگوی مازراتی سمبل این شهر است که خودروی مازراتی برای اولین بار در آن شهر تولید شد، ولی بعدها کارخانه تولید محصولات مازراتی به شهر «مودنا» (Modena) منتقل گردید. این نشان که یک نیزه سه شاخه به رنگ قرمز میباشد بر روی یک پایه آبی رنگ قرار گرفته است و به عنوان سمبل نیزه «نپتون» خدای جنگ است که توسط «ماریو مازراتی» برادر «آلفیری» از روی مجسمه «نپتون» در «کاخ ماژیوره» (Piazza Maggiore) در شهر «بولونیا» طراحی گردیده است.
لوگوی لامبورگینی:

کمپانی «لامبورگینی» در سال 1963 توسط «فروچیو لامبورگینی» (Feruccio Lamborghini) مالک یک کارخانه تراکتورسازی در شهر سنت آگاتا در نزدیکی شهر بولونیای ایتالیا برای تولید خودروهای سوپراسپرت تأسیس گردید. آرم این کمپانی با اقتباس از صور فلکی Taurus یا گاو نر طراحی گردیده است که نشان ماه تولد مؤسس این شرکت نیز بوده است.
البته علاقه شخصی فروچیو به گاو بازی نیز دلیل طراحی این لوگو معرفی شده است و به همین دلیل اکثر محصولات لامبورگینی به نام نژادهای معروف گاوهای وحشی نامگذاری گردیدهاند. همچنین طراحی این گاو نر طلایی در حال حمله در زمینه مشکی، نشانه پایداری، قدرت و حرکت رو به جلو میباشد. دلیل شباهت این آرم به لوگوی فراری اتفاقی نبوده و به عقیده بسیاری از متخصصین خودرو، به علت دشمنی و کینه دیرینه فروچیو با انزو فراری مالک کمپانی فراری بوده است.
لوگوی بوگاتی:
این کمپانی خودروسازی در سال 1909 توسط یک مهندس ایتالیایی به نام «اتوره بوگاتی» (Ettore Bugatti) در شهر «مولسهایم» (Molsheim) فرانسه تأسیس گردید. آرم این شرکت شامل کلمه سفید رنگ «بوگاتی» است که در یک بیضی قرمز رنگ قرار گرفته است و مخفف نام مؤسس آن به صورت حرف E برعکس که به حرف B متصل شده به رنگ مشکی در قسمت بالای لوگو قرار گرفته است. پسر «اتوره بوگاتی» یعنی «ژان بوگاتی» در سال 1939 در حال آزمایش یک خودروی بوگاتی مسابقه ای جان خود را از دست داد و همین امر باعث شکستهای مالی زیادی برای کمپانی بود. این کمپانی از سال 1998 در مالکیت کمپانی «فولکس واگن» آلمان قرار گرفته است.
لوگوی خودروسازان ژاپن
لوگوی مزدا:
کمپانی خودروسازی «مزدا» (Mazda) در سال 1920 توسط «جوجیرو ماتسودا» (Jujiro Matsuda) در شهر هیروشیما در ژاپن تأسیس گردید. نام این کمپانی از اهورامزدا خدای عقل، درستی، استعداد و هماهنگی در فرهنگ زرتشتیان ایران گرفته شده است. لوگوی فعلی کمپانی خودروسازی مزدا در سال 1997 توسط شرکت «ری یوشیمورا» (Ray Yoshimura) که یک شرکت مشهور در زمینه گرافیک و تصویرسازی است، تکامل یافته است.
این علامت، نمایانگر بالهای باز شده میباشد که در فرهنگ ژاپنی ها به معنای پرواز به سوی آینده است. حرف V که در وسط علامت «مزدا» قرار گرفته است، در فرهنگ ژاپنی مفاهیمی چون خلاقیت، عمر جاودان و انعطاف پذیری را تداعی میکند. همچنین از این علامت، حرف M حرف ابتدایی مزدا نیز قابل مشاهده میباشد. دایره دور M نیز به نشان آمادگی کمپانی برای ورود به مراحل جدید صنعتی و دوره نوین خودروها تشریح شده است. این شرکت در حال حاضر تحت مالکیت کمپانی بزرگ «فورد» میباشد.
لوگوی میتسوبیشی:
کمپانی «میتسوبیشی موتورز» (Mitsubishi Motors) یک شرکت چند ملیتی در ژاپن است که در سال 1870 توسط «یاتارو ایواساکی» (Yataro Iwasaki) در شهر «توکیو» پایه ریزی گردید. لغت میتسوبیشی از دو کلمه تشکیل شده است، «میتسو» به معنای سه و «بیشی» به معنی لوزی؛ که کل عبارت در زبان ژاپنی مفهوم «سه لوزی» یا «سه الماس» را میرساند. میتسوبیشی با این آرم میخواهد به مشتریان بفهماند که خودروهای تولیدی کمپانی، مثل یک الماس با ارزش هستند. در ابتدا این کمپانی در زمینه تولید کشتی فعالیت میکرد که علامت سه پره آن نشانه پره عقب کشتی بود.
البته شکل اولیه این لوگو از ترکیب علامتهای سه برگ شاه بلوط، نشان «خاندان توسا» (Tusa Clan) و سه لوزی بر روی هم، نشان خانوادگی «ایواساکی» تشکیل میشده است. گروه میتسوبیشی علاوه بر صنعت خودرو، در صنایع متعددی از قبیل ساختمانی، هوانوردی، کشتیرانی، نفت و گاز، فولاد، شیمیایی، معدنی، غذایی، مخابرات، الکترونیک، بیمه و صنایع سنگین فعالیت میکند.
لوگوی سوبارو:
«سوبارو» (Subaru) اولین کارخانه تولید خودرو در ژاپن است که در حال حاضر شاخه تولید خودروی «صنایع سنگین فوجی» (FHI) میباشد. این مجموعه صنعتی در سال 1953 توسط «کنجی کیتا» (Kenji Kita) در شهر «شینجوکو» (Shinjuku) تأسیس شد و اولین خودروی سوبارو یک سال بعد به تولید رسید. لوگوی سوبارو گروه شش تایی ستارگان «خوشه پروین» در صور فلکی است که در زبان ژاپنی به نام «موتسوباروشی» (Mutsubarushi) نیز خوانده میشود که نام سوبارو نیز از همین عبارت اقتباس شده است.
از طرفی کلمه سوبارو در زبان ژاپنی، مفهوم «حکومت کردن» و «ادغام کردن» میدهد. همچنین این علامت «شش ستاره» اشاره به مجموعه FHI و پنج شرکتی دارد که پس از ادغام، تشکیل «صنایع سنگین فوجی» را دادهاند. اخیراً کمپانی تویوتا حدود 17 درصد از سهام این گروه عظیم صنعتی را خریداری نموده است.
لوگوی تویوتا:
لوگوی تویوتا از سه بیضی تشکیل شده است. همپوشانی دو بیضی در داخل بیضی بزرگتر، حرف “تی” را تشکیل میدهد و نماد ارتباط سودمند متقابل و اعتماد میان مشتری و شرکت است.
کمپانی «تویوتا» (Toyota) در سال 1937 در شهر «آیچی» (Aichi) ژاپن توسط «کی ایچیرو تویودا» (Kiichiro Toyoda) تاسیس گردید و در حال حاضر به عنوان سومین خودروساز بزرگ جهان فعالیت میکند. در حال حاضر برندهای خودروساز بزرگی مانند «لکسوس»، «دایهاتسو»، «ایسوزو»، «اسکیون» و «هینو موتورز» تحت مالکیت این کمپانی عظیم هستند.
محصولات «تویوتا» در بیشتر از بیست کشور جهان به صورت همزمان تولید میگردند و در حال حاضر خودروهای تولیدی این کمپانی، مظهر کیفیت و اقتصادی بودن هستند. لوگوی فعلی تویوتا در واقع سه بیضی درون یکدیگر است که نشاندهنده قلب مشتری، قلب تولید و قلب پیشرفت فنی و توسعه میباشد. بیضیهای موازی در این لوگو در فرهنگ مردم ژاپن به معنی اعتماد به مشتریان و جلب رضایت آنان است. از طرفی، حرف T اول کلمه «تویوتا» نیز در این لوگو قابل تشخیص میباشد.
لوگوی هیوندای:
لوگوی هیوندای شبیه نخستین حرف نام این خودروساز به نظر میرسد. اگر با دقت نگاه کنید، دو نفر در حال دست دادن را میبینید. این لوگو نماد ارتباط مشتری و شرکت است.
لوگوی خودروسازان چین
لوگوی روور:
کمپانی «روور» (Rover) یک شرکت خودروسازی انگلیسی است که در سال 1904 توسط «جان کمپ استارلی» (John Kemp Starley) در شهر لانگبریج منطقه بیرمنگام تاسیس شده است که قبل از آن از 1878 به تولید انواع دوچرخه اشتغال داشت. این شرکت از همان زمان به عنوان قلب صنعت بریتانیا محسوب میشده است.
البته این کمپانی در سال 2005 ورشکست گردید و توسط یک کمپانی چینی خریداری گردید که در حال حاضر خودروهای MG را تولید مینماید. روور ها یا Rovers گروهی از دزدان دریایی شبیه وایکینگ ها بودهاند که در دریاها سرگردان بودهاند و و از همین رو کشتی وایکینگ ها همواره به اشکال گوناگون در لوگوی کمپانی روور وجود داشته است.
لوگوی ایران خودرو:
اولین علامتی که در صنعت خودروسازی ایران مطرح شد، لوگوی خودروی پیکان بود که تصویری از یک ارابه باستانی و شکلی از یک اسب در حال حرکت را نشان می داد که نشانه ای از حرکت رو به جلو برای شرکت مذکور بود. این آرم حتی تا زمان توقف تولید پیکان، با این خودرو همراه بود.
پس از توقف تولید پیکان و آغاز تولید خودروی سمند، مسئولان ایرانخودرو طراحی آرم جدیدی برای سمند را در معرض فراخوان عمومی قرار دادند و در نهایت طرحی از استاد «مرتضی ممیز» که یک کله اسب زیبا بود، به عنوان زیباترین و بهترین نماد برای استقرار بر روی بدنه خودروی سمند برگزیده شد. جالب توجه این که طرح مذکور با نام خودروی سمند کاملاً همخوانی داشت.
لوگوی سایپا:
پیدا کردن نمادی جدید برای محصولات شرکت خودروسازی «سایپا» نیز به سالهای دهه شصت شمسی بازمیگردد. در آن روزها محصولات این خودروساز بزرگ هنوز به تنوع امروزی دست نیافته بود و یکی از طراحان برجسته ایران با نام «ابراهیم حقیقی» آرم سایپا را طراحی کرد. این آرم به زعم طراحش، صفاتی چون بالندگی، توسعه و حرکت رو به بالا را القاء میکند که تبدیل به یکی از آشناترین نشانههای صنعتی در ایران شده است.
دوستان عزیز آرم فعلی ایران خودرو کله اسب توسط اینجانب رامین محمودنژاد کارشناس طراحی صنعتی مرکز تحقیقات ایران خودرو در سال ۱۳۷۸ طراحی شده است و در لیست کارهای استاد ممیز نیست. مدارک و مستندات هم موجود است.
دوستان عزیز آرم فعلی ایران خودرو کله اسب توسط اینجانب رامین محمودنژاد کارشناس طراحی صنعتی مرکز تحقیقات ایران خودرو در سال ۱۳۷۸ طراحی شده است و در لیست کارهای استاد ممیز نیست . مدارک و مستندات هم موجود است .
پشماممم…
بسیار مطلب خوبی بود. ممنون