خودروهای پلاگین هیبریدی که PHEV یا Plug-in Hybrid Electric Vehicle نامیده میشوند، در مقایسه با خودروهای هیبریدی به باتریهای قدرتمندتری مجهز شدهاند. بنابراین قابلیت پیمایش آنها در حالت تمامبرقی بیشتر است.
باتریهای بهکار رفته در این خودروها قابلیت شارژ شدن با برق شهری از طریق پریزهای برق منزل و یا ایستگاههای شارژ مخصوص خودروهای برقی را دارند. در صورتی که شارژ باتری خودرو تمام شود، موتور الکتریکی در کنار پیشرانههای بنزینی احتراق داخلی کار میکند. از محبوبترین و پرفروشترین مدلهای خودروهای پلاگین هیبریدی میتوان به شورولت Volt، بی.ام.وi3 و مرسدس بنز EQS اشاره کرد. از بزرگترین مزایای خودروهای پلاگین هیبریدی میتوان به عدم نگرانی کاربران از اتمام شارژ باتری خودرو است.
همچنین مسافت قابل پیمایش خودروهای پلاگین هیبریدی توسط ظرفیت مخزن سوخت بنزین آن تعیین میشود و میزان شارژ باتری آن نیز به شدت در این مسافت تاثیرگذار است. به عنوان مثال، تویوتا پریوس پرایم (Prius Prime) و شورولت بولت (Bolt) به ترتیب مسافتهای ۴۰ و ۸۵ کیلومتر را در حالت تمامبرقی طی میکنند. خودروهای PHEV گرانتر از مدلهای هیبریدی هستند و انواع تخفیفها در ایالتهای مختلف آمریکا برای ترغیب مردم به خرید این نوع خودروها وجود دارند.
افزایش محبوبیت خودروهای برقی و استفاده بیشتر از خودروهای پاک و دوستدار محیط زیست، باعث ایجاد حس رقابت بین شرکتهای خودروسازی بزرگ در سراسر جهان شده است و هرساله شرکتهای خودروساز از پروژهها و برنامههای خود برای طراحی و تولید خودروهای برقی، هیبریدی و پلاگین هیبریدی با توان پیمایش بیشتر رونمایی میکنند و صد البته که در ایران نیز به تازگی شرکت مدیران خودرو به عنوان خودروسازی پیشرو در این زمینه قصد رونمایی از خودرویی پلاگین هیبرید از برند فونیکس را دارد.
با افزایش آلایندههای زیست محیطی در جو زمین و آگاهی کشورها نسبت به اثرات زیست محیطی خودروها، شاهد افزایش تقاضا برای خودروهای الکتریکی هستیم و فناوریهای مختلفی به عنوان گزینههای انتخابی برای مصرف کنندگان ارائه مییگردند. در حالی که وسایل نقلیه تمام الکتریکی به دلیل قابلیت آلایندگی صفر مورد توجه قرار گرفتهاند، خودروهای برقی پلاگین هیبریدی (PHEV) نیز به دلایل مزایای مختلف از محبوبیت خاصی برخوردارند.
خودروهای PHEV از خانواده خودروهای هیبریدی هستند که میتوان آنها را با اتصال به جریان برق، شارژ کرد. این تکنولوژی مزایای متعددی نسبت به سایر تکنولوژییهای خودروهای الکتریکی ارایه میکند. تکنولوژی پلاگین هیبریدی (PHEV) در قیاس با سایر فناوریهای خودروهای الکتریکی مزیتهای زیادی دارد برخی از آنها عبارتند از انعطافپذیری و تعدد منابع سوخت، کاهش انتشار گازهای آلاینده و گلخانهای، کاهش هزینهها، راندمان بالا و صرفهجویی در سوخت، کاهش صدا.
انعطاف پذیری منابع سوخت:
یکی از مزایای خودروهای PHEV، توانایی همزمان کارکردن با برق و بنزین است؛ یعنی راننده میتواند با بهکارگیری برق و بنزین به صورت دلبخواه، قدرت و شتاب مورد نیاز خود را دریافت نماید و در صورت تمام شدن بنزین خودرو، میتواند مسافت قابلتوجهی را فقط توسط موتورهای الکتریکی طی نماید. بنابراین خودروهای پلاگین هیبریدی به دلیل تعدد منابع سوخت، احتمال باقی ماندن در جاده را به حداقل می رسانند و رانندگان اینگونه خودروها نباید نگران اتمام سوخت در باک خودروی خود باشند.
چرا که حتی در هنگام کارکردن موتور احتراقی، باتری خودرو شارژ میشود و در برخی از مدلهای پلاگین هیبریدی، حتی در زمان ترمزگیری هم، سیستم بازیابی انرژی حرارتی با تبدیل گرمای اصطکاک ترمز به انرژی الکتریکی، باتری را شارژ مییکند. درواقع خودروهای پلاگین هیبریدی بهترین انتخاب برای افرادی هستند که مسافت کمی را در روز طی میکنند و آنها میتوانند از مزیت حالت الکتریکی سود میبرند.
کاهش انتشار گازهای گلخانهای:
خودروهای پلاگین هیبرید از بنزین هم استفاده میکنند، ولی با توجه به میزان مصرف سوخت ناچیز اینگونه خودروها، آلودگی زیست محیطی کمتری در قیاس با خودروهای بنزینی دارند و گازهای گلخانهای بسیار کمتری منتشر میکنند. همچنین امکان شارژ خودروهایPHEV از طریق برق خانگی یا ایستگاههای ویژه شارژ باتری، در مقایسه با خودروهای هیبریدی کلاسیک (HEV) یک مزیت ویژه محسوب میگردد. در حقیقت این نوع وسایل نقلیه با منبع انرژی پاکتری کار میکنند و در نهایت منجر به کاهش انتشار گازهای گلخانهای و رسیدن به محیط زیست و هوای سالمتری میشود.
هزینه های کمتر:
خودروهای پلاگین هیبریدی با توجه به مصرف باتری کمتر در قیاس با خودروهای تمام الکتریکی(BEV)، هزینه کمتری در زمینه هزینه برق و باتری دارند. این محصولات با توجه به استفاده همزمان از موتور بنزینی، میتوانند مسافت بیشتر و سفر طولانیتری را در مقایسه با خودروهای تمام الکتریکی فراهم کنند که همین مزیت، آنها را برای رانندگی طولانیتر در سفرهای جادهای، کاربردیتر و کارآمدتر مینماید. همین عوامل باعث شدهاند تا خودروهای PHEV از حیث اقتصادی، انتخاب مناسبتری برای مشتریان باشند.
راندمان بالا و صرفهجویی در سوخت:
خودروهای پلاگین هیبریدی به عنوان یکی از راهحلهای مطرح در بخش حمل و نقل، با ترکیب مزیتهای خودروهای الکتریکی و خودروهای بنزینی، به نسبت مناسبی با نیازهای درون شهری و برون شهری، میتوانند پاسخگوی کاربران و رانندگان باشند.
یکی از مهمترین مزایای این نوع خودروها، افزایش راندمان سوخت و کاهش هزینههای حمل و نقل است. در خودروهای پلاگین هیبریدی، موتور الکتریکی بهعنوان یکی از منابع توان استفاده میشود و با استفاده موتور الکتریکی میتوان به طور مستقیم از انرژی الکتریکی برای حرکت خودرو استفاده کرد. این خودروها دارای موتور سوختی هستند که در هنگام خالی بودن شارژ باتری خودرو و یا برای طی مسافتهای بیشتر استفاده میشود.
موتور سوختی در این خودروها به صورت مداوم به کار نمیرود و تنها برای شارژ باتری و یا مواقعی که برق خودرو تمام شده است، استفاده میشود و به عنوان یک منبع پشتیبان، یکی از مزایای این نوع خودروها محسوب میشود. بهطور کلی، خودروهای پلاگین هیبریدی نسبت به خودروهای سوختی معمولی، در مصرف سوخت بسیار اقتصادیتر هستند.
میزان صرفهجویی در مصرف سوخت در خودروهای پلاگین هیبریدی در مقایسه با خودروهای بنزینی معمولی، حدود ۲۰ تا ۵۰ درصد است. با اینکه این خودروها هزینه خرید بالایی نسبت به خودروهای سوخت فسیلی دارند، اما در بحث صرفهجویی در مصرف سوخت این موضوع جبران میشود.
کاهش نویز و صدا:
یکی از مزایای خودروهای پلاگین هیبریدی بیصدا بودن موتور الکتریکی در حین کار کردن است و اینگونه خودروها میزان نویز و صدا را به میزان زیادی کاهش میدهند. خودروهای بنزینی به دلیل داشتن موتور احتراق داخلی، صدای بسیار زیادی تولید میکنند که در محیط شهری به عنوان یک مزاحمت برای شهروندان شناخته میشود. خودروهای پلاگین هیبریدی با بهرهگیری از موتور الکتریکی، صدای بسیار کمی تولید میکنند که میتواند به بهبود کیفیت زندگی و کاهش آلودگی صوتی در شهرها کمک کند.
البته به دلیل برخورداری از موتور سوختی، خودروهای پلاگین هیبریدی در حالتی که در حال استفاده از موتور احتراق داخلی هستند، ممکن است صدایی مانند خودروهای بنزینی داشته باشند، ولی با این حال، هنگامی که در حالت رانندگی الکتریکی تغییر میکنند، صدای خودرو به شدت کاهش مییابد. ترکیب پیشرانه احتراق داخلی و موتور الکتریکی در خودروهای پلاگین هیبریدی، میتواند به عنوان یک راهکار پایدار و موثر برای کاهش نویز و صدا در شهرها و بهبود الودگی صوتی محسوب شود.