به گزارش پایگاه خبری سبقت آزاد، همه چیز با نشانه های کوچک شروع میشود و به مدت چند لحظه یک چراغ روی پانل داشبورد روشن میشود، چراغهای جلو کم نور میشوند و نور آمپرها سوسو میزند. حتی شاید بوی بد احساس کنید و از زیر در موتور صدای جیرجیر بشنوید. احتمالا دینام خودرو دچار مشکل شده که ممکن است باعث بروز مشکلات جدی تری مانند استارت نزدن خودرو تا از کار افتادن خودرو گردد. با اینکه دینام دستگاهی نسبتا ساده است و از چند بخش کوچک تشکیل شده، ولی نقش اساسی در خودرو اجرا میکند. روتور در یک میدان مغناطیسی داخل دینام میچرخد و جریان برق تولید میکند و به تجهیزاتی مانند چراغهای جلو، تجهیزات برقی و برف پاک کن منتقل میشود. همچنین دینام باتری را به طور کامل شارژ مینماید و انرژی لازم را برای روشن نمودن خودرو در اختیار آن قرار میدهد. در این مطلب به پنج نشانه خرابی دینام خودرو پرداخته شده است.
چراغ هشدار:
روی پانل داشبورد و صفحه کیلومتر اکثر خودروها، یک چراغ هشدار دهنده تعبیه شده است که با ایجاد مشکل در دینام، روشن میشود. این چراغ معمولا به شکل یک باتری و یا به صورت عبارات ALT یا GEN است که هر دوی آنها به معنی دینام هستند. با مشاهده روشن شدن چراغ دینام، اکثر افراد تصور میکنند که باتری مشکل دارد، ولی دلیل اصلی روشن شدن این چراغ عامل دیگری است. این چراغ به سیستمهای کامپیوتری خودرو نصب است و مقدار ولتاژ خروجی دینام را محاسبه میکند. اگر ولتاژ خروجی دینام از حدود تعیین شده، بالاتر یا پایینتر رود، چراغ روی داشبورد روشن میشود و هرگاه مقدار آن به محدوده تعیین شده برگردد، چراغ دینام خاموش میگردد. زمانی که خرابی دینام در مراحل اولیه باشد، چراغ چشمک میزند و برخی اوقات، زمانی که برف پاک کن را روشن میکنید، چراغ روشن میشود. در این صورت میتوانید برف پاک کن را خاموش کنید و به راه خود ادامه دهید. برق خروجی بیشتر دینامها بین 13 تا 14.5 ولت است. زمانی که چراغهای جلو، برف پاک کن، رادیو پخش، گرمکن صندلی و گرمکن شیشه عقب و سایر تجهیزاتی که برق بیشتری مصرف میکنند، روشن باشند، دینام باید به اجبار بیشتر کار کند تا ولتاژ مورد نیاز تجهیزات را فراهم کند.
چراغهای کم نور:
زمانی که کارآیی دینام خودرو کاهش یابد، تجهیزات برقی خودرو نیز به خوبی کار نمیکنند و ممکن است چراغهای جلو و لامپهای روی داشبورد، کم نور شده و یا به شدت پر نور شوند. بیشتر کمپانیهای خودروسازی، مواردی را تعریف کردهاند که در هنگام بروز ایراد در دینام، هشدارهایی به راننده بدهند که این موارد بیشتر بر مبنای ایمنی خودرو هستند. به عنوان مثال، قبل از اینکه چراغهای جلو کم نور یا خاموش شوند، گرمکن صندلی و رادیوپخش خاموش میشود. این امر به دلیل آن است که راننده باید در صورت بروز مشکل، خودرو را کنترل کند و آن را متوقف سازد که در چنین وضعیتی، عملکرد گرمکن یا رادیو مهم نهستند.
بینایی، شنوایی و بویایی:
همه این حواس برای جلب توجه راننده به کار گرفته میشوند. این هشدارها مانند چراغ هشداردهنده، واضح نیستند، ولی به راننده اخطار میدهند که دینام دچار مشکل شده است:
بینایی:
بیشتر مکانیکهای خودرو میگویند زمانی که مشتریان با مشکلات دینام مواجه میشوند، در موتور را بالا میزنند تا ببینند یک تسمه پاره شده یا دسته موتور؟ یا قسمتی از موتور از کار افتاده؟ پوسیدگی تسمهها میتواند نشانه بروز مشکل در آینده باشد. سفتی و شلی تسمه دینام باید مناسب باشد تا درست کار کند. سفت بودن بیش از حد تسمه هم مثل شل بودن آن میتواند نامناسب باشد.
شنوایی:
بیشتر رانندهها میگویند که قبل از تشخیص مشکل دینام، صدای جیرجیر به گوششان رسیده است. دینام توسط یک تسمه به که به فولی سر میل لنگ متصل است، به حرکت در میآید. فولی دینام معمولا دو یا سه برابر سریعتر از میل لنگ میچرخد تا زمانی که خودرو در جا کار میکند، نیروی مورد نیاز دینام را در اختیارش قرار دهد. اگر فولی دینام با تسمه تنظیم نباشد، صدای جیرجیر باعث تشخیص مشکل میگردد.
بویایی:
بوی لاستیک یا سیم سوخته اغلب مربوط به وجود مشکل در دینام است. اگر فولی با تسمه تنظیم نباشد، تسمه در حین حرکت اصطکاک پیدا میکند و بوی لاستیک سوخته به مشام میرسد. در صورتی که دینام بیش از حد داغ شده باشد، بوی سیم سوخته حس میشود. دینام داغ شده، ولتاژ بالاتری را به طرف روتور و استاتور میفرستد.
خوابیدن باتری:
اگر دینام ایرادی نداشته باشد، استارت نخوردن خودرو علامت وجود مشکل در سیستم استارت است. وقتی سوئیچ را میچرخانید، صدای تلق تلق به گوش میرسد، ولی اتفاقی نمیافتد و بعد از مدتی، صدا هم قطع میشود. معمولا دلیل این مشکل، خوابیدن باتری است. وقتی دینام خودرو به صورت مناسبی کار نمیکند، باتری خودرو به جای اینکه به عنوان یک انباره عمل کند، باید جریان برق بیشتری را از دینام بیرون بکشد تا ضعف دینام را جبران کند. در این حالت، بهترین باتری هم از کار خواهد افتاد و راننده را در بین راه خواهد گذاشت. باتری خودرو، برق مورد نیاز استارت زدن را در اختیار خودرو قرار میدهد. تشخیص باتری خوابیده، آسانتر از تشخیص دینام خراب است. خودرو را توسط هل دادن روشن کنید و سپس وایرهای باتری را جدا کنید. اگر دینام نتواند سیستم را شارژ کند، خودرو زود خاموش خواهد شد. اگر خودرو روشن بماند و موتور درجا کار کند، پس مشکل از باتری است.
اتصالات قطع یا لق شده:
در صورتی که اتصالات قطع شده و یا لق باشند، باید عملکرد دینام را کنترل نمایید. ممکن است تسمهها مشکلی نداشته باشند و هیچ مورد دیگری دیده نشود، ولی باتری خوابیده باشد. در این حالت، جریان برقی که دینام تولید میکند توسط سیمها منتقل نمیشود. در این صورت، شدت جریان برق کاهش مییابد و یا به کلی قطع میشود. گاهی اوقات چراغهای خودرو پرنور تر میشوند، چرا که دینام برق بیشتری تولید میکند تا به مشکل غلبه کند. اگر نقص در اتصالات ادامه پیدا کند، بوی سیم سوخته به مشام میرسد و حرارت تولید میشود. مشکل دیگری که ممکن است ایجاد شود، سوختن دیود یک سو کننده دینام است. دینام جریان برق متناوب (AC) تولید میکند، ولی تجهیزات برقی خودرو توسط برق مستقیم (DC) کار میکنند و کار دیود یک سو کننده این است که برق AC را به برق DC تبدیل کند.