
ماجرای خودروهای وارداتی در نمایشگاه روایت خدمت چه بود؟

در نمایشگاه روایت خدمت که در دهه اول شهریورماه سال جاری در محل دائمی برگزاری نمایشگاههای تهران برگزار شد، صرف نظر از رونمایی و نمایش دستاوردهای سایر صنایع، رونمایی سرزده از خودروهای وارداتی در این نمایشگاه نیز باعث شگفتی مخاطبین این حوزه شد! چرا که تا پیش از این، صرفا اسامی خودروهای وارداتی و شرکتهای وارد کننده منتشر میشد و از لیست بلند بالای واردکنندگان، تنها چند شرکت، از جمله ماموت خودرو، ایران خودرو، سایپا و پارس ساتر هوشمند به طور رسمی از خودروهای وارداتی و شرکای خارجی خود رونمایی کرده بودند.
خالی از لطف نیست به این مورد هم اشاره کنیم که شرکت کوشا خودرو بدون هر گونه آلایش و رونمایی، نمایشگاه مرکزی خود را در جاده مخصوص تهران-کرج راه انداخت و محصولات کیا را به نمایش گذاشت. فارغ از بحث شرکتهای وارد کننده (که در ادامه به آن خواهیم پرداخت) ظاهرا دولت سیزدهم آزاد شدن و شروع واردات خودرو به کشور را به عنوان دستاورد تلقی کرده و به همین دلیل بود که شاهد حضور واردکنندگان در نمایشگاه روایت خدمت بودیم. البته گویا حضور شرکتها در نمایشگاه روایت خدمت، از پیش تعیین شده نبوده و با توجه به صحبتی که اخیرا با نمایندگان شرکتها داشتیم، مشخص شد که به شکل شتاب زدهای از آنان خواسته شده تا با خودروهایشان در نمایشگاه حاضر شوند! با این حال، صرف نظر از اینکه آزاد شدن واردات خودرو صفر کیلومتر و دست دوم به کشور دستاورد مهمی برای دولت سیزدهم است یا نه، برای علاقهمندان این حوزه اتفاق خوبی است. چرا که دست کم، شاهد افزایش تنوع خودروهای وارداتی در بازار کشور و خیابانها خواهیم بود. در ادامه این مطلب، به معرفی اجمالی خودروهای به نمایش گذاشته شده در نمایشگاه روایت خدمت میپردازیم.
گک امپو، جذابترین سدان وارداتی چینی؟
گویا این بار قرعه حضور برند GAC یا گک در ایران به نام راسا خودرو خاورمیانه درآمده است. محصولات این برند با تیراژ بسیار محدود، توسط شرکتهای مرتب خودرو و آسان موتورز وارد کشور شده بود. محصولاتی که به رغم بهرهمندی از سطح کیفی مناسب، با توجه به عرضه محدود و خدمات به شدت ضعیف، تا این لحظه از بازار کشور جاماندهاند. امپو (Empow) که به عنوان جدیدترین محصول گک برای بازار ایران انتخاب شده، دارای ظاهری جذاب و سطح مناسبی از تجهیزات ایمنی و رفاهی است. همچنین از شاخصههای جالب توجه گک امپو که آن را به یکی از پربازدیدترین خودروهای نمایشگاه تبدیل کرده بود، میتوان به رنگ مات فابریک آن اشاره کرد. در مورد قوای فنی گک امپو، می توان گفت که این سدان، همانند اکثر خودروهای چینی، مجهز به پیشرانه 1.5 لیتری توربو است. پیشرانه نصب شده روی امپو مجهز به سیستم پاشش مستقیم سوخت بوده و قادر است تا 168 اسب بخار قدرت و 270 نیوتن متر گشتاور را به واسطه جعبه دنده 7 سرعته دوکلاچه تر به محور جلو منتقل کند.
سوزوکیهای فکسنی!
در غرفه راسا خودرو خاورمیانه و در کنار گک امپوی خوش رنگ و لعاب چینی، دو سدان از سوزوکی ژاپن نیز به چشم میخورد. اغلب ما ایرانیها، سوزوکی را با ویتارا و کیزاشی میشناسیم که از سطح تجهیزات و قوای فنی معقول بهره میبردند. اکنون گویا قرار است سطح توقع خود را از این برند محبوب ژاپنی کم کرده و به سدانهای چهار متری ضعیف و ساده قانع شویم. سوزوکی دیزایر (Desire) با بهرهمندی از یک موتور چهار سیلندر 1.2 لیتری که حداکثر 82 اسب بخار و 113 نیوتن متر گشتاور دارد، قطعا یکی از ضعیفترین خودروهای وارداتی خواهد بود.
بنابر شنیدهها، احتمالا سوزوکی دیزایر در تعداد محدودی وارد بازار شده و تمرکز و توجه راسا خودرو خاورمیانه، بیشتر روی دیگر سوزوکی موجود در غرفه، یعنی سیاز (Ciaz) خواهد بود. در مورد سیاز، اوضاع کمی بهتر است و این خودرو به پیشرانه 1.5 لیتری تنفس طبیعی با 103 اسب بخار قدرت و 138 نیوتن متر گشتاور مجهز شده است.
بازگشت صاحب ولوو به ایران
شراکت و در ادامه تملک برند ولوو برای شرکت جیلی چین، از اهمیت ویژهای برخوردار است. چرا که علاوه بر برخورداری این شرکت از تکنولوژی مورد استفاده ولوو، بر اعتبار آنها در بازار جهانی نیز افزوده شد. شرکت جیلران موتور به عنوان یکی از اعضای هلدینگ گرامی، با شروع واردات دو مدل EC7 و X7 در اوایل دهه 90 شمسی، به نوعی آغازگر حضور جیلی در ایران است. اکنون پس از مدتها یکی دیگر از شرکتهای زیر مجموعه همین هلدینگ، با نام فردا موتورز به سراغ جیلی رفته و مدل آزکارا (Azkarra) که یک خودروی هیبریدی دو دیفرانسیل است را برای واردات به کشور انتخاب کرده. جیلی آزکارا مجهز به یک موتور سه سیلندر 1.5 لیتری توربو به همراه سیستم پاشش مستقیم سوخت است. علاوه بر موتور بنزینی، یک موتور برقی 48 ولتی نیز در آزکارا تعبیه شده. این شاسی بلند چهارچرخ محرک چینی، در مجموع 190 اسب بخار قدرت و 300 نیوتن متر گشتاور را در چنته دارد. در جیلی آزکارا، وظیفه انتقال قدرت پیشرانه به چرخ های جلو و عقب، به عهده جعبه دنده خودکار هفت سرعته دوکلاچه است.
محصولات کیا به خط!
شرکت کوشا خودرو برنامه دارد تا هشت محصول از برند کیا موتورز کره جنوبی را وارد کند. البته این شرکت در نمایشگاه روایت خدمت، صرفا اسپورتیج (Sportage) و سید (Ceed) را به نمایش گذاشت. محدودیت ارزی و تعیین سقف قیمت 20 هزار دلاری برای خودروهای وارداتی، سبب شده تا به منظور کاهش قیمت این خودروها، شاهد پیشرانههای قوی یا برخی از تجهیزات رفاهی نباشیم. اسپورتیج 2023 با تجهیز به پیشرانه چهار سیلندر 1.6 لیتری توربو با سیستم پاشش مستقیم سوخت، 178 اسب بخار قدرت و 265 نیوتن متر گشتاور دارد. وظیفه انتقال این نیرو به محور جلو کیا اسپورتیج 2023، به عهده جعبه دنده هفت سرعته دوکلاچه خودکار است.در مورد کیا سید نیز باید گفت که پیشرانه آن علی رغم همسان بودن با پیشرانه اسپورتیج در تعداد سیلندرها و حجم، به توربوشارژ و سیستم پاشش مستقیم سوخت مجهز نیست و چیزی در حدود 128 اسب بخار قدرت و 157 نیوتن متر گشتاور نیرو تولید میکند. کیا سید 2023 مجهز به جعبه دنده شش سرعته خودکار است که نیروی پیشرانه توسط آن به محور جلو منتقل می شود.
بدون هیوندای هرگز!
کیا و هیوندای در کنار تشابه محصولاتشان در پلتفرم و موتور، در بسیاری از بازارها طرفداران خاص خود را دارند. این طرفداران همواره سعی بر اثبات بهتر بودن کیا از هیوندای یا بلعکس دارند! ایرانیها نیز از این مورد مستثنی نبوده و طرفداران هر برند، دلایل خود را برای برتری دادن آن به برند دیگر دارند. بر همین اساس و به جهت حفظ رقابت این دو برند، در بازاری که قرار است محصولات جدید کیا را به خود ببیند، عدم ورود هیوندای اصلا راه ندارد! کرمان موتور از پیش سابقه مونتاژ و واردات محصولات هیوندای را در کارنامه دارد و قرار است به زودی النترا (Elantra) و کرتا (Creta) را وارد کشور کند.
هیوندای کرتا با پیشرانه چهار سیلندر 1.5 لیتری تنفس طبیعی که 113 اسب بخار قدرت و 144 نیوتن متر گشتاور تولید میکند، وارد بازار خواهد شد. در این کراس اوور کامپکت، وظیفه انتقال نیروی تولیدی موتور به محور جلو، به عهده جعبه دنده CVT است. سدان محبوب النترا که در نسلهای مختلف در بازار کشور حضور داشته نیز این بار قرار است تا با پیشرانه 1.6 لیتری تنفس طبیعی که 128 اسب بخار قدرت و 154 نیوتن متر گشتاور دارد، به بازار عرضه شود. جعبه دنده هیوندای النترا جدید، از نوع شش سرعته خودکار است.
دردانه بایک در راه بازار
سانیار موتور پارسیان که حضور خود را در بازار ایران با برند تیگارد و کراس اوور X35 آغاز کرد، قرار است تا در آیندهای نزدیک، کراس اوور بایک X55 را با نام تیگارد X55 وارد و به بازار عرضه کند. در این کراساوور خوش ساخت نیز ردپای موتور 1.5 لیتری دیده میشود. موتوری که به سیستم پاشش مستقیم سوخت مجهز بوده و توانی بالغ بر 185 اسب بخار و 305 نیوتن متر گشتاور دارد. در این خودرو، نیرو توسط جعبه دنده هفت سرعته دوکلاچه تر به محور جلو منتقل میشود.
سایپا، چانگان، حاشیه
چانگان CS35 پلاس از اولین خودروهای وارداتی بود که واگذاری آن توسط سایپا به مشتریان آغاز شد. خودرویی که طبق وعده سایپا، قرار بود در دهه اول تیرماه به خریدارانش تحویل داده شود اما با توجه به مشکلاتی که در بحث قیمتگذاری پیش آمد، این امر محقق نشد. اما در نهایت، در نمایشگاه روایت خدمت، روند تحویل این کراساوور چینی آغاز شد. چانگان CS35 پلاس مجهز به پیشرانه 1.4 لیتری توربو است که 155 اسب بخار و 255 نیوتن متر گشتاور نیرو دارد. در این خودرو، نیروی موتور توسط گیربکس هفت دنده دوکلاچه به چرخهای جلو منتقل میشود. دیگر محصول چانگان که سایپا واردات آن را در برنامه دارد، چانگان یونی-تی (Uni-T) است. در زیر کاپوت چانگان یونی تی یک پیشرانه 1.5 لیتری توربو نصب شده که 177 اسب بخار قدرت و 300 نیوتن متر گشتاور تولید میکند. همانند چانگان CS35 پلاس، در یونی تی نیز از یک جعبه دنده هفت سرعته دو کلاچه برای انتقال نیرو استفاده شده است.
گروه ماموت با شش خودروی وارداتی
گروه ماموت با شرکتهای ماموت خودرو و مکث موتور، محصولات جتا (Jetta) و ونوسیا (Venucia) را وارد بازار خواهد کرد. پیشتر ماموت خودرو از سه محصول برند جتا، یعنی سدان VA3 و کراساوورهای VS5 و VS7 رونمایی کرده بود. جتا VA3 مجهز به پیشرانه 1.5 لیتری تنفس طبیعی با 110 اسب بخار قدرت و 145 نیوتن متر گشتاور است و این نیرو به وسیله جعبه دنده شش سرعته خودکار، به محور جلو منتقل میشود. نمونه به نمایش گذاشته شده در نمایشگاه روایت خدمت، بدون تجهیزاتی نظیر سانروف، صفحه نمایشگر لمسی و رینگهای آلومینیومی بود که گفته میشود احتمالا نسخه نهایی به این تجهیزات مجهز خواهد بود. دو کراس اوور جتا VS5 و VS7 از موتور 1.4 لیتری توربو بهره میبرند که توانایی تولید 150 اسب بخار قدرت و 250 نیوتن متر گشتاور را داشته و وظیفه انتقال نیروی موتور در هر دو خودرو، به عهده جعبه دنده شش سرعته خودکار است. نکته قابل توجه در مورد محصولات جتا، بهرهمندی از پلتفرم و پیشرانههای ساخت فولکس واگن است.
در مورد مکث موتور نیز باید گفت که این شرکت، ونوسیا D60 پلاس، ونوسیا V-Online و استار (Star) را برای واردات برگزیده است. ونوسیا D60 پلاس مجهز به پیشرانه 1.6 لیتری تنفس طبیعی است که 121 اسب بخار و 155 نیوتن متر گشتاور تولید میکند. این پیشرانه از پیشرانههای سری HR نیسان است و نیروی آن به واسطه جعبه دنده CVT به محور جلو منتقل میشود. همانند چانگان CS35 پلاس و گک امپو، در ونوسیا V-Online نیز شاهد استفاده از پیشرانهای با حجم 1.5 لیتر هستیم. این پیشرانه ضمن تجهیز به توربو و سیستم پاشش مستقیم سوخت، قادر است تا 188 اسب بخار و 260 نیوتن متر گشتاور تولید کند. دیگر نکته قابل توجه، استفاده از جعبه دنده هفت سرعته دوکلاچه در اکثر خودروها است! ونوسیا V-Online نیز مجهز به جعبه دنده هفت سرعته دوکلاچه خودکار است و از طریق آن، نیروی موتور به محور جلو منتقل میشود. در مورد قوای فنی ونوسیا استار، آمار و ارقامی مشابه با ونوسیا V-Online صدق میکند. اگر چه در ونوسیا استار، از یک سیستم هیبرید خفیف 48 ولتی نیز استفاده شده است.
دانگ فنگ هم میآید!
در ابتدا محصولات دانگ فنگ را در قالب خودروهای تجاری و در حین حمل و نقل کالا در جادههای کشور میدیدیم تا اینکه در اواسط دهه 90 شمسی، ایران خودرو با مونتاژ و عرضه H30 کراس ثابت کرد که دانگ فنگ، صرفا تولید کننده خودروهای تجاری نیست! پس از وقفهای کوتاه، ایران خودرو مجددا به سراغ دانگ فنگ رفته و سدان آئولوس شاین مکس (Aeolus Shine Max) را برای واردات و عرضه، انتخاب کرده است. سدان آئولوس شاین مکس توسط ایران خودرو در دو نسخه بنزینی و هیبریدی به بازار عرضه خواهد شد. نسخه بنزینی شاین مکس، مجهز به پیشرانه 1.5 لیتری توربو با 197 اسب بخار قدرت و 320 نیوتن متر گشتاور است. انتقال نیروی موتور به محور جلو در این نسخه، توسط جعبه دنده هفت سرعته دوکلاچه صورت میگیرد. در مورد نسخه هیبریدی سدان جدید ایران خودرو باید گفت که این نسخه ضمن تجهیز به یک پیشرانه 1.5 لیتری توربو با 163 اسب بخار و 230 نیوتن متر گشتاور، از یک موتور برقی با توانی بالغ بر 174 اسب بخار نیز بهرهمند است. در دانگ فنگ آئولوس شاین مکس هیبریدی، انتقال نیرو به محور جلو از طریق جعبه دنده E-CVT انجام میشود.
فیاتهای گوگولی!
از دیگر مواردی که در نمایشگاه روایت خدمت جلب توجه میکرد، غرفه پارسیان موتور و خودروی فیات 500 بود. پیشتر اخباری مبنی بر ترخیص نمونههای اولیه این خودرو که به موتور 1.2 لیتری 69 اسب بخاری هستند، منتشر شده بود و احتمالا به زودی شاهد آغاز فروش آن خواهیم بود. جعبه دنده فیات 500 بسته به نوع تیپ، از نوع پنج سرعته دستی یا پنج سرعته خودکار است. ابعاد کوچک و سبک طراحی فیات 500، این خودروی ایتالیایی را به خودرویی بسیار محبوب به ویژه برای بانوان تبدیل کرده است. دیگر خودروی موجود در غرفه پارسیان موتور، فیات 500 ایکس بود که البته با توجه به ابعاد و مشخصات فنیاش، نمیتوان آنرا همچون فیات 500، گوگولی خطاب کرد! در زیر کاپوت فیات 500 ایکس، پیشرانه 1.3 لیتری توربو با 177 اسب بخار قدرت و 285 نیوتن متر گشتاور قرار دارد. نکته قابل توجه در مورد فیات 500 ایکس، چهار چرخ متحرک بودن آن است و وظیفه انتقال نیرو به محور جلو و عقب در این خودرو، به عهده جعبه دنده 9 سرعته خودکار است.
در ادامه میتوانید آلبوم تصاویر نمایشگاه روایت خدمت را مشاهده کنید.
loyalty
