واردات خودرو آزاد میشود؟

با توجه به نوسانات و افزايش قيمت خودرو، دو موضوع آزادشدن واردات خودرو و اعمال ماليات بر خودروها همانند اعمال ماليات بر مسکن در دستور کار نهادهای ذیربط قرار دارد. گرچه هنوز خبری از بررسیها به بيرون درز نکرده، اما با اين حال پيشبينی میشود که با تصويب اين موضوع که بر مبنای خواست متقاضيان خودرو است، بازار در روزهای آخر سال کاملا تحت تاثير قرار گيرد.
به گزارش پایگاه خبری سبقت آزاد به نقل از ایران جیب، شکاف بهوجودآمده میان قیمت خودرو در کارخانه و بازار و بروز موج جدید افزایش نرخ خودرو در بازار، خودروسازان را در ردیف اول متهمان گرانشدن خودرو قرار داده است. بسیاری از کارشناسان اعتقاد دارند که دو خودروساز بزرگ کشور به بهانههای مختلفی نظیر تحریم، کمبود قطعه و ... از عرضه خودرو سر باز میزنند و فضای مانور بیشتری برای دلالان به وجود میآورند. از این رو است که حتی وعدههای وزیر صمت برای کاهش قیمت خودرو دیگر چارهساز نیست و بهرغم ادعای افزایش تولید طی سه ماه گذشته، همچنان شاهد رشد روزافزون قیمت انواع خودرو هستیم. حال شنیدهها حاکی از آن است که برای رقابتپذیرترشدن بازار و قطع فعالیتهای سودجویانه دلالان، نهادهای ذیربط تصمیم گرفتهاند علاوه بر وضع مالیات بر عایدی سرمایه خودرو، واردات را هم پس از ماهها کشوقوس آزاد کنند.
باگ اينترنتی طرح پيشفروش خودرو توسط دو خودروساز، باعث شده است دلالان و سودجويان با راهاندازی رباتهايی اکثر محصولات پيشفروش را به قيمت کارخانه بخرند. با اينکه اين عده بهراحتی به خودروهای شرکتی دسترسی دارند، اما نحوه واگذاری خودروهای پيشفروششده به شهروندان عادی که يک خودرو سفارش دادهاند تا امروز به طول انجاميده است. از سوی ديگر ممنوعيت واردات و دپوی خودرو در گمرکات کشور باعث شده دلالان تا جايی که میتوانند قيمت محصولات را بالا ببرند و شکافی عميق بين قيمت خودرو کارخانه و بازار به وجود آورند. در اين ميان برخی کارشناسان دلالان را افراد دارای رانتی میدانند که با شرکتهای خودروسازی ارتباطات پيچيدهای دارند. اين افراد با رانت اطلاعاتی و سهولت دسترسی به سايتهای فروش توانستهاند امروز به يکهتاز بازار تبديل شوند.
در اين زمين بازی خودروسازان نيز با عرضه قطرهچکانی خودرو، دست دلالان را برای بالابردن قيمت باز گذاشتهاند. با اين حال مديران ايرانخودرو و سايپا چنين گزارهای را درست نمیدانند و اعلام میکنند که برای تعديل بازار، مراکز فروش را موظف کردهاند حتی در روزهای تعطيل هم به مشتريان خدمات ارائه دهند. روز گذشته هم مديرعامل ايرانخودرو، موضوع کاهش عرضه خودرو به بازار را تکذيب کرده و با بيان اينکه طی سه ماه گذشته سه برابر نيمه ابتدايی سال، عرضه به بازار صورت گرفته، بیميلی خودروساز برای عرضه به بازار را رد کرده است. فرشاد مقيمی در حاشيه برنامه افتتاح خط توليد ترمز عقب خودروهای ايرانخودرو اظهار کرد: آمارها نشان میدهد در سه ماهه گذشته شرکت ايرانخودرو بيش از 150 هزار دستگاه خودرو تحويل مردم داده که چنين آماری بیسابقه است. او ادامه داد: حتی طرحیهايی اجرا کردهايم که اگر در روزهای تعطيل مشتريان به در کارخانه مراجعه کردهاند، خودروهای خود را تحويل بگيرند. در 40 روز اخير بالغ بر 6000 دستگاه خودرو در روزهای تعطيل تحويل داده شده است.
واردات خودرو آزاد میشود؟
جلوگيری از واردات خودرو نيز يکی ديگر از عوامل يکهتازی دلالان در بازار خودرو شناخته میشود. در حال حاضر فقط 1167 خودرو در گمرک باهنر دپو شده که 1001 دستگاه حتی مراحل ترخيص را طی کردهاند، اما هنوز در گمرک خاک میخورند. مديرکل گمرک در همين زمينه روز گذشته گفت: 1000 دستگاه از اين خودروها مدل آلنترا و يک دستگاه خودروی آزرا هستند که حقوق و عوارض اين 1001 خودرو به صورت کامل پرداخت شده و حتی پروانه سبز الکترونيکی دريافت کردهاند.
اقدامات ترخيص اين تعداد خودرو انجام شده و به هيچ وجه مرجوع نمیشوند. به گفته مهدی رضايی 166 دستگاه خودروی وارداتی که در گمرک باهنر باقی مانده اجازه ثبت اظهارنامه را هم ندارند؛ چراکه هيچگونه امور گمرکی برای آنها انجام نشده و تعداد انگشتشماری از اين 166 خودرو هم بالای 2500 سیسی هستند که ترخيص نمیشوند. علاوه بر اين، عصر ايران احتمال داده است که با توجه به نوسانات و افزايش قيمت خودرو، دو موضوع آزادشدن واردات خودرو و اعمال ماليات بر خودروها همانند اعمال ماليات بر مسکن در دستور کار نهادهای ذیربط قرار دارد. گرچه هنوز خبری از بررسیها به بيرون درز نکرده، اما با اين حال پيشبينی میشود که با تصويب اين موضوع که بر مبنای خواست متقاضيان خودرو است، بازار در روزهای آخر سال کاملا تحتتاثير قرار گيرد.
loyalty