• تبلیغات در سبقت آزاد
  • درباره سبقت آزاد
  • سیاست حریم خصوصی
  • فیلم تست و بررسی خودرو، اخبار و قیمت ماشین
سبقت‌آزاد
  • سبقت آزاد
  • فیلم تست و بررسی خودرو
  • دنیای خودرو
    • نقد و بررسی خودرو
    • به زودی در بازار ایران
    • تجربه رانندگی و سفر
    • فناوری در خودرو
  • داشبورد
  • بازار خودرو
  • خبر درگوشی
  • آموزش خودرو
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
  • سبقت آزاد
  • فیلم تست و بررسی خودرو
  • دنیای خودرو
    • نقد و بررسی خودرو
    • به زودی در بازار ایران
    • تجربه رانندگی و سفر
    • فناوری در خودرو
  • داشبورد
  • بازار خودرو
  • خبر درگوشی
  • آموزش خودرو
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
خانه آموزش خودرو
فنر در سیستم تعلیق خودرو  از اجزای انعطاف پذیری است كه وزن بدنه و چارچوب و همچنین بار اضافی خودرو را تحمل می كند و ارتفاع خودرو را در حین حركت ثابت نگه می دارد.

انواع فنر در سیستم تعلیق خودرو

فنرها اجزای انعطاف پذیری هستند كه وزن بدنه و چارچوب و همچنین بار اضافی خودرو را تحمل می كنند و ارتفاع خودرو را در حین حركت ثابت نگه می دارند. همچنین فنرها با نوسان كردن از انتقال ارتعاشات شدید حاصل از برخورد با موانع به بدنه و چارچوب به طور نسبی جلوگیری می كنند. بهترین فنرها، ارتعاشات به وجود آمده توسط جاده را جذب می كنند و به آرامی به حالت نرمال برمی گردند. فنرهایی كه خیلی نرم و انعطاف پذیر می باشند، باعث نوسانات بیشتر در قسمت بالای خودرو می شوند، در صورتی كه فنرهای سخت

توسط مهندس اشکان معصومی
اردیبهشت ۲۲, ۱۳۹۶
زمان مطالعه: زمان موردنیاز برای مطالعه: 2 دقیقه
2

شاید خوشت بیاد

مقایسه تویوتا لندکروزر پرادو با جیپ رانگلر و لندروور دیفندر + عملکرد آفرودی نسل جدید آنها

شماره گذاری KMC T9 کرمان موتور همزمان با نمایشگاه آفرود 1403

فنر در سیستم تعلیق خودرو  از اجزای انعطاف پذیری است که وزن بدنه و چارچوب و همچنین بار اضافی خودرو را تحمل می کند و ارتفاع خودرو را در حین حرکت ثابت نگه می دارد.

یکی از وظایف سیستم تعلیق خودرو به کمک فنرها با نوسان کردن از انتقال ارتعاشات شدید حاصل از برخورد با موانع به بدنه و چارچوب به طور نسبی جلوگیری می کنند. بهترین فنرها، ارتعاشات به وجود آمده توسط جاده را جذب می کنند و به آرامی به حالت نرمال برمی گردند. فنرهایی که خیلی نرم و انعطاف پذیر می باشند، باعث نوسانات بیشتر در قسمت بالای خودرو می شوند، در صورتی که فنرهای سخت، اجازه ارتعاش بیش از حد را به خودرو نمی دهند. فنرها بین چرخها و بدنه یک اتصال انعطاف پذیر ایجاد می کنند و از اجزای اصلی ساختار سیستم تعلیق خودرو هستند.

انواع فنر در سیستم تعلیق خودرو

انواع فنر در سیستم تعلیق خودرو :

در وسایل نقلیه پنج نوع فنر مورد استفاده قرار می گیرند: فنر مارپیچ، فنر تخت، میله پیچشی، فنر بادی و فنر لاستیکی.

1. فنر مارپیچ یا فنر لول (Coil Spring):

فنر مارپیچ، نوع معمول و شناخته شده فنر می باشد و یک میله پیچیده شده فولادی است که قطر و ارتفاع حلقه های آن، قدرت و مقاومت فنر را تعیین می‌نماید. افزایش قطر میله،‌ باعث افزایش قدرت فنر می‌گردد، در حالی که افزایش طول آن باعث افزایش انعطاف پذیری آن خواهد شد.

انواع فنر در سیستم تعلیق خودرو:

مقدار وزنی که برای فشردن یک فنر مارپیچ به میزان یک اینچ لازم است، نرخ فنر(Spring Rate) گفته می شود. این مقدار برای اندازه‌گیری قدرت فنر استفاده می‌شود و می‌توان آن را «نرخ فشردگی فنر» یا همان «ثابت فنر» نیز اطلاق کرد. از مزایای فنرهای مارپیچ این است که به هیچ تنظیمی نیاز ندارند و معمولا بدون خرابی می باشند.

معایب این نوع فنرها این است که از لحاظ تحمل وزن محدودیت دارند و احتمال ضعیف شدن در آنها وجود دارد که این امر باعث بر هم خوردن تنظیم هندسی فنر، ارتفاع خودرو و فرسودگی تایرها و دیگر قطعات خودرو می‌شود. با اندازه‌گیری ارتفاع خودرو و مقایسه آن با میزان مشخص شده در کاتالوگ یا دفترچه راهنما، می‌توان از ضعیف شدن فنرها آگاه شد. این نوع فنر، در اغلب خودروهای سواری امروزی استفاده می‌گردد.

فنر مارپیچ یا فنر لول (Coil Spring)

2. فنر تخت (Leaf Spring):

فنرهای تخت در دو نوع تک ورقی (Mono-leaf) از جنس آلیاژها و چند ورقی (Multi-leaf) از جنس فولاد عرضه می‌شوند و برخلاف فنرهای مارپیچ، برای جذب ضربه جمع نمی‌شوند، بلکه خم می‌شوند. نوع «چند ورق» شامل چند صفحه فولادی انعطاف پذیر با طولهای متفاوت می‌باشد که بر روی یکدیگر قرار گرفته‌اند و در مواجهه با ضربات ناشی لز جاده، خم شده و بر روی یکدیگر می لغزند. در نوع «تک ورق» نیز که از نوع باریک شونده می‌باشد، تنها یک ورق فنری که در وسط کلفت تر از طرفین می‌باشد، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این نوع فنرهای تخت معمولا از کامپوزیت ساخته می‌شوند، اما نوع فولادی آنها نیز یافت می‌شود. فنرهای تخت عمدتاً به صورت مجزا برای هر چرخ استفاده می‌شوند که در طول خودرو و در زیر هر چرخ نصب می‌شوند، اما برخی از خودروسازان، از نوع متقاطع(ضربدری) آن برای هر دو چرخ استفاده می‌کنند. فنرهای تخت به وسیله یک رابط U شکل به اکسل خودرو متصل می‌شوند و از دو طرف نیز به شاسی وصل می‌گردند.

فنر تخت (Leaf Spring)

از مزایای این نوع فنرها، توانایی تحمل وزنهای زیاد و ارائه سواری نرمتر برای خودروهای سنگین می باشد. این نوع فنر دارای معایبی از قبیل نیاز به جای زیاد، ایجاد اصطکاک بین ورقه‌های فنر و ایجاد صدای ناشی از لغزش فنرها بر روی یکدیگر می باشد. هر چند که با نصب ورق‌های پلاستیکی بین فنرها مشکل صدای ناشی از لغزش فنرها قابل حل است. همچنین این نوع فنر به تعمیر و نگهداری دائمی نیاز دارد. مورد مصرف این نوع فنرها بیشتر در خودروهای سنگین، وانتها و برخی از خودروهای شاسی بلند(SUV) است که در مورد وانتها و خودروهای شاسی بلند جدید، فقط برای چرخهای عقب استفاده می‌شود.

۳. فنر میله پیچشی (Torsion Bar):

در این نوع از فنر، میله فولادی نه جمع شده و نه خم می شود، بلکه در خود می پیچد. میله پیچشی که یک میله صاف یا L شکل است به صورت عرضی در یک سمت به شاسی وصل شده و در سمت دیگر به قسمت متحرکی از سیستم تعلیق متصل می شود و در هنگام مواجهه با ضربه، در خود پیچ می خورد و رفتار یک فنر را از خود بروز می دهد. به این ترتیب میله پیچی نسبت به محور طولی خود دوران کرده و نیروی فنری تولید می کند. حرکت این نوع فنر مانند زمانی است که برای آب کشیدن یک لباس آن را با دو دست می پیچانیم.

انتهای این فنر به چارچوب بدنه تکیه کرده و انتهای دیگر به مکانیزمی مانند طَبَق وصل می شود که شبیه یک اهرم نسبت به میله پیچشی، حرکت عمودی دارد. درست در زمانی که چرخ با دست انداز برخورد می کند، حرکت عمودی به طبق انتقال داده شده و سپس شبیه به یک حرکت اهرمی به میله پیچشی انتقال داده می شود. خودروهای اروپایی در سیستم تعلیق خود از این نوع فنر بهره می برند.

از مزایای این فنرها، قیمت کم آنها و عدم نیاز به تعمیر و نگهداری می باشد. این فنرها قابل تنظیم بوده و فضای کمی اشغال می کنند، از این رو در مواردی که فضای کافی برای فنر مارپیچ وجود نداشته باشد، از این نوع فنر استفاده می گردد. عیب این فنر این است که راحتی و نرمی فنرهای مارپیچ را دارا نیست. از این فنر بیشتر برای اکسل عقب خودروها استفاده می شود، مثلاً روی اکسل عقب برخی از محصولات «پژو» و «رنو» این نوع فنر موجود می باشد.

میله پیچشی (Torsion Bar)

۴. فنر بادی(Air Spring):

فنر بادی نوع دیگری از فنرها می باشد که در حال رواج یافتن می باشد. فنر هوایی یا بادی، یک سیلندر لاستیکی است که با هوای فشرده پر شده و پیستونی که به اتصالات پایین چرخ متصل است با حرکت خود در این سیلندر باعث فشردگی هوا و ایجاد حالت فنریت خواهد شد. اگر میزان وزن خودرو تغییر نماید، یک سوپاپ در بالای سیلندر هوا باز می شود تا به مقدار هوای داخل سیلندر بیافزاید.

یک کمپرسور هوای لازم جهت این سیلندر را تامین می نماید و این امر باعث خواهد شد تا خودرو با وجود افزایش بار وارده، در ارتفاع ثابت خود باقی بماند. فنرهای بادی که از یک محفظه استوانه ایی هوا استفاده می کنند، در بین چرخ و بدنه خودرو قرار می گیرند و از خاصیت تراکم پذیری هوا برای جذب ارتعاشات وارد به بدنه از طرف لاستیک، استفاده می کنند. از مزایای این نوع فنرها، نرمی بسیار بالا همانند غوطه وری در هوا می باشد و عیب آنها پیچیدگی سیستم، قیمت بالا و همچنین مشکلات تعمیرات و نگهداری آن است. کاربرد این فنرها برای خودروهای سواری، وانتها و کامیونهای سبک می باشد.

فنر بادی(Air Spring)فنر بادی(Air Spring)

۵. فنر لاستیکی (Rubber Spring):

این نوع فنر که توسط دکتر آلکس مولتن(Alex Moulten) ابداع شد، از یک لاستیک فشرده انعطاف پذیر تشکیل شده است. از مزیتهای آن سبک بودن و اشغال فضای کم می باشد و عیب آن این است که خواص و توانایی فنرهای فولادی را دارا نمی باشد و بسیار ضعیف تر از آنهاست. این نوع فنر برای اولین بار بر روی خودروهای «مینی»(Mini) استفاده شد، ولی در حال حاضر در کمتر خودرویی استفاده می شود و تنها برای دوچرخه ها، موتورهای مسابقه و موتورهای صخره نوردی استفاده می شود.

فنر لاستیکی (Rubber Spring)فنر لاستیکی (Rubber Spring)

برچسب ها: آفرودسیستم تعلیق خودروکمک فنر خودرو

با زدن این دکمه اخبار و شرایط فروش خودروها را آنلاین مال خودت کن

با من خداحافظی کن
نوشته قبلی

انواع گیربکس در خودرو

نوشته‌ی بعدی

من و جک جی5 پس از دو سال و اندی

مهندس اشکان معصومی

کارشناس خودرو، تست درایور و مترجم مطالب فنی

ممکنه بپسندی

مقایسه تویوتا لندکروزر پرادو با جیپ رانگلر و لندروور دیفندر
تجربه رانندگی و سفر

مقایسه تویوتا لندکروزر پرادو با جیپ رانگلر و لندروور دیفندر + عملکرد آفرودی نسل جدید آنها

اسفند ۱۳, ۱۴۰۳
شماره گذاری KMC T9
خبر درگوشی

شماره گذاری KMC T9 کرمان موتور همزمان با نمایشگاه آفرود 1403

مرداد ۲۱, ۱۴۰۳
نوشته‌ی بعدی
مطالبی را که در این مقاله می خوانید صرفا نظرات شخصی یکی از مخاطبین عزیز وب سایت سبقت آزاد می باشد که بیش از 2 سال است مالک خودروی جک جی5 است. شما نیز می توانید تجارب رانندگی و سفر خود را از طریق ایمیل contact@sebghatazad.com در رابطه با هر خودرویی برای ما ارسال نمایید.

من و جک جی5 پس از دو سال و اندی

دیدگاه‌ها ۲

  1. اشکان معصومی می‌گوید:
    قبل 5 سال

    سلام
    لطفا به گوگل مراجعه کنید و سرچ کنید. اطلاعات مفیدی خواهید یافت.

    پاسخ
  2. رضاعبدی می‌گوید:
    قبل 6 سال

    با درود و تشکر از اطلاعات مفید . در پایگاه خبری شما مقاله ای دیدم از آقای مهندس اشکان معصومی با عنوان انواع فنر در سیستم تعلیق خودرو . سئوال من اینست که فنرهای تخت کامپوزیتی را در ایران از کجا میتوان تهیه نمود ؟
    با سپاس

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × پنج =

دسته بندی مطالب

  • آموزش خودرو (۲۷۹)
  • بازار خودرو (۴۱۴)
  • به زودی در بازار خودرو ایران (۲۴۹)
  • پیشنهاد سردبیر (۹۲)
  • تجربه رانندگی و سفر (۷۱)
  • خبر درگوشی (۴,۳۹۳)
  • داشبورد (۳۲۷)
  • فناوری در خودرو (۳۴۸)
  • فیلم تست و بررسی خودرو (۴۶)
  • مشخصات ماشین‌ها و بررسی خودرو (۹۱۱)

سبقت آزاد

ما از تیرماه 1394 با تولید فیلم‌های تست و بررسی خودرو و مقالات خودرویی  همراه شما هستیم. هدف ما در پایگاه خبری سبقت‌آزاد انتشار مقالات تست و بررسی ماشین‌های ایرانی و واراداتی موجود در بازار ایران و جهان و نیز مقایسه آنها با یکدیگر است. تا علاقه‌مندان به خرید خودرو و ماشین بازها بتوانند با آگاهی از فناوری های خودرو، قیمت و اخبار و شرایط فروش خودروها، مشخصات و اطلاعات فنی ماشین‌ها شایسته‌ترین انتخاب را در خرید بهترین خودرو ایرانی و خارجی، وسایل نقلیه و تجهیزات جانبی و آپشن داشته باشند.

آخرین نوشته‌ها

  • اطلاعیه گروه بهمن درباره اظهارات شهرداری منطقه ۱۸ تهران
  • مراسم تست درایو بایک بیجینگ U5 پلاس برگزار شد؛ سومین محصول دیار خودرو در مسیر تحول
  • قرارداد تولید ۳۰ هزار دستگاه کامیونت دوگانه سوز زامیاد به امضا رسید
  • خصوصی سازی سایپا در ایستگاه اهلیت سنجی متقاضیان؛ تحلیل یک گزینه جدی
  • تبلیغات
  • درباره سبقت آزاد
  • سیاست حفظ حریم خصوصی
  • تماس باما

طراحی این وب‌سایت توسط پایگاه خبری سبقت‌آزاد انجام شده است. هرگونه کپی برداری از مطالب و یا قالب آن پیگرد قانونی خواهد داشت. ۱۴۰۲ ©

خوش آمدید!

وارد ناحیه کاربری خود شوید

رمز عبور را فراموش کرده اید؟

رمز عبور خود را بازیابی کنید

لطفا نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را برای بازنشانی رمز عبور خود وارد کنید.

ورود به سیستم
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
  • سبقت آزاد
  • فیلم تست و بررسی خودرو
  • دنیای خودرو
  • نقد و بررس خودرو
  • به زودی در بازار ایران
  • تجربه رانندگی و سفر
  • فناوری در خودرو
  • داشبورد
  • بازار خودرو
  • خبر درگوشی
  • آموزش خودرو
  • تبلیغات در سبقت آزاد
  • درباره سبقت آزاد
  • ورود

طراحی این وب‌سایت توسط پایگاه خبری سبقت‌آزاد انجام شده است. هرگونه کپی برداری از مطالب و یا قالب آن پیگرد قانونی خواهد داشت. ۱۴۰۲ ©