• تبلیغات در سبقت آزاد
  • درباره سبقت آزاد
  • سیاست حریم خصوصی
  • فیلم تست و بررسی خودرو، اخبار و قیمت ماشین
سبقت‌آزاد
  • سبقت آزاد
  • فیلم تست و بررسی خودرو
  • دنیای خودرو
    • نقد و بررسی خودرو
    • به زودی در بازار ایران
    • تجربه رانندگی و سفر
    • فناوری در خودرو
  • داشبورد
  • بازار خودرو
  • خبر درگوشی
  • آموزش خودرو
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
  • سبقت آزاد
  • فیلم تست و بررسی خودرو
  • دنیای خودرو
    • نقد و بررسی خودرو
    • به زودی در بازار ایران
    • تجربه رانندگی و سفر
    • فناوری در خودرو
  • داشبورد
  • بازار خودرو
  • خبر درگوشی
  • آموزش خودرو
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
خانه فناوری در خودرو
نانوتکنولوژی یا نانوفناوری به عنوان انقلاب صنعتی قرن آینده، تاثیر بسزایی در صنایع گوناگون از جمله صنعت خودرو خواهد داشت. یکی از اصلی‌ترین اهداف فناوری نانو، ساخت موادی با خواص و اثرات جدید است. این مواد، ارزش افزوده بسیار بالا و کارایی بالاتری در صنعت خودرو خواهند داشت.

نانوتکنولوژی در صنعت خودرو

نانوتکنولوژی یا نانوفناوری به عنوان انقلاب صنعتی قرن آینده، تاثیر بسزایی در صنایع گوناگون از جمله صنعت خودرو خواهد داشت. یکی از اصلی‌ترین اهداف فناوری نانو، ساخت موادی با خواص و اثرات جدید است. این مواد، ارزش افزوده بسیار بالا و کارایی بالاتری در صنعت خودرو خواهند داشت.

توسط مهندس اشکان معصومی
بهمن ۲۷, ۱۳۹۸
زمان مطالعه: زمان موردنیاز برای مطالعه: 3 دقیقه
0

ساخت بدنه ­های سبکتر و همچنین مقاوم تر برای خودرو، ساخت لاستیک‌هایی با مقاومت سایشی بهتر، ساخت قطعات موتور خودرو با عمر چند برابر، کاهش مصرف سوخت خودرو، ساخت باتری‌هایی با انرژی بالا و دوام بیشتر، ساخت کاتالیزورهای اگزوز خودرو برای کاهش آلودگی هوا، لایه­ های بسیار محکم با خاصیت الکتروکرومیک (رنگ­پذیری الکتریکی) با خود تمیز شوندگی برای استفاده در شیشه­ ها و آینه­ های خودرو، ساخت حسگرهای چندمنظوره برای کنترل فرایندهای مختلف در خودرو و بسیاری از موارد دیگر از جمله کاربردهای تکنولوژی نانو در صنعت خودرو است.

نانوتکنولوژی در صنعت خودرو

تعریف نانوتکنولوژی یا فناوری نانو:
نانوتکنولوژی توانایی تولید مواد، ابزار و سیستم‌های جدید با کنترل شرایط در سطوح ملکولی و اتمی ‌و استفاده از خواص است. از همین تعریف ساده برمی­ آید که نانوفناوری رشته ­ای جدید نیست، بلکه رویکردی جدید در تمام رشته­ها است. نانوفناوری کاربردهایی در حوزه­ های متفاوت از قبیل غذا، دارو، پزشکی و بیوفناوری تا الکترونیک، رایانه، ارتباطات، حمل و ‌نقل، انرژی، محیط زیست، مواد، هوافضا و امنیت ملی داشته است. هر چند آزمایش‌ها و تحقیقات در زمینه نانوفناوری از ابتدای دهه۸۰ قرن بیستم به­طور جدی پیگیری شد، اما اثرات معجزه آسا و باورنکردنی آن در روند تحقیق و توسعه، باعث شد تا نظر تمامی ‌کشورهای بزرگ به این موضوع جلب شده و فناوری نانو را به ‌عنوان یکی از مهم‌ترین اولویت‌های تحقیقاتی خویش طی دهه اول قرن بیست‌ و‌یکم تلقی کنند.

شاید خوشت بیاد

جایگاه فناوری نانو در خودروسازی

نانوتکنولوژی در صنعت خودرو

نانوکامپوزیت‌ها:
مواد کامپوزیتی، موادی مهندسی هستند که از دو یا چند جزء تشکیل شده‌اند، به گونه­ ای که این مواد مجزا و در مقیاس ماکروسکوپی قابل تشخیص هستند. کامپوزیت از دو قسمت اصلی ماتریکس (زمینه) و تقویت­ کننده (پرکننده) تشکیل شده است. ماتریکس با احاطه کردن تقویت ­کننده، آن را در محل خودش نگه می­دارد و تقویت­کننده موجب بهبود خواص مکانیکی ساختار می ­شود. از آنجا که ذرات بسیار ریز (نانوذرات) در نانوکامپوزیت‌ها استحکام و دوام رزین را بالا می­برند، جایگزین موادی مانند میکا و تالک شده­اند. اما علاوه ‌بر ویژگی‌های فیزیکی بهتر، این کامپوزیت‌ها دارای دو برتری دیگر نیز هستند، نخست اینکه نانوذرات با ایجاد ماتریکس یکنواخت و هموار به طور قابل توجهی زیبایی بیشتر را فراهم می­کنند و بنابراین نانوکامپوزیت‌ها سطح زیباتر و رنگ‌های شفاف­تری دارند. همچنین نانوکامپوزیت‌ها به‌دلیل کاهش مواد تقویت کننده­ تا حدود بیست درصد نسبت به کامپوزیت‌های رایج سبک تر هستند.

فناوری نانو در صنعت خودرو:
یکی از اثرات مثبت نانوفناوری، افزایش بازده موتورهای درون سوز است. این موتورها حدود ۱۵ درصد از انرژی ذخیره شده در بنزین را به نیروی محرکه تبدیل می­کنند. جایگزینی کربن سیاه در تایرها با ذرات رس و پلیمرهای نانومتری، فناوری جدیدی است که تایرهای سازگار با محیط‌زیست و مقاوم در برابر ساییدگی را به ارمغان می­آورد. از طرف دیگر، وزن خودروهای امروزی حدود ۱۵۰۰ کیلوگرم است. با استفاده از نانوفناوری پیش­بینی می‌­شود که بتوان بازده خودروها را تا ۵ برابر افزایش داد و همچنین وزن وسایل نقلیه را به‌میزان۱۰ برابر کاهش داد. با این تفاصیل پیش بینی می‌گردد که وسایل نقلیه آینده با استفاده از این فناوری تا ۵۰ درصد بهبود راندمان داشته باشند. استفاده گسترده از نانوکامپوزیت‌ها می­تواند سالانه ۵/۱ میلیارد لیتر صرفه­جویی مصرف بنزین به همراه داشته باشد. نانوفناوری، کاربردهای بسیاری در صنعت خودرو دارد که مهم­ترین آنها عبارتند از:

نانوتکنولوژی در صنعت خودرو

1) مواد ساختاری و پوشش‌ها:
با توجه به اهمیت نانوکامپوزیت‌ها در صنعت خودرو و اینکه یکی از مصرف کنندگان بزرگ نانوکامپوزیت­ها، صنعت خودرو و حمل ‌و نقل است، می­توان به موارد ذیل اشاره کرد :

الف) نانوکامپوزیت‌های پلیمری:
نیاز رو به افزایش سوخت در عرصه حمل و نقل، تقاضا برای استفاده از مواد جدید سبک‌وزن مانند پلاستیک را که می­تواند جایگزین فلز شود، افزایش داده است. نانوکامپوزیت‌ها دسته جدیدی از مواد هستند که شامل پلیمرهای قدیمی‌تقویت شده با ذرات نانومتری هستند. این مواد می‌­توانند به ‌وسیله اکسترود یا قالب به شکل دلخواه درآیند و از استحکام و قدرت فلز برخوردار بوده و از آن سبک­تر هستند. خاصیت مهمی‌ که برای نانولوله‌های کربنی بیان شده است، رسانایی الکتریکی آنهاست که با توجه به این ویژگی می­توان با کاربرد آن‌ها در بدنه خودرو و دیگر قسمت‌ها، از روش رنگ الکترواستاتیکی برای رنگ ­آمیزی خودرو استفاده کرد.

ب) نانوکامپوزیت‌های فلزی:
استفاده از نانوبلورهای فلزی به ‌صورت ترکیبات با ساختار حجیم در بدنه خودروها است. مثلا نانوبلورهای فولاد مزایای زیادی در ارتقای درجه استحکام ایجاد می­‌کنند. شرکت تویوتا از این مواد در ساخت خودروهایش استفاده کرده است. نانوبلورهای فولاد نسبت استحکام به وزن را به ‌نحوی قابل ‌ملاحظه بهبود می­بخشند. این ویژگی می­تواند از انقراض صنعت فولاد و جایگزینی آن توسط کامپوزیت‌های پلیمری، جلوگیری کند. در مجموع، نانوبلورهای فلزی در قسمت‌های مختلف خودرو نظیر موتور باعث استحکام و سختی می­شوند. سرامیک‌ها، از لحاظ سختی دارای قابلیت رقابت با اینگونه مواد هستند، اما بسیار شکننده‌اند. نانوبلورهای سرامیکی بسیار بادوام بوده و می‌توانند ترکیباتی را که نیاز به سختی و مقاومت فرسایش بالایی دارند، ارتقا بخشند. افزایش نانوذرات اکسید آلومینیم به آلومینیوم باعث می­شود تا مقاومت آن در برابر ساییدگی مانند بهترین یاتاقان‌های فولادی شود.

نانوتکنولوژی در صنعت خودرو

2) رنگ و پوشش:
استفاده از فناوری نانو در رنگ باعث افزایش کیفیت رنگ و کاهش مصرف آن می­شود. رنگ محصولات، عاملی مهم در جلب توجه مشتری است. استفاده از رنگ‌های مقاوم در برابر نور خورشید و ساییدگی و همراه با خاصیت صیقلی بالا در خودرو ضروری است. نانوذرات با اندازه‌های مختلف، نورهایی با فرکانس‌های متفاوت ساطع می­کنند. لذا می­توان از آن‌ها برای تولید رنگ‌های گوناگون استفاده کرد. کاربرد جالب توجه در این بخش، استفاده از نانولوله‌های کربنی (فیبریل) در رنگ است. فیبریل‌ها استوانه­هایی هستند متشکل از ۸ لایه گرافیتی که از فاز بخار به عمل می‌­آیند و از نانولوله‌های کربنی ساخته می­شوند و خاصیت رسانایی بالایی دارند. فیبریل‌ها از لحاظ شکل ظاهری شبیه به رشته‌های ماکارونی در ابعاد میکروسکوپی هستند. کاربرد فیبریلها در رنگ باعث رسانایی آن می­شود و می­توان از آن برای رنگ‌ کردن خودرو به روش قطره‌های باردار شده (رنگ الکترواستاتیک) استفاده کرد. در این روش رنگ و قسمت‌هایی را که قرار است رنگ شوند، باردار می­کنند تا جاذبه الکتریکی بین آنها باعث جذب رنگ شود. به این ‌ترتیب کارایی رنگ چه از لحاظ کیفیت و چه از لحاظ کمیت (میزان رنگ مصرفی) ارتقا می­یابد. کارایی رنگ الکترواستاتیکی ۴ برابر بیشتر از رنگ به روش اسپری است. در روش الکترواستاتیکی ۸۰ درصد از رنگ روی قسمت مورد نظر می­نشیند، این در حالی است که در روش‌های دیگر این مقدار به ۲۰درصد می‌رسد. برای ساخت پنجره‌های خودرو به صورت فتوکرومیک و الکترومیک که تحت تاثیر نور و الکتریسیته تغییر رنگ می‌­دهند، تحقیقاتی صورت گرفته است. با روش‌های مبتنی ‌بر نانوذرات می­توان اینگونه شیشه‌ها را تولید کرد.

3) کاتالیست‌های زیست محیطی:
از زمینه‌های دیگر کاربردهای مواد نانوساختاری، استفاده از آن‌ها به‌ عنوان کاتالیزورهای زیست‌محیطی به‌منظور تصفیه خروجی اگزوز خودروها و پالایش آب و هواست. در فرانسه ۳۰ میلیون خودروی آلاینده هوا در حال تردد هستند. از آنجا که به‌ازای ۱۰۰ کیلوگرم کاهش وزن، نیم لیتر در مصرف سوخت در هر صد کیلومتر صرفه جویی می­شود، استفاده از سیلیسیم به معنی کاهش آلودگی است. کاتالیزورهای رایج که اغلب دارای پایه پلاتین هستند، اگرچه بازده کافی دارند، اما بسیار گران­ قیمت هستند. به‌ همین جهت، کاتالیزورهای نانوساختاری به عنوان جایگزین ارزان ‌قیمت کاتالیزورهای فوق بسیار قابل‌ توجه قرار گرفته ­اند. مورد استفاده دیگر کاتالیزورهای زیست محیطی برای مصارف تصفیه آب و هوا و حذف فلز سنگین توسط فتوکاتالیست‌ها است. با استفاده از این کاتالیزورهای نوری، ترکیبات سمی‌مهلک به موادی بی خطر تبدیل می­‌شوند.

4) روکش‌های مقاوم سطح خودرو در برابر خراش:
روش‌های متفاوتی برای بهبود مقاومت در برابر خش پذیری روکش‌های سطح خودرو پیشنهاد شده است که از آن جمله می‌­توان به استفاده از مواد افزودنی اشاره نمود. در این روش تاثیر نوع و غلظت مواد افزودنی سیلیکونی و اکریلاتی بر روی مقاومت به خش پذیری روکش‌های شفاف خودرو بر پایه اکریلیک ایزوسیانات مورد بررسی قرار گرفته و از آزمونهای خراشنده و سایش برای ارزیابی مقاومت به خش پذیری و خراش و از طیف سنجی مادون قرمز، اندازه­گیری خواص کششی، مقاومت به جامی‌شدن و سختی، برای بررسی و ارزیابی نحوه عملکرد مواد افزودنی استفاده شده است. نتایج نشان می­دهند که مواد افزودنی سیلیکونی در مقایسه با اکریلاتی تاثیر مثبت تری بر روی مقاومت به خراش و خش پذیری روکش‌های سطح اکریلیک ایزوسیانات دارند و با کاهش قطبیت مواد افزودنی سیلیکونی این تأثیر محسوس تر می‌­شود.

5) اثر نیلوفری و ساخت سطوح خود تمیزشونده:
یکی از شناخته شده ترین مزیت‌های نانوفناوری اثر نیلوفری است که فناوری ساخت سطوح خود تمیزشونده را امکان پذیر می­سازد. به سبب ساختار بسیار صاف و یکنواخت سطح گل نیلوفر، قطرات آب و گرد و غبار از روی گلبرگ‌ها می­لغزند بی­آنکه اثری روی آن‌ها بر جای بگذارند. بنابراین اگر سطوح اجسام دارای ساختار بسیار صاف و صیقلی (در مقیاس نانو) باشند، ذرات آلودگی و همچنین آب روی آن‌ها باقی نخواهد ماند. ساختار نانویی این سطوح، از جمع شدن ذرات آلودگی و قطرات بسیار ریز آب نیز جلوگیری می­کند. رینگ‌های خود تمیزشونده نیز با استفاده از این ویژگی در حال تولید هستند. همچنین پوشش نانویی در حال تولید است که با اضافه کردن آن به سطح شیشه خودرو، فرورفتگی‌های بسیار ریز سطح شیشه را پر کرده و سطح صاف و بدون پستی و بلندی ایجاد می­‌کند و در نتیجه قطرات ریز آب و گرد و غبار روی شیشه باقی نمی‌­ماند و بنابراین موجب افزایش دید راننده، استهلاک کمتر برف­ پاک­‌کن­‌ها و نیاز کمتر به شستشوی شیشه می‌­شود.

نانوتکنولوژی در صنعت خودرو

6) شیشه ­های نوین با توانایی بازتاب اشعه مادون قرمز:
نمونه­ دیگری از کاربردهای نانوفناوری در صنعت شیشه خودرو شیشه‌هایی با قابلیت بازتاب اشعه مادون قرمز نور خورشید است. به ‌این ترتیب که لای‌ه­ای بسیار نازک بین دو لایه شیشه قرار گرفته‌اند که وظیفه آن‌ها بازتاباندن اشعه مادون قرمز خورشید و در نتیجه جلوگیری از گرم شدن زیاد داخل خودرو است.

۷) مبدل‌های کاتالیستی:
اگر احتراق به طور کامل و ایده‌­آل رخ دهد، خروجی‌های حاصل از آن آب، نیتروژن و دی‌­اکسیدکربن است و اگر احتراق در شرایط ایده‌­آل رخ ندهد، مثلا برای احتراق هوای مناسب وجود نداشته باشد، خروجی‌های حاصل از احتراق، گازهای زیان آوری همچون مونواکسیدکربن، گروه گازهای و هیدروکربن‌های نسوخته است. وظیفه مبدل کاتالیستی که در مسیر گازهای خروجی از موتور قرار می‌­گیرد، این است که گازهای فوق را به گازهای بی خطر تبدیل کند.
یکی از ویژگی‌های نانوذرات استفاده شده در تولید مبدل‌های کاتالیستی عبارت است از افزایش سطح تماس ذرات با کاهش اندازه آن‌ها و افزایش تعدادشان به­‌ طوری که جرم کلی مجموعه ثابت بماند. یک دسته از واکنش‌های شیمیایی روی سطح کاتالیست‌ها رخ می‌­دهند و بنابراین سطح تماس بیشتر، کاتالیست­ فعال‌تری را موجب می‌­شود. از این­رو به‌­کارگیری نانوذرات در مبدل‌های کاتالیستی منجر به تولید مبدل‌های موثرتر خواهد شد. نانوفناوری تاثیرات زیادی در بخش‌های مختلف خودرو از جمله رنگ، شیشه، بدنه، لاستیک، پیل سوختی و بسیاری از موارد دیگر خواهد داشت.

برچسب ها: خودروسازی نانوفناوری نانو
نوشته قبلی

نیسان 370Zki خودروی اسکی باز

نوشته‌ی بعدی

اروپا از میزبانی تویوتا سوپرا محروم شد

مهندس اشکان معصومی

کارشناس خودرو، تست درایور و مترجم مطالب فنی

ممکنه بپسندی

امروزه تولید کنندگان خودرو به دنبال استفاده از فناوری نانو جهت کاهش هزینه ها و بهبود عملکرد محصولات خود هستند. مواد مرکب آینده روشنی را در صنایع خودرو نوید می دهند. مدیریت هوشمند موتور، پوششهای مقاوم، تامین ایمنی و کاهش وزن خودروها از کاربردهای متنوع فناوری نانو در خودروها می باشد
فناوری در خودرو

جایگاه فناوری نانو در خودروسازی

دی ۲۲, ۱۳۹۶
نوشته‌ی بعدی
با توجه به قوانین قاره اروپا برای آلایندگی خودروها و وسایل نقلیه به نظر می رسد که خبری از تویوتا سوپرا جدید در اروپا نخواهد بود.

اروپا از میزبانی تویوتا سوپرا محروم شد

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

20 − 8 =

دسته بندی مطالب

  • آموزش خودرو (۲۸۰)
  • بازار خودرو (۴۰۴)
  • به زودی در بازار خودرو ایران (۲۴۵)
  • پیشنهاد سردبیر (۸۶)
  • تجربه رانندگی و سفر (۷۱)
  • خبر درگوشی (۴,۳۷۸)
  • داشبورد (۳۲۷)
  • فناوری در خودرو (۳۴۸)
  • فیلم تست و بررسی خودرو (۴۶)
  • مشخصات ماشین‌ها و بررسی خودرو (۹۱۱)

سبقت آزاد

ما از تیرماه 1394 با تولید فیلم‌های تست و بررسی خودرو و مقالات خودرویی  همراه شما هستیم. هدف ما در پایگاه خبری سبقت‌آزاد انتشار مقالات تست و بررسی ماشین‌های ایرانی و واراداتی موجود در بازار ایران و جهان و نیز مقایسه آنها با یکدیگر است. تا علاقه‌مندان به خرید خودرو و ماشین بازها بتوانند با آگاهی از فناوری های خودرو، قیمت و اخبار و شرایط فروش خودروها، مشخصات و اطلاعات فنی ماشین‌ها شایسته‌ترین انتخاب را در خرید بهترین خودرو ایرانی و خارجی، وسایل نقلیه و تجهیزات جانبی و آپشن داشته باشند.

آخرین نوشته‌ها

  • ماجرای خبر فارس از توقف تولید در یک خودروسازی چه بود؟
  • سوپر اسپرت جدید بی ام و تایید شد؛ بازگشت روح M1 افسانه‌ای؟
  • معرفی مائسترو S800 سدان فوق لوکس چینی با الهام از رولزرویس و مرسدس میباخ
  • سوپر اسپرت بی ام و اسکای تاپ؛ ستاره بی‌چون‌وچرای نمایشگاه شانگهای 2025
  • تبلیغات
  • درباره سبقت آزاد
  • سیاست حفظ حریم خصوصی
  • تماس باما

طراحی این وب‌سایت توسط پایگاه خبری سبقت‌آزاد انجام شده است. هرگونه کپی برداری از مطالب و یا قالب آن پیگرد قانونی خواهد داشت. ۱۴۰۲ ©

خوش آمدید!

وارد ناحیه کاربری خود شوید

رمز عبور را فراموش کرده اید؟

رمز عبور خود را بازیابی کنید

لطفا نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را برای بازنشانی رمز عبور خود وارد کنید.

ورود به سیستم
بدون نتیجه
مشاهده تمام نتایج
  • سبقت آزاد
  • فیلم تست و بررسی خودرو
  • دنیای خودرو
  • نقد و بررس خودرو
  • به زودی در بازار ایران
  • تجربه رانندگی و سفر
  • فناوری در خودرو
  • داشبورد
  • بازار خودرو
  • خبر درگوشی
  • آموزش خودرو
  • تبلیغات در سبقت آزاد
  • درباره سبقت آزاد
  • ورود

طراحی این وب‌سایت توسط پایگاه خبری سبقت‌آزاد انجام شده است. هرگونه کپی برداری از مطالب و یا قالب آن پیگرد قانونی خواهد داشت. ۱۴۰۲ ©