روبوتاکسی تسلا سایبرکب
شرکت خودروسازی آمریکایی تسلا که میلیاردر معروف، ایلان ماسک مالک آن است، به تازگی محصول جدید خود، روبو تاکسی را با فناوری کاملا خودران معرفی کرد. این خودروی جدید از سال 2026 به صورت رسمی بر روی خط تولید رفته و وارد خیابانها خواهد شد.
سودای راه اندازی شبکه تاکسیرانی و حمل و نقل هوشمند و پیشرفته، از اهدافی است که ایلان ماسک به جدیت آن را دنبال می کند. از شرکت حمل محوله فضایی اسپیس ایکس تا کشندههای برقی و هم اکنون روبو تاکسیها نمادی از تحقق این هدف گذاری میلیاردر پرحاشیه آمریکایی است. شب گذشته روبو تاکسی تسلا سایبرکب طی رویدادی در کالیفرنیای آمریکا در استودیو برادران وارنر توسط ایلان ماسک محصولی برای آینده معرفی شد.
روبو تاکسی تسلا سایبرکب خودروی کاملا هوشمندی است که به راننده نیاز ندارد و کاملا از تکنولوژی خودران با دقت بالایی برخوردار است؛ بطوری که تسلا بر روی این خودرو فرمان تعبیه نکرده است!
البته با در نظر داشتن اینکه این محصول قرار است در سال 2026 عرضه شود، انتظار میرود ویژگیهای جدید و بهروزتری را نیز بر روی این خودرو در آینده نزدیک شاهد باشیم.
در این مقاله قصد داریم نگاهی به این محصول جدید تسلا بیندازیم. همراه ما باشید.
طراحی ظاهری تسلا سایبرکب
سایبرکب، روبوتاکسی جدید تسلا یک خودروی دو در با ظاهری عجیب است. البته کمی از زبان طراحی کلی تسلا نیز به ارث برده است. در نمای جلویی با یک چراغ به هم پیوسته رو به رو هستیم و بس! در نمای جانبی خودرو شاهد یک خط جانبی هستیم که از روی در تا قسمت عقب ماشین کشیده شده و تاحدودی نمای جانبی را از حالت سادگی خارج کرده است. از نمای جانبی با خودرویی طرف هستیم که تا حدودی فست بک است. همچنین رینگهای یکپارچه بزرگ و با رنگ بدنه خودرو باعث متفاوت بودن طراحی سایبرکب شده است.
طرح چراغهای یکپارچه در قسمت عقب خودرو نیز تکرار شده و سعی شده یک هماهنگی نسبی در طراحی سایبرکب ایجاد شود. با توجه به کاملا خودران بودن خودرو، در نمای عقب، شیشه عقب در نظر گرفته نشده و صندوق ماشین کاملا در امتداد سقف فلزی است. این موضوع از بخشهای طراحی بحث برانگیز روبو تاکسی سایبرکب است. البته بصورت کلی با یک خودروی متفاوت در بحث طراحی، کاربرد و فناوری طرف هستیم.
در قسمت داخلی، همانطور که اشاره کردیم خبری از فرمان، پدالهای گاز و ترمز، دنده و شیفتر نیست و تنها با یک نمایشگر بزرگ به همراه دو صندلی بعنوان دکور داخلی روبرو هستیم. صفحه نمایش مرکزی و بزرگ، نمایی آشنا از سایر خودروهای تسلا مانند مدل Y و مدل 3 است. در طراحی ظاهری سایبرکب به نظر میرسد از سایبر تراک هم الهام گرفته شده و بیشتر سبک طراحی نزدیک به این خودرو از خانواده تسلا دارد. درهای ماشین به صورت پروانهای و به بیان عامیانهتر به شکل خفاشی که عمدتا در سوپرکارها دیده میشود طراحی شده است و شاید برای یک تاکسی کمی پر ادعا باشد. ضمنا خبری از دستگیره روی درها نیست!
در رابطه با فضای بار روبوتاکسی سایبرکب تسلا باید بگوییم با توجه به دو نفره بودن خودرو، یک فضای بار بسیار بزرگ در انتظار خریداران سایبرکب خواهد بود. بلافاصله بعد از معرفی این محصول جدید، کاربران به دو دسته مخالف و موافق تقسیم شدند. بطوری که برخی کاربران از طراحی این ماشین انتقاد کردند در حالی که برخی نیز روبوتاکسی سایبرکب تسلا را یک نوآوری و تحول در طراحی و صنعت خودروهای تاکسی و حمل و نقل عمومی خواندند. بصورت کلی باید گفت سایبرکب، آیندهنگرانه و متفاوت با خودروهای امروزی طراحی شده است.
ویژگیهای سایبرکب
مهم ترین ویژگی روبوتاکسی سایبرکب کاملا خودران بودن آن است. این موضوع با توجه به طراحی خودرو کمی بحث برانگیز است. روبوتاکسی تسلا اولین خودروی تاکسی خودران در آمریکا نیست چراکه درحال حاضر در برخی از شهرهای امریکا تاکسیهای خودران درحال تردد هستند اما آنها به دوربینهای متعدد که توسط مسافر قابل مشاهده است مجهز هستند و در واقع یک خودروی معمولی هستند که به یک خودروی خودران تبدیل شده است.
با توجه به اینکه تسلا جسورانه عمل کرده و اقدام به حذف فرمان، پدالهای خودرو و البته شیشه عقب ماشین کرده، این موضوع باعث نگرانیهایی در خصوص امنیت سایبرکب شده است. البته در رابطه با امنیت این خودرو، ایلان ماسک مدعی شده که سایبرکب از خودروهایی که توسط راننده هدایت میشود امنتر است چرا که روبوتاکسیهای تسلا توسط هوش مصنوعی اختصاصی هدایت خواهند شد. اما برخی معتقدند این یک بیان تبلیغاتی است و همچنان خودروهایی که توسط راننده مدیریت میشوند امنتر هستند.
در مورد فناوری Cybercab در این رویداد گفته شد که این خودرو از هوش مصنوعی و سیستمهای بینایی و تشخیص محیط بهره میبرد. تسلا رادارها، سنسورها و دوربینهایی که دیگر روبوتاکسیها مانند نسخه Waymo که به آنها مجهز هستند را حذف کرده و بههمین دلیل، ماسک میگوید که این خودرو به تجهیزات گرانقیمت نیازی ندارد و تسلا میتواند هزینههای تولید آن را پایین نگه دارد.
ایلان ماسک افزوده که هزینه حمل و نقل با توجه به کاهش هزینههای راننده و تجهیزات، در روبوتاکسیها کمتر خواهد بود؛ بطوری که هزینه آن به حدود نیمی از هزینه اتوبوسی که یک دلار برای هر مایل کرایه دریافت میکند، میرسد.
قیمت روبوتاکسی سایبرکب و نحوه شارژ آن
تسلا سایبرکب بیشتر برای ورود به ناوگان تاکسیرانی طراحی شده است اما مصرف کنندگان شخصی هم امکان خرید این روبوتاکسی (تسلا سایبرکب) را با قیمتی در حدود 30 هزار دلار امریکا خواهند داشت و به گفته ایلان ماسک، صاحبان روبوتاکسی میتوانند در اوبر از این تاکسیها استفاده کنند.
تنها نبود فرمان و پدال از عجایب سایبرکب نیست بلکه این خودروی برقی حتی درگاه شارژ نیز ندارد و به صورت القایی یا همان بیسیم شارژ میشود. جزئیات بیشتری از نحوه شارژ سایبرکب در رونمایی اخیر منتشر نشده اما آن چیزی که مشخص است این است که دیگر با کابلهای شارژ سروکار نخواهیم داشت و احتمالا تسلا برای ایجاد زیرساختهایی متناسب با ویژگیهای سایبرکب در سطح خیابانها نیز برنامه خواهد داشت.
جمع بندی
در مراسم شب گذشته، علاوه بر روبوتاکسی سایبرکب، از روبو ون ها نیز به عنوان محصولات جدید تسلا رونمایی شد. این وسیله نقلیه میتواند تا ۲۰ نفر را حمل کند. به نظر میرسد ایلان ماسک در پی تغییر و تحول در حمل و نقل مسافران داخل شهری است.
دلیل عرضه این خودرو از سال 2026 به بعد، گرفتن تاییدیههای لازم با توجه به تماما خودران بودن این سبک تاکسی است تا بتواند موارد امنیتی را بطور کامل پاس کند. اما با توجه به آمارها، همچنان بنظر میرسد عموم شهروندان ترجیحشان برای حمل و نقل شهری، خودروهایی باشد که توسط رانندگی انسانها هدایت میشوند.
به نظر شما آینده خودروها به چه سمت و سویی میرود؟ آیا میتوان به خودروهای خودران اعتماد کرد؟