شرکت پارس ساتر هوشمند، یکی از زیرمجموعههای ایران روور است که ادعا دارد نماینده رسمی برند اشکودا در ایران است و از این پس میبایست تمامی امور مربوط فروش و خدمات پس از فروش مربوط به برند اشکودا را به عهده بگیرد. ایران روور شرکت نام آشنایی نیست و سابقه خاصی از آن در حوزه فروش و خدمات پس از فروش خودرو وجود ندارد و عمده فعالیت آن مرتبط با سفارشی سازی کاروانها و ون مسافرتی است. با فراهم شدن مجدد امکان واردات خودرو، پارس ساتر هوشمند دل را به دریا زده است تا بانی واردات محصولات اشکودا در ایران شود.
با نگاهی به دل اطلاعات در اینترنت، وبسایت یا اطلاعات خاصی از این شرکت یافت نمیشود و عجیبتراز آن اینکه گفته میشود شرکت آنی سرویس از دیگر زیرمجموعه هلدینگ ایران روور قرار است خدمات پس از فروش خودروهای اشکودا را در ایران انجام دهد. در این مراسم، پنج محصول اشکودا رونمایی شدند که شامل خودروهای کراساور کاروک، کامیک و کوشاک، سدان فستبک اوکتاویا و هاچبک اسکالا بودهاند.
اوکتاویا پرفروشترین محصول شرکت اشکودا به حساب میآید و ۴۰ درصد از ظرفیت تولید این شرکت را به خود اختصاص داده است. نسل چهارم سدان اشکودا در سال ۲۰۱۹ به بازارهای جهانی وارد شد و مدل ۲۰۲۳ آن به زودی وارد ایران نیز میشود. شرکت اشکودا با نام کامل Škoda Auto از سال ۱۹۲۵ کار خود را به عنوان سازنده خودرو شروع کرده است و در این یک قرن، محصولات مختلفی را به فروش رسانده است. شرکت اشکودا یک برند خودرویی متعلق به کشور جمهوری چک است که به عنوان یکی از زیرمجموعههای گروه خودروسازی فولکسواگن آلمان شناخته میشود.
اشکودا اوکتاویا قدیمیترین محصول این خودروساز اروپایی به حساب میآید که همچنان روی خط تولید قرار دارد. این سدان خانوادگی جمعوجور با بدنه لیفتبک در سال ۱۹۹۶ معرفی شد. اشکودا اوکتاویا، با اینکه طراحی نسبتا ساده و بدون اغراقی دارد، اما به لطف فستبک بودن بدنهاش، میتواند توجهات زیادی را در کوچه و خیابان، به خودش جلب کند. نسخه رونمایی شده از اشکودا اوکتاویا وارداتی، مجهز به یک موتور 1.5 لیتری توربو و گیربکس دوکلاچه اتوماتیک است، اما با این حال ممکن است که در آینده، شاهد تغییراتی روی نسخه نهایی آن در بازار ایران باشیم.
عملیات طراحی، توسعه و ساخت خودروهای اشکودا در مرکز تکنولوژی جدید شرکت اشکودا در شهر پونا در ایالت مهاراشترای هندوستان انجام میشود. این مرکز در ژانویه 2019 توسط شرکت اشکودا در کشور هندوستان افتتاح شده است. این خودرو علاوه بر جمهوری چک، درکشورهای هندوستان، چین و روسیه نیز تولید میشود. در این مطلب به معرفی خودروی سدان اشکودا اوکتاویا میپردازیم.
طراحی بدنه اشکودا اوکتاویا شرکت پارس ساتر:
خودروی سدان اشکودا اوکتاویا یک سدان فستبک سایز متوسط در کلاس C است که در سال ۲۰19 طراحی شد و در سال 2020 وارد بازار کشورهای مختلف شده است. اشکودا اکتاویا در نسل چهارم خود، بر روی پلتفرم MQB Evo شرکت فولکسواگن ساخته شده است که با خودروی فولکسواگن گلف، سئات ایبیزا، سئات لئون و آئودی A3 سایر محصولات گروه فولکسواگن مشترک است. البته گروه فولکسواگن برای بهتر شدن این پلتفرم قدیمی، کمی آنرا بهبود دادهاست. با وجود استفاده از پلتفرم قدیمی MQB خودروی اوکتاویا در نسل جدید، کمی بزرگتر شده است و در ظاهر کم ارتفاعتر، تهاجمیتر و اسپرتتر به نظر میرسد.
خودروسازی اشکودا با شعارSimply Clever روی طراحی هوشمندانه تمرکز میکند و سطح بالایی از زیبایی و راحتی را در محصولات خود ارایه میدهد. اوکتاویا در نسل چهارم دارای طول 4689 میلیمتر، عرض 1829 میلیمتر و ارتفاع 1470 میلیمتر است که نسبت به نسل سوم آن، در طول حدود 19 میلیمتر و در عرض 15 میلیمتر بزرگتر شده است، ولی فاصله بین دو محور آن تغییری نداشته و برابر با 2686 میلیمتر است. نسخه ویژه بازار چین نیز با نام اکتاویا پرو عرضه شده که حدود ۲.۵ اینچ طول بیشتری نسبت به نسخه اروپایی آن دارد.
اشکودا اکتاویا دارای طراحی ساده و به دور از حجمپردازیهای عجیب و غریب خودروهای امروزی است.در نمای جلو چراغهای اصلی با طرح ذوزنقهای شکل، در طرفین سپر قرار گرفتهاند و در وسط آنها یک جلوپنجره شبیه به طرح جلوپنجره بینی ببر(Tiger Nose) محصولات کیا دیده میشود. چراغهای روشنایی روز در چراغ جلو به شکل دو حرف L تعبیه شدهاند و همه چراغهای خودرو از نوع LED هستند. شیوه روشن شدن و چشمک زدن چراغهای راهنمای جلو و عقب اشکودا واکتاویا مانند خودروهای شرکت لکسوس و بی.ام. و است. در زیر سپر، چراغهای مهشکن باریک و افقی در طرفین سپر جلو جای گرفتهاند و یک دریچه وورد هوای باریک در سراسر عرض سپر وجود دارد.
نمای جانبی نسل چهارم اشکودا اوکتاویا به نمای جانبی اشکودا Superb شباهت زیادی دارد که اوکتاویا به دلیل فاصله کمتر بین دو محور جلو و عقب و طول کمتر بدنه، دینامیکتر، سریعتر و جذابتر به نظر میرسد. در نمای جانبی اشکودا اوکتاویا خط مستقیمی از چراغ جلو تا چراغ عقب امتداد یافته است که از قسمت بالای دستگیره درهای جانبی نیز عبور می نماید.
خط مستقیم دیگری در پایین درهای جانبی به قسمت بالای رکاب و پایین درها حجم میدهند تا زیباتر دیده شود. در حقیقت میتوان اوکتاویا را نسخه کوچکتر سدان بزرگ و لوکس اشکودا سوپرب دانست. در کناره خودرو اندازه و ارتفاع پنجرهها میدان دید مناسبی برای سرنشینان فراهم نمودهاند. رینگهای 18 اینچی آلیاژی اسپرت 15 پره با لاستیکهای باریک و فاق کوتاه 205/45 R18 به خوبی فضای محفظه چرخها را پر کردهاند و با جثه خودرو متناسب هستند که همراه با گلگیرهای برجسته و عضلانی جلو و عقب، ظاهر اسپرتی را برای خودرو تامین کردهاند.
در نمای عقب خودرو به دلیل فستبک بودن طراحی خودرو، شیشه عقب با شیب تندی، سقف را به درصندوق عقب متصل نموده است و یک آنتن باله کوسهای در قسمت عقب سقف نصب شده است. در روی قسمت عمودی درصندوق، نام برند Škoda نقش بسته است و چراغهای عقب آن تا حد زیادی شبیه به نسل جدید هیوندای سوناتا و فولکسواگن پاسات است. در دو طرف زیر سپر عقب دو چراغ مهشکن باریک قرار دارند و خبری از دیفیوزر زیر سپر و محفظه لوله اگزوز نیست.
نوع طراحی بیرونی اشکودا اکتاویا ۲۰۲۳ تلفیقی از معیارهای یک خودروی اسپرت و جوانپسند با پارامترهای یک خودروی خانوادگی و شیک است و با دیدن ظاهر خودرو میتوان اصالت اروپایی و ویژگیهای اسپرت آن را به خوبی حس کرد. در بحث ایمنی، اشکودا اوکتاویا بسیار موفق ظاهر شده است و در سال ۲۰۲۲ در تست تصادف EuroNCAP پنج ستاره ایمنی در زمینه امنیت سرنشینان بزرگسال و کودک کسب نموده است و در حال حاضر جزو خودروهای ایمن دنیا محسوب میشود. ضریب مقاومت آیرودینامیکی یا ضریب درگ (Cd) مدل لیفتبک نسل چهارم اوکتاویا بهبود یافته است و از 0.29 نسل قبل به 0.24 کاهش یافته است که میتوان انتظار داشت در سرعتهای بالاتر، صدای باد کمتری به داخل کابین نفوذ پیدا کند.
طراحی کابین:
نسل چهارم اشکودا اوکتاویا در طراحی کابین هم نسبت به نسل قبل متحول شده است و فضای کابین و تریم داخلی آن شبیه به سایر محصولات جدید گروه فولکسواگن نظیر آئودی، سئات و فولکسواگن شده است. نسل جدید اشکودا اکتاویا در سه سطح تریمActive ، Style و Ambition به بازار عرضه میشود، اگرچه برای هرکدام از این سه سطح تریم نیز میتوان امکانات و تجهیزات را به دلخواه اضافه نمود.
البته اشکودا امکانات استاندارد زیادی را در نسخه پایه ارایه میدهد، ولی تریم بالاتر Ambition ویژگیهای رفاهی و ایمنی بیشتری دارد. در داخل کابین، داشبورد نسل جدید اوکتاویا همانند داشبورد اشکودا اسکالا و اشکودا کامیک با طرح چند طبقه و دو رنگ ساخته شده است و قسمت وسط داشبورد به سبک شناور با رنگی متفاوت به سمت کنسول وسط جلو پیش آمده است که در قسمت بالای آن یک صفحه نمایش عمودی با طرح معلق ایستاده است و در زیر آن دریچههای خروجی سیستم تهویه قرار دارند.
تعداد دکمههای فیزیکی در کابین کمتر شده است و عملکرد سیستم تهویه مطبوع تماما از طریق نمایشگر مولتیمدیا کنترل میشود، ولی هنوز برای فعالسازی امکانات اضطراری، از دکمههای فیزیکی استفاده شده است. بهرهمندی از عناصر مدرن طراحی باعث میشود تا اکثر مشتریان از نمای درون کابین این خودرو احساس رضایت داشته باشند. متریال و قطعات به کار رفته در کابین و کنسول و رودریها، کیفیت نسبتا بالایی دارند و ارگونومی مناسب داشبورد و کنسول وسط با تمرکز بر راحتی راننده طراحی شده است.
در روی کنسول وسط اثری از اهرم تعویض دنده دیده نمیشود و دسته دنده به صورت الکترونیکی تعبیه شده است. کنسول وسط با شیب ملایمی به داشبورد متصل میشود و در انتهای کنسول وسط، پد شارژ وایرلس گوشی تلفن همراه وجود دارد. فضای جادار ردیف عقب به راحتی از سه سرنشین بزرگسال پذیرایی میکند و صندوق عقب ۶۰۰ لیتری آن میتواند لوازم زیادی را در زمان سفرها جای دهد.
پانل داشبورد به نسل جدید فولکسواگن گلف شباهت زیادی دارد و غربیلک فرمان به شکل دو شاخه طراحی شده است. سیستم چندرسانهای یا مولتیمدیا از طریق تکنولوژی eSIM همواره به اینترنت متصل است و مجهز به سامانه تشخیص صدای راننده و کنترل صوتی است. سامانه تشخیص صدای راننده Laura نام دارد و سیستم مولتیمدیای خودرو با هر سه سامانه Apple CarPlay و Android Auto و MirrorLink سازگار است و اتصال دایمی اینترنت و بلوتوث تلفن همراه در دسترس راننده خواهند بود و از این لحاظ، سامانه چندرسانهای با کلیه گوشیهای تلفن همراه و تبلتها سازگار خواهد بود.
ایده جاسازی چتر در تودری سمت راننده به سبک خودروهای شرکت رولز رویس نیز در این خودرو اجرا شده است که البته در خودروهای قبلی اشکودا و برخی از محصولات گروه فولکسواگن هم استفاده شده بود.
در تریم فولآپشن Ambition اشکودا اوکتاویا امکاناتی نظیر شش ایربگ، سیستم اطلاعات و سرگرمی Columbus با صفحه نمایش لمسی ۱۰ اینچی(به جای 8.25 اینچی استاندارد)، کلاستر پانل راننده دیجیتال رنگی 10.25 اینچی، مانیتور صندلیهای عقب، سیستم صوتی Harman/Kardon با 8 بلندگو، سیستم Remote Access، سازگاری با Apple CarPlay و Android Auto و MirrorLink، قابلیت فرمان صوتی و تشخیص صدای راننده Laura، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک سه ناحیهای با دریچه ردیف
عقب، سنسورهای پارک جلو و عقب، دوربین دنده عقب، چراغهای روشنایی روزMatrix LED ، سیستم نمایش اطلاعات روی شیشه جلو یا هدآپ دیسپلی(HUD)، سیستم
کمکی راننده برای فرماندهی، کروزکنترل هوشمند(ACC)، کنترل پایداری الکترونیکی خودرو(ESC)، کنترل کشش (TCS)، رادار هشدار تصادف از جلو(FCW)، سیستم هشدار خروج خودرو از خطوط جاده(LDW)، سیستم کمکی حفظ خودرو بین خطوط(LKA)، نورپردازی LED داخل کابین، روکش چرمی صندلیها، تنظیم برقی صندلیهای جلو با حافظه تنظیمات، گرمکن و سردکن و ماساژور صندلیهای جلو، گرمکن غربیلک فرمان، آینههای جانبی تاشوی برقی، سانروف برقی، سیستم ورود بدون کلید و استارت
دکمهای، دسته دنده الکترونیکی و اهرم شیفتر پشت فرمان، ترمز پارک برقی(EPB) و اتوهلد(AutoHold)، سنسور نور(اتولایت)، سنسور باران، اتصال اینترنت eSIM، اتصال بلوتوث تلفن همراه، اتصال USB، پورت برق 12 ولت، خروجی برق 230 ولت و سیستم ضد سرقت ارایه شدهاند. البته هنوز مشخص نیست که نسخه نهایی اوکتاویا برای عرضه در بازار ایران با چه امکاناتی ارایه خواهد شد.
مشخصات فنی:
سدان کلاس C اشکودا اوکتاویا از سال ۱۹۹۶ تاکنون چهار نسل مختلف را تجربه کرده است. پلتفرم نسل چهارم اکتاویا با نامMQB Evo متعلق به گروه فولکسواگن است که با محصولاتی مانند آئودیA3 و سئات لئون مشترک است. در بازار جهانی این خودرو با انواع پیشرانههای بنزینی ۲ لیتری توربو، ۱.۵ لیتری توربو، 1.4 لیتری توربو و ۱ لیتری توربو قابل سفارش است. نسخه پایه اشکودا اکتاویا که احتمالا در ایران ارایه خواهد شد، مدل 1.4 TSI Ambition است که به یک موتور 1.4 لیتری توربوشارژ چهار سیلندر بنزینی با قدرت ۱۵۰ اسببخار و گشتاور ۲۵۰ نیوتنمتر مجهز شده است.
این پیشرانه با یک گیربکس ۸ سرعته اتوماتیک جفت شده است که توان خروجی موتور را به چرخهای جلو انتقال میدهد. شتاب صفر تا صد اشکودا اوکتاویا با این قوای محرکه حدود ۹.۲ ثانیه است و میانگین مصرف سوخت ترکیبی آن ۵.۷ لیتر در هر صد کیلومتر اعلام شده است. برای اولین بار، نسخه پلاگین هیبرید این خودرو موجود شده است که اوکتاویا iV نام دارد. مدلOctavia iV دارای یک موتور بنزینی 1.4 لیتری TSI با قدرت 156 اسببخار و یک موتور الکتریکی است که در مجموع قدرتی معادل 204 اسببخار و گشتاور 350 نیوتنمتر تولید میکنند. این موتور از یک باتری لیتیوم یونی با ظرفیت 37 آمپر ساعتی/ 13 کیلووات ساعتی استفاده میکند که مسافت 56 کیلومتر را تامین مینماید.
در این مدل قدرت خروجی از طریق یک جعبهدنده شش سرعته دوکلاچه DSG به چرخهای جلو منتقل میشود. نسخه دیگر اوکتاویا دو دیفرانسیل است که به پیشرانه 2 لیتری TSI مجهز شده است و قدرتی معادل 187 اسببخار و گشتاوری برابر با 320 نیوتنمتر ایجاد مینماید که توان خروجی به واسطه جعبهدنده هفتسرعته دوکلاچه DSG به چهار چرخ خودرو منتقل میکند. تا پیش از معرفی نسخه اوکتاویا RS، این نسخه سریعترین مدل اشکودا اوکتاویا بود که به سرعت 232 کیلومتر در ساعت میرسد و تنها به زمان 6.9 ثانیه برای رسیدن به سرعت صد کیلومتر در ساعت نیاز دارد.
مدل گازوئیلی آن با پیشرانه 2 لیتری دیزل TDI قدرتی برابر با 197 اسببخار و گشتاور 400 نیوتنمتر ایجاد میکند که قادر است ظرف مدت 7.1 ثانیه به سرعت صد کیلومتر برساعت برسد. پیشرانههای دیگری با حجم 1 و 1.5 لیتر نیز برای این خودرو قابل سفارش هستند که به ترتیب قدرت 108 و 148 اسببخار و گشتاور 200 و250 نیوتنمتر تولید میکنند. هر دوی این پیشرانهها را میتوان به همراه سیستم هیبرید خفیف (Mild Hybrid) نیز سفارش داد. نمونه هیبرید خفیف مجهز به استارتر- ژنراتور 48 ولت است که از طریق یک تسمه مخصوص به مجموعه موتور و گیربکس متصل شده است.
در این مدل از یک باطری فشرده و جمعوجور لیتیوم-یونی استفاده میشود. در این سیستم، الکتروموتور در ثانیههای اول حرکت، به عملکرد موتور بنزینی کمک میکند و در سیستم استارت/ استاپ موتور را روشن میکند. به لطف سیستم هیبرید خفیف، حدود 10 درصد در مصرف سوخت صرفهجویی میشود. لازم به ذکر است که شرکت اشکودا یک پیشرانه گازسوز نیز برای نسل جدید اوکتاویا مهیا کرده که سوخت CNG میسوزاند و قدرت 128 اسببخار و گشتاور 200 نیوتنمتر تولید میکند.
نمونه دوگانه سوز به یک موتور 1.5 لیتری بنزینی توربو TSI با قدرت 130 اسببخار مجهز است و برای تامین سوخت آن یک مخزن گاز متراکم 17.7 کیلوگرمی به همراه یک باک بنزین 9 لیتری در نظر گرفته شده است. برای بازار اروپا چهار نوع سیستم تعلیق قابل سفارش هستند، نوع استاندارد، نوع اسپرت که ارتفاع خودرو 15 میلیمتر از نوع استاندارد پایینتر است، نوع مجهز به سامانه شاسی قابل انطباق یا همان Dynamic Chassis Control یاDCC که ارتفاع خودرو 10 میلیمتر از نوع استاندارد کمتر است و نوع مخصوص جادههای با پوشش نامناسب که ارتفاع خودرو 15 میلیمتر از نوع استاندارد بیشتر است.
برای نسخه وارداتی به ایران که به یک موتور 1.4 لیتری توربوشارژ چهار سیلندر بنزینی با قدرت ۱۵۰ اسببخار و گشتاور ۲۵۰ نیوتنمتر مجهز شده است، توان موتور توسط یک گیربکس 8 سرعته اتوماتیک به چرخهای جلو منتقل میشود. حداکثر سرعت این مدل 220 کیلومتر در ساعت، شتاب صفر تا صد آن 9.2 ثانیه، حجم باک 55 لیتر و مصرف سوخت ترکیبی آن 5.7 لیتر است. ارگونومی مناسب کابین، تسلط بالای راننده به خودرو و جاده، چسبندگی بالای خودرو به سطح جاده و شتاب مناسب و اندازه مناسب برای کاربرد خانوادگی، از قابلیتها و ویژگیهای این محصول اروپایی به شمار میرود.
موتور 1.4 لیتری توربوی TSi خودروی اشکودا اوکتاویا متعلق به گروه فولکسواگن است و با خودروی کراساور جتا VS7 یکسان است که قرار است توسط ماموت خودرو به بازار ایران عرضه شود. اشکودا اوکتاویا در محور جلو از سیستم تعلیق مکفرسون و در محور عقب از سیستم تعلیق مولتیلینک استفاده میکند. سیستم تعلیق این خودرو در حالت اسپرت تنظیم شده است تا هندلینگ خودرو و تعادل آن در سر پیچها بهخوبی حفظ شود، ولی با اینحال، سواری نسبتا نرم و راحتی را از اشکودا اوکتاویا دریافت خواهید کرد. ترمزهای این خودرو در هر چهار چرخ از نوع دیسکی بوده و مجهز به سیستم ABS با توزیع الکترونیکی نیروی ترمز(EBD) و ترمز کمکی(BA) است.
وضعیت بازار و قیمت:
اشکودا اوکتاویا دارای قیمت جهانی بین 25000 دلار تا 32000 دلار است که بسته به نوع مدل، امکانات و قوای محرکه، قیمت آن متفاوت است. اشکودا اوکتاویا در مقایسه با سایر رقبای بینالمللی خود مانند فورد، واکسهال، فولکسواگن و حتی آئودی و بی.ام.و با قیمت مناسبتری وارد بازار میشود. اشکودا اوکتاویا امکانات خودروهای گرانقیمت و نیمهلوکس را در قالب یک خودروی سدان در رده متوسط به مشتریان ارایه میدهد.
این خودرو در سه نسخه موتور بنزینی، موتور دیزلی و هیبریدی با ظرفیتهای مختلف عرضه میشود. منتقدان صنعت خودرو، آینده خوبی را برای نسل چهارم اشکودا اوکتاویا در مقابل رقبایی نظیر تویوتا کرولا، هیوندای الانترا، کیا سراتو، فورد فوکوس، فولکس پاسات، رنو تالیسمان و پژو 408 در بازارهای بینالمللی پیشبینی میکنند. پیشبینی میشود که نسخههای فول آپشن این خودرو به ایران نرسند، ولی این خودرو در بازار ایران با حریفان چینی و کرهای نظیر کیا سراتو، هیوندای الانترا، تویوتا کرولا، دانگفنگ شاین مکس، هونگچی H5 و چری آریزو8 رقابت خواهد کرد.
همچنین نسل جدید MG5 که بهزودی قرار است در بازار ایران عرضه شود، به عنوان نزدیکترین رقیب اشکودا اوکتاویا شناخته میشود. با احتساب قیمت نسخه Ambition اشکودا اوکتاویا با موتور 1.4 لیتری TSI و برآورد قیمت دلار، قیمت شرکتی این خودرو بین 2.4 تا 2.6 میلیارد تومان خواهد بود که در بازار آزاد احتمالا قیمت آن تا 3 میلیارد تومان خواهد رسید.