سرعت پیشرفت تکنولوژی خودرو به حدی سریع است که طراحی داشبورد خودروها تا دهه آینده کاملاً با خودروهای امروزی متفاوت خواهد بود. آیا زمانی را به خاطر دارید که کیفیت کابین خودروی شما تنها در این خلاصه می شد که فضای کافی برای سرنشینان، بلندگوها و ساب ووفرها وجود داشته باشد. آن روزها گذشته است، ولی امروزه هنوز از دید رانندگان، ظاهر کابین خودروها از 50 سال پیش تاکنون تغییر زیادی نکرده است. با وجود اینکه در طول سالهای اخیر، پیشرفتهای زیادی در طراحی کابین و داشبورد خودروها ایجاد شده، ولی کلیات طراحی کابین خودروها بدون تغییر باقی مانده و نوآوریها تنها در نحوه طراحی فرمان، دکمه های کنترلی سیستم تهویه مطبوع، سیستم صوتی، پانل داشبورد، نمایشگرهای سرعت و دور موتور و برخی از نمایشگرها و سیستمهای سرگرمی رخ داده اند. اکنون زمان آن فرا رسیده که خودروسازان طرح داشبورد و اتاق محصولات خود را به طور کلی اصلاح کرده و تغییرات اساسی در آن ایجاد نمایند.
کابینهای آینده خودرو:
امروزه رانندگان از تکنولوژی موجود در داخل کابین خودروی خود توقع راحتی و تجربه یک رانندگی مناسب را دارند. به زودی صنعت خودرو چنان پیشرفتی خواهد کرد که خودروها به صورت خودکار رانندگی می کنند، همانگونه که شرکتهایی مانند «گوگل» و «مرسدس بنز» نمونه های اولیه آن را به عنوان «خودروهای خودراننده» طراحی نموده و حتی مورد آزمایش رانندگی نیز قرار داده اند. خودروی خود راننده گوگل، دارای فرمان قابل جابجایی می باشد، از این رو در زمانی که به آن نیازی ندارید، به راحتی و به طور خودکار در داخل داشبورد جمع می شود. همچنین خودروی شما به راحتی با شما صحبت می کند و به شما بهترین مسیر را برای رسیدن به مقصد معرفی می کند و شما در هنگامی که خودروی شما با استفاده از GPS و رادار و دوربین به صورت خودکار رانندگی می کند و از بهترین مسیر شما را به محل کارتان می رساند، می توانید از امکانات پیشرفته داخل کابین خودروی خود مانند سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک، کامپیوتر، اینترنت، شبکه های اجتماعی، بازی و سرگرمی، پخش موسیقی و یا دیدن فیلم و . . . استفاده نمایید.
حال اگر خودروی شما توانایی برقراری ارتباط با خودروهای دیگر را نیز داشته باشد، می توانید با چند خودرو مانند یک کاروان مسافرتی حرکت کنید و با آنها در تماس باشید. در این صورت شما به عنوان یک راننده، چه کاری باید انجام دهید؟ همچنین با نگاهی به خودروی لوکس و پیشرفته «مرسدس بنز F015 کانسپت» متوجه خواهید شد که در سال 2030 در چه نوع خودرویی سوار خواهید بود. کمپانی «مرسدس بنز» این خودرو را با این فرض طراحی نموده است که تا 15 سال دیگر، تکنولوژی «رانندگی خودکار» و «خودروهای خودراننده» مورد قبول جهانیان قرار گرفته و تا ان زمان به صو.رت عادی در آمده باشد. در این صورت، هنگامی که یک سیستم هوشمند وظیفه کنترل و راندن خودرو را به عهده گیرد، از طرفی رانندگی دیگر لذتی برای شما نخواهد داشت و از طرف دیگر، با مشکلات رانندگی مانند تصادفات و ترافیک روبرو نخواهید بود. همچنین گمان می رود که با افزایش زندگی شهرنشینی و شلوغ شدن شهرها، فضای مورد نیاز افراد و زمان آنها کاهش پیدا می کند و باید برای یافتن یک فضای پارک جستجوی زیادی کنید. از این رو خودروی کانسپت F015 با استفاده از سیستم GPS و رادار و دوربینهای متعدد، خودرو را کنترل نموده و رانندگی می نماید و در نهایت شما را به مقصد می رساند و با بهره گیری از سیستم «اتوپارک» به راحتی در شهر جستجو نموده و در فضای مناسبی خودرو را پارک می نماید. در کل این مدت، شما می توانید از تکنولوژیهای پیشرفته کامپیوتری و اینترنتی داخل کابین خودرو استفاده نمایید و خود را سرگرم کنید. حتی دربهای خودرو به صورت خودکار باز می شوند و صندلی شما می چرخد و به طرف بیرون خودرو مایل می گردد تا به راحتی از اتاق خودرو پیاده شوید. همچنین این خودرو به صورت خودکار از پارکینگ بیرون آمده و جلوی پای شما ترمز می کند و دربها به صورت خودکار باز می شوند تا مانند آژانس شما را سوار نموده و به مقصد برساند. فقط کافی است مقصد خود را به سیستم GPS وارد نمایید.
شما می توانید به راحتی روی صندلی نرم و لوکس خودرو لم بدهید و نوشیدنی خود را از یخچال خودرو در آورده و بنوشید و سپس توسط نمایشگرهایی که توسط چشم کنترل می شوند، برای سفر یا گردش خود برنامه ریزی کنید یا از امکانات تفریح و سرگرمی و یا اینترنت استفاده نمایید. مثلاً به موسیقی دلخواه خود گوش دهید، فیلم مورد علاقه خود را ببینید، ایمیلهای خود را چک کنید و یا از سرگرمیها و بازیهای کامپیوتری استفاده نمایید. به خاطر داشته باشید که در طول کل این مدت، خودروی شما به چیزی نیاز ندارد، جز مقصد شما که باید آن را به سیستم GPS آن وارد کنید و خود آن بقیه امور را انجام خواهد داد. البته ممکن است کمی تخیلی به نظر برسد، ولی خیلی زودتر از آنچه که فکر می کنید، اتفاق خواهد افتاد. قدمهای بزرگی که در این زمینه برداشته شده است، در آزمایشگاههای تحقیق و توسعه خودروسازان بزرگ و مطرح در سراسر دنیا شکل گرفته اند. «جیم بوچکوفسکی» مدیر مهندسی و تحقیقات سیستمهای پیشرفته الکترونیکی و الکتریکی کمپانی «فورد» در این زمینه می گوید: «تکنولوژیهای باورنکردنی که تا همین چند سال قبل بسیار دور از ذهن به نظر می رسیده اند، در حال حاضر قریب الوقوع و دست یافتنی شده اند. برای مثال اکثر مردم فکر می کنند که سیستم AR تنها یک برنامه کاربردی برای نمایش مسیر نزدیکترین رستوران یا فروشگاه مورد نظر به کار می رود، ولی در واقع این سیستم در خودرو عملکرد مهم تری دارد. این سیستم در حقیقت شیشه جلوی خودرو را به وسیله ای برای اتصال راننده به دنیای خارج از خودرو تبدیل می کند و باعث می شود که شیشه جلوی راننده به یک نمایشگر بزرگ(HUD) جهت ارائه اطلاعات مورد نیاز راننده تبدیل گردد. دیگر نمایشگر سیستم GPS شما به جای یک صفحه LCD کوچک چند اینچی روی داشبورد، به اندازه شیشه جلوی خودرو خواهد بود که اطلاعات مفید رانندگی مانند تعیین جهت حرکت خودرو یا هشدارهای مربوط به علائم راهنمایی و رانندگی را در اختیار شما قرار می دهد. همچنین در خودروهای امروزی، پانل پشت غربیلک فرمان تنها برای نمایش سرعت و دور موتور به کار نمی رود، بلکه کلیه هشدارهای ایمنی و مشخصات بروزرسانی شده مربوط به اطلاعات فنی خودرو یا مسیر حرکت خودرو را در آن مشاهده خواهید کرد.
تعامل خودروسازان با شرکتهای IT:
هدف اصلی خودروسازان از ساخت سیستم نمایش اطلاعات روی شیشه جلو(HUD) این است که از شما یک راننده محتاط تر و از خودروی شما یک وسیله نقلیه ایمن تر بسازد. زمانی که شما در هنگام رانندگی برای خواندن اطلاعات فنی مورد نیاز خودرو به شیشه روبروی خود نگاه می کنید و نیازی به مشاهده اطلاعات بر روی داشبورد خودرو ندارید، مطمئناً رانندگی ایمن تری را تجربه خواهید کرد که هدف این تکنولوژی نیز همین بوده است.
شیشه جلوی مفهمومی HUD خودرو جگوار
در این میان، قابلیت فرمان دادن صوتی به خودرو(Voice Command) نیز بسیار مفید خواهد بود و بهترین روش برای تصمیم گیری در خصوص کاری است که می خواهید خودرو برای شما انجام دهد. در هنگام رانندگی به جای اینکه چشم خود را از روی جاده بردارید و در جستجوی دکمه های تنظیم سیستم صوتی، سیستم تهویه مطبوع و یا سوئیچ تنظیم چراغهای جلو باشید، با صدای بلند به سیستم الکترونیکی خودرو فرمان می دهید تا دمای داخل خودرو به میزان دلخواه شما تغییر یابد، صدای موسیقی در حد مورد نیاز شما تنظیم شود و یا چراغهای خودرو روشن شوند. خودروی برقی «تسلا مدلS» دارای یک صفحه نمایش بزرگ 17 اینچی می باشد که به سمت راننده متمایل شده است و برای نمایش اطلاعات مفید رانندگی، ارائه موارد مورد نیاز و اتصال گوشی تلفن همراه و سایر سیستمهای ارتباطی تعبیه شده است. همچنین خودروی «آئودی TT مدل 2015» در جدیدترین نسخه، به سیستم کابین مجازی(Virtual Cockpit) مجهز شده است و شامل یک صفحه نمایش 12.3 اینچی بزرگ می باشد که به جای پانل سنتی داشبورد در پشت غربیلک فرمان قرار گرفته است. این نمایشگر علاوه بر ارائه اطلاعات مورد نیاز راننده، امکان تنظیم سیستمهای صوتی، تصویری و سرگرمی و همچنین خواندن نقشه های ناوبری را برای راننده فراهم می کند. در مدل TTS این خودرو یک کوچک صفحه مجازی جهت نمایش دور موتور نیز در سمت راست صفحه بزرگ تعبیه شده است. همین سیستم تا چند سال قبل یعنی سال 2012 یک سیستم مفهومی(Concept) به شمار می آمد، دقیقاً زمانی که کمپانی «پورشه» مدل کانسپت Sport Turismo خود را به عنوان تصویری از آینده معرفی نمود و در آن دو صفحه TFT پشت فرمان، تصاویر دریافتی از دوربینهای روی آینه های جانبی را نمایش می دادند و عملکرد آینه ها را ایفا می کردند.
نشریه T3