
بررسی لیفان X70 و لیفان X80 شرکت بم خودرو

شرکت خودروسازان بم یا بم خودرو از شرکتهای زیرمجموعه شرکت خودروسازی کرمان موتور بعد از اعلام احتمال ورود خودروی لیفانX70 از ورود نسخه X80 این کمپانی چینی نیز خبر داد. شرکت بم خودرو همکار قدیمی شرکت فولکس واگن آلمان در ایران بوده که با عرضه خودروی فولکس واگن گل به مدت 5 سال، یکی از محبوبترین خودروهای مونتاژی ایران را تولید میکرد.
در سال 1389 شرکت فولکس واگن به دلیل تحریمهای اقتصادی، همکاری با خودروسازان بم را قطع کرد. در سال 1394 شرکت بم خودرو سدان جیلی GC6 Elite و سپس نسخه فیس لیفت آن یعنی جیلی GC6 Excellent را در سال 1396 به بازار ایران وارد کرد. ولی در اواسط سال 1397 و پس از خروج آمریکا از توافق برجام و شروع تحریمهای آمریکا، به دلیل همکاری جیلی با شرکتهای دایملر و ولوو، این شرکت هم از بازار ایران خداحافظی کرد. در سال 1399 شرکت کرمان موتور به کمک شرکت بم خودرو آمد و قرار شد محصولات لیفان مانند X70 و X80 را توسط خودروسازان بم عرضه کنند. در سال 1399 مونتاژ لیفان 820 در شرکت خودروسازان بم آغاز شد و قرار بود در صورت موفقیت شرکت بم خودرو در مونتاژ لیفان X70، تولید مدل بزرگتر یعنی لیفان X80 و نسخه فیس لیفت لیفان 820 در این شرکت آغاز شود. در این مطلب به معرفی دو خودروی لیفان X70 و X80 میپردازیم.
لیفان X70
شرکت خودروسازان بم از نیمه دوم سال 99، مونتاژ نخستین محصول لیفان با عنوان X70 را شروع کرد. ابعاد لیفان X70 تقریبا مشابه با مدل X60 است و در رده کراساورهای جمع و جور قرار میگیرد. تولید لیفان X70 از سال 2018 در چین آغاز شد که با همان پلتفرم لیفان X7 طراحی و ساخته شده است. ولی برخلاف لیفان X7، مدل X70 فقط در نسخه 5 نفره قابل سفارش است، در حالی که X7 نسخه هفت نفره هم دارد. طراحان لیفان برای طراحی و تولید X70 از همان الگوی لیفان X80 در سال 2017 استفاده کردند.
طراحی بدنه لیفان ایکس 70: یک جلوپنجره عریض با خطوط افقی به همراه چراغهای جلوی کشیده، طراحی نمای جلوی لیفان X70 را تشکیل میدهد. به لطف پلتفرم مشترک با X7، لیفان X70 در کلاس کراساورهای کامپکت یا جمع و جور قرار میگیرد و شباهتهای ظاهری با ام.وی.ام X33 نیز دارد. از نظر ابعادی، این خودرو با طول ۴۳۹۰ میلیمتر، عرض ۱۸۲۰ میلیمتر و ارتفاع ۱۷۱۵ میلیمتر، تفاوت چندانی با مدل X33 چری ندارد. فاصله 2610 میلیمتری بین محورهای جلو و عقب، فضای زانوی مناسبی در ردیف عقب ایجاد کرده است. لیفان X70 در نمای جلو زیباتر از X60 به نظر میرسد و چراغهای جلوی آن اسپرت و کشیده هستند که به سمت گلگیر جلو متمایل شدهاند و جلوپنجره بزرگ ذوزنقهای شکل با خطوط افقی کرومی براق در میان چراغها قرار گرفته است. چراغهای مهشکن دایرهای شکل در یک قاب مشکی در طرفین سپر جای دارند و خطوط برجسته روی درپوش موتور و زیر چراغها، ترکیبی اسپرت و جذاب برای نمای جلوی لیفان X70 فراهم میکنند. در زیر سپر دریچه ورود هوا به شکل ذوزنقه قرار دارد و قطعات مشکی پلاستیکی زیر سپر جلو در دور محفظه چرخها، زیر رکابهای جانبی و تا زیر سپر عقب امتداد یافتهاند. در نمای جانبی رینگهای آلیاژی اسپرت پنجپر با اندازه 17 اینچ به همراه زه دور محفظه چرخها و قطعه مشکی زیر رکاب، زیبا و چشمگیر به نظر میرسند و ظاهری اسپرت به نمای جانبی خودرو بخشیدهاند. رینگهای آلیاژی خودرو با لاستیکهای سایز 215/60 R17 پوشانده شدهاند. پوشش مشکی ستونها مخصوصا در روی ستون عقب، به سقف خودرو حالتی شناور داده است و ریلهای باربند روی سقف واقع شدهاند. خط برجستهای روی درها دیده میشود که با ظرافت خاصی از روی دستگیرههای درهای جانبی عبور کرده است. در نمای عقب خودرو، چراغهای عقب توسط یک نوار کرومی به هم متصل شدهاند و نام برند لیفان در زیر نوار کرومی نقش بسته است. شیشه عقب با شیب نسبتا تندی تا اسپویلر عقب سقف امتداد یافته و سپر عقب برخلاف سپر جلو، تماما از جنس قطعه پلاستیکی مشکی است. در زیر سپر یک قطعه کرومی میزبان حفرههای چهارگوش اگزوزهای مجازی در طرفین سپر است که از نظر فنی کاربرد خاصی ندارند و فقط جهت زیبایی خودرو تعبیه شدهاند، چون یک لوله اگزوز در سمت چپ زیر سپر، تنها خروجی پیشرانه خواهد بود. ارتفاع کف خودرو از زمین 17 سانتیمتر است و وزن خودرو 1415 کیلوگرم است.
طراحی کابین لیفان ایکس 70:
اولین نکتهای که در هنگام ورود به کابین لیفان X70 جلب توجه میکند، طراحی ساده داشبورد آن است که تنها یک صفحه نمایش بزرگ در وسط داشبورد تعبیه شده است و خبری از دکمههای فیزیکی روی داشبورد و کنسول وسط خودرو نیست. داشبورد به دو قسمت افقی کرومی رنگ و مشکی تقسیم شده است. همچنین کنسول وسط تنها شامل یک محفظه برای قرار دادن وسایل است که درپوش آن در حقیقت نقش زیر آرنجی را بازی میکند. در زیر صفحه نمایش، ادوات کنترلی سیستم صوتی تعبیه شده است و در زیر قسمت کرومی داشبورد، سیستم تهویه مطبوع نیمه اتوماتیک قرار دارد. فضای کابین ساده و کم هیجان است و نمای دو رنگ مشکی و نقرهای دارد. نمایشگر لمسی ۹ اینچی با کاهش تعداد دکمههای کنترلی، فضای مدرن با سبک طراحی مینیمال ایجاد کرده است. در مجموع فضای کابین راضیکننده نیست و یک محصول ارزانقیمت را تداعی میکند. پوشش چرم مصنوعی در دور فرمان تعبیه شده و محل استراحت بازو روی درهای ورودی و محل کلیدهای بالابر شیشه، با پوشش نرم و چرمی پوشیده شده است. از نکات مثبت در کابین X70 میتوان به نمایشگر رنگی بین صفحات آنالوگ کیلومترشمار و دور موتور اشاره کرد که به صورت دیجیتالی در قالب یک کامپیوتر سفری، اطلاعات را نمایش میدهد. سیستم ورود بدون کلید و استارت دکمهای در این خودرو استاندارد است و صندلیهای اسپرت با روکش چرمی نیز وجود دارد. کیفیت کلیدهای روی فرمان برای تنظیم سیستم صوتی، کروزکنترل و ارتباط تلفنی مناسب است و فراتر از محصولات همرده مانند X33 است. طرح مناسب کنسول میانی با حداقل دکمهها و کلیدها و دریچههای تهویه مطبوع در دو طرف نمایشگر مرکزی، جلوهای زیبا و جذاب به کابین لیفان ایکس۷۰ داده است. کیفیت متریال و قطعات کابین، قابل قبول است و صندلیها راحت هستند. در ردیف عقب سه سرنشین بزرگسال میتوانند با حداقل محدودیت جای شوند. محفظه بار این خودروی کراساور حدود ۴۲۰ لیتر است که چندان مناسب نیست. از امکانات استاندارد این خودرو میتوان به دو ایربگ، سیستم ضد سرقت، سیستم هشدار باز بودن درها، سیستم هشدار فشار باد لاستیکها (TPMS)، فرمان هیدرولیک با قابلیت تنظیم ارتفاع، آینه وسط الکتروکرومیک، سنسورهای پارک جلو و عقب، سیستم کروزکنترل، چراغهای روشنایی روز یا دیلایت، آینههای جانبی تاشونده برقی با گرمکن، آنتن باله کوسهای، سانروف برقی، میله باربند سقفی، صندلی راننده با روکش چرم و گرمکن و تنظیم برقی در 6 جهت، صندلی سرنشین با روکش چرم و گرمکن و تنظیمات دستی ۴ حالته، ورود بدون کلید و استارت دکمهای، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک با نمایشگر دیجیتال، سیستم مولتی مدیا با نمایشگر ۹ اینچی و ناوبری GPS، اتصال بلوتوث و Android Auto، سیستم صوتی با شش بلندگو، دو پورتUSB ، دوربین دنده عقب، خروجی برق ۱۲ ولت، سیستم ترمز ABS با EBD، سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (ESC)، سیستم ترمز کمکی (BAS) و چراغ خودکار (AutoLight) اشاره کرد.
مشخصات فنی لیفان ایکس 70:
شرکت لیفان چین در سال 1399 برنامهای برای عرضه MaiWei X7 یا همان لیفان X7 در ایران داشت و قصد داشت برند جدیدی به نام MaiWei خلق کند، ولی این برنامه به حالت تعلیق درآمد و X7 را به بازار ایران آورد. لیفان X7 خودرویی بود که از زبان طراحی سایر کراساورهای این شرکت، پیروی نمیکرد. به همین دلیل، لیفان با همان پلتفرم X7، در سال 2018 یک محصول جدید با نام X70 تولید کرد و علاوه بر چین، این خودرو را در بازار روسیه و آمریکای جنوبی نیز عرضه کرد. تنها قوای محرکه لیفان X70 یک پیشرانه 2.0 لیتری تنفس طبیعی با کد LF483Q و استاندارد آلایندگی یورو5 است که قدرت ۱۴۵ اسببخار در دور موتور 6000 دور در دقیقه و گشتاور ۱۸۵ نیوتنمتر در دور موتور 4200 دور در دقیقه تولید کرده و یک گیربکس CVT دارای حالتهای اسپرت و زمستانی، قدرت موتور را به چرخهای جلو انتقال میدهد. این خودرو از نظر فنی مشابه X33 مدیرانخودرو است. با توجه به وزن ۱۴0۰ کیلوگرمی این خودرو میتوان انتظار شتاب صفر تا صد حدود 13 تا ۱4 ثانیه داشت و به حداکثر سرعت 175 کیلومتر در ساعت دست مییابد. ظرفیت باک 55 لیتر است و میانگین مصرف سوخت 8 تا 10 لیتر در صد کیلومتر است. این محصول در بازار ایران، صرفا به صورت دیفرانسیل جلو عرضه میشود.
قیمت لیفان ایکس 70 و رقبا در بازار: شرکت خودروسازان بم مرحله تجاریسازی لیفان X70را از اوایل پاییز 1400 شروع کرد و برخی از نمایندگیهای کرمان موتور، از مهر ماه 1400 فروش لیفان X70 را با قیمت 639 میلیون تومان آغاز کردند. این در حالی است که قیمت شرکتی این خودرو در حال حاضر 689 میلیون تومان است و این به آن معناست که در بازار آزاد با قیمتی در محدوده 1.4 تا 1.5 میلیارد یافت میشود. قیمت پایه لیفان X70 در روسیه از حدود 800 هزار روبل معادل 11 هزار دلار در مدل گیریکس دندهای آغاز میشود و گرانترین تیپ آن نسخه اتوماتیک است که حدود یک میلیون روبل معادل 14 هزار دلار قیمت دارد. بنابراین خودروی کراساور X70 شرکت خودروسازان بم رقیبانی نظیر ام.وی.ام X33 مدیران خودرو، ام.وی.ام X55 پرو مدیران خودرو، هایما S5 ایران خودرو، جک S3 کرمان موتور و اس.دبلیو.ام G01 سیف خودرو خواهد داشت.
لیفان X80
طراحی بدنه لیفان ایکس 80:
شرکت لیفان چین محصول جدید X80 خود را با ابعاد بزرگتری نسبت به X70 و X60 طراحی کرده، به همین جهت لیفان X80 با طول 4820 میلیمتر، عرض 1930 میلیمتر و ارتفاع 1760 میلیمتر، دارای ابعاد یک شاسیبلند فولسایز است. فاصله 2850 میلیمتری بین محورهای جلو و عقب، فضای بسیار مناسبی را برای زانوی سرنشینان تامین نموده است. این در حالی است که این خودرو در کلاس خودروهای شاسیبلند سایز متوسط قرار دارد. برخی از مدلهای این خودرو دارای سه ردیف صندلی خواهد بود که مطمئنا فضای سرنشینان ردیف سوم بسیار محدود و آزاردهنده میشود. لیفان X80 فاقد زبان مشترک طراحی با X70 است و دارای ظاهری تنومند و جسور است که تا حدودی به محصولات جدید شرکت فولکسواگن نظیر اطلس و تیگوان شباهت دارد. در نمای جلو، لیفان X80 دارای یک جلوپنجره ششضلعی با سایز بزرگ است که به صورت یکپارچه در طرح چراغهای جلو ادغام شده است. جلوپنجره X80 با ظاهر کرومی براق یک ظاهر مدرن و اسپرت به خودرو بخشیده است و استفاده از چراغهای دوگانه در کنار جلوپنجره بزرگ کرومی، ظاهری قدرتمند و تهاجمی فراهم نموده است. متاسفانه در طراحی ظاهری لیفان X80 شاهد کپیکاری هستیم و نمای جلوی آن ترکیبی از تویوتا هایلندر و هیوندای سانتافه است. در زیر سپر، قطعه مشکی رنگ بزرگی کل عرض خودرو را پوشانده است و در زیر سپر جلو یک سینی کرومی قرار دارد. در نمای جانبی، سایز کوچک و غیر متناسب رینگها شما را آزار میدهد و به نظر میرسد که باید رینگهای بزرگتری برای آن تعبیه میشد. همچنین ضخامت ستون D بیش از حد زیاد است و به دلیل اندازه کوچک شیشه عقب خودرو، مجموعا میدان دید عقب خودرو محدود شده است. در عوض آینههای جانبی با سایز بزرگ تعبیه شدهاند که مشکل محدودیت دید راننده را تا حدودی برطرف میکنند. در نمای جانبی خط منظمی از روی گلگیر جلو آغاز شده و با عبور از روی دستگیره درهای جانبی، از گلگیر عقب با طرح برجسته و شیب منحنی به سمت چراغهای عقب امتداد مییابد. بهترین قسمت طراحی ظاهری لیفان X80 در نمای عقب خودرو است و نمای عقب آن حجیم، خشن و عضلانی به نظر میرسد. دو لوله کاذب خروجی اگزوز در سپر عقب خودرو، قرینه جذابی ایجاد کرده است، ولی نکته منفی در نمای عقب، شیشه کوچک است که دید راننده را دچار مشکل میکند. در نمای عقب این خودرو از چراغهای بزرگ با ظاهری بیضی شکل استفاده شده که دارای ظاهری شبیه به چراغهای سانتافه نسل قبلی هستند. لیفان X80 به عنوان بزرگترین محصول ساخت شرکت لیفان شناخته شده است.
طراحی کابین لیفان ایکس 80:
کابین لیفان X80 مانند فضای بیرونی آن از طراحی بروز و قابلقبولی برخوردار است. کاربرد متریال و قطعات نسبتا باکیفیت در کنار قطعات پلاستیکی به رنگ چوب فضای داخلی کابین را لوکس و زیبا کرده است. به دلیل بزرگ بودن ابعاد بدنه خودرو، در میان دو صندلی جلو، کنسول پهن و بزرگی تعبیه شده است که به تبعیت از خودروهای مشهور نظیر تویوتا لندکروزر و لندرور دیفندر انجام شده است. به محض ورود به داخل کابین X80 ترکیب پلاستیک و طرح چوب دیده میشود که طراحان لیفان X80 با این سبک طراحی موفق شدهاند تا نمای مناسبی را به این خودرو ببخشند. بر خلاف لیفان X70، مدل X80 دارای داشبورد شلوغ و زیبایی است که از خودروهای شاسیبلند کرهای تقلید شده است. در وسط داشبورد یک نمایشگر لمسی 10 اینچی وجود داد و درست در پایین این مانیتور، کلیدهای سیستم صوتی قرار دارند و دقیقا در زیر سیستم صوتی، دکمههای سیستم تهویه مطبوع قرار گرفتهاند. کلاستر پانل راننده شامل کیلومترشمار و دور موتور دیجیتال است که زیبایی خاصی را به این خودروی چینی داده است. نورپردازی دلنشین و عناصر گرافیکی مناسب، باعث شده تا پانل راننده، جلوه مناسبی داشته باشد. وجود فضای مناسب و کافی برای سرنشینان ردیف عقب و وجود سیستم تهویه مطبوع عقب، از دیگر مشخصات کابین لیفان X80 است. بر خلاف X70، داشبورد لیفان X80 مملو از کلیدهای کنترلی سیستم تهویه مطبوع و سیستم صوتی است که کلیدهای کنترلی تا روی غربیلک فرمان هم ادامه یافتهاند. کلید روشن خاموش چراغهای این خوردو مانند بنز و بی.ام.و بجای پشت فرمان، در سمت چپ و روی داشبورد تعبیه شده است. لیفان X80 به امکاناتی نظیر فرمان تلسکوپی چندحالته با روکش چرمی و قابلیت تنظیم ارتفاع و عمق فرمان، کامپیوتر سفری، سیستم اطلاعات و سرگرمی مدرن با صفحه نمایش لمسی 10 اینچی، سیستم ناوبری ماهوارهای، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک دو ناحیهای با دریچه تهویه هوای ردیف عقب، سیستم صوتی با شش بلندگو، آینههای جانبی تاشوی برقی، چراغهای روشنایی روز یا دیلایت، گرمکن صندلیهای جلو، سانروف برقی، قفل مرکزی، سیستم ضدسرقت و صندلی برقی راننده در هشت جهت، ورود بدون کلید با دکمه استارت، فرمان برقی، دوربین 360 درجه، صندلی تاشوی ردیف دوم و سوم، صفحه کیلومتر تمام دیجیتال، سیستم کنترل پایداری (ESC)، سیستم کمکی حرکت در سربالایی (HAC)، کنترل سرعت در سرازیری (HDC)، سنسورهای پارک جلو و عقب و... مجهز شده است. متاسفانه این خودرو علیرغم قیمت بالایی که دارد، فاقد سیستمهای راداری کمکی راننده نظیر رادار نقطه کور (BSM)، رادار کمکی حفظ خودرو در بین خطوط (LKA)، رادار کمکی هشدار خروج از جاده (LDW) و کروزکنترل هوشمند (ACC) است که از این جهت توان رقابت با رقیبانی نظیر تیگو 7 پرو، دیگنیتی پرایم و فیدلیتی XB1 را ندارد.
مشخصات فنی لیفان ایکس 80:
پیشرانه شاسیبلند X80 توسط کمپانی میتسوبیشی طراحی شده است. کاملترین پیشرانه استفاده شده در لیفان X80 یک موتور 2.0 لیتری توربوشارژ با قدرت 198 اسب بخار در دور موتور 5000 دور در دقیقه و گشتاور 286 نیوتن متر در محدوده 1600 تا 3600 دور در دقیقه است. قدرت موتور توسط یک گیربکس اتوماتیک 6 سرعته به محور جلوی خودرو منتقل میشود. البته یک موتور 2.4 لیتری با قدرت 165 اسب بخار هم در دسترس خواهد بود که این مدل علاوه بر گیربکس اتوماتیک، با یک گیربکس دستی 5 سرعته نیز قابل سفارش است که قدرت را تنها به چرخهای جلو منتقل میکند. هنوز شرکت کرمان موتور رسما اعلام نکرده که کدامیک از دو موتور فوق را برای بازار ایران انتخاب کرده است، ولی امیدواریم که موتور 198 اسب بخاری آن به بازار ایران وارد شود. حجم باک این خودرو 72 لیتر است و مصرف سوخت ترکیبی این خودرو حدود 8.6 تا 9.0 لیتر اعلام شده است که با توجه به ابعاد بزرگ خودرو و وزن 1.8 تنی آن، میزان مصرف مناسبی است. شتاب صفر تا صد این خودرو بین 12 تا 14 ثانیه است و به حداکثر سرعت 180 کیلومتر در ساعت میرسد. این خودرو در کشور چین با یک مدل چهارچرخ و 7 نفره نیز ارایه میشود، ولی در ایران احتمالا تنها نسخه 5 نفره دیفرانسیل جلوی آن، عرضه خواهد شد.
قیمت لیفان ایکس 80 و رقبا در بازار:
لیفان X80 از سال 2018 دیگر در بازار چین عرضه نشده است، ولی مدل 2017 آن در نسخه اتوماتیک، دارای قیمتی در حدود 130 تا 150 هزار یوآن است معادل 19 تا 23 هزار دلار خواهد بود. بنابراین در صورت مونتاژ آن در کارخانه خودروسازان بم، قیمت شرکتی آن در حدود 1 تا 1.2 میلیارد تومان خواهد بود که با توجه قیمت رقبا، احتمالا لیفان X80 نیز با قیمت آزاد حدود 1.8 تا 1.9 میلیارد تومان روانه بازار ایران میشود. از آنجا که رقابت در بخش کراساورهای متوسط چینی در ایران سخت و پیچیده شده است، این خودرو در بازار داخلی دارای رقبای متنوعی از قبیل هایما S7، تیگو7، جکS5، فاو بستیون T77، چانگان CS35 پلاس، لاماری ایما، جک X7 و فردا موتور T5 خواهد بود. متاسفانه این خودرو علیرغم برخورداری از قیمت بالا، فاقد سیستمهای راداری کمکی راننده نظیر رادار نقطه کور (BSM)، رادار کمکی حفظ خودرو در بین خطوط (LKA)، رادار کمکی هشدار خروج از جاده (LDW) و کروزکنترل هوشمند (ACC) است و از این جهت رقابت سختی با رقبا در پیش دارد. از این رو اگر قیمتگذاری مناسبی برای این خودرو صورت نگیرد، مشتریان به سمت رقبایی با آپشنهای بیشتر خواهند رفت.
loyalty