ویدیو تست و بررسی چانگان CS55 پلاس را از کانال یوتوب سبقت آزاد نیز میتوانید تماشا کنید.
در این ویدیو، به بررسی و تست رانندگی چانگان CS55 پلاس میپردازیم و ضمن اشاره به رقبای این خودرو، نقاط قوت و ضعف آن را مورد بحث قرار میدهیم.
تاریخچه حضور در ایران:
در مهر ماه 1402 همزمان با اعلام شرکت سایپا مبنی بر آغاز فروش خودرو چانگان CS55 پلاس از طریق سامانه یکپارچه، لیست اطلاعات فنی و تجهیزات این خودرو منتشر گردید. در شهریور 1402 شرکت خودروسازی سایپا، با سه کراساور از شرکت چانگان، در نمایشگاه خودروی مشهد حاضر شده بود. چانگان CS55 پلاس، بعد از CS35 Plus و CS15 سومین خودروی وارداتی نسخه CS چانگان از طرف شرکت سایپا خواهد بود و طبق برنامه زمانبندی سایپا، قرار بود در صورت تامین به موقع ارز، امکان ثبت سفارش و واردات این محصول تا پایان سال 1402 میسر شود و در غیر اینصورت، عرضه آن به سال 1403 موکول گردد.
سرعت تغییر طراحی کراساورهای شر کت چانگان، بیش از حد انتظار بالا رفته است. در تابستان 1399 شر کت چانگان خانواده CS55 مدل 2021 را به بازار چین عرضه کرد، اکنون شر کت چانگان برای عرضه مدلهای 2022 این خودرو آماده است و حالا رفیق فابیرک آن در ایرن یعنی شرکت سایپا موفق شده پس از چند سال تلاش، با دور زدن تحریمها چند مدل از خودروهای ایران برند چینی را روانه بازار ایران کند.
تا به امروز صحبت عرضه مدلهای CS15، CS35 Plus ،CS55 Plus ،چانگان Uni-T, چانگان UNI-V بنزینی و Uni-K به صورت وارداتی و مونتاژی بسیار بر سر زبانها بوده است. یکی از این مدلها چانگان CS55 پلاس است که یک کراساور متوسط محسوب میشود که قرار است شر کت سایپا طی سالهای آینده آن را تولید نماید. در این مطلب و ویدیو فوق به معرفی این خودرو میپردازیم.
طراحی ظاهری چانگان CS55 پلاس:
چانگان پس از معرفی نسل جدید کراساورهای خانواده CS، نسخههای پلاس آنها را نیز در فاصله سالهای 2020 تا 2021 معرفی کرد. نسخه اول چانگان CS55 پلاس در سال 2021 معرفی شد که از لحاظ ظاهری شباهت بسیاری به برادر کوچکترش یعنی چانگان CS35 پلاس داشت. نسخه دوم چانگان CS55 پلاس در سال 2022 معرفی شد که نسخه ارایه شده توسط شر کت سایپا است. در طراحی ظاهری نسخه دوم این کراساور، زبان طراحی سری Uni چانگان مورد استفاده قرار گرفته است و خطوط تیز و منظم جای خود را به خطوط منحنی و سطوح برجسته دادهاند. محصولات Uni چانگان سری خودروهای لوکس شرکت چانگان محسوب میشوند. چانگان CS55 پلاس از ظاهری مدرن و عامهپسند بهره میبرد.
در نمای جلویی، شاهد استفاده از چراغهای LED کشیده و جلوپنجرهای عریض با طرحهای کرومی هستیم که ظاهری اسپرت به خودرو بخشیده است. در سپر جلو و اسپلیتر زیر سپر، طرح دو رنگ آن به جذابیت بصری خودرو کمک کرده است و دریچه های ورود هوا با طرح عمودی در طرفین سپر جلو وجود دارند که چراغهای مه ش کن جلو در قابی مثلثی جای گرفتهاند.
در نمای جانبی CS55 پلاس سبک طراحی بسیار ساده است و خبری از سطوح منحنی عجیب و غریب و خطوط تیز نیست و تنها گلگیرهای جلو و عقب کمی برجسته و عضلانی هستند. یک خط از گلگیر جلو شروع شده و با عبور از روی دستگیره درهای جانبی، در روی چراغ عقب پایان مییابد. در پایین درهای جانبی نیز از طرح دو رنگ استفاده شده است که سادگی طراحی این خودرو را کمی بهبود داده است.
رینگهای ۱۹ اینچی آلومینیومی پنجپره دو رنگ با لاستی کهای 225/55R19 با اندازهای مناسب تعبیه شدهاند که برخلاف اکثر خودروهای چینی، سایز آنها نسبت به جثه خودرو کوچک نیستند. در نمای جانبی، خطوط حجیم و رینگهای 19 اینچی، بر جذابیت ظاهری CS55 پلاس افزودهاند.
در نمای عقب، چراغهای عقب به صورت دو تکه با طرحی همانند چراغهای لکسوس طراحی شدهاند و علیرغم اکثر خودروهای چینی، خود چراغهای عقب به هم متصل نشدهاند. شیشه عقب با شیب تندی به اسپویلر عقب سقف متصل شده است و یک آنتن با طرح باله کوسه در قسمت عقب سقف جای گرفته است. سپر عقب طراحی سادهای دارد و دو لوله اگزوز مجازی با طرح ذوزنقه در طرفین سپر عقب قرار دارند. در نهایت، در نمای عقب نیز شاهد استفاده از چراغهای LED و دیفیوزر هستیم که ظاهری عضلانی به خودرو بخشیده است.
نهایتا باید بدانیم که با یک خودرو در کلاس کراساورهای جمعوجوریا کامپکت طرف هستیم که از لحاظ ابعادی در رده خودروهایی نظیر چری تیگو7 پرو و لاماری ایما محسوب میشود. این خودرو با فاصله 2656 میلیمتری بین محورهای جلو و عقب، فضای مناسبی را در صندلیهای ردیف اول و دوم فراهم مینماید. شرکت چانگان برای نسل جدید CS55 پلاس، پلتفرم خودرو را تغییر نداده است، ولی با این حال، افزایش 6 میلیمتری در فاصله محوری خودرو وجود دارد و 15 میلیمتر به طول و 5 میلیمتر به عرض خودرو اضافه شده است، اما ارتفاع خودرو 10 میلیمتر نسبت به نسل قبلی کاهش یافته است.
به طور کلی، سبک طراحی این خودرو شبیه به طراحی ظاهری فانتزی و اسپرت مدل Uni-K چانگان است.
داخل اتاق و امکانات رفاهی چانگان CS55 Plus:
چانگان CS55 پلاس در قالب چند تیپ به بازار عرضه میشود که در فولترین نسخه، طیف گستردهای از امکانات رفاهی و تجهیزات ایمنی در آن تعبیه شده است و عرضه آن باعث شده تا سایر کراساورهای چینی موجود در بازار ایران با یک رقیب جدی مواجه شوند. کابین چانگان CS55 پلاس فضایی جادار و راحت را برای سرنشینان فراهم میکند. استفاده از متریال تقریبا باکیفیت و طراحی مدرن، حس لوکس بودن را به سرنشینان القا میکند.
در داشبورد خودرو از پلاستیک خشک استفاده شده است، اما استفاده از پلاستیک طرحدار، طراحی این بخش جذاب شده است. در بخش میانی داشبورد کاربرد قطعه پلاستیکی با طرح مات و استفاده از طرح چوب در بخش کنسول وسط، چهره لوکسی را برای کابین فراهم کرده است. در پشت اهرم تعویض دنده، علاوه بر کلید ترمز پارک برقی، کنترل دوربین ۳۶۰ درجه، سیستم کنترل خودرو در سراشیبی و اهرم انتخاب حالت رانندگی تعبیه شدهاند. صندلیهای خودرو با روکش چرم مصنوعی طراحی اسپرت و یکتکه دارند و دارای سیستم تنظیم برقی و گرمکن هستند.
طراحان چینی برای طراحی نمای خارجی چانگان CS55 پلاس از الگوهای آسیایی استفاده کردهاند، ولی کابین این خودرو با اصول و زبان طراحی خودروهای اسپرت اروپایی طراحی شده است. فضای داخلی این خودرو شباهتهای زیادی با کابین نسل جدید محصولات پژو دارد. فرمان کوتاه و تخت با طرح D-Cut و دکمههای کنترلی روی شاخهها به همراه پانل راننده بالای آن، از عناصر طراحی داشبورد خودروهای شرکت پژو است.
داشبورد چانگان CS55 پلاس به صورت لایهای و طبقاتی طراحی شده است و در هر طبقه از آن تعدادی دکمه کنترلی قرار گرفتهاند. در بالاترین قسمت داشبورد و در زیر شیشه جلو یک کنسول افقی قرار دارد که تا روی درهای جانبی امتداد یافته است و کلاستر دیجیتالی پانل راننده با اندازه 10.25 اینچ در پشت غربیلک فرمان جا گرفته است. صفحه نمایش لمسی 12.3 اینچی مرکزی در وسط داشبورد در ارتفاعی پایینتر از کیلومترشمار قرار دارد و در زیر آن دکمههای کنترلی در لبه طبقه زیرین داشبورد وجود دارند.
دریچههای سیستم تهویه با طرح باریک و افقی در فاصله بین طبقات داشبورد در نظر گرفته شدهاند. کنسول وسط عریض بین دو صندلی جلو در ارتفاع بالاتری از نشیمن صندلیها قرار دارد و اهرم اسپرت تعویض دنده، موس کنترل نمایشگر، ترمز پارک برقی و دو جالیوانی را در خود جای داده است. در محل اتصال داشبورد و کنسول دو پد شارژ وایرلس تلفن همراه تعبیه شدهاند.
در این خودرو برای سرنشینان ردیف عقب امکاناتی نظیر پورت USB، زیرآرنجی، جا لیوانی، دریچه سیستم تهویه در نظر گرفته شده است و ظرفیت محفظه بار این خودرو، در حالت عادی 475 لیتر است که با خواباندن صندلیهای ردیف عقب، این فضا به 1415 لیتر میرسد.
از جمله تجهیزات ایمنی چانگان CS55 پلاس میتوان به:
- 4 ایربگ
- سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (ESP)
- کنترل کشش (TCS)
- ترمز پارک برقی (EPB) با اتوهلد
- کروزکنترل تطبیقی (ACC)
- رادار کنترل خودرو بین خطوط (LKA)
- رادار هشدار خروج از خط (LDW)
- سیستم هشدار برخورد از جلو (FCW)
- سیستم کمکی ترافیک (TJA)
- کنترل خودرو در سربالایی (HAC)
- کنترل سرعت در سرپایینی (HDC)
- ترمز ضد قفل (ABS)، توزیع الکترونیکی نیروی ترمز (EBD)
- ترمز اضطراری خودکار (AEB)
- سنسور فشار باد لاستیک (TPMS)
- سنسور نور
- سنسور باران
و در بخش امکانات رفاهی آن به:
- تنظیم برقی و گرمکن صندلیهای جلو
- سیستم صوتی پایونیر به همراه 6 بلندگو
- نمایشگر لمسی 12 اینچی
- اتصال Apple CarPlay
- دوربین عقب و دوربین 360 درجه
- دستیار فرمان صوتی
- ورود بدون کلید و استارت دکمهای (PEPS)
- شارژ وایرلس گوشی
- دوربین ثبت وقایع
- سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک با قابلیت تصفیه هوا
- سقف پانوراما
- سانروف برقی
- آینه تاشوی برقی با گرمکن
- چراغهای LED
- اتولایت اشاره کرد.
مشخصات فنی چانگان CS55 پلاس وارداتی سایپا:
سی اس ۵۵ پلاس به یک پیشرانه 1.5 لیتری توربوشارژ مجهز شده است که در دو نسخه تزریق چند نقطهای (MPi) و پاشش مستقیم سوخت (GDi) ارایه میشود و یکی با کد JL473ZQ2 و دومی با کد JL473ZQ7 شناخته میشود. مدل وارداتی به ایران از نوع JL473ZQ7 بوده که با تکنولوژی BlueCore و فناوری پاشش مستقیم سوخت (GDI) شرکت چانگان عرضه میشود. این پیشرانه با استاندارد آلایندگی یورو6 قدرت 188 اسب بخار در دور موتور 5500 دور در دقیقه و گشتاور 300 نیوتنمتر در 1500 دور در دقیقه تولید میکند که توان خروجی توسط یک جعبه دنده هفت سرعته دوکلاچه تر(wDCT) به چرخهای جلو منتقل میشود.
• موتور 1.5 لیتری Tgdi
• قدرت 180 اسب بخار
• گشتاور 286 نیوتنمتر
• گیربکس اتوماتیک دو کلاچه 7 سرعته
سیستم تعلیق در محور جلو از نوع مکفرسون و در محور عقب از نوع مولتیلینک است. حجم باک این خودرو 55 لیتر و مصرف سوخت ترکیبی آن به ازای هر صد کیلومتر 5.9 لیتر است. حداکثر سرعت خودرو معادل 190 کیلومتر بر ساعت است و شتاب صفر تا صد آن روی کاغذ 8.2 ثانیه است اما در عمل میبیند که در ویدیو بررسی سبقت آزاد در فوق این مطلب عددی غیر از این ثبت شد!
گیربکس دوکلاچه این خودرو از نوع تر (Wet) است که به همین دلیل، مشکلات گیربکسهای خشک را ندارد. همچنین موتورهای توربوشارژر به دلیل حساسیت بالا به سوخت، در ایران که کیفیت سوخت پایین است، استهلاک بیشتری دارند. وزن این خودرو 1445 کیلوگرم است.
وزن و ابعاد
• طول 4515 میلیمتر
• عرض 1865 میلیمتر
• ارتفاع 1680 میلیمتر
• فاصله دو محور 2656 میلیمتر
• وزن 1460 کیلوگرم
تجربه رانندگی چانگان CS55 پلاس وارداتی سایپا:
چانگان CS55 پلاس با مشخصات فنی فوق، عملکردی چابک و قابل قبول را ارائه میدهد. هندلینگ خودرو در سطح مطلوبی قرار دارد و پایداری آن در جاده قابل قبول است. سواری CS55 پلاس نرم و راحت است و ناهمواریهای مسیر به خوبی جذب میشود.
نقاط قوت چانگان سی اس ۵۵ پلاس:
• طراحی ظاهری زیبا، مدرن و جذاب
• کیفیت بالای متریال و قطعات
• کابین جادار و راحت
• امکانات رفاهی متنوع از جمله کروز کنترل تطبیقی و جلوگیری از تصادف
• موتور قدرتمند و گیربکس اتوماتیک
• هندلینگ و پایداری خوب
• سواری نرم و راحت
نقاط ضعف چانگان CS55:
• خدمات فروش و پس از فروش ضعیف
• نبود برخی آپشنها از جمله سنسور نقاط کور و نگهدارنده بین خطوط
• برقی نبودن درب صندوق عقب
• تنظیم دستی صندلی سرنشین
• عدم وجود گرمکن / سردکن برای صندلیها
• حذف شارژ وایرلس
• حذف پرده صندوق عقب
• عدم وجود تیپ ترونیک
وضعیت بازار، قمیت و رقبا:
قیمت چانگان CS55 پلاس در بازار چین، از حدود 100 هزار یوآن شروع شده و در فولترین تیپ، به حدود 126 هزار یوآن میرسد، چیزی در حدود 16 تا 19 هزار دلار. قیمت چانگان CS55 پلاس در بالاترین تیپ آن که نسخه وارداتی به ایران است، به حدود 19 هزار دلار میرسد.
چانگان CS55 پلاس یکی از شاسیبلندهای ارزشمند و جذاب حاضر در بازار انحصاری فعلی ایران است که در مقابل رقبایی همچون کی ام سی X5، فیدلیتی پرایم، لاماری ایما و تیگو 7 پرو قرار میگیرد. این خودرو با ارائه آپشنهای متنوع و قیمتی مناسب، میتواند نظر طیف وسیعی از خریداران را به خود جلب کند. اگر به دنبال یک شاسیبلند مدرن، جادار و پرآپشن هستید، چانگان CS55 پلاس میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد.
گریبکس دوکلاچه واقعا ارزش خرید نداره و مشکل خواهد داشت خواهش میکنم توی همین کلیپ توجه کنید وقتی فشار روی گریبکس هست توی شتاب گیری صدای عجیب میده صفر تا صد و توجه بفرمایید اکثر دوکلاچه ها مشکلات اساسی دارن که واقعا باید بهش توجه کرد
🚦مخاطب گرامی هشدار❗️
این دیدگاه توسط یکی از دلالان حواله دار خودرو چانگان CS55 پلاس نوشته شده است🚫
سلام و عرض ادب
ضمن تشکر از بررسی انجام شده توجه شما رو به چند نکته جلب میکنم
۱- بخش طراحی ظاهری نظر کارشناس شاید با نظر من فرق داشته باشه و این کاملا قابل درک هست چون سلیقه ای هستش
۲- در بخش فنی کارشناس همزمان که از مصرف کم و موتور این محصول اطلاعات ارائه میده تاکید میکنه که با بنزین ایران به این اعداد نخواهیم رسید ، سوال اینجاست که مگر خودرو های مونتازِ از بنزین ایران استفاده نمیکنند ؟ یا اونها سازگار با بنزین ایران تولید شدند ؟ یا نرخ مصرف اعلامی اونها با در نظر گرفتن بنزین ایران بوده ؟
۳- در بخش معرفی کابین باز هم چون سلیقه کارشناس در اون تاثیر گذار هست نمیشه ازش ایرادی گرفت . فقط زمانی که ایشون در مورد چرخاندن فرمان و عدم دید کلاستر صحبت میکنه سوالی پیش میاد که مگر در خودرو های مونتاژی در زمان چرخواندن فرمان کلاستر دیده میشه ؟
۴- آپشن ها مطرح میشه و مواردی که فراموش شده نیز در ادامه اعلام میشه که این کار جای تقدیر داره
۵- در بخش رانندگی و در هیچ یک از بررسی های قبلی (خودروهای مونتاژی)من تا الان ندیده بودم که کارشناس جسارت این رو داشته باشه سیستم کنترل پایداری خودرو را به چالش بکشه و این رو نشانی از ایجاد حس اعتماد کارشناس به کیفیت این خودرو میبینم (هر چند این موضوع توسط کارشناس اعلام نشد)
۶- در بخش شتابگیری صفر تاصد اگر فیلم را با سرعت آهسته پخش کنید مشخص میشود کارشناس بعد از ۱و۲۳ صدم ثانیه شروع به فشردن پدال گاز میکند در حالی که در چند دقیقه قبل تایید نمود که هیچگونه تاخیری در فرمانپذیری گیربکس مشاهده نکرده است
۷- البته عملکرد شرکت سایپا جای دفاع ندارد ، اما به نسبت سایر مونتاز کاران وضعیت بهتر و یا حداقل برابری دارد (با دسترس پذیری بسیار بالا تر) اما کارشناس در چندین قسمت تلاش کرد این خودرو ساز را تخریب کند
۸- فاجعه زمانی است که کارشناس از دلیل حذف تیپ ترونیک خبر ندارد و یا ترجیح میدهد اعلام نکند (چرا که حذف تیپ ترونیک توسط سازمان استاندارد و برای کلیه خودرو های مونتاژی و برخی از خودرو های وارداتی اعمال شده است)
در آخر سخنی با بیننده :
هم میهن گرامی سایت محترم سبقت آزاد برای فعالیت خود نیازمند تامین منابع مالی میباشد (به زبان ساده اونها هم باید نون بخورند) و یکی از منابع اصلی درآمد آنها همین مونتاژکاران هستند ، پس بخش مقایسه خودرو ها را با در نظر گرفتن این مهم تماشا بفرمایید و لطفا گروه سبقت آزاد را حمایت کنیم .
با توجه به اینکه خیلی از این بررسی بد شنیدم و تعجب کردم، اومدم و کاملش رو دیدم. در گروه چانگان سوارها انگار آب ریختید تو لونه مورچه ها و همشون از اینکه این ماشین رو رقیب ایکس۵ دونستید ناراحتن و میگن از تیگو ۸ هم سرتره. و خریت هایی دارن که این ماشین رو به کل ماشینا ترجیح میدن. خواستم خسته نباشید بگم و بگم که دمتون گرمه با این بررسی منصفانه و کاردرست. بی شک که بدون تعصب و صادقانه همه چیز رو بیان کردید.
به عنوان یه متعصب که روی چانگانم خیلی تعصب دارم دوست ندارم تو سر قیمتش بخوره. تایید میکنم که بررسی منصفانه ای بود.
این cs55 چرا داخلش اینقدر پژو هست؟ چرا چینی ها دست از کپی کاری بر نمیدارن
دمتون گرم به نظرم از این کامل تر نمی شد چانگان changan cs55 plus 2024 بررسی کرد. ولی من به نسبت قیمت kmc x5 رو ترجیح میدم برای خرید