ون وانا ایران خودرو دیزل
با توجه به این که در کشور ایران استفاده از خودروهای ون در قالب یک خودروی شخصی و مسافرتی، چندان رایج نیست، لذا عمده کاربرد خودروهای ون در ایران در جابجایی مسافران و یا برای باربری است. خودروهای ون در کشور ما بیش از هر حوزه دیگری در زمینه حمل و نقل عمومی مورد استفاده قرار میگیرند و چندان به صورت شخصی کاربرد ندارند. ون وانا که اخیرا توسط شرکت ایران خودرو دیزل عرضه شده، در حقیقت یک خودروی چینی با عنوان ویو جی9 (View G9) است که از سال 2013 توسط شرکت فورلند (Forland) از زیر مجموعههای شرکت فوتون (Foton) چین طراحی و تولید شده است.
طراحی بدنه:
خودروی ون وانا که همان فوتون View G9 است، با کپیکاری از نمای ظاهری تویوتا هایس Hiace ژاپنی طراحی شده است و در شرکت ایران خودرو دیزل مونتاژ میشود. این ون در واقع نسل سوم فوتون ویو محسوب میشود که از سال 2013 تولید آن در چین شروع شده است. البته ایران خودرو دیزل، تنها شرکتی نیست که نسخه چینی تویوتا هایس را به ایران آورده است، چرا که تاکنون سه شرکت ایرانی این کار را انجام دادهاند.
ون فوتون توسط شرکت دیار خودرو به صورت وارداتی به بازار ایران آورده شده است که نام آن فوتون ویو CS2 است؛ دومین کپی از خودروسازی آسنا بود که نسخه چینی تویوتا هایس را از شرکت جوی لانگ (Joylong) وارد کرد که HKL650 نام داشت، ولی از آنجا که در ایران مونتاژ میشد، با نام جدید ون آسنا فروخته شد. سومین شرکتی که نسخه چینی تویوتا هایس را در ایران فروخت، شرکت پارس خودرو بود که با مونتاژ ون جینبیH2L با ون وانای ایران خودرو رقابت کرد. شرکت جینبی (Jinbei) از زیر مجموعههای شرکت برلیانس است و نام این ون Haise H2L از نام تویوتا Hiace اقتباس شده است.
طول ون وانا 6380 میلیمتر، عرض آن 1920 میلیمتر و ارتفاع آن 2285 میلیمتر است و فاصله بین محورهای جلو و عقب 3110 میلیمتر است. در نمای جلوی وانا یک جلوپنجره سه تیغه بین چراغهای مستطیل آن نقش بسته است و چراغهای جلوی این خودرو را به هم پیوند داده است. پایینتر از آن سپری با دریچه هوای مستطیلی شکل واقع شده و چراغهای مهشکن در طرفین آن قرار گرفته است که ظاهر نسبتا ساده ای دارد. در نمای جانبی کپیبرداری کاملی از ون هایس شده است و معدود تفاوت نمای کناری این دو خودرو با هم، محل قرار گرفتن خطوط بدنه است. حتی نحوه طراحی پنجرههای این دو خودرو نیز کاملا شبیه به یکدیگر است.
نمای عقب خودروی ون وانا هم شباهت فراوانی به عقب خودروی هایس شرکت تویوتا دارد، ولی نمای عقب ون هایس تا حد قابل توجهی بهتر و شکیلتر از ون وانا طراحی شده است و حالت دراز و بیظرافت نمای عقب ون چینی وانا را ندارد. رینگهای 15 اینچی آلومینیومی خودرو با لاستیکهای سایز 195/80 R15 پوشانده شدهاند. ون وانا ایران خودرو از نوع سقف بلند یا High-Roof است و بدون راننده ظرفیت 13 نفر را دارد. البته ایران خودرو، نسخه پلاک عمومی ون وانا را با ظرفیت 11 نفر هم ساخته است. این خودرو علاوه بر کاربری شخصی، میتواند با کاربریهای متنوع خودروی تشریفات، تاکسی شهری و بین شهری و آمبولانس نیز استفاده گردد.
طراحی کابین:
در مجموع شباهتهای بین دو خودروی ون چینی فوتون و ون ژاپنی هایس در نمای داخلی کمتر از نمای خارجی است، البته کلیات کابین هر دو خودرو به خصوص در بخش داشبورد شباهت زیادی دارند، ولی از نظر جزییات، تفاوتهایی در طراحی نمای داخلی این دو خودرو وجود دارد. روی داشبورد هر دو خودرو چهار دریچه تهویه هوا وجود دارد، ولی محل قرارگیری آنها روی داشبورد با یکدیگر متفاوت است.
در کشور چین نسخه ویژهای از این ون به بازار عرضه شده که از امکانات و قابلیتهای متعددی نظیر صفحه نمایش بزرگ، تلویزیون، صندلیهای با قابلیت تبدیل به تختخواب، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک و سیستم صوتی و تصویری بهتر برخوردار است. ون وانا در کشور ایران بیش از آن که یک خودروی شخصی یا کمپر مسافرتی باشد، در قالب یک تاکسی جادار مختص حمل و نقل مسافران مطرح شده است.محل قرارگیری دسته دنده و نحوه چینش صندلیها نیز از تفاوتهای طراحی کابین ون هایس و فوتون است.
دو صندلی خودرو توسط یک کنسول نسبتا عریض از یکدیگر جدا شدهاند. در وسط داشبورد یک صفحه مستطیل شکل، سیستم صوتی و تهویه مطبوع را در خود جای داده است و در دو سمت آن دریچههای بخاری قرار گرفتهاند. در سمت چپ هم اهرم تعویض دنده قرار دارد و صفحه کیلومترشمار در پشت غربیلک فرمان دارای دید مناسبی است.
از امکانات ون وانا میتوان به دو ایربگ جلو، فرمان هیدرولیک با قابلیت تنظیم ارتفاع، سیستم تهویه مطبوع دستی، سیستم صوتی با پخش CD، USB، OTG و AUX، چراغهای جلو با تنظیم ارتفاع نور، آینه جانبی برقی، شیشههای برقی، کمربند ایمنی سهنقطهای، سنسور دندهعقب، رینگ آلومینیومی 15 اینچی، صندلی راننده با قابلیت تنظیم ارتفاع، صندلیهای سرنشینان با قابلیت تنظیم پشتی، قفل مرکزی با ریموت کنترل اشاره نمود.
مشخصات فنی:
ون وانا به یک موتور چهار سیلندر بنزینی 2.7 لیتری 16 سوپاپ مدل 3TZ تویوتا با استاندارد یورو5 مجهز شده است که قدرت 150 اسب بخار در دور موتور 5250 دور در دقیقه و حداکثر گشتاور 245 نیوتن متر در دور موتور 2500 تا 3500 دور در دقیقه ایجاد مینماید و توان تولید شده توسط یک گیربکس دستی شش سرعته به چرخها منتقل میشود. از یک خودروی ون نمیتوان سرعت و شتاب آنچنانی را توقع داشت.حداکثر سرعت این خودرو معادل 145 کیلومتر در ساعت است و در مدت زمان 22 ثانیه از حالت سکون به سرعت صد کیلومتر در ساعت دست مییابد.
میزان مصرف سوخت وانا در سیکلهای شهری، جادهای و ترکیبی به ترتیب معادل 15.8، 9.9 و 12.1 لیتر در هر 100 کیلومتر مسافت است. سری اول ون وانا ایران خودرو دیزل، موتور مشترک با فوتون تونلند بنزینی داشت که همان موتور معروف 2.4لیتری 4G69 میتسوبیشی با استاندارد یورو4 با قدرت 130 اسب بخار و گشتاور 200 نیوتنمتر بوده است، ولی ایران خودرو از سال 99 و بنا به الزامی شدن استاندارد یورو5 برای خودروهای ساخت داخل، به جای موتور میتسوبیشی، پیشرانه جدید 2.7 لیتری تویوتا را در وانا نصب کرد.
ون وانا با قلب جدید تویوتا، هم قدرت و گشتاور بیشتری دارد و هم از مصرف سوخت بیشتری برخوردار است.
در پاییز 1398 هم شرکت ایران خودرو نسخه آزمایشی ون وانا با موتور EF7 توربو را تولید کرد که همان موتور سورن توربو و دنا پلاس توربو است، ولی با این تفاوت که پایه گازسوز است و قابلیت کار با سوخت CNG را هم دارد. ون وانا با موتور گازسوز EF7 توربو در اواسط سال 99 وارد بازار شده است و کل ظرفیت تولید آن برای سه سال آینده معادل 10 هزار دستگاه، در اختیار سازمانهای دولتی خواهد بود و برنامهای برای فروش آن به مشتریان حقیقی وجود ندارد.
خودروی ون وانا از ترمزهای هیدرولیک دو مداره بهره میبرد که در جلو دیسکی و در عقب کاسهای است و به سیستم ضدقفل ABS و توزیع الکترونیکی نیروی ترمز EBD مجهز شده است. وزن خودرو 2210 کیلوگرم است و ظرفیت حمل بار آن 1200 کیلوگرم است. حجم باک آن 65 لیتر است.