به علت محدودیتهای متعددی مانند محدود بودن ذخائر نفتی، گران بودن سوخت و آلودگی محیط زیست، امروزه کاهش مصرف سوخت خودرو ها از اهمیت خاصی برخوردار است.
لذا ارائه راهکارهایی مناسب جهت کاهش مصرف سوخت بنزین و گازوئیل و… برای رانندگان مفید خواهد بود که رعایت این روشها علاوه بر حفاظت محیط زیست و تصفیه هوای تنفسی انسانها، جنبه اقتصادی برای مالکین خودروها خواهد داشت. پایگاه خبری سبقت آزاد در این مقاله به معرفی راهکارهایی ساده ولی مهم جهت کاهش مصرف سوخت میپردازد:
1) رانندگی با دنده سبک:
یکی از روشهای کاهش مصرف سوخت در خودرو، استفاده از دنده های سبک در رانندگی است. بهتر است تا در هنگام رانندگی از سبک ترین دنده ممکن، بدون اعمال هرگونه فشاری به موتور استفاده نمود. به عنوان مثال، در یک خودرو اگر با دنده 3 با سرعت 60 کیلومتر در ساعت حرکت کنیم، مصرف سوخت 25% بیشتر از زمانی است که با دنده 5 حرکت می کنیم. البته باید توجه داشت که میزان دور موتور نیز نقش بسزایی در مصرف سوخت خودرو دارد.
2) رانندگی آرام:
استفاده آرام و ملایم از پدال گاز خودرو و خودداری از شتابگیریهای غیرضروری و همچنین ترمزهای شدید، نه تنها مصرف سوخت را کاهش میدهد، بلکه باعث عمر بیشتر لاستیکها و لنتهای ترمز خودرو خواهد بود و از طرفی موتور و جلوبندی خودرو نیز دیرتر مستهلک و فرسوده میشود. آزمایشهایی در این زمینه نشان داده که با رانندگی صحیح و اجتناب از شتاب گرفتن و ترمز گرفتن ناگهانی، میتوان بازدهی خودرو را تا 30% افزایش داد.
3) خاموش کردن موتور:
برخلاف تصور برخی از رانندگان، خاموش کردن موتور خودرو در هنگام توقفهای کوتاه مدت، مصرف سوخت خودرو را افزایش میدهد؛ چرا که باید انرژی تخلیه شده از باتری را برای راه اندازی مجدد موتور جبران کند. ولی اگر زمان توقف شما بیشتر از دو سه دقیقه باشد، میتوانید با خاموش کردن موتور خودرو سوخت کمتری مصرف کنید. در هنگام توقف و زمانی که موتور خودرو درجا کار میکند، دور موتور پایین است و فشار پمپ روغن، بهترین فشار ممکن نبوده و به اصطلاح فشار بهینه نیست، بنابراین روشن نگه داشتن موتور و کار کردن آن به صورت درجا، برای مدت طولانی باعث استهلاک و فرسودگی بیشتر موتور خودرو خواهد شد.
4) تخلیه بار اضافی خودرو:
معمولا همه رانندگان وسایل اضافه یا یدکی زیادی در صندوق عقب خودروی خود دارند که همیشه با خود حمل میکنند ولی همیشه به آنها نیازی ندارند. در هنگام رفتن به مسافرت باید توجه داشت که بار اضافه نه تنها باعث افزایش میزان مصرف سوخت میشود، بلکه سبب اعمال فشار به گیربکس، سیستم تعلیق و موتور خودرو نیز میشود. در صورت اجبار باید از باربندهای مخصوص حمل اثاثیه استفاده نمود و نباید آنها را در صندوق عقب خودرو گذاشت. باید در نظر داشته باشیم که استفاده از باربند در جاده سبب افزایش مصرف سوخت به میزان 30% می شود.
# مطلب مرتبط: چیدمان درست و ایمن وسایل در سفر
5) تنظیم باد لاستیکها:
طبق تحقیقات انجام شده، در بیشتر از 50% خودروها باد لاستیکها کمتر از استاندارد است. این وضعیت علاوه بر تسریع در خوردگی لاستیکها، باعث افزایش مصرف سوخت خودرو نیز میشود. باد لاستیک خودروها باید هر دو هفته یکبار کنترل گردد. لاستیکهای صاف و بدون عاج نیز به علت افزایش سطح اصطکاک با جاده، باعث افزایش مصرف سوخت میشوند. در صورت امکان از لاستیکهای نو استفاده کنید، چرا که در طول عمر مفید یک لاستیک، در حدود 40% قیمت آن را در قیمت سوخت خودرو صرفه جویی میکنید.
6) بسته بودن پنجرهها:
هنگامی که با سرعت بالا در یک جاده رانندگی می کنید، اگر شیشه خودرو پایین باشد، مصرف سوخت شما بسیار افزایش مییابد. در این حالت با بستن شیشه و استفاده از سیستم تهویه مطبوع خودرو، باز هم مصرف سوخت کمتری خواهید داشت. البته کولر خودرو هم باعث افزایش مصرف سوخت میشود و بهتر است در سراشیبی طولانی آن را خاموش کنید. باز بودن پنجرهها میزان مصرف سوخت را تا 20% افزایش میدهد.
7) اندازه خودرو:
اگر به دنبال خرید یک خودروی اقتصادی هستید، باید خودروهای کوچک با مصرف سوخت پایین را انتخاب کنید. در این خودروها، انتشار گازهای آلاینده محیط زیست مانند CO2 کمتر بوده و آلودگی کمتری تولید میکنند. اگر رانندگان از خودروهای متناسب با نیاز خود به جای خودروهای بزرگ استفاده کنند، تا 45% در میزان مصرف سوخت صرفه جویی خواهد شد.
8) بازدهی خودرو:
بازدهی یا راندمان موتور یک خودرو نقش بسزایی در میزان سوخت آن خواهد داشت. خودروهایی که از موتورهای گازوئیلی یا دیزل پیشرفته استفاده میکنند و یا دارای سوخت LPG (گاز مایع) یا CNG (گاز طبیعی) هستند، از خودروهای بنزینی میزان CO2 کمتری تولید میکنند. امروزه خودروهای هیبریدی در حال ورود به بازارند که دارای یک موتور درونسوز (مثلاً بنزینی) و یک موتور الکتریکی و تعدادی باتری هستند و راندمان آنها به مراتب بیشتر از خودروهای مرسوم است و میزان CO2 کمتری تولید میکنند.
حتی در این خودروها انرژی که صرف ترمز کردن، کم کردن سرعت و توقف خودرو میشود، صرف شارژ کردن باتریهای خودرو میگردد. هرچند که شما در منزل هم میتوانید خودروی خود را به وسیله برق شهری شارژ کنید. برخی از خودروهای هیبریدی پیشرفته مانند تویوتا پریوس می توانند میزان مصرف سوخت را تا 60% کاهش دهند.
9) تعویض فیلتر هوا:
یکی از شایعترین علل افزایش مصرف سوخت در خودروها، کثیف بودن فیلتر هوای آنهاست، چرا که سبب کاهش میزان هوای ورودی به موتور و در نتیجه باعث احتراق ناقص سوخت خواهد شد. بنابراین با وجود مصرف سوخت در موتور خودرو، نیروی کمتری تولید میگردد و به ناچار باید فشار بیشتری روی پدال گاز اعمال کنید. اگر در شهرهای شلوغ و با ترافیک بالا و یا جاده های پر گرد و غبار بیابانی تردد میکنید، فواصل تعویض فیلتر هوای خودرو را کاهش دهید. تعویض به موقع فیلتر هوا، میزان مصرف سوخت را تا 10% کاهش میدهد.
10) تعویض به موقع شمعهای خودرو:
شمعها و سیمهای مربوط به آنها (یا همان وایرها) در موتور خودرو باعث جرقه زنی و انفجار مخلوط سوخت و هوا میشود. پس از مدتی این شمعها دچار استهلاک شده و عمل جرقه زنی را به خوبی انجام نمیدهند که باعث احتراق ناقص سوخت و در نتیجه افزایش مصرف سوخت و خروج گازهای آلاینده از اگزوز میگردند. شمعها و وایرهای موتور را در محدوده زمانی که در دفترچه راهنمای خودرو توسط کارخانه سازنده مشخص شده، تعویض نمایید تا عمل احتراق سوخت در موتور خودرو در شرایط بهینه انجام شود و میزان مصرف سوخت خودرو در حد استاندارد حفظ گردد. قبل از مسافرتهای طولانی اطمینان پیدا کنید که شمعها و وایرهای موتور خودرو در وضعیت مناسبی قرار داشته باشند.
11) تعویض روغن موتور:
بر روی بسته بندی کلیه روغنهای استاندارد موتور، میزان مسافتی که باید توسط راننده طی شود، درج شده است. غلظت روغن موتور پس از طی مسافت تعیین شده کاهش یافته و دارای ویسکوزیته لازم نخواهد بود. تعویض به موقع روغن موتور در فاصله زمانی و یا مسافت تعیین شده باعث افزایش بازدهی موتور و کاهش مصرف سوخت آن میشود.
12) تعویض فیلتر بنزین:
با توجه به اینکه مخازن بنزین در پمپهای سوختگیری دارای املاح و مواد ته نشین شده هستند، مطمئنا بنزین درون باک خودرو نیز آلودگیهای فیزیکی دارد که توسط فیلتر بنزین تصفیه میگردد. پس از مدتی این فیلتر از آلودگیهای مذکور اشباع شده و امر رساندن بنزین به موتور دچار اختلالاتی میشود که حتی در مواردی باعث ریپ زدن خودرو میگردد. لذا تعویض به موقع فیلتر بنزین نیز تا میزان 10% در کاهش مصرف سوخت مؤثر است.
13) کاربرد اگزوز استاندارد خودرو:
کلیه خودروها دارای مسیر اگزوزی با اندازه معین هستند که توسط طراحان، مهندسین و متخصصین کارخانه سازنده آنها تعیین شده است. در بسیاری از مواقع، استفاده از اگزوز غیراستاندارد با اندازه بزرگتر یا کوچکتر که امروزه مخصوصا در بین رانندگان جوان مرسوم شده، باعث کاهش قدرت موتور و افزایش مصرف سوخت آن میشود. برخی از رانندگان تصور میکنند که هرچه لوله اگزوز یک خودرو بزرگتر باشد، راندمان آن بیشتر میشود، در حالی که در عمل اینگونه نبوده و همواره یک نقطه بهینه برای بازدهی اگزوز خودرو وجود دارد که معمولا استفاده از اگزوز استاندارد خودرو است.
14) شستشوی دورهای انژکتور سوخت:
انژکتور در خودرو نقش پاشش سوخت به درون محفظه احتراق را دارد و در صورت آلودگی یا گرفتگی سوراخ انژکتور، پاشش سوخت به خوبی انجام نشده، راندمان موتور کاهش یافته و در نتیجه، مصرف سوخت خودرو افزایش مییابد. سیستم انژکتور در خودروهای امروزی به تکنولوژی پاشش چند نقطهای سوخت یا Multi Point Fuel Injection هستند که تا اندازه چشمگیری بازدهی موتور را افزایش داده و در نتیجه باعث کاهش مصرف سوخت میگردند.