مقدمه:
به گزارش پایگاه خبری سبقت آزاد، در اواخر سال 1396 شرکت زوتی یا زوتای (Zotye) چین به عنوان شریک تجاری گروه خودروسازی سایپا در ایران خودروی زوتیT600 را به عنوان یک کراس اوور تک دیفرانسیل به کارخانه سایپا ارسال کرد و قرار بود در صورت مناسب بودن فرآیند مهندسی محصول و بحثهای فنی، این خودرو در کنار زوتیZ300 یا همان آریو S300 در شرکت سایپا به بازار کشور عرضه شود. متاسفانه با ادامه روند تحریمهای اقتصادی و تأثیر مستقیم آن بر بازار ایران، چالشهای متعددی پیش روی خودروسازان قرار گرفته است و به دلیل خروج خودروسازان چینی از ایران، فعلا تولید این خودرو دستخوش تحریمهای اقتصادی قرار گرفته و ظاهرا منتفی شده است.
از سویی افزایش قیمت ارز منجر به رشد قیمت خودروهای وارداتی شده است و از طرف دیگر، محصولات برندهای معتبر، عملا دور از دسترس خودروسازان ایران هستند. در این مطلب به بررسی مشخصات فنی کارس اوور زوتیT600 می پردازیم که در صورت تولید در شرکت سایپا، رقیبی برای خودروهای کراس اوور چری تیگو5، جک S5،هایما S7، کوپا T210، هاوال H2 و سایر کراس اوورهای چینی بازار ایران تبدیل میشد.
#مطلب مرتبط – سودای زوتای چین برای فروش شاسیبلند T600 در آمریکا
طراحی ظاهری بدنه:
شرکت خودروسازی زوتی چین در 2004 تأسیس گردیده است و از این نظر یک شرکت کم سابقه و جوان است. این خودروسازی یک شرکت کاملا خصوصی است و با نام کاملZotye International Automobile Trading در شهر «ژجیانگ» (Zhejiang) در شرق کشور چین فعالیت میکند. هرچند که شرکت زوتی یک شرکت جوان و بی تجربه است، ولی امروزه ۱۵ نوع خودروی مختلف شامل ۹ مدل کراس اوور، ۳ مدل سدان و ۳ محصول کوچک شهری تولید میکند. این شرکت از نظر کیفیت محصولات در سطح اول خودروسازان چینی، ارزیابی میشود و با خودروسازان جهانی مانند تویوتا، دایهاتسو و فیات همکاری دارد. زوتیT600 قرار بود توسط شرکت سایپا عرضه شود، ولی مدل فیس لیفت کوپه آن هم در چین تولید میشود که مدتی است با نام کوپا T210 (Coupa T210) توسط شرکت ریگان خودرو در ایران عرضه میشود. زبان طراحی مدل T600مشابه سایر کراس اوورهای زوتی با الهام از خودروی فولکس واگن تیگوان و فولکس واگن توارگ طراحی شده است، ولی نمای ظاهری بدنه آن در مقایسه با چری تیگو5 یا هاوال H2 تا حدودی قدیمیتر و از مد افتاده به نظر میرسد. نمای جلوی خودرو متمرکز بر جلوپنجره نسبتا سادهای است که با ۲ زه کرومی موازی و چراغهای پنج ضلعی، نمای جلوی فولکس واگن تیگوان را تداعی مینماید. خطوط و سطوح منحنی در طراحی نمای جلو و نمای جانبی زوتی T600 دیده نمیشود و نصب قطعه پلاستیکی مشبک سیاه رنگ در پشت جلوپنجره، نشان از کاهش هزینه تولید و نوعی صرفه جویی در امور طراحی و اجرا دارد. چراغهای جلو در ترکیب با جلوپنجره و سپر جلو طراحی سادهای دارند که برخلاف خودروهای جدید کراس اوور چینی، فاقد نمای اسپرت و تهاجمی هستند.
در زیر سپر یک دریچه ورود هوای بزرگ ذوزنقهای شکل در بین لامپهای مه شکن قرار گرفته است که در قاب های مشکی رنگ پلاستیکی واقع شدهاند. در طراحی سپر، جلوپنجره و درب موتور خبری از خطوط منحنی و برجسته نیست و حجم زیادی از پلاستیک سیاهرنگ در نمای جلو دیده میشود. چراغهای LED روشنایی روز(DRL) در قسمت زیرین چراغهای زنون واقع شده اند، ولی شاید بهتر بود به جای اینکه در کاسه چراغ باشند، در کنار لامپهای مه شکن بر روی سپر جاسازی میشدند. در نمای جانبی، خطوط مستقیم و سطوح صاف بدنه، به سادگی و زیبایی خودرو کمک کرده است؛ چرا که ساختار درهای جانبی و گلگیرها در یک راستا هستند که توسط 2 خط افقی به هم مرتبط شدهاند. خطی مستقیم از چراغ عقب تا گلگیر جلو امتداد یافته است که گلگیرها، چرخها و سپرهای جلو و عقب را به هم پیوند میدهد. از نکات مثبت در طراحی نمای جانبی ریلهای فلزی و نقرهای رنگ باربند سقف، آینههای راهنمادار، دستگیره های کرومی و رینگهای اسپرت آلومینیومی ۱۷ اینچی نمای اسپرتی به خودرو داده اند.
نمای عقب خودرو شباهت زیادی به «چری تیگو5» دارد ولی خط سقف در «زوتی» کوتاه تر از «چری» است. برخلاف نمای جلوی خودرو، ترکیب چراغهای عقب، سپر عقب و درب محفظه بار، اسپرت، جذاب و جوانپسند است و شیشه عقب دارای شیب و انحنای ملایمی است تا همراه با اسپویلر عقب سقف و چراغهای چهارگوش و قرمز عقب خودرو، یک کراس اوور مدرن و جدید را تداعی نماید. عبارت بزرگ Zotye Autoبر روی زه فلزی درب محفظه بار و نزدیک به دستگیره درج شده است و همان قطعات پلاستیکی مشکی سپر جلو، در زیر سپر عقب هم تکرار شده است. در مجموع، نمیتوان به نمای ظاهری زوتیT600 امتیاز بالایی داد ولی نمای عقب خودرو در مقایسه با رقبا دارای نکات مثبتی است. این کراساور چینی، شاید زشت و ناخوشایند نباشد، ولی میتوان گفت که از چری تیگو 5، هاوالH2 و حتی جک S5 زیباتر به نظر نمیرسد. بدنه زوتیT600 دارای طول ۴۶۳۱ میلیمتر، عرض ۱۸۹۳ میلیمتر و ارتفاع ۱۶۹۴ میلیمتر است که با فاصله ۲۸۰۷ میلیمتر محورهای جلو و عقب و فاصله کف خودرو تا زمین ۱۸۵ میلیمتر ابعاد یک خودروی کراس اوور متوسط را دارد.
طراحی داخلی و کابین:
با وجود اینکه طراحی زوتیT600 مربوط به سال ۲۰۱۳ است، ولی در نمای کابین و داشبورد شاهد سبکی مدرن و زیبا در طراحی تریم داخلی خودرو هستیم. هر چند که حجم زیادی از قطعات نقرهای رنگ و کرومی در فضای داخل کابین خودرو، از جنس پلاستیک هستند، ولی در مجموع حس لوکس بودن و ارگونومیک بودن را فراهم میکنند. ظاهرا طراحان زوتی قصد داشتهاند تا با کمترین هزینه، ترکیبی جذاب و زیبا برای کابین T600 فراهم کنند. قسمت افقی بالای داشبورد، ساختار یک تکه دارد که در روی پنل راننده و پشت فرمان، دارای انحنای زیبایی است و روی سطح عمودی داشبورد، قطعه نقرهای رنگ به خوبی، دریچههای خروجی سیستم تهویه مطبوع را در خود جای میدهد. صفحه نمایش لمسی و کلیدهای کنترلی آن با طرحی زیبا و لوکس حس یک محصول شاسی بلند لوکس را به سرنشینان T600منتقل میکند. سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک در زیر داشبورد قرار گرفته و با انحنای ملایمی به بخش میانی کنسول وسط و دسته دنده متصل میشود. استفاده از ادوات نقرهای رنگ با طراحی مثلث شکل، از نسلهای قدیمیتر لکسوس RX اقتباس شده است و دستگیره دربهای جانبی، کلیدهای گردان تهویه مطبوع و پنلهای پشت فرمان نیز از قطعات کرومی استفاده شده است که حس لوکس بودن را به سرنشینان و راننده القاء میکند!
در کنسول وسط خودرو یک محفظه با قابلیت کاربردی به عنوان زیرآرنجی و محل استراحت دست راننده و سرنشین جلویی تعبیه شده است. مواد به کار رفته در داشبورد و رودریها از پلاستیک خشک سیاه و ارزان قیمت است که کیفیت چندان مناسبی ندارند و با گذر زمان احتمالا شاهد ایجاد صداهای اضافی از داشبورد خواهیم بود. امروزه بسیاری از خودروهای چینی در ایران به روکش چرم مصنوعی فرمان و کلیدهای فلزی داشبورد مجهز شدهاند، ولی این موضوع در زوتی T600 دیده نمیشود. غربیلک فرمان با طراحی دو رنگ و دکمههای کروزکنترل و دکمههای کنترل سیستم اطلاعات و سرگرمی (Infotainment)، دارای ساختار استخوانی و مناسبی برای راننده است. طراحی استوانهای قاب فلزی پنلهای سرعت و دور موتور حس خوبی به راننده القاء میکنند. نسخههای آپشنال زوتی تی ششصد در بین صفحات دور موتور و سرعت دارای نمایشگر مربوط به کامپیوتر سفری نیز هستند که شبیه به یک خودروی مدرن و امروزی جلوه میکند.
فضای داخل کابین برای سفرهای طولانی چهار یا پنج سرنشین بلند قد مناسب است و برای راننده و سرنشینان راحتی مناسبی فراهم میکند. صندلیهای ردیف جلو برای حمایت از پهلوها و گودی کمر، انحنای خوبی دارند، ولی در صندلیهای ردیف دوم این انحنا و راحتی دیده نمیشود و نشیمنگاه سرنشینان عقب، حالت تختهای و یک تکه دارد. از نکات مثبت در طراحی صندلیها استفاده از مواد نسبتا خوب و ساختار متفاوت است که باعث گردش هوا و کاهش تعریق سرنشینان خواهد شد. ارتفاع کابین خودرو از زمین، چندان زیاد نیست و به سرنشینان حس سواری یک شاسیبلند را القاء نمیکند، ولی فضای زانوها و شانه و بالای سر، رضایتبخش است. حجم فضای بار زوتیT600 به صورت استاندارد ۳۴۴ لیتر ارایه میشود که از خودروی پژو ۲۰۶ صندوقدار هم کوچکتر است. امکانات رفاهی و ایمنی در نسخه آپشنال این خودرو شامل سقف شیشه ای پانورامیک با سانروف برقی، برف پاککن با حسگر باران، لامپ زنون مجهز به سیستم شستشو، چراغهای اتوماتیک (AHL)، سنسور نوربالای خودکار(AHB)، آینه بغل راهنمادار فلزی مجهز به سیستم گرمکن و تنظیم برقی و تاشوی خودکار هستند. امکانات استاندارد در کلیه نسخه ها شیشههای برقی، استارت دکمه ای با سیستم ورود بدون کلید(Keyless)، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک دو ناحیهای با فیلتر تصفیه هوا، ترمز دستی برقی، کامپیوتر سفری، سیستم صوتی با 6 بلندگو، صندلیهای برقی با روکش چرم مصنوعی و گرمکن و خروجی شارژ ۱۲ ولت برای ردیف عقب هستند. نمایشگر لمسی 8 اینچی، دوربین پارک عقب(RVC)، سیستم ناوبری ماهواره ای GPS، بلوتوث تلفن همراه، پورت USB و AUX با امکان پخش CD و MP3، آینه وسط با امکان مات شوندگی خودکار(Auto-Deem) آپشنهای موجود در نسخه های گرانتر هستند. فهرست امکانات ایمنی زوتیT600 در ارزانترین نسخه شامل دو کیسه هوای ردیف جلو، ایزوفیکس (صندلی کودک) صندلی عقب، سنسور پارک عقب، دزدگیر مجهز به آلارم صوتی، سیستم ضد سرقت ایموبیلایزر، ترمز ضد قفل(ABS) و تقسیم الکترونیکی نیروی ترمز(EBD) هستند. مدلهای فول آپشن زوتیT600 به ۶ ایربگ، سیستم ترمز کمکی (BA)، کروزکنترل، سیستم کنترل کشش(TCS) ، کنترل پایداری الکترونیکی خودرو (ESC)، سیستم کنترل خودرو در سراشیبی(HCA) ، سیستم کمکی حرکت خودرو (Auto-Hold)، سیستم نمایش فشار باد لاستیکها (TPMS) دوربین دید عقب (RVC) و دوربین 360 درجه (Eagle View) مجهز شدهاند.
مشخصات فنی:
خودروی کراس اوور متوسط زوتی T600 به پیشرانهای قدرتمندتر در مقایسه با رقبای هموطن خود مجهز شده است. مدلT600 با دو نوع قوای محرکه توربوشارژ با استاندارد آلایندگی یورو۴ در کشور چین عرضه میشود، ولی کلیه نسخههای این خودرو، به صورت تک دیفرانسیل (دیفرانسیل جلو) و فاقد سیستم چهارچرخ هستند. زوتیT600 قرار بود با نسخه پیشرانه 2.0 لیتری مجهز به توربوشارژر در شرکت سایپا حاضر شود که قدرتی معادل ۱۸۸ اسب بخار در ۵۵۰۰ دور بر دقیقه و حداکثر گشتاور ۲۵۰ نیوتون متر را در دورموتور ۲۴۰۰ تا ۴۴۰۰ دور در دقیقه تولید میکند. این کراس اوور به یک گیربکس شش سرعته اتوماتیک دوکلاچه مجهز شده است که توان خروجی موتور را به چرخهای جلو منتقل مینماید و امکان رسیدن به سرعت صد کیلومتر در ساعت را در مدت 9 ثانیه و حداکثر سرعت 185 کیلومتر در ساعت را تأمین می نماید. میزان مصرف سوخت ترکیبی این نسخه 8.5 لیتر در صد کیلومتر است. نسخه ارزانتر زوتی T600 به یک پیشرانه 1.5 لیتری توربوشارژ مجهز شده است که قدرت ۱۵۶ اسب بخار را در ۵۵۰۰ دور بر دقیقه تولید میکند و حداکثر گشتاور ۲۱۵ نیوتن متر را در دور موتور ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ دور بر دقیقه ایجاد می کند که منجر به شتاب گیری مناسب از لحظات اولیه شروع حرکت میشود. این نسخه با جعبه دنده دستی ۵ سرعته ارایه میشود که میتواند در زمانی حدود ۱۰ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد و میانگین مصرف سوخت ترکیبی 8 لیتر در صد کیلومتر را فراهم نماید. حداکثر سرعت این مدل ۱۸0 کیلومتر بر ساعت است و با جعبه دنده خودکار ۶ سرعته دوکلاچه نیز تولید میشود.
تحلیل کیفی و احتمال حضور در بازار ایران:
زوتیT600 دارای ۴ ستاره ایمنی از بنیاد تست تصادف چین (C-NCAP)است و در هنگام برخورد با مانع رو به رو با سرعت ۵۰ کیلومتر بر ساعت، ایمنی ۱۰۰% برای سرنشینان فراهم میکند، اما در سرعت ۶۴ کیلومتر بر ساعت، تنها ۴۰% احتمال حفظ سلامت سرنشینان وجود دارد. از دیدگاه نگارنده، قدرت پیشرانه و امکانات رفاهی، خصوصا در نسخه فولآپشن زوتیT600 برگ برنده آن محسوب میشود و این شرایط منجر به برتری زوتیT600 در مقایسه با کلیه کراس اوورهای چینی بازار ایران میگردد. ولی نباید فراموش کرد که زوتیT600 در نمای بیرونی، ظاهری ساده و کسل کننده دارد، هر چند که رینگهای ۱۷ اینچی، ریل باربند و ظاهر نمای جلوی شبیه به فولکس واگن تیگوان میتواند برای خریداران ایجاد جذابیت کند. احتمالا کابین این خودرو نیز جذابیت زیادی برای مردم ایران داشته باشد، چرا که ایراد خاصی به فضای داخلی زوتیT600 وارد نیست و در مقایسه با سایر کراس اوورهای چینی، ترکیب قابل قبولی را در طراحی کابین، داشبورد و تریم فراهم مینماید که همراه با تجهیزات نسخه فولآپشن، قادر به جذب مخاطب خواهد بود. در گرانترین مدل، امکانات رفاهی مانند خروجی شارژ ۱۲ ولت برای ردیف عقب، دوربین پارک عقب، سیستم گرمکن داخل صندلی و تهویه مطبوع خودکار دوناحیه ای تعبیه شده اند که در بسیاری از چینی های وارداتی دیده نمی شوند. صندلی ردیف عقب حتی برای افراد قدبلند هم مناسب است و فضای مناسبی در قسمت بالای سر و زانو خواهد داشت، ولی طراحی صاف و تختهای صندلیهای عقب در سفرهای طولانیتر تا حدودی خسته کننده هستند، این در حالی است که صندلیهای جلو، ارگونومی بهتری را ارایه میکنند. از نظر فضای صندوق عقب زوتیT600 با حجم ۳۴۴ لیتر، نیازهای سفری یک خانواده معمولی را تأمین نمیکند، چون حتی از صندوق عقب 206 صندوق دار هم کوچکتر است.
در مجموع، میتوان امتیاز خوبی این خودرو داد، چرا که با ظاهر جوان پسند، پرشتاب و قدرتمند است و فرمانپذیری خوبی دارد و شرایط مناسبی در فضای داخل کابین ارایه میکند. ارزانترین مدل زوتی T600 با جعبه دنده دستی و امکانات استاندارد، در بازار چین ۸۰ هزار یوآن (معادل ۱۱ هزار دلار) است. نسخه ۱.۵ لیتری توربوشارژ با جعبهدنده خودکار با امکانات رفاهی و ایمنی، ۹۸ هزار یوآن (معادل ۱۴ هزار دلار) قیمت دارد، که با این حساب، در صورت تولید در گروه «سایپا» و ارایه در بازار ایران، بازه قیمتی خیلی میلیون تومان خواهد بود. گرانترین نسخه زوتی T600 با پیشرانه ۲ لیتری توربوشارژر و امکانات رفاهی و ایمنی کامل، در بازار چین دارای قیمت ۱۱۶ هزار یوآن(معادل ۱۷ هزار دلار) است و شانس زیادی برای واردات یا مونتاژ توسط شرکت سایپا یا سایر شرکتهای خودروسازی ندارد، چون فروش خودروی چینی با این قیمتها در ایران، کمی بعید به نظر می رسد.