به گزارش پایگاه خبری سبقت آزاد، اهداف سازمان توسعه تجارت ایران همانطور که در سایت این سازمان منتشر شده است ادعا بهبود و روان سازی تجارت خارجی و حذف تشریفات زائد تجاری را اذعان دارد. این سازمان با تهیه و تنظیم قوانین و مقررات مناسب، نوید فراهم آوردن اقدامات لازم جهت توسعه همکاری دو جانبه، چند جانبه و منطقه ای با سایر کشورها برای توسعه صادرات و ارتقاء کیفی کالاها و خدمات را میدهد.
اما واردات چه شد!؟
پس از راه اندازی سامانه جامع توسعه تجارت و سپس مسائل ارزی، مشکلات پیچیده تری در امور واردات، ثبت و ترخیص کالا برای بازرگانان و واردکنندگان بوجود آمد. مشکلاتی که پیمانکاران سامانه جامع توسعه تجارت در دفتر مقررات نیز پاسخگوی آن نیستند و هر روز به مراجعه کنندگان به این دفتر و شکایات و درخواست های متعدد جهت پیگیری هر یک از مراحل ثبت افزایش می یابد.
مشکلاتی که اخیرا برای بازرگانان در سامانه توسعه تجارت بوجود آمده امور مربوط به ثبت سفارش بدون انتقال ارز با استناد به بنده ۹ ماده ۳۸ میباشد که به یکباره این بند در سامانه بسته شد و بعد از مراجعه های فراوان بازرگانان تا ۳۱ خرداد ماه تمدید شد.
پس از پایان مهلت مقرر برای این نوع ثبت، بازرگانان ملزم به انتخاب عملیات سیستم بانکی برای ترخیص کالای دپو شده در گمرگ هستند که همین موضوع هفت خان رستم بانک که شامل دریافت برات بدون تعهد، پرداخت تضامین بصورت نقدی تا ۳۵ درصد پروفرما به بانک، استعلام و بازرسی بانک از کالا و بارنامه و در نهایت تعهدنامه فروشنده خارجی به دریافت کل مبلغ فاکتور فروش که به تاییدیه اتاق بازرگانی و صنایع نیز رسیده باشد را شامل میشود.
از دیگر مشکلات واردکنندگان مبحث شناسه کالا برای دریافت کد ۸ رقمی ثبت سفارش با توجه به تعرفه کالا است اما دریافت این شناسه و ثبت شناسه جهانی آن (GTIN) در اطلاعات کالا پیچیدگی هایی نیز با خود بهمراه دارد. در اکثریت موارد شناسه ایی که خود سامانه آن را به کالای بازرگان اختصاص داده به هیچ عنوان در سامانه توسعه تجارت نمایش داده نمیشود و گاهی بازرگانان با پیام “شناسه کالای وارد شده معتبر نمی باشد با مرکز پشتیبانی تماس بگیرید” مواجه میشوند.
با بررسی دو نمونه از مشکلات متعدد بازرگانان و واردکنندگان در این سامانه واضح است که سازمان توسعه و تجارت ایران از رسالت خود دور شده است و زیر ساخت های لازم جهت رسیدن به اهداف این سازمان ضعیف است.
در حال حاضر سامانه جامع توسعه تجارت ایران به نمادی از تفکر قدیمی و مدیریت_سنتی مبدل شده است.
راه اندازی اینچنین سامانهٔ مهمی در عصر نوآوری و ارتباطات نیازمند بررسی مقالات، روش ها، مدل ها و دستور العمل های تئوریک بیشتری قبل از ارائه به کاربران و مخاطبانش را دارد.
کلاً کارى کردن با واردکننده ها که رفتن به توسعه تجارت شده کار هروزمون همش به این سازمان به اون سازمان قوانینم که هر یاعت عوض میشه بهمون میگن ما ابلاغ کردیم ما اعلام کردیم