
سایپا سهند فیسلیفتی از تیبا صندوق دار

شرکت خودروسازی سایپا، تولید «سهند» سدان ملی خود را به پارس خودرو سپرده و بصورت رسمی از این خودرو در نمایشگاه خودروی مشهد 1402 رونمایی کرد. به نظر میرسد سایپا سهند که در اصل بزک شده یا به تعبیری دیگر فیسلیفت اندر فیسلیفت تیبا و ساینا است، احتمالا اواخر امسال یا اوایل سال 1403 به بازار ایران بیاید.
سهند که این بار به صورت رسمی اولین حضور نمایشگاهی خود را در مشهد تجربه میکند، در معرض دید علاقهمندان این حوزه قرار گرفت تا با این سدان کوچک از نزدیک ملاقات داشته باشند. در ادامه با سبقتآزاد همراه باشید تا مشخصات فنی و امکانات این خودرو را بررسی کنیم.
سایپا سهند در واقع فیسلیفت و نسل سوم تیبا بر روی پلت فرم X200 سایپا است. همانطور که میدانیم کشف نام جدید برای خودروهای فیسلیفت در خودروسازی دولتی و انحصاری کشور صرفا برای ارایه آمارسازی و گزارشات مورد پسند مدیران بالادستی بوده و البته فرار موقت از بدنامی محصول نسل قبلی در بازار برای فروش بهتر! اما از حق نگذریم اینبار نسل دوم تیبا یا همان فیسلیفت ساینا نسبت به نسخه اصلی زیباتر و خوشچهرهتر شده است. پارسخودرو سعی کرده تا نسخه سدان سایپا اطلس ظاهری متفاوتتر از گذشته داشته باشد و البته موفق شده کمی کیفیت تولید را نیز بالا ببرد تا آنجا که از بوی نامطبوع و خجالتآور ادوات پلاستیکی داخل اتاق تا حد زیادی خبری نیست. البته به لطف استانداردهای 85 گانه اجباری، امکانات رفاهی و ایمنی بیشتری را در آن مشاهده میکنیم.
نمای بیرونی:
در نمای جلو چشمگیرترین تغییر، خطوط برآمده قابل قبول تعبیه شده بر روی در موتور است که جلوه خوبی به نمای جلویی آن داده و البته که گرافیک چراغهای جلو و استفاده از لنز، چهرهای نسبتا به روز برای یک سدان اقتصادی رقم زده است. در واقع کم ایرادترین نمای ظاهری سهند نیز همین نمای جلویی آن است که به لطف حجم پردازیها و چینخوردگیهای جذاب کاپوت، جلوپنجره مشکی رنگ با طرح لوزی و قاب کرومی که در طرفین آن دو چراغ کشیده است به همراه مهشکنهای چهار گوش و سپر جدید، حالتی اسپرتتر و مثلا جوانپسند به سهند داده است!
اما اگر سهند را از نمای جانبی نگاه کنید، رینگهای اسپرت 14 اینچی جدید نیز مانع از این نخواهد شد تا متوجه بشوید که صرفا با یک ساینا طرف هستید!
بر عکس نمای جانبی که به روزرسانی آن به دست فراموشی سپرده شده است، در نمای عقب مانند نمای جلو با تغییراتی مواجه میشویم. چراغهای دو تکه نسبتا باریک از گلگیر تا صندوق امتداد پیدا کردهاند و همین باعث میشود چراغهای عقب و جلوی خودرو تا حد زیادی در تناسب با یکدیگر باشند. البته به توجه به ابعاد و کلاس خودرو، چراغهای عقب کمی بیش از حد کشیده و بزرگ به نظر میرسد. جذابترین و زیباترین بخش ظاهری سهند در سمت راست صندوق عقب با تایپوگرافی فارسی نام "سهند" دیده میشود. جای پلاک بر خلاف خانواده ساینا و تیبا از صندوق به روی سپر منتقل شده است و همین باعث میشود که در صندوق عقب نیز کشیدهتر دیده شود.
نمای داخلی:
با ورود به داخل سهند اولین موردی که جلب توجه میکند این است که از نظر جادار بودن هیچ تفاوتی با ساینا وجود ندارد و دلیل آن هم این است که تغییری در ابعاد و اندازه خودرو ایجاد نشده است. علیرغم اینکه کابین همچنان از ضعف شدید طراحی و زیباییهای بصری رنج میبرد، در بحث امکانات و تجهیزات، پارس خودرو دل را به دریا زده و قرار است تیپ فول آپشن سهند را با آپشنهایی نظیر کروز کنترل، فرمان برقی دیکات، تهویه نیمه اتوماتیک (فقط درجه سرمایش و گرمایش دیجیتالی تنظیم میشود)، صندلی برقی راننده، گرمکن صندلی راننده، دی لایت، اتولایت، دوربین عقب، سانروف، رادار نقطه کور، کیلس استارتر، سیستمهای ترمز ضد قفل و توزیع نیروی ترمز و سامانه کنترل پایداری، کنترل شروع حرکت در سربالایی، سیستم هشدار دهنده باز بودن در خودرو، رینگ الومینیومی 15 اینچی، سیستم پایش فشار باد تایرها یا TPMS، صندلی راننده 2 جهته برقی با گرمکن، کاور صندلی چرم و پارچه، ایزوفیکس، شیشه دودی عقب، آینه جانبی برقی با گرمکن و با قابلیت جمع شدن، سنسور دنده عقب، چراغهای همراهی تا منزل، ترمز اضطراری، سنسور باران و پورت USB برای شارژ موبایل به بازار بفرستد. هر چند تیپ پایه این سدان جمع و جور، با همان امکانات ساینا S تحویل مشتریان خواهد شد. صفحه کیلومتر و پشت آمپر نیز تغییر کرده است و شاهد یک کلاستر آنالوگ با طراحی نسبت اسپرت و یک کامپیوتر سفری در وسط آن هستیم که اطلاعات خوبی نظیر مصرف سوخت، میزان پیمایش، دمای آب و ... را در اختیار راننده قرار میدهد؛ اما همچنان جنس ادوات داخلی از پلاستیک خشک است تا مهر تاییدی برای اقتصادی بودن و طراحی ناامید کننده کابین و جلو داشبورد این خودرو باشد.
مشخصات فنی:
در بخش فنی، سهند از همان پیشرانهM15 GSI که ارتقا یافته موتور معروف M15 تیبا و ساینا است بهره میبرد. این پیشرانه از تکنولوژی یک شرکت کرهای استفاده میکند و به فناوری زمانبندی متغیر سوپاپهای ورودی (VVT-i) مجهز شده و هدرز بر روی آن نصب شده است. فناوری VVT-i که مخفف Variable Valve Timing Intelligence به معنی زمانبندی هوشمند متغیر سوپاپها باعث میشود در زمان افزایش دور موتور، سوپاپ هوا اندکی دیرتر باز و اندکی دیرتر نیز بسته شود و از این جهت راندمان پیشرانه بیشتر خواهد شد. در موتور M15 GSI تغییرات زیادی از جمله در پیستونها، منیفولد دود، سایز یاتاقانها و فرم محفظه احتراق همراه با افزودن VVT انجام شده است و از جمله بهبودهایی که با این تغییرات در عملکرد فنی خودرو بوجود آمده است میتوان به مواردی نظیر در دسترس قرار گرفتن حداکثر گشتاور در دور موتور پایینتر، مصرف سوخت کمتر و عدم نیاز به فشردن بیشتر پدال گاز اشاره کرد. این تغییرات باعث شده است که قدرت سهند از 87 اسب بخار به 90 اسب بخار و گشتاور آن نیز از 128 به 137 نیوتن متر افزایش یابد. در نسخه دوگانه سوز یا CNG، خروجیهای 77 اسب بخار و 116 نیوتن متر را در این خودرو داریم. البته وزن سهند نیز در مقایسه با ساینا و تیبا بیشتر شده است و این خودرو اکنون 1.2 تن وزن دارد. در نتیجه باید افزایش 3 اسب بخار قدرت و 7 نیوتن متر گشتاور را به واسطه افزایش وزن، خنثی شده بدانیم. گیربکس در نظر گرفته شده برای سایپا سهند از نوع 5 سرعته دستی است که در نسخههای دیگر خودروهای سایپا حضور دارد. البته این شرکت تصمیم دارد تا سهند را با گیربکس اتوماتیک CVT نیز به بازار عرضه کند.
سایپا سهند در بازار انحصاری خودروی ایران صرفا رقیبی جز نسلهای پیشین خود و خودروهای دارای پلت فرم یکسان X200 نظیر ساینا GX و ساینا S اتوماتیک نمیبیند. اما اگر رقبای کارکرده سگمنت B را در نظر بگیرید میتوانید به رانا پلاس، رانا پلاس پانوراما و 206 صندوقدار نیز فکر کنید. اما در نهایت باید دید که سایپا سهند چه اختلاف قیمتی نسبت به این خودروها پیدا میکند تا بتوان به درستی در خصوص ارزش خرید آن تصمیمگیری کرد. واقعیت این است که اگر بحث فنی و پیشرانه نسبت به ظاهر و آپشن برایتان در اولویت بالاتری قرار دارد انتخاب گزینههایی همچون رانا پلاس یا پژو 206 صندوقدار کارکرده منطقیتر به نظر میرسد.
مزایا و معایب:
+ نمای جلو و عقب مدرنتر از ساینا
+ کابین جدیدتر از ساینا
+ امکانات رفاهی و ایمنی بیشتر از ساینا در تیپ فول آپشن
+ افزایش قدرت و گشتاور موتور
– عدم تغییر نمای جانبی
– پیشرانه 8 سوپاپ عهد عتیق
loyalty