جک E10 که در برخی بازارهای جهانی با برند Sehol (با تلفظ چینی سیهاو) عرضه میشود، یک هاچبک برقی محصول مشترک گروه فولکس واگن و جک است. این خودرو چندی پیش توسط شرکت نبکا برای تولید در بازار ایران در نظر گرفته شده است و ساختار قوای محرکه آن توسط شرکت مکو گروه مپنا تولید شده و فرآیند مونتاژ خودرو در یکی از شرکتهای زیرمجموعه صنایع خودروسازی کرمان انجام میشود. جک E10 اولین خودروی برقی بازار ایران است و البته چندی پیش خبری در خصوص تولید خودروی برقی دیگری به نام اسکایول ET5 توسط شرکتهای مپنا و کرمان موتور منتشر شده بود. خودروی Sehol E10X که در برخی کشورها به نام جک E-JS1 نیز به فروش میرسد، یک میکرو کار چینی است. شرکت سهول در سال 2018 با سرمایهگذاری شرکتهای سئات اسپانیا، فولکسواگن آلمان و JAC چین تاسیس شد. از سال ۲۰۲۰، شرکت جک نام سری خودروهای Jiayue خود را با Sehol عوض کرد. شاخه Refine شرکت جک نیز در نتیجه این همکاری مشترک، تغییر نام داد. سهول اکنون یکی از برندهای زیرمجموعه شرکت جک است که در ابتدا SOL نام داشت و بر اساس جوینت ونچر جک و فولکس واگن شکل گرفته بود. بعدها فولکس واگن اکثر سهام این جوینت ونچر را خرید و نام آن را به Volkswagen Anhui تغییر داد. حقوق تجاری برند SOL نیز در اختیار جک قرار گرفت و به سهول تغییر نام داد.
طراحی بدنه:
خودروی جک E10X در نتیجه همکاری مشترک فولکس واگن و جک، از لحاظ طراحی ظاهری در نمای جلو شباهتهای زیادی با مدل فولکس واگن Up دارد، اما هر چه بیشتر به نمای عقب نزدیک میشویم، ظاهر یک خودرو چینی بیشتر نمایان میشود. در نمای عقب طرح روی سپر جلو در روی سپر عقب تکرار شده و سه چراغ مهشکن در زیر سپر عقب تعبیه شده است. چراغهای عقب با طرح چهارگوش در زیر شیشه و طرفین در محفظه بار قرار گرفتهاند و شیشه عقب با زاویه کمی تا اسپویلر عقب سقف امتداد یافته است. چراغ ترمز سوم بر روی اسپویلر جا گرفته و یک آنتن با طرح باله کوسه در قسمت عقب سقف قرار دارد. در نمای جانبی خط موربی از روی گلگیر جلو با عبور از روی دستگیرهها تا روی چراغ عقب امتداد یافته است. خط مورب دیگری به صورت برجسته از روی در جانبی جلو تا روی محفظه چرخ عقب ادامه دارد. رینگهای اسپرت 14 اینچی آلیاژی توسط لاستیکهای با سایز 165/65 R14 پوشانده شدهاند. سقف و ستونها با رنگی متفاوت از بدنه (مشکی یا سفید) رنگ آمیزی شده است. طول Sehol E10X برابر با ۳۶۵۰ میلیمتر است که ۲۳ میلیمتر از پراید ۱۱۱ کوتاهتر است. همچنین عرض آن ۱۶۷۰ میلیمتر است که در مقایسه با پراید هاچبک ۶۵ میلیمتر پهنتر خواهد بود. ارتفاع آن به ۱۵۴۰ میلیمتر میرسد که ۸۵ میلیمتر از ۱۱۱ مرتفعتر است. فاصله بین دو محور این خودروی برقی ۲۳۹۰ میلیمتر است که ۴۵ میلیمتر از پراید هاچبک بیشتر است. ارتفاع کف خودروی E10X از سطح زمین تنها 12.5 سانتیمتر است که این فاصله اندک به دلیل قرارگیری باتریهای آن در پایینترین نقطه از بدنه این خودرو است. این خودرو در دو نسخه چهار و پنج نفره عرضه میشود.
طراحی کابین:
کابین جک E10X دارای طرح ساده و در عین حال زیبایی است که داشبورد با ساختار افقی و مسطح ترکیبی از رنگهای مشکی، سفید و زرد دارد. دریچههای سیستم تهویه در طرفین داشبورد واقع شدهاند و توسط یک نوار زرد (یا آبی) در طول داشبورد به هم متصل شدهاند. در وسط داشبورد یک صفحه نمایش لمسی 10.25 اینچی قرار دارد که علاوه بر سیستم مولتی مدیا، سیستم ناوبری را پشتیبانی میکند و همچنین یک صفحه نمایش 6.2 اینچی در پشت غربیلک فرمان به عنوان کلاستر پانل راننده و صفحه کیلومترشمار ایفای نقش میکند. کنسول وسط دارای یک زیر آرنجی چرمی و دو جا لیوانی و دکمههای تعویض دنده است که همان طرح زرد یا آبی رنگ روی داشبورد، کنسول را هم تزئین کرده است. صندلیها با روکش پارچهای به طرح سه رنگ مشکی، خاکستری و باز هم نوارهای زرد یا آبی رنگ مزین شدهاند. این خودرو به عنوان یک هاچبک برقی به امکاناتی مانند فرمان برقی، شارژر بیسیم تلفن همراه، دو ایربگ، سیستم کنترل پایداری الکتریکی (ESP)، سیستم کنترل کشش (TCS)، سیستم کنترل شروع حرکت در سربالایی (HSA)، سیستم کنترل فشار باد لاستیک (TPMS)، رینگهای آلومینیومی، سنسور نور، چراغ روشنایی روز (DRL)، سیستم تهویه الکتریکی، کروزکنترل، دوربین دنده عقب، سنسور پارک عقب، دسته دنده الکتریکی، ترمز پارک برقی، اتوهلد، سیستم بازیافت انرژی و ذخیره انرژی ترمزگیری در باتری، شیشهها و آینههای برقی، ورود بدون کلید و استارت دکمه ای و… مجهز است. کروزکنترل، سیستم ترمز ABS و EBD و سنسور عقب در تمامی نسخههای E10X استاندارد است، ولی سیستمهای کنترل پایداری و کنترل کشش تنها مختص به نمونههای فول آپشن است و دوربین دید عقب به غیر از سه نسخه در مابقی نسخهها وجود دارد. هشدار نبستن کمربند ایمنی تنها مختص راننده است. تنها نسخه Flower Fairy به دوربین ۳۶۰ درجه مجهز است که این نسخه همان گرانترین نسخه E10X محسوب میشود. تمامی مدلهای این خودرو با امکان انتخاب سه حالت رانندگی Sport، Comfort و Economy به بازار عرضه میشوند. آپشن پارک اتوماتیک تنها به صورت سفارشی مختص نسخه 67.900 یوانی Flower Fairy است. در مابقی مدلها این امکان حتی قابل سفارش هم نیست. امکان ورود بدون کلید برای تمامی نسخهها وجود دارد، اما فقط در راننده مجهز به سنسور باز و بسته شدن بدون کلید است. فرمان در تمامی مدلها دارای سیستم کمکی برقی (EPS) است که ستون و ارتفاع آن به صورت دستی تنظیم میشود. نمایشگر لمسی در تمامی نسخهها وجود دارد اما تنها در نسخه Flower Fairy اندازه آن 12.8 اینچی است و در سایر نسخهها 10.25 اینچی است. فیلتر PM2.5 تهویه مطبوع در تمامی مدلهای E10X استاندارد بوده که به صورت دستی قابل تنظیم است. قابلیت اتصال WiFi و شارژ بدون سیم تلفن همراه نیز تنها برای مدلهای گرانقیمت در نظر گرفته شده است. این خودرو توسط شارژر خانگی قابلیت شارژ باتری را دارد.
مشخصات فنی:
در بازار چین خودروی جک E-JS1 یا سهول E10X به یک موتور الکتریکی برقی با سیستم مغناطیس دایمی (PMSM) مجهز شده است که در دو نسخه ۳۰ و ۴۵ کیلوواتی به فروش میرسد. نمونه ۳۰ کیلوواتی قدرت ۴۱ اسب بخار و گشتاور ۹۵ نیوتنمتر را دارد و نسخه ۴۵ کیلوواتی دارای قدرت ۶۰ اسب بخار و گشتاور ۱۵۰ نیوتنمتر است که توان موتور از طریق یک سیستم انتقال قدرت تک سرعته به چرخهای جلو منتقل میشود. این خودرو با وزن 1180 کیلوگرمی میتواند به حداکثر سرعت نزدیک ۱۰۵ کیلومتر در ساعت برسد. پکیج باتری 30 کیلووات ساعتی E10 را میتوان با شارژر سریع طی مدت ۴۵ دقیقه از 30% تا 80% درصد رساند که با هر بار شارژ کامل پکیج باتری این خودروی برقی، طی مسافت ۳۰۲ کیلومتر فراهم میشود. هر دو نمونه این خودرو از باتریهای لیتیوم یون فسفات استفاده میکنند که باتریهای نمونه قویتر 31.4 کیلووات ساعت گنجایش دارند و این حجم در مدل ضعیفتر به 19.7 کیلووات ساعت محدود میشود.
گزینه سوم هم برای باتریهای این خودرو در دسترس قرار دارد و این نمونه را میتوان با حجم باتری ۱۵ کیلووات ساعتی خریداری کرد که از لحاظ قدرت و گشتاور با نسخه 19.7 کیلووات ساعتی مشابه است، ولی از نظر مسافت محدودتر خواهد بود. خودروی Sehol E10X قابلیت شارژ سریع را دارد که با استفاده از این قابلیت، باتری آن در ۴۲ دقیقه از صفر به ۸۰ درصد ظرفیت خود میرسد. اگر شارژ سریع در دسترس نبود، میتوان در مدت ۱۱ ساعت باتری را به صورت کامل شارژ کرد. نسخه 31.4 کیلووات ساعتی توان طی مسافت ۳۰۲ کیلومتر را دارد، در حالی که نسخه 19.7 کیلووات ساعتی با یکبار شارژ کامل مسافت ۲۰۰ کیلومتر و نسخه 15 کیلووات ساعتی تنها 150 کیلومتر را طی میکند. در هر سه نسخه، نیروی موتور از طریق یک گیربکس تک سرعته به چرخهای جلو منتقل میشود. شتاب صفر تا ۵۰ کیلومتر این خودرو ۵/۵ ثانیه است ولی تنها میتواند با نهایت سرعت ۱۰۲ کیلومتر در ساعت حرکت کند. وزن مدل 31.4 کیلووات سا عتی 1180 کیلوگرم عنوان شده است که این رقم برای مدلهای 19.7 و 15 کیلووات ساعتی تنها ۱۰۰۰ کیلوگرم است. سیستم تعلیق در جلو از نوع مک فرسون و در عقب از نوع میله پیچشی است. سیستم ترمز دیسکی در هر چهار چرخ به سیستمهای ABS و EBD مجهز شده است و در نسخههای ارزانقیمت، ترمزهای عقب کاسهای هستند.
قیمت و وضعیت بازار:
خودروی جک E10X در کشور چین دوازده نسخه مختلف از حیث سطح امکانات رفاهی دارد که ارزانترین نسخه آن 39.900 یوان قیمت دارد که معادل 268 میلیون تومان است. گرانترین نسخه برای یک شهروند چینی 67.900 یوان قیمت دارد که این رقم معادل 455 میلیون تومان است و اگر هزینههای جانبی تحریمها، نرخهای مالیات، عوارض، شماره گذاری، تولید داخلی و… را لحاظ کنیم، در خوشبینانهترین حالت، باید قیمت واقعی در ایران را دو برابر این ارقام را در نظر گرفت. یعنی 1300 میلیون تومان برای نسخه فول آپشن و 536 میلیون تومان برای سادهترین نسخه باید پرداخت کرد. خودروی برقی E10X که این روزها تستهای جادهای خود را در ایران پشت سر میگذارد، در بازار چین با گارانتی 3 ساله یا 120 هزار کیلومتری عرضه میشود. باید دید کرمان موتور برای این خودروی برقی در بازار ایران چه برنامهای خواهد داشت. از مزایای این خودرو میتوان به استهلاک پایین، هزینه نگهداری کم، ابعاد مناسب برای سفرهای درون شهری و گشتاور مناسب برای شیبهای شهری اشاره کرد و معایب آن شامل عدم وجود زیرساختهای کافی برای شارژ عمومی خودروهای برقی، عدم امکان استفاده از خودرو در مسافتهای بین شهری طولانی و حداکثر سرعت بسیار محدود هستند.