شرکت Waymo شاخه خودروهای خودران شرکت گوگل، تا آخر ماه فوریه 2017 تست جاده ای صد دستگاه مینیون خودران خود را در کالیفرنیا و آریزونا آغاز خواهد کرد، همان جایی که خودروی «لکسوز شاسی بلند» خودران این شرکت، طی چند سال گذشته، هزاران کیلومتر مورد تست رانندگی قرار گرفته بود. این مینونها که از نوع «کرایسلر پاسیفیکا هیبریدی» هستند، طی همکاری شرکت Waymo با گروه خودروسازی فیات-کرایسلر ساخته شدهاند و به رادارها و سنسورهای مختلف مجهز گردیدهاند. این دو شرکت همکاری مشترک خود را در ماه می 2016 اعلام کرده بودند و در یک کنفرانس خودرویی در نمایشگاه بین المللی دیترویت از خودروی خودران خود رونمایی کردند. در این مطلب به معرفی کامل خودروی خودران Waymo می پردازیم.
خودروی خودران بدون راننده و بدون پدال شرکت گوگل با عنوان Waymo آخرین مراحل تست خود را پشت سر می گذارد و در اواخر ماه فوریه 2017 صد دستگاه خودروی کرایسلر Pacifica هیبریدی مجهز به سنسورها و سامانه های راداری، در منطقه فونیکس ایالت آریزونا و منطقه Mountain View در ایالت کالیفرنیا مورد آزمایش رانندگی قرار می گیرند. بنا به اعلام جان کرافسیک (John Krafcik) مدیر شرکت Waymo کلیه دوربینها، سنسورها، رادار، سامانه LiDAR، نرم افزار نقشه ها (Waze) و نرم افزار تشخیص فاصله توسط خود شرکت «وایمو» طراحی و ساخته شده اند و حداکثر سعی این شرکت درکاهش هزینهها در جهت تولید یک سیستم یکپارچه بوده است. برای مثال سیستم تشخیص لیزری (LiDAR) که روی سقف خودرو تعبیه شده و تصویری سه بعدی از دنیای اطراف خودرو ارائه می کند، سال 2009 قیمتی معادل 75000 دلار داشت، ولی شرکت «وایمو» خود اقدام به ساخت آن کرد و با وجود هزینه های اولیه بالا در پروژه های تحقیق و توسعه، دو نوع «دوربرد» و «نزدیک برد» آن را با کاهش هزینه 90 درصدی با قیمت تنها 7500 دلار تولید نمود. با تولید سیستم رانندگی خودکار(Autonomous Driving) توسط شرکت Waymo این شرکت میتواند با شرکتهایی نظیر Uber و Lyft رقابت نماید که احتمالاً نرم افزار Waze محصول شرکت گوگل را برای نقشه ها و مسیر یابی استفاده خواهد کرد. این امر می تواند مورد توجه سایر شرکتهای سازنده سیستمهای راداری LiDAR مانند Velodyne سازنده سامانه های راداری شرکت فورد و Delphi سازنده سیستمهای رانندگی خودکار قرار گیرد. سامانه Lidar نوع دوربرد، توانایی تشخیص یک کلاه ایمنی را در فاصلهای به اندازه طول دو زمین فوتبال دارد. شرکت وایمو اعلام کرده که هرگز قصد ندارد مانند شرکتهای Delphi و 3M خود قطعات خودروهای خودران را تولید کند، بلکه این شرکت تنها تکنولوژی رانندگی خودکار خود را در اختیار شرکتهای خودروسازی قرار خواهد داد. علاوه بر شرکت فیات اخیرا شرکت هوندا موتورز ژاپن نیز مذاکراتی را با شرکت وایمو انجام داده است تا تکنولوژی رانندگی خودکار این شرکت را در محصولاتش استفاده نماید. این در حالی است که پروژه خودروی بدون راننده شرکت Apple در نوامبر 2016 آخرین تستهای خود را طی کرد و فعلاً در هاله ای از ابهام و سکوت خبری مانده است و همچنین شرکت Cupertino به تیم فنی خود وقت داده تا انتهای سال 2017 خودروی هوشمند خود را ارائه دهند.
طبق گفته کرافسیک مدیر شرکت Waymo این شرکت حدود هشت سال در حال تست خودروهای خودران و سیستم رانندگی خودکار می باشد و پیش بینی می شود که تا ماه می سال 2017 مجموع مسافتهای تستهای رانندگی این شرکت به حدود چهار میلیون و هشتصد هزار کیلومتر برسد. استفانی برینلی (Stephanie Brinley) تحلیلگر علوم خودروی شرکت HIS Markit اعتقاد دارد: شرکت گوگل بازار خودروهای خودران را کنترل نمی کند، بنابراین شرکتهای تأمین کننده دیگر با توسعه محصولات خود بازار را در دست خواهند گرفت؛ ولی برخی از شرکتهای تازه وارد از دور خارج خواهندشد. در نمایشگاه نوآوریهای تجهیزات الکترونیکی(CES) سال گذشته، خودروسازان متعددی از سیستمهای رانندگی خودکار خود رونمایی کردند ولی در این میان شرکتهای غیرخودرویی نیز به عرصه تولید سامانه های رانندگی خودکار پرداخته اند، مانند Nvidia که نرم افزارهای محاسباتی خودروهای خودران را به شرکتهای مرسدس بنز و آئودی ارائه می کند و یا شرکت Velodyne که تا سال 2012 تأمین کننده سیستم LiDAR شرکت گوگل بوده است و در حال حاضر به شرکت فورد تکنولوژی رانندگی خودکار را عرضه می نماید. برخلاف اکثر خودروهای خودران که سیستم LiDAR روی سقف آنها از نوع «برد متوسط» می باشد، سنسورهای LiDAR مینی ونهای کرایسلر پاسیفیکا از هر دو نوع «دور برد» و «نزدیک برد» هستند تا سیستم هشدار کاملی را برای خودروی خودران Waymo فراهم نمایند و به آسانی موانع و عابران پیاده را شناسایی می کنند و وظیفه نقشه خوانی و مسافت سنجی را به صورت دقیق انجام می دهند. جان کرافیسک در خصوص این خودرو می گوید: «شرکت وایمو یک شرکت خودروساز نیست، ظاهراً اشتباهات و سوء تفاهماتی در این مورد وجود دارد. هدف تجاری ما تولید خودروی بهتر نیست، بلکه تجارت ما تولید راننده بهتر می باشد».
سیستم خودراننده شرکت Waymo شامل دوربینها و ماژولهای تصویری جدیدی می باشد که توسط چندین سنسور تصاویری 360 درجه با وضوح بسیار بالا از محیط اطراف خودرو را نمایش می دهند. به همین جهت، حتی کوچکترین اجسام را در تاریکی و یا در دورترین فاصله توسط این سیستم قابل تشخیص هستند. همچنین شرکت Waymo سامانه راداری جدیدی را تولید کرده که تصویری 360 درجه و پیوسته را از خودروها و عابرین پیاده متحرک که معمولاً از چشم انسان پنهان می مانند، ارائه می کند. تکنولوژی LiDAR نیز در این اتومبیل خودران با کمک اشعه لیزر فاصله اجسام از خودرو را اندازه گیری کرده و نقشه سه بعدی دقیقی از محیط اطراف ایجاد می کند. تیم مهندسی Waymo دو نوع «دور برد» و «برد نزدیک» از سیستم LiDAR را ارائه نموده اند که عملکردی دقیق و عالی دارند. سیستم LiDAR بسیار گران می باشد و یکی از قیمتیترین اجزای خودروهای خودران با بدون راننده است، به همین جهت، بسیاری از مردم اعتقاد دارند که قیمت وسایل نقلیه خودران به حدی بالاست که افراد معمولی قادر به خرید آن نخواهند بود و این گونه اتومبیلها مدتها قبل از تجاری شدن در بازار، به عنوان سرویس استفاده خواهد شد. ولی اکنون با کاهش قیمت تمام شده این تکنولوژی، جان کرافسیک می گوید: «اکنون وقت آن رسیده که خودروهای خودران را تجاری کنیم و با کاهش هزینه تولید 90 درصدی این تکنولوژی پیشرفته توسط شرکت Waymo این امر محقق شده است».
بنا به اعلام جان کرافسیک این تکنولوژی درآیندهای نزدیک در سامانه های حمل و نقل عمومی و لجستیک و باربری استفاده خواهد شد و پس از آزمایش خودروهای خودران و بدون راننده در مقیاس تجاری، در مرحله بعد به صورت خودروهای شخصی به مشتریان فروخته خواهد شد. همچنین مذاکرات رسمی جهت همکاری فنی با شرکت خودروسازی هوندا صورت گرفته تا تکنولوژی خودران شرکت Waymo به صورت آزمایشی در محصولات این کمپانی مورد استفاده قرار گیرد. این تکنولوژی شامل سنسورها، دوربینها، سامانه راداری، سامانه LiDAR، پلتفرم محاسباتی و نرم افزارهای رهیاب و مسافت سنج می باشند. خودروهای خودران تستی شرکت هوندا در آیندهای نزدیک به خودروهای کرایسلر پاسیفیکای هیبریدی ناوگان Waymo در منطقه Mountain View کالیفرنیا، منطقه Chandler آریزونا، منطقهAustin و Kirkland در ایالت واشنگتن ملحق خواهند شد.