هایما 7X در سال 2019 رونمایی شد و از اواخر سال 2020 به بازار چین رفت. قرار بود این خودرو تنها برای بازار چین عرضه شود، ولی تقاضا از سوی مشتریان هندی، شرکت هایما را بر آن داشت تا نسخه جدید آن را برای هندوستان تدارک ببیند. این خودرو در نمایشگاه Auto Expo هندوستان رونمایی شد. از نیمه دوم سال 1400 زمزمههای ورود هایما 7X به بازار ایران شنیده شد و در نمایشگاه خودروی تهران سال 1401 برای نخستین بار این خودرو رونمایی شد. در نهایت ایران خودرو در اسفندماه 1401 خط مونتاژ این خودرو را راهاندازی کرد.
این ون لوکس هفتنفره، سبد محصولات ایرانخودرو رو کامل میکند و تا پایان 1402 به مرحله تولید انبوه خواهد رسید. با برنامهریزی صورت گرفته، قرار است سالانه 10 هزار دستگاه از این محصول در شرکت ایرانخودروی خراسان تولید شود. هایما 7X اولین خودروی هفت نفره ایرانخودرو محسوب میشود که محصولی مناسب خانواده است. این خودرو با گارانتی پنج ساله یا کارکرد 150 هزار کیلومتر و تضمین شش ماهه عدم مراجعه برای ایرادات مرتبط با موتور و گیربکس توسط ایرانخودرو عرضه میشود. ون هایما 7X پرچمدار محصولات هایما در ایران خواهد بود و احتمالا گرانترین خودرویی است که با لوگوی هایما به بازار ایران وارد شده است.
در صورت موفقیت ون هایما در بازار ایران، طلسم ناکامی خودروهای کلاس ون و استیشن در کشورمان شکسته خواهد شد. سگمنت خودروهای چندمنظوره یا MPV که در اختصار به نام مینی ون شناخته میشود، یکی از کلاسهای پرفروش در بازار خودروی شرق آسیا است و خودروسازان کرهای، ژاپنی و چینی انواع مختلفی از مینیونها را به بازار عرضه میکنند، ولی این کلاس تاکنون در بازار ایران با استقبال مشتریان مواجه نشده است.
حال باید ببینیم که ون نیمه لوکس هایما میتواند این روند را تغییر دهد یا خیر. در این مقاله به تست و بررسی هایما 7X میپردازیم.
طراحی بدنه هایما 7X:
طراحی ظاهری ون هایما 7X با الهام از قایقهای لوکس ایتالیایی و ترکیبی از طرح کانسپت VF00 شرکت هایما انجام شده است که در سال 2018 و در نمایشگاه خودروی چین در شهر پکن به نمایش گذاشته شده بود. در نمای جلوی خودرو چراغهای جلو در ترکیب با جلوپنجره مقعر و فرورفته دندانهدار، بیشتر به دهان کوسه شباهت دارد که ظاهر جلوی خودرو را بزرگتر و عریضتر نشان میدهد.
لوپنجره از 9 میله عمودی شکسته تشکیل شده است که یک لوگوی بزرگ هایما در قسمت بالای آن قرار دارد. چراغهای باریک LED به نحوی شناور و معلق در طرفین لبه درموتور جای گرفتهاند و ظاهری تهاجمی به خودرو بخشیدهاند. درموتور با زاویه تندی تا شیشه جلو امتداد یافته است و شیشه پهن جلو دارای طرح عریض، محدب و زاویهدار است.
در نمای جانبی گلگیرهای برجسته جلو، ظاهری شبیه به ابرخودروهای دهه 1970 آمریکا دارند و یک خط جانبی از قسمت پایینی پشت چرخهای جلو تا برجستگی گلگیر عقب ادامه یافته است که در پنل جانبی محو میشود. ستونهای مشکی خودرو به همراه برش ستون D ظاهری شناور به سقف خودرو میدهند. رینگهای آلیاژی 19 اینچی ده پره با لاستیکهای فاق کوتاه 225/45 R19 ظاهری اسپرت به نمای جانبی خودرو دادهاند، در حالی که مجموعه چرخها برای محفظه چرخ نسبتا کوچک هستند و میتوانستند بزرگتر باشند.
در نمای عقب استفاده از تریم مشکی پیانو در زیر چراغهای عقب، باعث شده تا نمای ظاهری عقب 7X به هیچ خودرویی شبیه نباشد و سبک طراحی خاصی را دنبال نکند. چراغهای عقب خودرو شبیه به خودروهای ون فورد و اوپل هستند و شیشه عقب با شیب نسبتا تندی به اسپویلر عقب سقف منتهی میشود.
چراغهای مهشکن در طرفین سپر عقب در یک قاب مشکی پلیمری قرار دارند و در زیر سپر خبری از دیفیوزر یا لولههای خروجی اگزوز مصنوعی نیست. حس و حال تهاجمی به هایما 7X بخشیدهاند. این خودرو با طول4815 میلیمتر، عرض 1874 میلیمتر و ارتفاع 1720 میلیمتر دارای ابعاد یک خودروی کراساور است و فاصله 2860 میلیمتری بین محورهای جلو و عقب خودرو فضای مناسبی را برای هفت سرنشین با چیدمان 3+2+2 صندلی فراهم مینماید.
طراحی ظاهری این خودرو توسط استودیوی طراحی ایتالیایی پینینفارینا به عهده داشته است و به همین دلیل بر اساس یک قایق تفریحی ایتالیایی طراحی شده است. این خودرو در حقیقت نسخه اسپرت و مجهز از مینیون خانوادگی هایما F7 به شمار میرود. این خودروی خانوادگی لوکس، رتبه بالایی در بحث ایمنی دارد و در تست تصادف، موفق به کسب پنج ستاره ایمنی از موسسه تست تصادف چین (CNCAP) شده است.
طراحی کابین هایما 7X:
طراحی نمای داخل کابین خودروی هایما 7X ظاهری معقول و منطقی دارد و با تمرکز بر راحتی سرنشینان و لوکسگرایی طراحی شده است. کاربرد گسترده از روکش چرمی در روی صندلیها و تریم کابین و قطعات آلومینیومی و کرومی در روی داشبورد، رودریها و کنسول وسط، به همراه طرح دورنگ داشبورد و طراحی چند سطحی آن، نمای لوکسی به اتاق خودرو داده است. مخصوصا که سیستم نمایشگر مولتیمدیا و کلاستر پنل راننده در پشت فرمان با الهام از محصولات اخیر مرسدس بنز به هم متصل شدهاند و به نحوی ظریف با حالتی معلق روی قسمت بالای داشبورد قرار گرفتهاند.
غربیلک فرمان با طرح D-Cut و دکمههای کنترلی تنها در دو نقطه با ستون فرمان اتصال یافته است و دریچههای خروجی سیستم تهویه با طرح پنجضلعی در نوار مرکزی داشبورد قرار دارند. کنسول میانی کشیده و عریض، میزبان اهرم تعویض دنده الکترونیکی با طرح فضایی و یک موس چرخشی کنترل منو است و در انتهای آن یک زیرآرنجی با روکش چرم وجود دارد. در محل اتصال داشبورد با کنسول، یک پد شارژ وایرلس تلفن هوشمند تعبیه شده است. سقف پانورامای شیشهای خودرو، برای ورود نور طبیعی به داخل کابین طراحی شده است و سانروف برقی امکان ورود هوای آزاد به کابین را میدهد.
در کابین این خودرو کلیه اجزای تریم خودرو، علاوه بر زیبایی و القای حس لوکس بودن، تناسب و هماهنگی خاصی با هم دارند. در واقع طراحی داخلی کابین این خودرو بیش از آنچه به مینیونها شباهت داشته باشد، به کراساورها شبیه است، چرا که هایما 7X مشخصات و ویژگیهای مشترک زیادی با هایما 8S دارد. طراحان هایما کلیدهای کنترلی را از داشبورد این خودرو حذف نکردهاند و انبوهی از دکمههای فیزیکی روی پنل میانی داشبورد وجود دارند. مجموعه کلاستر پنل راننده دارای طراحی دیجیتالی است که طرحهای مختلفی از کیلومترشمار و دور موتور را به همراه نمای سهبعدی از خودرو نمایش میدهد.
امکانات رفاهی و تجهیزات ایمنی هایما 7X:
- شش ایربگ
- دوربین دید 360 درجه
- ترمز پارک برقی (EPB) و اتوهلد
- سیستم ترمز ضد قفل ABS به همراه سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز EBD
- هشدار خروج از خط (LDW)
- کمکی حفظ خودرو بین خطوط (LKA)
- سیستم کمکی ترمز(BAS)
- سیستم کمک به حرکت در سربالایی (HHC)
- سیستم کمکی حرکت در سراشیبی (HDC)
- سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (ESP)
- سیستم کنترل کشش (TCS)
- ترمز اضطراری هوشمند (AEB) با قابلیت شناسایی خودرو و عابر پیاده
- رادار تصادف از جلو (FCW)
- رادار نقطه کور (BSD)
- سیستم کمکی پارک اتوماتیک (APA)
- پایش فشار باد لاستیکها (TPMS)
- سنسور پارک جلو و عقب
- دوربین دنده عقب
- کروزکنترل تطبیقی (ACC) و محدودکننده سرعت (Limiter)
- سنسور حرکت اشیا بعد از قفل شدن خودرو با قابلیت ارسال پیام کوتاه به موبایل
- صفحه نمایش لمسی 12.3 اینچی سیستم مولتیمدیا
- کلاستر پانل راننده با صفحه دیجیتالی 12.3 اینچی
- اتصال MirrorLink
- تنظیم صدای سیستم صوتی با سرعت خودرو
- امکان دریافت فرمان صوتی
- نمایش تصویر سرنشینان عقب روی نمایشگر
- سنسور نور و باران
- در صندوق برقی با قابلیت بازکردن در صندوق عقب با حرکت پا در زیر سپر (کیک سنسور)
- سقف پانورامیک با سانروف برقی
- صندلی راننده با تنظیم برقی در شش جهت و صندلی سرنشین جلو با تنظیم برقی در چهار جهت
- گرمکن و تهویه صندلیهای جلو
- صندلیهای تاشوی ردیف دوم و سوم
- ورود بدون کلید و استارت دکمهای
- گیربکس 6 سرعته اتوماتیک با دو حالت اسپرت و برفی
- فرمان برقی
- لاستیکهای پنچر رو
- تنظیم ارتفاع خودکار چراغ جلو
- آینه الکتروکروماتیک
- سیستم کنترل کودکان در صندلیهای عقب
- قفل صندلی کودک
- سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک دوناحیهای با دریچه در ردیف عقب
- سیستم صوتی و تصویری با 6 اسپیکر
- قطع خودکار سوخت هنگام تصادف و باز شدن خودکار درها هنگام تصادف
- آینههای تاشوی برقی با گرمکن و چراغ راهنما روی آینهها
- شارژ وایرلس گوشی هوشمند
- قفل مرکزی با ایموبلایزر و قفل خودرو با کنترل از راه دور
هایما 7X دارای گواهینامه CN95 Healthy Fresh Air کابین را از مرکز توسعه و تکنولوژی خودروی چین دریافت کرده است. این گواهینامه به این معنی است که هایما 7X با دریچههای متعدد سیستم تهویه در داخل کابین میتواند پرتاب باد سیستم تهویه را به میزان مساوی بین سرنشینان توزیع کند و به موجب فیلترهای سیستم تهویه، کیفیت هوای کابین را افزایش دهد.
مشخصات فنی هایما 7X:
این روزها اکثر خودروهای چینی در بازار ایران و جهان به موتورهای 1.5 لیتری توربوشارژر مجهز شدهاند، ولی خوشبختانه در هایما 7X وارداتی به ایران، پیشرانه متفاوتی را میبینیم. این خودرو به یک موتور 4 سیلندر 1.6 لیتری بنزینی توربوشارژر T-GDI با کد HMA GA16 YF با حجم دقیق 1594 سیسی مجهز شده که حداکثر قدرت 192 اسب بخار و گشتاور 293 نیوتنمتر تولید میکند. این پیشرانه به صورت مشترک با خودروی هایما 8S مورد استفاده قرار میگیرد و به طور کامل توسط کاور پلیمری پوشانده شده است. قدرت خروجی موتور توسط یک گیربکس ششسرعته اتوماتیک به محور جلو انتقال مییابد.
این ون هفت نفره مصرف سوخت مناسبی در مقایسه با موتورهای 1.5 لیتری توربوشارژر دارد که دلیل این موضوع، استفاده از تکنولوژی تزریق مستقیم سوخت هوشمند (T-GDi) در این موتور است. این خودرو وزنی معادل 1670 کیلوگرم دارد و مصرف سوخت شهری/ ترکیبی/ جادهای آن معادل 10.6/ 8.3/ 6.4 لیتر در صد کیلومتر اعلام شده است که برای خودرویی با این ابعاد کاملا مناسب به نظر میرسد.
ظرفیت باک هایما 7X معادل 55 لیتر است که با توجه به مصرف سوخت مناسب آن، نیازی به سوختگیری مجدد در فواصل کوتاه نخواهد بود. این پیشرانه به توربوشارژر مجهز شده است و از استاندارد عدم آلایندگی یورو6 پیروی میکند که به همین دلیل نیاز به بنزین سوپر باکیفیت یا مکملهای سوخت خواهد داشت.
حداکثر سرعت این خودرو 165 کیلومتر در ساعت است و شتاب صفر تا صد آن بیشتر از 12 ثانیه خواهد بود. فرمان خودرو از نوع برقی است و سیستم تعلیق در جلو از نوع مکفرسون یا جناغی دوبل و در عقب از نوع مولتیلینک مستقل است. سیستم ترمز جلو از نوع دیسکی خنکشونده و عقب از نوع دیسکی است که توسط سیستم ترمز ضدقفل (ABS) و سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز (EBD) پشتیبانی میشود.
وضعیت بازار هایما 7X و رقبا:
در بازار چین، قیمت هایما هفت ایکس در مدل پایه، حدود 126 هزار یوآن و در مدل فولآپشن حدود 150 هزار یوآن است. بنابراین این ون چینی، تقریبا 19 تا 23 هزار دلار قیمت دارد. در اوایل آبان 1402 قیمت نهایی هایما 7X توسط شرکت ایرانخودرو، 1.480 میلیارد تومان اعلام شده است.
خودروی هایما 7X ایران خودرو در کلاس مینیون یا MPV قرار دارد و رقیبان بسیار کمی در بازار ایران دارد چون خودروهای کلاس مینیون، واردات زیادی به ایران نداشتهاند. اولین رقیب این خودرو، ون فردا سوبا M4 است که یک خودروی لوکس متعلق به شرکت دانگفنگ است و تجهیزات و امکانات بسیار بیشتری نسبت به هایما 7X دارد. همچنین شرکت بهمن موتور برای حضور پررنگتر در بازار خودروهای تجاری ایران، ون باری اینرودز شرکت دانگفنگ را به کشورمان وارد کرده است که البته ون اینردوز در نسخه باری به بازار عرضه شده است و نمیتواند تهدید خاصی برای ون هایما 7X باشد.
فردا موتورز برای سوبا M4 قیمت 2.3 میلیارد تومان را اعلام کرده است که بسیار بالاتر از قیمت هایما است. شرکت ایران خودرو اعلام کرده که علاوه بر سوبا M4، کراساورهای نیمهلوکس چینی نظیر تیگو 7 پرو و فیدلیتی و دیگنیتی نیز میتوانند به عنوان رقبای هایما 7X در بازار ایران محسوب میشوند.