به گزارش پایگاه خبری سبقت آزاد، شاید برای شما هم پیش آمده باشد که وقتی با خودروی خود به کنار دریا رفته اید و یا هنگام عبور از مسیرهای بیابانی هستید، خودروی شما در گل و لای یا زمین ماسه ای گیر کند و هر چه بیشتر پدال گاز را میفشارید، چرخ خودروی شما بیشتر فرو میرود. این امر حتی ممکن است در زمان پیک نیک یا چادر زدن شما با گذشتن زمانی نسبتاً طولانی صورت گیرد که خودرو به دلیل وزن خود در گل و لای فرو میرود. بیرون آوردن خودرو از زمین باتلاقی و ماسهای تقریباً به صورت یکسان انجام میگردد و تنها در موارد جزئی متفاوت هستند. در این مطلب راهکارهایی را برای خارج کردن خودرو از زمینهای باتلاقی و ماسهای پیشنهاد کردهایم که ممکن است ساده به نظر برسند، ولی در هنگام مواجهه با چنین مشکلاتی، متوجه خواهید شد که چقدر دانستن همین اقدامات ابتدایی و ساده، در رفع مشکل شما برای بیرون آوردن خودرو از این زمینها سودمند خواهد بود.
زمینهای باتلاقی، بدترین نوع زمین هستند که ممکن است خودروی شما در آن گیر کند، چرا که کندن زمین باتلاقی کار بسیار مشکلی است و سطوح زیرین اینگونه زمینها به علت برخورداری از فشار و رطوبت بالا دارای تراکم و استحکام کمتری هستند. هنگامی که در زمین باتلاقی گیر کردید، کلیه سرنشینان را از خودرو خارج کنید تا با کاهش وزن کلی خودرو میزان فرو رفتن آن در گل و لای را کاهش دهید. سرنشینان میتوانند با هل دادن خودرو به بیرون آمدن آن کمک نمایند. روی زمینهای سخت، شما میتوانید با گاز دادن یا دنده عقب، خودرو را به راحتی خارج کنید، ولی در زمینهای باتلاقی یا ماسهای به هیچ وجه از پدال گاز یا دنده عقب برای بیرون آوردن خودرو استفاده نکنید، چرا که این روش باعث فرو رفتن بیشتر خودروی شما در گل یا شن خواهد شد و چرخ خودرو را بیشتر از قبل گرفتار خواهد کرد. قبل از هر اقدامی از خودروی خود خارج شده و چند دقیقه به مشاهده دقیق وضعیت و بررسی آن بپردازید. اولین اقدام در هنگام گیر کردن خودرو در زمین باتلاقی، آزاد نمودن شاسی خودرو از محل تماس آن با گل و لای است. هر چند که این کار، بسیار مشکل و زمان بر است، ولی باید بدانید تا زمانی که شاسی خودرو آزاد نباشد، بیرون آوردن خودرو از محل تقریباً غیرممکن می باشد. این کار را میتوانید با قرار دادن یک جک بادی در زیر خودرو انجام دهید. جکهای بادی جکهایی هستند که سر لوله آنها به اگزوز خودرو نصب میگردد و مانند بادکنک با گاز خروجی از اگزوز باد میشود. زمانی که آن را به صورت بدون باد در زیر شاسی خودرو قرار دهید، در هنگام باد شدن، خودروی شما را از موضع خود بالاتر میبرد. جک هایلیفت (Hi-Lift) که در سفرهای آفرود از الزامات سفر محسوب میگردد، برای بالا بردن شاسی خودرو کارآمد میباشد. همچنین جکهای معمولی نیز در صورتی که در زیر آنها یک صفحه چوبی یا فلزی به عنوان تکیه گاه قرار گیرد تا از فرو رفتن آن در گل و لای جلوگیری کند، میتوانند کار ساز باشند. تا حد امکان سعی کنید به هر نحوی با ارتفاع دادن به بدنه خودرو، شاسی را آزاد کنید. پس از بالا بردن خودرو، زیر چرخها را با سنگ پر کنید و این روش را تا جایی ادامه دهید تا شاسی خودرو کاملاً آزاد گردد. همچنین می توانید یک تخته چوبی را در زیر چرخها قرار دهید. در صورتی که خودروهای دیگری نیز همراه شما هستند، میتوانید از روش بکسل کردن استفاده کنید.
البته این روش تنها در صورتی پیشنهاد میگردد که پیش از آن، اطمینان حاصل نمایید که سایر خودروها بر روی زمین باتلاقی قرار ندارند و امکان فرو رفتن آنها نیز محتمل نباشد. چون در این صورت، ممکن است روش بکسل کردن باعث شود تا سایر خودروها نیز در گل و لای فرو روند. در زمینهای باتلاقی، بهتر است روش بکسل کردن با بیش از یک خودرو انجام شود. در زمان گیرکردن یک خودرو در زمین باتلاقی یا ماسهای، یکی از روشهای کارآمد و مفید، استحکام بخشیدن به گل و لای زیر چرخهای خودرو است که این کار میتواند با قرار دادن خار، چوب، سنگ و گیاهان کویری در اطراف چرخها انجام شود. در این حالت مقاومت و اصطکاک چرخها با گل افزایش مییابد و خودرو راحت تر از گل خارج میگردد. برخی از رانندگان برای این کار از لاستیکهای کف خودرو استفاده میکنند که معمولاً موفقیت آمیز بوده است. همچنین کاهش باد لاستیکها تا 18 پوند بر اینچ مربع(Psi) میتواند در جهت افزایش اصطکاک سطح لاستیک و زمین، کارآمد باشد. به خاطر داشته باشید که در هنگام گیر کردن یک خودروی شاسی بلند در گل و لای، حتماً از دنده کمک سبک استفاده نمایید. استفاده از دنده کمک سنگین باعث وارد شدن فشار بیشتر به زمین و در نتیجه فرو رفتن بیشتر در زمین خواهد شد. در صورتی که تکیه گاه مطمئنی در زمینهای مجاور وجود دارد، و خودروی شما به وینچ مجهز است، میتوانید از آن برای بیرون کشیدن خودرو استفاده کنید. البته به یاد داشته باشید که قبل از شروع به کشش و وارد کردن هر نیرویی به کابل وینچ، کلیه افراد را از اطراف کابل وینچ و خودرو دور نمایید.
در صورتی که تنها سفر کرده اید و خودروی دیگری برای کمک به شما وجود ندارد، به سراغ کمک در نزدیک ترین شهر یا روستا بروید، چرا که خارج کردن خودرو از زمین باتلاقی بدون نیروی کمکی، امری بسیار دشوار و خسته کننده است و نه تنها تمام انرژی شما را هدر خواهد داد، بلکه تقریباً غیر ممکن است. هل دادن خودرو توسط سرنشینان، در صورتی که به روش صحیح انجام شود و برآیند فشار و نیروهای وارده توسط افراد به سمت بالا باشد، می تواند تا حد زیادی کارساز باشد. جهت استفاده از سیم بکسل یا وینچ برای بیرون کشیدن خودرو از گل و لای، به یاد داشته باشید که از همراهان شما کسی برای تماشا کردن در اطراف و نزدیکی کابل و مسیر بکسل قرار نگیرد. حتما یک یا دو پتو روی سیم بکسل در میانه راه آن بیاندازید تا اگر سیم بکسل تحت فشار پاره شد، به رانندگان دو خودرو و یا به شیشه و بدنه آنها برخورد نکند و صدمه جانی یا مالی وارد نکند. تا حد امکان، زاویه کشش زیاد نباشد و تا جایی که ممکن است، دو خودرو در مسیر کشش روبروی هم قرار گیرند تا به شاسی آنها صدمه ای وارد نشود. اگر وزن خودرویی که آن را از زمین باتلاقی یا شنی بیرون میکشید، بیشتر از وزن خودروی شما بود و یا خودرو تا عمق زیادی فرو رفته بود، به صورتی که خودروی وینچ دار به جای حرکت دادن ماشین گیرکرده، خود به سمت جلو کشیده شود، حتماً یک خودروی دیگر را از پشت به ماشین وینچ دار با بکسل محکم ببندید. در صورتی که خودروی سوم در دسترس نبود، خودروی وینچ دار را با سیم بکسل به درختی قطور وصل کنید.
در بیابان یا جایی که برای گیر دادن قلاب هیچ تکیه گاهی وجود ندارد، می توانید با کندن زمین و دفن زاپاس در عمق حداقل نیم متر در خاک و حداقل یک تا یک و نیم متر در ماسه(بسته به نوع زمین، نم داشتن و یا خشک بودن) و انداختن قلاب داخل سوراخ وسط رینگ روی آن را با خاک یا ماسه پر کنید و سپس بکسل را به پشت ماشین وینچ دار ببندید. وسیله دیگر برای گیر دادن قلاب وینچ، لنگر(Anchor) است ولی اشکال آن بزرگ بودن و جایگیری و وزن زیاد آن است، ولی برای مراتع و زمینهای چمن که قابل فرو رفتن است، کاربرد زیادی دارد؛ چرا که هر چه کشیده تر شود، بیشتر در زمین فرو میرود و محکم تر میشود. توجه داشته باشید که این وسیله در زمینهای باتلاقی و ماسه ای که خاک نرم دارند، کاربرد چندانی ندارد و برای زمینهای رسی و نرم، روش دفن لاستیک زاپاس در گل و خاک نرم کارآیی بیشتری دارد.
البته همواره به خاطر داشته باشید که قبل از سفرهای آفرود و حرکت به سمت مسیرهای بیابانی با زمینهای ماسه ای یا باتلاقی، باید تجهیزات کامل سفر را برای احتمال بروز مشکلات اینچنینی فراهم نمود. برای مثال، خودروی شما باید حتماً مجهز به وینچ باشد. همچنین وجود جک هایلیفت یا جک بادی قبل از سفرهای بیابانی برای بالا آوردن خودرو در هنگام گیر کردن الزامی است. همچنین باید تخته های آلومینیومی آج دار به همراه داشته باشید، تا بعد از بالا آوردن شاسی خودرو و خالی کردن زیر چرخها، تخته های آلومینیومی مقاوم را در زیر چرخها قرار دهید تا به کشش وینچ کمک نمایند. در صورت فرو رفتن در گل و لای در مناطق جنگلی و اقدام به وینچ کشی برای درآوردن خودروی وینچ دار توسط خودش، هرگز کابل بکسل فولادی وینچ را مستقیماً به دور تنه درخت نیندازید، بلکه ابتدا دو سر قلاب برزنتی سیک بکسل را دور درخت انداخته و دو قلاب آن را در قلاب سیم وینچ گیر دهید تا از زخمی شدن تنه درخت اجتناب گردد. در مواقعی که سیم بکسل برای کشیدن خودرو وجود ندارد، میتوانید از کمربند ایمنی خودرو کمک بگیرید، چرا که مقاومت خوبی در مقابل کشش دارد.