بررسی اسکای ول ET5
البته از آنجا که کرمانخودرو تجربهای در تولید خودروهای برقی ندارد، با شرکت مپنا در این کار شریک شده است و برند جدیدی به نام نوین ماهان (نبکا) را تاسیس کردهاند تا در زمینه داخلیسازی خودروهای برقی مونتاژی، فعالیت کند. اولین محصول شرکت نبکا یک کراساور چینی به نام اسکایول ET5 (Skywell ET5) است که ظاهرا عملیات تولید انبوه این خودرو آغاز شده است و خودروسازی کرمانخودرو و گروه مپنا بزودی اولین خودروی برقی خود را با نام اسکایول ET5 روانه بازار خواهند کرد.
این محصول توسط برند مشترک این دو شرکت، نوین ماهان (نبکا) در منطقه تجاری ارگ بم تولید میشود. شرکت اسکایول یک خودروساز نوپای چینی است که در سال ۲۰۱۸ تاسیس شده است.
طراحی بدنه:
اسکایولET5 دارای طراحی ظاهری محافظهکارانه و لوکس است، زیرا با اینکه یک خودروی الکتریکی است، ولی چهرهای شبیه به خودروهای با موتور احتراقی درونسوز دارد. در نمای جلوی خودرو، جلوپنجره کوچک لانه زنبوری همراه با خطوط افقی، چهرهای پهن و عریض برای خودرو فراهم کرده و کاپوت عضلانی با چراغهای باریک و کشیده دارای ۴ لنز در هر طرف، نمایی تهاجمی و اخمو به خودرو بخشیده است.
خطوط منحنی و برجسته زیر سپر جلو، این خاصیت را دو چندان کردهاند و یک سینی کرومی در زیر سپر به عنوان محافظ قسمت زیرین سپر جلو تعبیه شده است.
نمای جانبی خودرو بسیار ساده و دور از هیجان طراحی شده است و خطوط مستقیم و سطوح صاف روی درهای جانبی و گلگیرها جایی برای حرف باقی نگذاشتهاند. تنها یک خط برجسته و صاف از چراغ جلوی خودرو شروع شده و با عبور از روی دستگیرههای جانبی، تا چراغ عقب امتداد یافته است. رینگهای دو رنگ ۱۸ اینچی آلیاژی در کنار زه کرومی زیر درها و تزئینات کرومی دور پنجرهها، کمی نمای جانبی را لوکس کرده است.
درگاه شارژ برقی خودرو نیز بر روی گلگیر جلو قرار دارد. در نمای عقب، اوضاع طراحی کمی عوض شده است و وجه تمایز اسکایول در نمای عقب خودرو خلاصه میشود. چراغهای عقب خودرو همانند اکثر خودروهای چینی، توسط یک نوار باریک پلاستیکی نورانی به هم متصل شده و یک قاب بزرگ قرمز رنگ تمام عرض خودرو را پوشانده است.
این نوار بر روی در صندوق عقب کشیده شده است که در هنگام شب این ترکیب نورانی، چهرهای سهبعدی و متمایز برای خودرو ایجاد میکند و در زمانی که چراغهای خودرو روشن میشوند، لوگوی اسکایول نیز به رنگ قرمز روشن میشود. در زیر چراغهای عقب، دو چراغ بزرگ مهشکن بهصورت عمودی روی سپر عقب قرار گرفتهاند که به صورت اغراقشده از برندهای اروپایی تقلید شده است. در زیر سپر عقب نیز یک سینی کرومی محافظ قرار دارد و خبری از اگزوزهای مصنوعی روی دیفیوزر زیر سپر عقب نیست. طراحی بدنه اکثر خودروهای برقی معمولا توسط خطوط منحنی و پیچیده خلاصه شده است و چهره متمایزی از خود به نمایش میگذارند اما در خودروی اسکایول اگر از مشخصات فنی آن مطلع نباشید، با دیدن آن به سختی متوجه الکتریکی بودنش خواهید شد. به هر حال ظاهر ET5 طرحی شبیه به خودروهای چینی ندارد و بیشتر به محصولات شاسیبلند اروپایی مدل ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ میلادی شبیه است. اکثر جزییات نمای بیرونی خودرو، نشان دهنده ظاهر نسبتا زیبا و معقول هستند که در مجموع میتواند مورد رضایت اکثر سلیقهها قرار بگیرد. اسکایول ET5 با طول 4698 میلیمتر، عرض 1908 میلیمتر و ارتفاع 1696 میلیمتر در رده ابعادی شاسی بلند متوسط C و کلاس بدنه کراساور شهری دستهبندی میشود. فاصله بین محورهای جلو و عقب آن ۲۸۰۰ میلیمتر است که فضای مناسبی را در کابین فراهم میکند. ابعاد این خودرو شبیه به هیوندای سانتافه ۲۰۱۸ است، با این تفاوت که حدود ۱۰ سانتیمتر فاصله محوری بیشتری از خودروی کرهای مذکور دارد.
طراحی کابین:
کابین خودروی اسکایول ET5 علیرغم سادگی بیش از حد، دارای طراحی لوکس و قابل قبولی است. یک نمایشگر لمسی بسیار بزرگ در قسمت بالای وسط داشبورد قرار دارد که در کنار تزیینات چوبی و کرومی روی تریم داشبورد، به صورت همزمان، تکنولوژی پیشرفته و لوکس بودن را به بیننده القا میکند. طراحی یکپارچه و ساده داشبورد تا روی رودریها نیز ادامه یافته است و خطوط تریم چوبی و کرومی روی درهای جانبی وجود دارند. نکته قابل توجه در این خودرو، تمایز طراحی صندلی راننده و سرنشین جلو است که صندلی راننده طی یک قابلیت خاص، به یک تختخواب تبدیل میشود و به صورت کاملا تخت و مسطح در میآید. یک زیرزانویی بزرگ و پشت سری قابل تنظیم، مسئولیت انجام این کار را بر عهده دارند که با فعال کردن این قابلیت، صندلی کاملا تخت میشود و زیرزانویی به زیر زانو و ران راننده بالا میآید. به دلیل فاصله محوری زیاد و مناسب 2800 میلیمتری این خودرو، ردیف دوم صندلیها دارای جای سر و شانه و پای وسیعی است. سقف پانورامیک این خودرو بزرگترین سقف شیشهای در بین رقبای همکلاس است. طرح داشبورد و غربیلک فرمان و حالت سراسری دریچههای تهویه هوا، تا حدی شبیه به فیدلیتی پرایم به نظر میرسند و نمایشگر بزرگ ۱۲.۲۵ اینچی در قسمت بالای داشبورد، جلوه متمایزی به طراحی کابین بخشیده است. کنسول میانی شامل تزیینات کرومی، جالیوانی و کلیدهای کنترلی است و اثری از اهرم تعویض دنده کلاسیک مشاهده نمیشود. به جای آن، یک سوییچ چرخشی، عملکرد تعویض دندهها را بر عهده دارد.
این خودرو مجهز به امکانات رفاهی نظیر نمایشگر لمسی ۱۲.۳ اینچی، هشت بلندگو، درگاه USB جلو و عقب، سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک دوناحیهای با یونیزاسیون هوا، ترمز پارک برقی (EPB) و اتوهلد، سیستم نوربالای اتوماتیک (IHC)، سانروف پانورامیک همراه با نورپردازی سقف، شارژ بیسیم تلفن همراه، ورود بدون کلید و استارت دکمهای (Keyless)، چراغهای لیزری اتوماتیک جلو، ویژگی اختصاصی روشنایی ماتریسی چراغهای اسکایول با برد ۳۰۰ متر (با عنوان Bright Angel)، صندلیهای برقی ردیف جلو با گرمکن و سردکن، کلاستر صفحه کیلومتر دیجیتالی، سیستم عامل هوشمند SkyLink، آینههای جانبی تاشوی اتوماتیک با تنظیم برقی و گرمکن، تنظیم حالت رانندگی، فرمان برقی (EPS)، نورپردازی داخل کابین، سنسور باران، صندلی تختخوابشوی راننده و دزدگیر ایموبیلایزر است که برای این کلاس از خودرو مناسب هستند. این در حالی است که در این خودرو امکاناتی نظیر کروز کنترل هوشمند تطبیقپذیر (ACC)، رادار هشدار نقاط کور (BSM)، سیستم راداری هشدار انحراف از مسیر (LDW)، سیستم کمکی حرکت بین خطوط (LKA)، سیستم کمکی حرکت در ترافیک (TJA)، رادار هشدار برخورد از جلو (FCW)، سیستم کنترل کشش (TCS)، سیستم پایداری الکترونیکی خودرو (ESC)، سیستم ترمز ABS همراه با توزیع الکترونیکی نیروی ترمز (EBD) و ترمز کمکی (BAS)، کنترل ایستایی خودرو در سربالایی (HAC)، کنترل حرکت در سرپایینی (HDC)، سیستم قطع پدال گاز در هنگام ترمزگیری (BOS)، ترمز اتوماتیک اضطراری (EBA)، سنسور پارک جلو و عقب، دوربین۳۶۰ درجه، دوربین عقب، سیستم بازیافت انرژی ترمز و شش ایربگ تعبیه شدهاند که علاوه بر تامین یک کابین مرفه و لوکس، تا حدودی تجهیزات ایمنی مناسبی را به سرنشینان این خودروی الکتریکی نوید میدهند. هر چند که این خودرو متاسفانه از تست تصادف CNCAP یک ستاره ایمنی دریافت کرده است و خودرویی ایمن محسوب نمیشود. حجم فضای بار صندوق آن ۴۶۷ لیتر است که در صورت تا شدن صندلیهای ردیف دوم، این فضا برای قرار دادن اجسام طویل و حجیم مناسب خواهد بود.
مشخصات فنی:
خودروی اسکای ول ET5 شرکت نوین ماهان (نبکا) دارای یک موتور الکتریکی به قدرت ۲۰۴ اسب بخار و گشتاور ۳۲۰ نیوتنمتر است که یک گیربکس تک سرعته، نیروی موتور الکتریکی را به چرخهای جلو منتقل میکند. منبع تغذیه این موتور الکتریکی، یک پکیج باتری لیتیومی 72 کیلووات ساعتی است. اولین کراساور تمام برقی بازار ایران به یک الکتروموتور مجهز شده است که بر روی محور جلو قرار دارد و نیرو را به چرخهای جلو منتقل میکند. حداکثر سرعت این خودرو ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت بوده و شتاب صفر تا صد در حدود 7.6 تا 7.9 ثانیه دارد. وزن این خودرو ۱۹۲۰ کیلوگرم است که در مقایسه با رقبایش بسیار سنگینتر است و با این اطلاعات فنی، به نظر میرسد که اسکایول ET5 با وجود الکتریکی بودن، توان و قدرت ایدهآلی ندارد. تنها نقطه قوت این خودرو شارژدهی و مسافت بالای آن است. پک باطری ۷۲ کیلووات ساعتی این خودرو قادر است با یک مرتبه شارژ کامل، مسافت ۵۲۰ کیلومتر را بپیماید. برای شارژ این خودرو اگر از برق خانه استفاده کنید، شارژ باتری حدود ۱۱ ساعت به طول میانجامد و چنانچه آن را به سیستم فست شارژ متصل کنید، تنها در مدت ۳۰ دقیقه حدود نیمی از باتری آن پر میشود. نسخه پایه این خودرو از باتری لیتیومی به ظرفیت ۵۵ کیلو وات ساعت نیرو دریافت میکند که حداکثر برد حرکتی آن با یک مرتبه شارژ به حدود ۴۱۰ کیلومتر میرسد. اما باتری بزرگتر که ظاهرا در نسخه تولیدی نبکا نیز مورد استفاده قرار میگیرد، یک باتری لیتیومی به ظرفیت ۷۲ کیلو وات ساعت است که برد حرکتی اسکای ول ET5را به حدود ۵۲۰ کیلومتر میرساند. سیستم تعلیق اسکایول ET5 در جلو از نوع فنربندی مکفرسون و در عقب از نوع سیستم مولتی لینک است. این خودرو در هر چهار چرخ مجهز به ترمز دیسکی است. علاوه بر طیف و مسافت حرکتی، نکته دیگری که برای مالک یک خودروی برقی بسیار بااهمیت است، زمان شارژ باتری خودرو است. شرکت سازنده اعلام کرده که شارژرهای سریع ۳۸۰ ولتی این شرکت میتوانند ظرف مدت زمان ۳۰ دقیقه میزان شارژ باتری ۷۲ کیلوواتی را از ۳۰ به ۸۰ درصد برسانند.
همچنین یک شارژر معمولی سطح۲ با برق خانگی حدود ۱۱ ساعت زمان نیاز دارد تا باتری به ظرفیت ۷۲ کیلو وات ساعت را به طور کامل شارژ کند. مدت شارژ با برق خانگی برای باتری کوچکتر به ظرفیت ۵۵ کیلو وات ساعت، برابر ۹ ساعت اعلام شده است. بنابراین مشتری ایرانی میتواند شب بعد از برگشتن از سفر یا محل کار، اتومبیل خود را مثل گوشی موبایل به شارژر وصل کند و صبح آن را به صورت فول شارژ تحویل بگیرد (البته اگر شارژر را دزد نبرده باشد!). در مورد میزان چابکی این شاسی بلند الکتریکی شهری، گرچه شتاب آن برای یک خودروی برقی خیلی سریع به نظر نمیرسد، ولی زمانی که با محصولات بنزینی مقایسه شود، نشان میدهد که ET5 میتواند سطح آدرنالین خون راننده را تا حدودی بالا برده و هیجان مناسبی به او منتقل کند. البته در این بین دیگر خبری از سروصدای موتورهای بنزینی نخواهد بود. هندلینگ خودرو و کیفیت سواری آن نسبتا متقاعدکننده به نظر میرسد و نمره قبولی را دریافت میکند. عملکرد فرمان در حالت اسپرت نسبت به حالت نرمال دقیقتر است و در مورد قدرت موتور هم باید گفت به میزانی هست که از یک کراساور در این ابعاد توقع میرود و کم و کاست خاصی در آن احساس نمیشود. مشکل اصلی خودروهای برقی برای مالکان، کمبود ایستگاههای شارژ باتری خودروهای الکتریکی است که متاسفانه تا جا افتادن این نوع خودروها در کشور، این مشکل پابرجا خواهد بود.
مزایا:
طراحی چشم نواز و عامهپسند، توان موتور مناسب، شتاب بهتر از اکثر خودروهای بنزینی همکلاس، امکانات متنوع در نسخه فول، هندلینگ، فرمانپذیری و پایداری قابل قبول، کابین جادار
معایب:
ایمنی پایین در تست تصادف (دریافت یک ستاره ازC-NCAP)، محدودیت ایستگاههای شارژ خودروهای برقی در کشور
قیمت و رقبا در بازار:
خودروی Skywell ET5 از زمستان سال ۲۰۲۰ راهی بازار چین شد، اما چند ماه بعد، نام آن به اسکای وُرس EV6 تغییر کرد. با این حال، اکثر بازارها همچنان از همان نام اسکایول ET5 برای این خودرو استفاده میکنند. این خودرو در کلاس کراس اور متوسط طبقهبندی میشود و با یک موتور برقی و دو نوع ظرفیت باتری به بازارهای مختلف عرضه شده است. حودروسازی کرمانخودرو قصد دارد آن را با همکاری شرکت مپنا در منطقه ویژه اقتصادی ارگ جدید بم تولید کرده و از سال ۱۴۰۲ روانه بازار ایران کند. اسکای ول نبکا ET5 اولین ماشین برقی مونتاژی خواهد بود که وارد بازار ایران میشود و میتواند آغازگر عصری جدید در صنعت خودروی کشور باشد. با توجه به قیمت 23 تا 41 هزار دلاری این محصول در بازارهای بینالمللی، به نظر میرسد که حداقل قیمت آن در ایران با فرض ثبات نرخ ارز، باید بیش از ۲ میلیارد تومان باشد. پیشبینی در خصوص قیمت گذاری سخت است؛ چرا که تعرفه دقیق واردات قطعات خودروهای برقی مشخص نیست. ولی با در نظر گرفتن حداقل تعرفه خودروهای بنزینی و قیمت ارز، خودروی اسکایول شرکتهای مپنا و کرمانخودرو بسته به سطح امکانات میتواند در محدوده ۲.۱ تا ۳.۵ میلیارد تومان باشد. شرکت اسکای ول پیش از این با نام اسکای ورث شناخته میشد و یک شرکت تولید کننده لوازم خانگی بود که در سال 2019 تصمیم گرفت تا کسب و کار خود را تغییر دهد و وارد عرصه خودروسازی شود. اسکای ول ET5 از سال 2021 وارد بازار شد و علاوه بر چین در کشورهای کانادا، کره جنوبی، ایالات متحده آمریکا و آلمان عرضه شده است.