
این منم؛ سایپا اطلس: بزک شدهی کوییک!

سال گذشته در نمایشگاه تحول صنعت خودرو برای اولین بار رونمایی از سایپا اطلس به طور غیر رسمی انجام شد و پس از آن به صورت جسته و گریخته، اطلس چندین بار در خیابانها در حال آزمایش فنی دیده شد. این بار اما اطلس در نمایشگاه خودروی مشهد 1402 اولین حضور نمایشگاهی خود را به صورت رسمی تجربه کرد و در معرض دید علاقهمندان این حوزه قرار گرفت تا همگان از نزدیک با این سدان کوچک ملاقات داشته باشند. در ادامه با سبقت آزاد همراه باشید تا مشخصات فنی و امکانات این خودرو را بررسی کنیم.
شرکت خودروسازی سایپا، بصورت رسمی از اطلس در نمایشگاه خودروی مشهد 1402 رونمایی کرد. به نظر میرسد سایپا اطلس در اصل آرایش شده یا به تعبیری دیگر فیسلیفتی تو در تو از تیبا2 و کوییک است. از نظر ابعادی و پلتفرم فنی همان المانهایی را دارد که پیشتر در تیپهای مختلف کوییک دیده بودیم. در واقع پس از فیسلیفت ناموفق تیبا 2 به کوییک، این خودروساز را بر آن شد تا دستی به سر و گوش کوییک کشیده و با الهام گیری از فورد فیستا "هاچبک آمریکایی"، اطلس را روانه بازار کند تا برای مخاطبان ایرانی جذابیت بیشتری نسبت به کوییک و کوییک S ایجاد نماید. اطلس جدیدترین محصول خانواده سایپا از پلتفرم X۲۰۰ است و سایپا آن را به عنوان محصولی تازه معرفی کرده و ما نیز با این فرض محال در ادامه به معرفی این خودرو میپردازیم!
نمای بیرونی:
با توجه به عمر بسیار کوتاه مدیران خودروسازان دولتی معمولا دستاورد مدیر قبلی توسط مدیر جدید رونمایی شده یا در صورت موجود نبودن محصولی آماده برای نمایشگاهها معمولا نهایت خلاقیت ایشان برنامهریزی برای دستی به سر و گوش کشیدن محصولات دم دستی فعلی بر روی خط تولید است تا با ظاهری نستبا جدید و فیسلیفت شده به اسم خودرویی جدید رونمایی شود. سایپا اطلس که دیانای تیبا2 را با خود به یدک میکشد، پس از توقف تولید تیبا 2 و تغییرات ظاهری قابل توجه در سایپا کوییک به این شکل و شمایل رسیده و توانسته نسبت به نسلهای قبلی خود چهرهای تهاجمیتر، بهروزتر ومقبولتر دست پیدا کند. با ورود سایپا اطلس، کوییک همچنان روی خط تولید باقی خواهد ماند و تبدیل به ارزانترین هاچبک سایپا میشود. البته فراموش نکنید که به لطف استانداردهای 85 گانه اجباری، در اطلس امکانات رفاهی و ایمنی بهتری را نیز مشاهده میکنیم.
در نمای جلو، سایپا اطلس جلوپنجرهای بزرگتر با نوارهای عمودی، الهام گرفته از محصولات مرسدس بنز و فورد داشته و این را در ذهن بیننده تداعی میکند که طراحان آن اختلافی بر سر الهامگیری از آلمانیها یا آمریکاییها داشتهاند اما نهایتا به تفاهم و اشتراک مساعی رسیدهاند! گرافیک چراغهای جلو با کمی فاصله از دو طرف جلوپنجره کشیدهتر شده است. همچنین شاهد حجمدهی و شیب خطوط روی در موتور، تغییر ظاهری در سپر متناسب با جلوپنجره و چراغها هستیم. علاوه بر اینها مهشکنها درون قابی J شکل قرار گرفتهاند و در مجموع طرح اسپرتتری پیدا کردهاند. نهایتا در اطلس سعی شده با خطوط برجسته و حجمپردازیهای روی کاپوت، چهره تهاجمی به کوییک سابق داده شود.
در نمای جانبی همان کویر کوییک را تهی از هرگونه خلاقیت و تغییر خواهد دید و به احتمال زیاد ممکن است ناخودآگاه با خود بگویید اینکه همان کوییک جدید است؟! بیماریای که این روزها در برخی از خودروهای فیسلیفت شده تولید داخل میتوان مشاهده کرد. نکتهای که در همین نمایشگاه مشهد در خودروهای همچون KMC X5 و سهند نیز دیده میشد. به جز تغییر قاب آینههای جانبی راهنما دار و رینگهای جدید عملا هیچ تفاوتی نمیبینید. اما قاب آینههای جانبی و مهشکنها، رنگی متفاوت با بدنه دارند که ممکن است جوان پسندتر باشد.
تیپهای G و E، به عنوان مدلهای فول اطلس، همانند کوییک آر و کوییک آر پلاس با بدنه دو رنگ عرضه و سقف، قاب آینههای جانبی و قاب دور مهشکنهای جلو رنگ متفاوتی با دیگر اجزای بدنه خواهند داشت. اگرچه بعضی از مدلهای کوییک با رینگهای آلومینیومی عرضه میشود، اما هر چهار تیپ سایپا اطلس فقط با رینگهای فولادی به فروش خواهید رسید. اطلس با 15 میلیمتر در طول، 7میلیمتر درعرض و 48 میلیمتر در ارتفاع ابعاد و اندازه بزرگتری از کوییک پیدا کرده است.
تغییرات در نمای عقب گستردگی نمای جلو را ندارد ولی چراغها دو تکه جدید شده و در صندوق عقب نیز از نو طراحی شده است. محل قرارگیری پلاک روی در صندوق کوییک قرار داشت، در اطلس جابهجا شده و به زیر در صندوق مهاجرت کرده است. در کل نمای عقب اطلس طرحی متفاوت با نمای جلو دارد و بیشیله پیلهتر طراحی شده است.
طراحی داخلی سایپا اطلس مدلهای S, L, G, E:
همانطور که انتظار میرود طراحی داخلی سایپا اطلس بیشباهت به کابین سهند نیست و تریم کرم-مشکی در آن دیده میشود. اینکه این تریم صرفا بهعنوان آپشنی لوکس فقط در مدلهای فول عرضه شود نیز بعید نیست. در هر صورت در داشبورد جدید با دریچههای تهویه دایرهای کرومی و صفحه نمایش لمسی 7 اینچی در بالای آن که بیشتر شبیه یک تبلت ضخیم از رده خارج میماند، سعی دارند حس تغییرات به روزتری را نسبت به اتاق کوییک القا کنند.
هرچند که کیفیت ادوات داخلی همچنان ناامیدکننده است اما دستگیرههای در جدید، فرمان D-Cut خودرو به همراه صفحه آمپر آنالوگ جدید آن از جذابیتهای بصری کابین اطلس هستند. فضای داخل برای سرنشینان نیزهمان است که در کوییک و تیبا ۲ تجربه کردهاید و اطلس خودرویی است که عملا باید آن را ۴ سرنشین قلمداد کرد. چرا که فضای پای زیادی را برای سرنشینان عقب به خصوص افراد قدبلند فراهم نمیکند.
اتفاق مثبت در کابین افزایش 59 لیتری صندوق عقب این هاچبک جدید سایپا نسبت به کوییک است که به ۲۸۵ لیتر گنجایش رسیده است. علاوه بر این، تیپهای S و G به صندلی عقب تاشو مجهز شده که به لطف جمع کردن آنها میتوان به فضای بار بزرگتری دست یافت.
تجهیزات و امکانات رفاهی:
سایپا اطلس به طور کلی در دو تیپ ۱ و ۲ تولید شده و در ۴ تریم تیپ S، تیپ E، تیپ G و تیپ L عرضه می شود. تیپ اول با تریم S و G نمونههای دنده دستی هستند و تیپ 2 با تریم L و E با جعبه دنده CVT به فروش میرسد. کلاسهای S و L به عنوان نمونههای پایه و کم آپشن و کلاسهای E و G فول آپشن خواهند بود.
مشخصات سایپا اطلس تیپ S
تیپ S مدل پایه و دندهای اطلس است که گیربکس دستی و فرمان هیدرولیک دارد. از ویژگیهای این خودرو میتوان به کنترل حرکت در سربالایی، سنسور دنده عقب، دی لایت و نمایشگر ۷ اینچی اشاره کرد. این مدل فاقد روکش چرمی و بسیاری دیگر از آپشنهاست.
مشخصات سایپا اطلس تیپ L
تیپ L مدل پایه اتوماتیک اطلس است که گیربکس اتوماتیک CVT و فرمان الکترونیکی دارد. لیست آپشنهای این نسخه با اطلس G یکسان است، با این تفاوت که سانروف یا بدنه دو رنگ ندارد، اما آپشن ورود بدون کلید و دکمه استارت دارد.
مشخصات سایپا اطلس تیپ G
تیپ G یک مدل دستی فولآپشن با فرمان هیدرولیک است. این نسخه دارای صفحه نمایش چندرسانهای ۷ اینچی، دوربین عقب، دکمههای کنترل فرمان، صندلی روکش چرمی، آینه بغل الکترونیکی تاشو، آنتن کوسهای، تریم داخلی دو رنگ، سانروف و بدنه دو رنگ است که به آپشنهای مدل پایه افزوده شده است.
مشخصات سایپا اطلس تیپ E
در نهایت مدل E را داریم که کاملترین مدل اطلس است و از گیربکس اتوماتیک CVT و فرمان الکترونیکی بهره میبرد. از دیگر ویژگیهای برجسته این مدل نسبت به سه مدل قبلی میتوان به کروز کنترل، سنسور باران، رادار نقطه کور، ورود و استارت بدون کلید، صندلی راننده برقی، گرمکن صندلی و سانروف اشاره کرد.
در واقع نمونه فول آپشن اطلس سایپا امکاناتی نظیر کیسه هوای راننده و سرنشین جلو، سامانه کنترل پایداری، سامانه کنترل حرکت در سربالایی، سنسور نقطه کور، سیستم تهویه دستی، سنسور پارک عقب، سیستم پایش میزان فشار باد تایر (TPMS)، سنسور نور، صفحه نمایش مالتی مدیا ۷ اینچی، دوربین دنده عقب، روکش چرم مصنوعی صندلی ها، آینه های جانبی تاشو برقی، تریم داخلی دو رنگ، کروز کنترل و محدود کننده سرعت، استارت دکمه ای، ورود بدون کلید، سانروف، بدنه دو رنگ، صندلی راننده برقی مجهز به گرم کن، سنسور باران، شیشه دودی عقب، رینگ آلومینیومی و فرمان کمکی برقی مجهز است.
مشخصات فنی اطلس:
علیرغم اینکه گروه خودروسازی سایپا و شرکت مگا موتور به پیشرانه ME16 تنفس طبیعی کم حجم ۱۶ سوپاپ دست پیدا کردهاند، اما همچنان شاهد این هستیم که این خودروساز تمایلی به استفاده از پیشرانه ۱۶ سوپاپ در پلتفرم X200 و محصول جدید این پلتفرم یعنی اطلس ندارد. اطلس هم مانند سایر خودروهای سایپا، از پیشرانههای ۴ سیلندر ۸ سوپاپ قدیمی که پاشنه آشیل محصولات این شرکت است رنج میبرد. البته سایپا با بهینهسازی روی سرسیلندر، پیشرانه جدیدی را به نام M15-GSI با 3 اسب بخار قدرت و ۸ نیوتنمتر گشتاور بیشتر، معرفی کرده است. بنابراین نباید از اطلس انتظار این را داشته باشید تا شتاب و قدرت بیشتری از کوییک داشته باشد و مصرف آن صرفا ۵ درصد از کوییک کمتر است.
اطلس در همه تیپها از این پیشرانه ۱.۵ لیتری چهار سیلندر هشت سوپاپ بهره میبرد. اضافه شدن هدرز و زمان بندی متغیر سوپاپها VVT-i است که باعث میشود گشتاور بیشتری در دورهای پایینتر در دسترس باشد. یکی از مزیت های VVT-i در M15-GSI در ترددهای شهری، کارکرد بهینه موتور در دورهای پایینتر از نمونه معمولی M15 است که منجر به کاهش مصرف سوخت و کاهش نفوذ صدا به کابین در ترددهای معمولی میشود. تغییر در جرقه زنی و ارتقای سیستم خروجی دود باعث شده است تا توان خروجی تا حدی افزایش پیدا کند. این پیشرانه توان تولید نهایت ۹۰ اسب بخار قدرت و ۱۳۷ نیوتنمتر گشتاور را دارد و همانطور که گفته شد قدرت از طریق جعبه دنده اتوماتیک CVT و یا ۵ سرعته دستی به چرخهای جلو می رسد. مصرف سوخت ترکیبی نزدیک به ۷ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر است و استاندارد آلایندگی یورو ۵ و باک ۴۱ لیتری را در این خودرو داریم.
مشخصات فنی اطلس S:
همانطور که پیشتر گفته شد پیشرانه در تمام تیپها یکسان است و در اطلس S جعبه دنده ۵ سرعته دستی را داریم. اما تفاوت اصلی در بحث امکانات است. در این خودرو امکاناتی نظیر فرمان هیدرولیک، رینگ ۱۴ اینچی فولادی، ترمز ABS و EBD، سامانه کنترل پایداری الکتریکی، سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایی، کیسه هوای راننده سرنشین، سیستم تهویه الکتریکی دستی، سنسور پارک عقب، چراغ های همراهی تا درب منزل، کامپیوتر سفر، چراغهای روشنایی روز، رادیو پخش (AUX، USB و بلوتوث)، سنسور پایش فشار باد تایرها (TPMS)، سنسور نور و… را داریم.
مشخصات فنی اطلس G:
سایپا اطلس G نمونه فول آپشن از اطلس دندهای است. این یعنی مشخصات فنی و سیستم انتقال قدرت با نسخه S یکسان است اما نسبت به نسخه S امکانات بیشتری دارد.
مشخصات اطلس L:
نسخه L از سایپا اطلس در واقع نمونه پایه از اطلس اتوماتیک است. به این معنا که جعبه دنده CVT در این نسخه قدرت را به چرخهای جلو منتقل میکند. سایپا اطلس L به عنوان نسخه پایه از تیپ اتوماتیک امکاناتی نظیر فرمان کمکی برقی، رینگ ۱۴ اینچی فولادی، ترمز ABS و EBD، سامانه کنترل پایداری الکتریکی، سامانه کنترل شروع حرکت در سربالایی، کیسه هوای راننده سرنشین، سیستم تهویه الکتریکی دستی، سنسور پارک عقب، چراغهای همراهی تا درب منزل، کامپیوتر سفر، چراغهای روشنایی روز، سنسور پایش فشار باد تایر ها (TPMS)، سنسور نور، صفحه نمایش ۷ اینچ مالتیمدیا، دوربین عقب، آنتن سقفی کوسهای، آینههای تاشو برقی، تریم داخلی دو رنگ، کروز کنترل و محدود کننده سرعت، سیستم ورود بدون کلید و استارت دکمهای را در این خودرو داریم.
مشخصات اطلس E:
نوبت به فول ترین نسخه از سایپا اطلس می رسد. نسخه E همان پیشرانه M15-GSI را با جعبه دنده CVT پانچ دارد اما در بحث امکانات نسبت به آنچه در نسخه L دیده می شد آپشنهای بیشتری داریم. امکانات شاخصی که این تیپ را از نسخه L متمایز می کند عبارت است از سانروف، سقف با رنگ متفاوت، صندلی برقی دو حالته راننده، گرمکن صندلی راننده، شیشه دودی عقب، سنسور باران، ۲ توییتر و رادار نقطه کور.
جعبه دندههای سایپا اطلس
جعبه دنده دستی سایپا اطلس از نوع کابلی است. در اطلس اتوماتیک هم از گیربکس CVT استفاده شده است. گیربکس CVT اطلس ساخت کمپانی پانچ بلژیک است. این جعبه دنده قابلیت آن را دارد تا در حالت تیپ ترونیک، ۶ دنده مصنوعی را برای راننده فراهم کند. همچنین این جعبه دنده به حالت های اسپرت و برفی هم مجهز است.
مزایا و معایب:
+ نمای جلو و عقب مدرنتر از کوییک
+ کابین جدیدتر از کوییک
+ امکانات رفاهی و ایمنی بیشتر از کوییک در تیپ فول آپشن
+ بروز رسانیهای فنی در بحث قوای محرکه
– عدم تغییر نمای جانبی
– پیشرانه 8 سوپاپ عهد عتیق
– پلتفرم قدیمی
– طراحی نه چندان جذاب و مدرن
رقبا
سایپا اطلس در بازار انحصاری خودروی ایران رقیبی جدی جز نسلهای پیشین خود و خودروهای دارای پلت فرم یکسان X200 نظیر کوییک در پیشروی ندارد!
کاتالوگ سایپا اطلس
loyalty