پس از کادیلا و سهند، زوتی 5DL سومین محصول جدید شرکت پارس خودرو است که به زودی وارد بازار خواهد شد. شرکت زوتی یکی از خودروسازان چینی است که حتی در کشور مبدا هم به دلیل کپی کاری از محصولات برندهای مطرحی مانند فولکسواگن، تویوتا، آئودی، لندروور و… شهرت دارد. در بازار ایران نیز برخی از محصولات زوتی از جمله آریو اس300 و کوپا تی210 حضور دارند که با نگاهی اجمالی به آنها، میتوان به الگوبرداری فاحش این شرکت چینی از تویوتا آلیون و فولکس واگن تیگوان پی برد.
زوتی چین طی سالهای گذشته شرایط چندان خوبی نداشته و به تازگی از ورشکستگی نجات یافته است و اکنون امید دارد که با عرضه محصولاتی نظیر DL5 و کمک مشتریان پارس خودرو، بار دیگر به سود دهی برسد. سایپا نیز از جمله شرکای قدیمی زوتی که پای Z300 را به ایران باز کرد، قصد دارد که در کنار همکاری مجدد زوتی و واردات و مونتاژ دوباره محصولات این برند چینی در ایران، تنوع محصولات پارس خودرو را نیز افزایش دهد. گروه خودروسازی سایپا که به سمت استفاده از موتورهای جدید و به ویژه موتورهای برقی رفته است، سال آینده خودروی زوتی DL5 را با قوای محرکه هیبریدی عرضه خواهد کرد. این خودرو در مرحله اول به صورت CBU (خودروی کامل) وارد میشود، اما در ادامه به صورت SKD (پکیج کامل شامل همه قطعاتی که برای تولید وسیله نقلیه باید روی هم نصب شوند) و CKD (قطعات به صورت نیمه سوار شده روی هم) عرضه خواهد شد و سپس از سال آینده با تجهیز آن به موتور داخلی، فرآیند داخلیسازی آن به 50 درصد خواهد رسید. شرکت زوتی (Zotye) که در سال 2005 و با هدف صادرات قطعات خودرو تاسیس شد، خیلی زود به تولید خودرو روی آورد. نخستین محصول این شرکت یعنی زوتی RX6400، نسخه تغییر یافته دایهاتسو تریوس بود. میزان فروش شرکت زوتی از حدود 30 هزار دستگاه در سال 2007 به بیش از 300 هزار دستگاه در سال 2016 رسید، ولی با افزایش رقابت در بازار خودرو، کار برای زوتی بسیار سخت شد. به طوری که این شرکت در سال 2021 میلادس ناچار به اعلام ورشکستگی شد. البته در اواخر سال 2022 میلادی اعلام شد که زوتی تولید کراس اوور T300 مجددا آغاز شده و شرکت Luxe International مسئولیت صادرات محصولات این برند را بر عهده گرفته است. در این مطلب، به بررسی زوتی DL5 کراس اوور وارداتی پارس خودرو میپردازیم.
از لحاظ طراحی خارجی، زوتی DL5 یک خودروی چینی است که طبق معمول بسیاری از خودروهای چینی، در طراحی آن از خودروهای مختلفی کپیبرداری شده است و حتی در برخی موارد نیز این خودرو شباهتهایی با لیفان X60 دارد. چراغهای تیز، جلوپنجره شش ضلعی و چراغهای مه شکن بزرگ در نمای جلوی خودرو از ویژگیهای ظاهری زوتی DL5 است که در نگاه اول بیننده را به یاد هیوندای توسان میاندازد. این سبک طراحی در خودروهای چینی دیگری مثل جک S5 و جک S3 به وفور دیده میشود. ادوات فلزی داخل جلوپنجره و مهشکن مدرن در طرفین سپر، از نکات مثبت طراحی زوتی DL5 است. ادوات پلاستیکی مشکی در نمای اصلی خودرو، با مهارت خاصی خارج از دید استفاده شده و حجمدهی بدنه در قسمت سپر، در موتور و گلگیرها، قابل قبول به نظر میرسد.
در نمای جانبی، این کراس اوور شباهت قابلتوجهی با چانگان CS35 پلاس و هایما S5 دارد. یک خط مورب از چراغ عقب آغاز شده و با شیب تندی از روی دستگیرههای جانبی عبور کرده و به گلگیر جلو میرسد. فرم کلی درها و دستگیرهها، آینههای جانبی، شیب سقف و بخش رکاب پایین بدنه، طراحی معقولی را برای این کراس اوور فراهم نمودهاند. در طراحی این بخش، اضافه کردن زههای ضربهگیر پلاستیکی و نوار کرومی زیر درها، از سادگی بیش از حد نمای جانبی کاسته است. البته رینگهای 16 اینچی در مقایسه با سایز خودرو، کمی کوچکتر از ابعاد اصلی آن هستند و از لحاظ ظاهری، جلوه چندان مناسبی ندارد. قابل ذکر است که رینگها با لاستیکهای سایز 215/65 R17 پوشانده شدهاند. شاید جذابترین قسمت طراحی T300 الگوی ستون عقب و نحوه اتصال آن به سقف باشد که طرح سقف شناور را ایجاد کرده است. این کراساوور با طول ۴۳۸۷ میلیمتر، عرض ۱۸۳۵ میلیمتر و ارتفاع ۱۶۴۲ میلیمتر در رده کراساوورهای کوچک قرار میگیرد. فاصله محوری ۲,۶۰۰ میلیمتر، فضای نسبتا مناسبی برای سرنشینان این خودرو، به ویژه سرنشینان عقب فراهم میکند.
متاسفانه زوتی DL5 همانند بسیاری از خودروهای اقتصادی ساخت چین، از ضعف طراحی در نمای عقب رنج میبرد و بخش بزرگی از در صندوق، قطعات یا تزیینات خاصی ندارد. انتقال محل نصب پلاک به پایین سپر، به سادگی در صندوق افزوده است. چراغهای مهشکن عقب هم مانند جلو، دارای اندازه بزرگی هستند که با طرح چهارگوش ذوزنقهای در طرفین سپر عقب تعبیه شدهاند. در نمای عقب، چراغهای منظم و درب پنجم یک تکه آن، شبیه به فیدلیتی است. خوشبختانه برخلاف بسیاری دیگر از خودروهای چینی، خروجیهای اگزوز تقلبی در زیر سپر مشاهده نمیشود. دو طرف پلاک، دو طرح چهارگوش تعبیه شده که مشخص نیست دقیقا چه نقشی دارند.
طراحی نمای داخلی؛ بهروزتر و جذابتر از نمای بیرون!
طراحی داخلی زوتی DL5 در مقایسه با طراحی بدنه آن، از موقعیت بهتر و بهروزتری برخوردار است. داشبورد این خودرو از چند لایه با رنگهای متفاوت تشکیل شده است که تضاد جالبی را با یکدیگر ایجاد میکنند. یک صفحه نمایشگر ده اینچی سیستم اطلاعات و سرگرمی، دکمههای کنترلی و دکمه فلاشر، مجموعه کلاستر و دریچه تهویه هوای راننده در قالب یک مجموعه مجزا، بخش اصلی داشبورد را تشکیل میدهند. سایر بخشهای کابین همچون سیستم تهویه یا دکمههای کنترل چراغها و سیستم پایداری درون مجموعه جداگانه دیگری قرار گرفتهاند. طرح کلی داشبورد، صفحه نمایشگر و غربیلک فرمان T300 شباهت زیادی با کراساوورهای کامپکت چری نظیر امویام X22 وامویام X33 دارد. کلاستر دیجیتال پشت فرمان، حس مدرن و جوانپسندی به بیننده القا میکند. در بخش سمت چپ داشبورد، قطعاتی شبیه فیبرکربن استفاده شده که از جنس پلاستیک است و سایر مواد به کار رفته در فرمان، داشبورد و کلیدهای کنترلی نیز از جنس پلاستیک ارزانقیمت هستند. طراحی دسته دنده، بر خلاف ظاهر کلی کابین طراحی قدیمیتری داشته و ممکن است کمی به ذوق بیننده بزند. سانروف برقی، ورود بدون کلید و استارت دکمهای و کلیدهای روی فرمان، از نکات مثبت طراحی داخل کابین زوتی DL5 هستند. چرم قهوهای روی صندلیها، داشبورد و رودریها ظاهراً در نسخهای که پارس خودرو بهزودی عرضه خواهد کرد، به رنگ مشکی تبدیل خواهد شد. در نهایت با توجه به همردههای در بازار نمیتوان طراحی ظاهری و کابین زوتی DL5 را در این محدوده کلاس و قیمت، قابل قبول دانست. از امکانات ایمنی و رفاهی این خودرو میتوان به دو کیسه هوا، کروزکنترل، فرمان برقی، تهویه مطبوع نیمه خودکار، سیستم صوتی با قابلیت اتصال USB و بلوتوث، ناوبری GPS، سیستم ورود بدون کلید، استارت دکمهای، دوربین دید عقب و سیستم کنترل خودرو در سربالایی (HAC)، سیستم کمکی حفظ خودرو در شیب (HDC)، نمایشگر فشار باد لاستیکها (TPMS)، آینههای تاشوی برقی با گرمکن، آینه وسط الکتروکرومیک، ترمز کمکی اضطراری (BAS)، اتوهلد، ترمز پارک برقی (EPB)، سنسور پارک جلو و عقب، دیلایت، چراغهای خودکار (AutoLight) با تنظیم الکترونیکی، ایزوفیکس، مولتیمدیا با صفحه نمایش ده اینچی، کلاستر هفت اینچی اینچی، سیستم کنترل کشش (TCS) و سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (ESC)، سیستم ترمز ضد قفل و ترمزهای دیسکی برای هر چهار چرخ اشاره کرد. متاسفانه خبری از کیسه هوای جانبی و پردهای و سیستمهای راداری حفظ خودرو در بین خطوط و هشدار خروج خودرو از بین خطوط نیست. جالب اینجاست که در برخی تصاویر تبلیغاتی، کلاستر به صورت آنالوگ و در برخی دیگر، کلاستر به صورت دیجیتالی نشان داده شده است. این خودرو در تستهای تصادف موسسه استاندارد جادهای چین (C-NCAP) پنج ستاره ایمنی دریافت نموده است.
1.5 لیتر و 144 اسب بخار
زوتی DL5 پارس خودرو به موتور ۱.۵ لیتری توربوشارژر 4G15T میتسوبیشی مجهز شده است که با میتسوبیشی Colt یکسان بوده و ۱۴۴ اسببخار قدرت و ۲۱۵ نیوتنمتر گشتاور تولید میکند. این توان خروجی، توسط یک گیربکس CVT به چرخهای جلو منتقل میشود که این جعبه دنده، قابلیت ایجاد شش دنده مصنوعی و تعویض دندهها در حالت تیپ ترونیک را دارد. سیستم تعلیق جلو از نوع مکفرسون و تعلیق عقب از نوع نیمه مستقل پیچشی (Torsion Beam) است. ظرفیت باک این خودرو ۴۸ لیتر و میزان مصرف سوخت ترکیبی آن 7.5 لیتر به ازای هر 100 کیلومتر پیمایش است. طبق کاتالوگ رسمی کارخانه سازنده، حداکثر سرعت زوتی دی ال فایو، ۱۸۰ کیلومتر بر ساعت اعلام شده و شتاب صفر تا صد این کراس اوور 1480 کیلوگرمی، 11 تا 12 ثانیه اعلام شده است.
رقبا و وضعیت قیمت در بازار
کراس اوور وارداتی پارس خودرو که در رده کراس اوورهای کامپکت قرار میگیرد، پس از ورود به بازار ایران در مصاف رقابت با خودروهایی نظیر تیگارد X35، ام وی ام X55 پرو و چانگان CS35 پلاس قرار میگیرد. البته ناگفته نماند که برخی از این رقبا، مثل ام وی ام X55 پرو آپشنهای بیشتری از زوتی جویای نام داشته و به تبع از قیمت بالاتری برخوردار است. زوتی DL5 در چین با پیشرانه تنفس طبیعی با قیمت 60 تا 70 هزار یوان معادل 8800 تا 10300 دلار عرضه شده و با پیشرانه ۱۱۲ اسب بخاری و گیربکس دستی نیز با قیمتی بالغ بر هفت هزار دلار به فروش میرسد. نسخه مجهز به پیشرانه توربوشارژ با جعبه دنده CVT و امکانات بیشتر با قیمت ۱۲ تا ۱۴ هزار دلار فروخته میشود. با این شرایط، میتوان قیمت احتمالی این خودرو در شرکت پارس خودرو را حدود 1.2 میلیارد تومان پیشبینی کرد که با احتساب وضعیت بازار امروزی خودرو در ایران، قیمت 1.5 میلیاردی برای آن خارج از تصور نیست. از جمله مزایای این خودرو، خدمات پس از فروش مناسب پارس خودرو، فضای کابین مناسب و کیفیت مونتاژ قابل قبول هستند و از معایب آن میتوان به طراحی قدیمی، امکانات ایمنی و رفاهی متوسط، قوای محرکه نه چندان قدرتمند در مقایسه با وزن خودرو و البته رقبای آن، اشاره کرد.