خودروی کیا سونت (Sonet) یکی از محصولات نسبتا جدید شرکت کیا کرهجنوبی از گروه بزرگ خودروسازی هیوندای/ کیا است که در کلاس کراساورهای بسیار کوچک شهری روانه بازار خواهد شد. استقبال جهانی از این خودرو در دو سال گذشته نشان میدهد که سونت میتواند بازار مناسب و فروش قابل توجهی را در ایران تجربه کند. این خودرو پس از معرفی خودروهای کارنیوال و سلتوس، سومین محصولی است که شرکت کیاموتورز در بازار هندوستان معرفی کرد. این خودرو، در اواخر سال 2020 تولید شد و هدف شرکت کیا این بود که کراساوری ارزانقیمت در بازارهای درحال توسعه، عرضه کند. سونت با توجه به کلاس تولیدی، تقریبا در همه زمینهها ساختار اقتصادی و ارزان قیمت خود را به نمایش میگذارد. دقیقا مشخص نشده که مدل سونت وارداتی در بازار ایران دقیقا کدام تریم آن است و به کدام سیستم انتقال قدرت مجهز خواهد بود، اما شرکت کیا این محصول را در هفت تریم متنوع به تولید میرساند که نسخه اسپرت X-Line بهترین آن است. در این مطلب به معرفی این خودروی جدید بازار ایران میپردازیم.
طراحی بدنه:
طراحی ظاهری کیا سونت با تکیه بر زبان طراحی جهانی برند کیا انجام شده است. فرم ظاهری کیا سونت، کاملا از نسخه کانسپت سونت پیروی کرده است که در فوریه 2020 در نمایشگاه خودروی دهلی رونمایی شده بود. طراحی سونت توسط آقای کریم آنتوان حبیب، مدیر ارشد طراحی جهانی برند کیا انجام شده است که اصالتا لبنانی است و سابقه حضور در شرکتهای بزرگی مانند بی.ام.و و اینفینیتی را دارد، اما از سال 2019 به کیاموتورز ملحق شد و هماکنون معاون اجرایی کیا و سرپرست ارشد تیم طراحی کیا است.
در نمای جلوی خودرو، فرم معمول جلوپنجره محصولات کیا با چراغها و دیلایتهای LED وجود دارد که همان سبک طراحی سنتی بینی ببر (Tiger Nose) برند کیا در جلوپنجره با طرح لانه زنبوری دیده میشود. سبک قرارگیری چراغهای جلو و طراحی سیستم روشنایی روز (DRL) چراغهای جلو نیز با سایر محصولات این شرکت مشترک است که در شرکت کیا با عنوان خط چشم ببر (Tiger Eyeline) شناخته میشود. بین چراغها و جلوپنجره زه کرومی قرار گرفته است که سپر و جلوپنجره را از هم جدا مینماید. در زیر سپر نیز این قطعه کرومی تعبیه شده است که حالتی شبیه سینی محافظ را دارد و در طرفین سپر جلو، دو چراغ مهشکن کوچک تعبیه شدهاند. دریچه ورود هوای ذوزنقهای شکل در زیر سپر تعبیه شده است که باعث ورود هوا به محفظه موتور میشود.
در نمای جانبی خودرو برجستگیهای بزرگی در روی گلگیرها ایجاد شده است که ظاهری نسبتا عضلانی به سونت داده است. همچنین حجمسازی زیبایی در زیر درهای جانبی با تعبیه یک فرورفتگی وجود دارد که همراه با زه قرمز رنگ زیر رکاب، فرم X مانند ستونC، رینگهای 16 اینچی، زههای مشکی دور محفظه چرخها و قطعات پلاستیکی نیمه پایینی بدنه، ظاهر اسپرتی را برای خودرو فراهم نموده است. رینگهای 16 اینچی آلیاژی با پنج بره Y مانند فضای محفظه چرخها را به خوبی پر کرده است.
در نمای عقب، چراغهای LED عقب توسط یک زه پلاستیکی به هم متصل شدهاند که فرمی شبیه به سایر محصولات کیا مخصوصا اسپورتیج دارد. بنابراین، نمای خارجی این خودرو با اقتباس مستقیم از سایر محصولات کیا طراحی شده است و سونت در خانواده کراساورهای کیا، یک پله پایینتر از سلتوس قرار دارد. در بالای سپر عقب دو چراغ مهشکن نصب شده است و در زیر سپر عقب، یک تریم پلاستیکی کرومی یا مشکی تعبیه شده است که نقش سینی محافظ را دارد. در طرفین پایین سپر دو اگزوز خروجی متوازیالاضلاع وجود دارند که در یک تریم پلاستیکی مانند دیفیوزر واقع شدهاند. استفاده از تریم پلاستیکی ضربهگیر در نیمه پایینی سپرها و رکاب خودرو به صورتی متعادل انجام گرفته است.
در انتهای سقف یک اسپویلر تعبیه شده است که شیشه عقب با شیبی حدود 70 درجه به زیر آن متصل شده است. میلههای باربند یا roof rack روی سقف نقش زیادی در ارایه ظاهر یک شاسیبلند دارند. اقتصادی بودن و قیمت ارزان خودرو، هیچ تاثیری بر رعایت تناسبات هندسی خودرو و طراحی نهایی آن نگذاشته است. بدنه کیا سونت، از فولاد با مقاومت بالا ساخته شده است تا در تصادفات، آسیبپذیری کمتری ببیند. این خودرو با طول 3995 میلیمتر، عرض 1790 میلیمتر و ارتفاع 1610 میلیمتر، در کلاس خودروهای کراساور جمع و جور قرار میگیرد و با فاصله 2500 میلیمتری بین محورهای جلو و عقب، فضای پا و زانوی سرنشینان ردیف عقب، احتمالا کمی تنگ خواهد بود. فضای بار عقب 392 لیتر است که برای لوازم مسافرت یک خانواده سه تا چهار نفره کافی است. وزن خودرو 1100 کیلوگرم و حجم مخزن سوخت 45 لیتر است.
طراحی کابین:
طراحی داخل کابین کیا سونت ۲۰۲۲ فراتر از یک خودروی اقتصادی است که با الگوبرداری از زبان طراحی محصولات رده بالاتر شرکت کیا طراحی شده است. در قسمت بالای داشبورد یک نمایشگر 10.25 اینچی لمسی برای سیستم اطلاعات و سرگرمی تعبیه شده است که به صفحه کیلومترشمار 4.2 اینچی تکرنگ پشت غربیلک فرمان متصل شده است و نمایشگر مرکزی داشبورد و صفحه دیجیتال کلاستر در قالبی پیوسته قرار گرفتهاند. غربیلک فرمان با طرح اسپرت و دکمههای کنترلی، ظاهری شیک دارد و ستون تلسکوپی و ارتفاع غربیلک قابل تنظیم هستند. کیفیت متریال و قطعات داشبورد و رودریها از سطح کیفی مناسبی برخوردار است و فضای کابین کیا سونت از طراحی مدرن و ارگونومیک بهرهمند شده است. طراحی داشبورد با تمرکز بر راحتی راننده صورت گرفته است و طرح ارگونومیک داشبورد به همراه طراحی مینیمال کنسول مرکزی، ظاهری قابلقبول برای کابین خودرو ایجاد کردهاند. در زیر صفحه نمایش لمسی، دکمه های کنترلی سیستم تهویه مطبوع قرار گرفته است که در دو سمت آن، دو دریچه هوای عمودی سیستم تهویه قرار دارند. نمای داخلی سونت با روکش ترکیبی چرم و پارچه صندلیها و کنسول مرکزی ساده، نشان دهنده این است که این خودرو یک کراساور کوچک و اقتصادی است. کنسول وسط بسیار ساده طراحی شده و شامل زیر آرنجی، دو جالیوانی، اهرم مکانیکی ترمز دستی و اهرم تعویض دنده است.
در این خودرو امکاناتی نظیر 6 ایربگ، فرمان برقی (EPS)، سیستم ترمز ضد قفل ABS همراه با توزیع الکترونیکی نیروی ترم ز(EBD)، سیستم کمکی ترمز (BAS)، سیستم کنترل کشش (TCS)، سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (ESC)، سیستم کمی خودرو در سربالایی (HAC)، مدیریت پایداری خودرو (VSM)، سیستم نظارت بر فشار باد لاستیکها (TPMS)، کروزکنترل، ورود بدون کلید و استارت دکمهای، فلشر چراغ راهنما در زمان ترمز اضطراری، سیستم تهویه مطبوع دیجیتالی هوشمند با سیستم تصفیه هوا از ویروس، سیستم صوتی و تصویری Bose با 7 اسپیکر و سابووفر، اتصال بلوتوث و اتصال بیسیم اپل کارپلی Apple CarPlay و اندروید اتو Android Auto، نورپردازی LED داخل کابین، نمایشگر 10.25 اینچی سیستم اطلاعات و سرگرمی به همراه ناوبری و مسیریاب GPS با قابلیت شناسایی وضعیت ترافیک و بهروزرسانی نقشهها، سیستم کلاستر دیجیتال 4.2 اینچی با کامیپوتر سفری، ایزوفیکس، آینههای تاشوی خودکار با گرمکن، تنظیم برقی آینهها، تنظیم برقی صندلی راننده و گرمکن صندلیهای جلو، سانروف برقی، قفل شدن خودکار درها، باز شدن خودکار درها در هنگام تصادف، سنسور پارک عقب، سنسور نور چراغ جلو و اتولایت، پورت شارژر جلو و عقب، هشدار سرعت بالا، شیشههای دودی، قفل مرکزی و سیستم ضد سرقت تعبیه شدهاند. امکان سفارش کیا سونت با استارت موتور توسط کنترل از راه دور از طریق سیستم UVO Connect، کلید هوشمند Smart Key به همراه قابلیت ردیابی و پد شارژر بیسیم تلفن همراه نیز وجود دارد. به دلیل فاصله محوری ۲۵۰۰ میلیمتری بین چرخهای جلو و عقب این خودرو، احتمالا فضای کابین به ویژه در ردیف دوم تا حدودی تنگ احساس میشود. فضای بار معادل ۳۹۲ لیتر در قسمت صندوق این کراساور وجود دارد.
مشخصات فنی:
کیا سونت با چهار نوع پیشرانه مختلف عرضه شده است. اولین پیشرانه، یک موتور 3 سیلندر 1.0 لیتری توربوشارژ GDI است که قدرت 120 اسببخار و گشتاور 172 نیوتنمتر ایجاد میکند و توان خروجی آن توسط گیربکسهای 6 دنده هوشمند بدونکلاچ (iMT) یا 7 دنده دوکلاچه (DCT) به محور جلو انتقال مییابد. این نسخه دارای شتاب صفر تا صد ۱۱ ثانیه است و میانگین مصرف سوخت آن حدود ۶ لیتر در صد کیلومتر است. گیربکسهای دستی هوشمند در هنگام تعویضدنده نیازی به گرفتن کلاچ توسط راننده ندارند و همزمان با حرکت دادن اهرم تعویض دنده، عملیات کلاچگیری به صورت هوشمند انجام خواهد شد. دومین پیشرانه سونت، موتور چهار سیلندر 1.2 لیتری تنفس طبیعی است که فقط با گیربکس 5 سرعته دستی ارائه میشود و قدرت ۸3 اسببخار و گشتاور ۱۱۵ نیوتنمتر تولید مینماید. بنابراین نمیتوان از این نسخه کیا سونت، انتظار شتاب و چابکی هیجانانگیزی داشت، چون در مدت زمانی حدود ۱۶ ثانیه شتابگیری صفر تا صد را انجام میدهد و مصرف سوخت آن در هر صد کیلومتر حدود 6 لیتر است که با نسخه 3 سیلندری توربوشارژر برابر است. سومین پیشرانه سونت یک موتور 4 سیلندر 1.5 لیتری G1.5 تنفس طبیعی از سری پیشرانههای SmartStream است که به تکنولوژی تزریق چند نقطهای سوخت (MPI) مجهز است و قدرت 114 اسببخاری و گشتاور 147 نیوتن متری آن توسط یک گیربکس 6 سرعته دستی یا یک گیربکس اتوماتیک CVT به محور جلو منتقل میشود. این نسخه نیز دارای شتاب صفر تا صد 13 ثانیه و مصرف سوخت 7 لیتر در صد کیلومتر است. نوع چهارم پیشرانه، سونت به یک پیشرانه دیزلی 4 سیلندر 1.5 لیتری CRDi با قدرت 116 اسببخار و گشتاور 250 نیوتنمتر نیز مجهز میشود که قدرت خروجی آن توسط یک گیربکس CVT به چرخهای جلو منتقل میشود. این مدل در هر صد کیلومتر 6.5 لیتر گازوئیل مصرف میکند و شتاب صفر تا صد آن 11 ثانیه است. ظرفیت باک این خودرو 45 لیتر است. کلیه موتورهای این خودرو به استاندارد آلایندگی یورو 5 یا یورو۶ مجهز شدهاند. این خودرو دارای طیف وسیعی از سیستمهای انتقال نیرو مانند گیربکس دستی (MT)، دستی هوشمند (iMT)، گیربکس اتوماتیک (AT)، اتوماتیک دوکلاچه (DCT) و اتوماتیک ضریب متغیر (CVT) مجهز شده است که با توجه به سابقه عرضه خودروهای مشابه در کشور، احتمالا گیربکسهای ضریب متغیر اتوماتیک (CVT)، گیربکس اتوماتیک دوکلاچه (DCT) و 5 سرعته دستی(MT) انتخاب عرضهکنندگان کیا سونت در بازار ایران خواهد بود و احتمالا دو نوع پیشرانه بنزینی ۱.۲ لیتری تنفس طبیعی و 1.0 لیتری توربوشارژر در نسخههای وارداتی سونت به بازار ایران تعبیه خواهند شد. با قرارگیری سونت در پلتفرم مشترک K2 گروه خودروسازی هیوندای/کیا که با محصولات دیگری همچون نسل جدید هیوندای i20 و کیا ریو مشترک است، قرار است بازار خودروهای اقتصادی وارداتی ایران را با ظاهر یک شاسیبلند تامین کند که این کلاس تا حد زیادی مورد علاقه مشتریان ایرانی است. سیستم تعلیق در جلو از نوع جناغی دوبل مکفرسون و در عقب از نوع محور پیچشی است. سیستم فرمان از نوع برقی (MDPS) است که عملکرد نرم و قابل قبولی دارد.
وضعیت بازار و رقبا:
سونت کوچکترین کراساور شرکت کیا و یکی از اقتصادیترین محصولات این خودروساز در بازار جهانی است. حجم فروش این خودرو در بازار کشور هند در سال ۲۰۲۰ برابر با ۳۸ هزار دستگاه و در سال ۲۰۲۱ معادل نزدیک به ۸۰ هزار دستگاه بوده است که رشد دو برابری در بازه یک ساله را به نمایش میگذارد. این نشان میدهد که شرکت کیا در عرضه یک خودروی اقتصادی با حجم امکانات رفاهی و ایمنی قابلقبول، بسیار موفق عمل کرده است. قیمت کیا سونت در ارزانترین نسخه، از حدود 9200 دلار شروع میشود و در گرانترین تریم به 16 هزار دلار میرسد. با این حساب، قیمت این خودرو در ایران باید حدود 500 تا 800 میلیون تومان باشد. با این حال در نهایت قیمتگذاری در گروی تصمیم شرکت عرضهکننده و نوع تریم و آپشنهای رفاهی و ایمنی عرضه شده خواهد بود. احتمالا این خودرو در بازار آزاد ایران با قیمتی بالاتر از یک میلیارد تومان به فروش خواهد رسید که با در نظر گرفتن قیمت میلیاردی برخی رقبای چینی، به احتمال زیاد برخی از مشتریان یک کراساور کرهای را به گزینههای چینی ترجیح خواهند داد. این خودرو توسط شرکت کوشا خودرو در ایران عرضه خواهد شد و هنوز قیمت رسمی برای آن اعلام نشده است. ولی به دلیل معروف بودن برند و کرهای بودن، در مقابل رقبای چینی نظیر چری X33 Cross، چری X22 Pro و لیفان X70 شانس بیشتری در بازار ایران خواهد داشت.