در اسفند 1402 شرکت راسا موتور خاورمیانه، چهار محصول از برند سوزوکی را طی مراسمی رونمایی کرد که در این مراسم، خودروی گرند ویتارا هیبریدی در دو نسخه 2WD و 4WD به نمایش گذاشته شد. علاوه بر سوزوکی گرند ویتارا هیبریدی راسا موتور، این شرکت خودروهای سوزوکی جیمنی 3 و 5 درب و سوزوکی فرانکس هیبرید ارایه کرده است.
در فاصله سالهای 1997 تا 2017، نام سوزوکی گراند ویتارا یادآور یک کراساور جمعوجور بود که در آفرود و بیراههنوردی حرفهایی برای گفتن داشت. پس از وقفهای 5 ساله، نسل جدید سوزوکی گرند ویتارا در سال 2022 به بازار هند و آفریقا بازگشت که آن را در خیابانهای کشورمان خواهیم دید. تنها خط تولید سوزوکی گرند ویتارا، در هندوستان واقع شده است و نسخه وارداتی به بازار کشورمان، از طریق هندوستان وارد خواهد شد.
نسل سوم ویتارا به مدت ۱۴ سال، از سال ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۸ توسط شرکت ایران خودرو تولید شد. خودروساز ژاپنی سوزوکی و زیر مجموعه هندی Maruti آن، برای سال 2024 نسل پنجم خودروی سوزوکی گرند ویتارا را با ظاهری بهروزتر و پیشرانه نیمههیبریدی معرفی کردهاند، ولی نسخه وارداتی به بازار ایران، همان نسل چهارم سال 2022 است.
طراحی بدنه:
سوزوکی ویتارا هیبریدی به نسل چهارم شاسیبلندهای خانوادگی ویتارا از محصولات شرکت سوزوکی تعلق دارد. نسل سوم ویتارا در سال ۲۰۱۵ با ابعادی کوچکتر از نسل قبل به میدان آمده بود و تا سال ۲۰۲۲ در قالب چندین نسخه مختلف با فیسلیفتهای جزیی در اختیار مشتریان قرار گرفت. در سال ۲۰۲۲ نمونه کاملا فیسلیفتشده نسل چهارم ویتارا با ابعاد کمی بزرگتر از نمونه قبلی، توسط شرکت سوزوکی-ماروتی برای بازار هند و سایر بازارهای صادراتی تولید شد که با کد YK شناخته میگردد.
نسل چهارم سوزوکی ویتارا تحت همکاری مشترک شرکت سوزوکی با کمپانی تویوتا شکل گرفته است و البته همتای دیگر آن یعنی تویوتا Urban Cruiser در تاریخ اول جولای رونمایی شده است که ساختار این دو خودرو یکسان بوده و تنها طراحی بخشهایی از بدنه و کابین آنها با هم تفاوت دارد.
سوزوکی گرند ویتارا در نسل چهارم، با استفاده از زبان طراحی Crafted Futurism طراحی شده است و نسل جدید این کراساور دارای چهرهای شبیه به برخی خودروهای امروزی است که شامل چراغهای دیلایت باریک سهتکه در زیر در کاپوت و چراغهای اصلی مربع شکل روی سپر میشود. گرافیک چراغ دیلایت با سه لامپ LED طراحی شده است و جلوپنجره بزرگ و سیاه رنگ آن با طرح لانه زنبوری توسط یک نوار کرومی از بخش بالایی جلوپنجره و در کاپوت جدا شده است.
در زیر سپر جلو یک دریچه ورود هوا واقع شده است و در لبه زیرین سپر یک اسپلیتر کرومی تعبیه گردیده است. در نمای جانبی گلگیرهای بزرگ عضلانی و چهارگوش با رینگهای 17 اینچی ده پره و لاستیکهای 215/60 R17 نمای اسپرتی به خودرو بخشیدهاند. خط شانه مستقیم و پهن از چراغ عقب خودرو آغاز شده و با عبور از روی دستگیرههای درهای جانبی تا گلگیر جلو امتداد یافته است. در نمای عقب، چراغهای باریک دو رنگ به هم پیوسته قرار دارند که در عرض در صندوق عقب کشیده شدهاند و به چراغ عقب چانگان CS35 Plus شباهت زیادی دارد. در طرفین سپر عقب، دو چراغ مهشکن عمودی قرار گرفتهاند و یک دیفیوزر در زیر سپر عقب جای دارد.
قطعاتی نظیر جلوپنجره بزرگ، نوار کرومی بین دیلایتها و چراغهای اصلی روی سپر، در دیگر کراساور کوچک وارداتی شرکت سوزوکی-ماروتی، یعنی فرانکس به کار رفته است. سوزوکی گرندویتارا 2022 در نسخه پایه، با چراغهای هالوژن جلو و رینگهای 17 اینچی فولادی قابل شناسایی است و تریم فولآپشن به واسطه چراغهای LED جلو و عقب، رینگهای 17 اینچی آلومینیومی و ترکیب دو رنگ بدنه، متمایز شده است. این خودرو با طول ۴۳۴۵ میلیمتر، عرض ۱۷۹۵ میلیمتر و ارتفاع ۱۶۴۵ میلیمتر در کلاس خودروهای کراساور جمعوجور قرار میگیرد و فاصله محوری ۲۶۰۰ میلیمتری آن فضای زانوی قابلقبولی بین صندلی جلو و عقب ایجاد مینماید. وزن خالص این خودرو ۱۲۱۰ کیلوگرم است.
طراحی کابین:
طراحی داشبورد سوزوکی گرند ویتارای جدید تقریبا شبیه به محصولات تویوتا مخصوصا مدل کرولا کراس و Urban Cruiser انجام شده است و یک طراحی نه چندان مدرن، اما ساده و متین را در داشبورد به نمایش گذاشته است. صفحه نمایش مولتیمدیا 9 اینچی به صورت ایستاده در قسمت بالای داشبورد تعبیه شده و طرح غربیلک فرمان با دکمههای کنترلی، به صورت کاملا گرد است و خبری از طرح D-Cut نیست.
قطعات کرومی روی داشبورد متناسب با نوارهای تزییناتی نمای بیرون خودرو طراحی شدهاند که با دریچههای سیستم تهویه، هماهنگی مناسبی به داشبورد بخشیده است. علیرغم اینکه بسیاری از تنظیمات الکترونیکی خودرو از طریق سیستم مولتیمدیا قابل انجام است، هنوز هم کلیدها و دکمههای فیزیکی بر روی کنسول وسط خودرو دیده میشود. صفحه پانل راننده، بسته به نوع تیپ خودرو به شکل آنالوگ همراه با کامپیوتر سفری و یا به صورت کلاستر تمام دیجیتال طراحی شده است.
درون کابین از پلاستیکهای خشک استفاده شده است که حس لوکس بودن کابین را کاهش میدهد. روی داشبورد و پانل درهای جانبی با چرم مصنوعی تزیین شده است که از جنس روکش صندلیها است. ارگونومی صندلیهای جلو مناسب است و با روکش چرم، حمایت خوبی برای بدنه راننده و سرنشینان فراهم مینمایند. در جلوی کنسول وسط و پشت اهرم تعویض دنده، یک پد شارژ بیسیم تلفن همراه و دو جالیوانی قرار دارند. حجم محفظه بار در پشت صندلیهای ردیف دوم معادل ۳۷۳ لیتر است که بیانگر فضای نه چندان بزرگ صندوق عقب است.
در فضای کابین سوزوکی گرند ویتارا قطعاتی نظیر فرمان، سیستم تهویه مطبوع و دکمههای کنترلی با سایر محصولات ماروتی-سوزوکی مشترک است. کلاستر پشت فرمان در نسخه های وارداتی به بازار ایران، از نوع آنالوگ است که در وسط دو صفحه آنالوگ سرعت و دور موتور، یک کامپیوتر سفری تعبیه گردیده است. در وسط داشبورد یک نمایشگر لمسی ۹ اینچی به صورت ایستاده دیده میشود و در پایین آن سوییچ چرخشی کنترل منو و دریچههای سیستم تهویه قرار گرفتهاند و در قسمتهای پایینتر، کلیدهای فیزیکی کنترلی نصب شدهاند. سوزوکی گرند ویتارا در مدل ۲۰۲۴ برای اولین بار با سقف شیشهای پانوراما عرضه میشود تا کابین جادارتر و پرنورتر به نظر برسد. در
خصوص امکانات رفاهی و تجهیزات ایمنی، به دلیل هیبریدی بودن سوزوکی ویتارا، نمونههای فولآپشن این خودرو دارای امکانات مناسبی هستند. در این خودرو امکانات رفاهی و تجهیزات ایمنی نظیر:
- 6 ایربگ
- کروزکنترل
- کنترل حرکت در سربالایی (HSA)
- کنترل سرعت در سرازیری (HDC)
- کنترل کشش (TCS)
- کنترل پایداری الکترونیکی (ESC)
- ترمز ضدقفل ABS با توزیع نیروی ترمز EBD و ترمز کمکی BAS
- نمایشگر هدآپ دیسپلی (HUD)
- اهرم پدلشیفتر پشت غربیلک فرمان
- نمایشگر لمسی 9 اینچی سیستم مولتیمدیا
- سیستم ناوبری GPS
- اتصال بلوتوث، شارژر وایرلس تلفن همراه
- سنسور نور
- سنسور باران
- آینه الکتروکرومیک
- آینههای جانبی تاشوی برقی با گرمکن
- سنسور فشار باد لاستیک (TPMS)
- ورود بدون کلید و استارت دکمهای
- سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک با دریچه عقب
- سیستم صوتی با 6 بلندگو اتولایت
- چراغ روشنایی روز (DRL)
- دوربین ۳۶۰ درجه
- دوربین دید عقب (RVC)
- سیستم استارت/ استاپ خودکار
- کلید انتخاب 4 حالت رانندگی
- سانروف برقی با سقف پانوراما تعبیه شدهاند.
عدم وجود امکاناتی نظیر کلاستر دیجیتال، ترمز دستی برقی، اهرم تعویض دنده الکترونیکی، رادار کنترل بین خطوط جاده، کنترل نقطه کور، تنظیم برقی و گرمکن و سردکن صندلیهای جلوی این خودرو را در مقایسه با رقیبانش در سطح پایینتری قرار داده است.
مشخصات سوزوکی گرند ویتارا وارداتی
سوزوکی گرند ویتارا هیبریدی (Mild-Hybrid) در نسل چهارم در تریم پایه به پیشرانه 4 سیلندر 1.5 لیتری (1462 سیسی) تنفس طبیعی با کد K15C ساخت شرکت سوزوکی مجهز شده که قدرت 102 اسببخار و گشتاور 136.8 نیوتنمتر تولید میکند. یک استارتر 12 ولتی همراه با پک باتری لیتیوم-یون 6 آمپرساعتی به عنوان یک نیروی کمکی نه چندان قوی برای افزایش توان خودرو عمل میکنند. توان خروجی سیستم قوای محرکه از طریق یک گیربکس شش سرعته اتوماتیک به محور جلو یا چهار چرخ خودرو منتقل میشود.
سوزوکی ویتارا هیبریدی از موتور الکتریکی به میزان زیادی جهت تامین توان تولیدی در کنار موتور بنزینی استفاده نمیکند و سیستم هیبریدی خفیف Mild-Hybrid، وظیفه استارت موتور بنزینی را بر عهده دارد و نقش دیگری در خودرو ایفا نمیکند. سیستم استارتر-ژنراتور یکپارچه (ISG) برای عملکرد بهتر سیستم استارت/ استاپ طراحی شده است که مصرف سوخت خودرو را کاهش میدهد. شرکت راسا موتور، هر دو نسخه دیفرانسیل جلو( 2WD) و چهارچرخ محرک (4WD) ویتارا را وارد کرده است، در نتیجه، گیربکس 6 سرعته اتوماتیک، قدرت را به محور جلو یا هر چهارچرخ منتقل مینماید.
نسل چهارم سوزوکی گرند ویتارا در بازار هند با دو نوع پیشرانه ۴ سیلندر تنفس طبیعی و ۳ سیلندر توربو شارژر و سه نوع گیربکس ۵ سرعته دستی، ۶ سرعته اتوماتیک و e-CVT عرضه شده است، ولی نسخه وارداتی به ایران توسط راسا موتور، از یک پیشرانه ۴ سیلندر بنزینی نفسطبیعی با سیستم هیبریدی ۱۲ ولتی و گیربکس 6 سرعته اتوماتیک استفاده میکند که دارای استاندارد آلایندگی یورو۶ است.
از آنجا که پیشرانه ویتارای جدید آنچنان پرقدرت نیست، بنابراین نباید انتظار شتابگیری سریع، سرعت زیاد و تواناییهای آفرود از این خودرو داشت. شتاب سوزوکی گرند ویتارا حدود ۱۱ ثانیه اعلام شده، ولی در شرایط واقعی، بهترین شتاب آن حدود 14تا ۱۵ ثانیه اندازهگیری شده است و حداکثر سرعت آن 160 کیلومتر در ساعت است.
فرمان خودرو از نوع برقی است و عملکرد نرمی دارد. این کراساور 1210 کیلوگرمی در هر صد کیلومتر تنها 5.6 لیتر بنزین مصرف میکند. حجم مخزن سوخت ۴۵ لیتر است و تعلیق جلو از نوع مکفرسون و تعلیق عقب از نوع محور پیچشی (Twist Beam) است که در مقایسه با سیستم چنداتصالی یا مولتیلینک، عملکرد ضعیفتری دارد. سیستم ترمز در هر چهار چرخ از نوع دیسکی است.
قیمت سوزوکی ویتارا هیبرید و وضعیت رقبا:
شرکت راسا موتور خاورمیانه، به عنوان نماینده واردات محصولات سوزوکی به ایران، در سال 1403 نسخه فیسلیفت ۲۰۲۲ را همراه با سیستم هیبریدی خفیف (Mild-Hybrid) به کشور وارد نموده است. نسل چهارم سوزوکی گرندویتارا در تابستان ۲۰۲۲ میلادی معرفی شد تا در بازار کراساورهای کوچک اقتصادی با تویوتا Urban Cruiser، هیوندای کرتا، هیوندای Venue، کیا سلتوس، نیسان کیکس و فولکس واگن تیگوان رقابت کند. سوزوکی گرند ویتارا از سپتامبر ۲۰۲۲ در بازار کشور هندوستان و کشورهای جنوب شرق آسیا با قیمت ۱۴ هزار تا ۲۳ هزار دلار به فروش رسیده است.
نسخه وارداتی سوزوکی گرند ویتارای شرکت راسا موتور در گمرک ۱۹۳۰۰ یورو قیمت دارد و در سال ۱۴۰۳ وارد سامانه یکپارچه فروش خودروهای وارداتی شده است. از جمله رقبای مهم این خودرو در بازار ایران میتوان به تویوتا کرولا کراس هیبرید، هیوندای کنا، هیوندای کرتا، کیا سونت، کیا سلتوس، چانگان CS35 Plus، لاماری ایما هیبریدی، کیامسیJS6 هیبریدی و . . . اشاره کرد. قیمت شرکتی این خودرو 1.640 میلیارد تومان اعلام شده که مطمئنا در بازار آزاد، قیمتی بیشتر از 2.2 میلیارد تومان خواهد داشت.