بی وای دی زنگ خطری برای خودروسازان جهان
با نگاهی به صنعت خودروی چین میتوان متوجه تحول و پیشرفت این کشور در تولید خودرو شد. کشوری که طی سالهای گذشته حرفی برای گفتن در صنعت خودرو نداشت، در حال تبدیل شدن به یک غول بزرگ در تولید خودرو است. شرکتهای چینی که بعضا نوپا هستند اما خودروهایی نزدیک به استاندارد جهانی تولید میکنند. یکی از پیشتازان صنعت خودروی چین بیشک شرکت BYD است که با حضور در بازارهای مختلف با برندهای معتبری همچون تسلا و حتی خودروسازان اروپایی رقابت میکند.
خودروسازی BYD به قدری پیشرفت داشته که هماکنون درحال فروش فناوری و همکاری با برندهای معتبر خودرو در دنیا است. در ادامه قصد داریم برند BYD چین و مسیری که برای رسیدن به جایگاه حال حاضرش طی کرده را بررسی کنیم.
تاریخچه شرکت خودروسازی BYD چین
تاریخچه تاسیس این شرکت برخلاف سایر شرکتهای مطرح خودروساز، به سالهای نه چندان دور برمیگردد. بی وای دی در سال 2003 توسط شخصی به نام «وانگ چوان فو» با خرید شرکت خودروسازی سیچوان و با بهرمندی از زیر ساخت و امکانات این شرکت تاسیس شد. شرکت «بی وای دی کو» در حقیقت شرکتی فعال در زمینه تولید باتری خودرو بود که در سال 1995 توسط آقای فو تشکیل شده است و در ادامه شرکت خودروسازی BYD نیز بعنوان زیر مجموعهای از شرکتهای BYD co در شهر شنژن تاسیس شد.
میتوان گفت بی وای دی همان شرکت خودروساز درحال سقوط به نام سیچوان بود که تغییر نام پیدا کرد و با تدبیر آقای فو به سرعت رشد کرد. در همان سال اول به لطف زیرساختهایی که وجود داشت BYD توانست 20 هزار دستگاه خودرو تولید کند. اما این رقم برای مدیران این شرکت رویایی نبود. به همین جهت با افزایش مطالعات و ساخت قالبهای بیشتر، در عرض کمتر از 7 سال ظرفیت تولید خودرو در کارخانههای بی وای دی به بیش از 500 هزار دستگاه شامل درون سوز و برقی رسید. اما همچنان BYD با اهداف خود فاصله داشت چراکه موسس این شرکت به دنبال ساخت خودروهای برقی هرچه بیشتری بود.
این موضوع همزمان با برنامههای حمایت مالی دولت چین از خودروهای برقی بود که BYD توانست بخشی از بودجه مالی را گرفته و مسیر تولید خودروهای برقی را با سرعت بیشتر دنبال کند. البته این شرکت در ادامه توجه سرمایه داران بزرگی مانند وارن بافت را نیز به خود جلب کرد.
وانگ چوان فو متولد سال 1965 یکی از اثرگذارترین شخصیتهای صنعت خودرو در این کشور شناخته میشود چراکه اگر بلند پروازیها و رویاپردازیهای این چهره نبود شاید درحال حاضر از برندی به نام BYD حداقل در صنعت خودرو صحبت نمیکردیم.
بی وای دی، این نشان خودروسازی که در حقیقت طیف گستردهای از محصولات حمل و نقلی از جمله خودروهای سواری برقی، سواری بنزینی، اتوبوس، کامیون و حتی لیفتراک را تولید میکند، از شرکتهای مطرح خودروساز چین در جهان شناخته میشود. در سال 2024 حالا BYD همسن یک جوان پویا و 21 ساله است که در این سن به یکی از بزرگترین و حتی به دور از اغراق، به بزرگ ترین تولید کننده خودروهای الکتریکی در جهان تبدیل شده است.
نام بی وای دی از کلمات Build Your Dreams برگرفته شده است یعنی رویای خود را بساز! اکنون به نظر میرسد این رویا تا حد زیادی ساخته شده است.
تحول در طراحی خودروهای ساخت BYD
بی وای دی در ابتدای مسیر خود سعی کرد از برندهای ژاپنی مانند تویوتا و لکسوس الگو برداری کند. برای مثال بی وای دی S6 که چند سالی در بازار کشورمان حضور داشت بر پایه لکسوس RX ساخته شده بود. اما همانطور که اشاره کردیم بی وای دی (و حتی سایر خودروسازان چینی) به دنبال توسعه برند خود هستند؛ به طوری که از سال 2013 برنامه BYD برای ساخت خودرو با زبان طراحی اختصاصی خودش کلید خورده است.
این شرکت بواسطه همکاری با طراحان مطرح و البته پرورش و جذب استعدادهای جوان از سراسر جهان، توانسته زبان طراحی اختصاصی خود را تا حد زیادی پیدا کند و اکنون با نگاهی به محصولات بی وای دی میتوان اشتراکات این زبان طراحی را در اکثر محصولات مشاهده کرد.
بی وای دی درحال تسخیر بازار خودروهای برقی
بی وای دی با گذر از شرکت بزرگ تسلا به بزرگترین شرکت تولید کننده خودروهای برقی در جهان تبدیل شده است. همچنین این شرکت چینی در سال 2023 با تولید بیش از 2.88 میلیون دستگاه خودرو در جایگاه 9 جدول بزرگترین خودروسازان جهان قرار گرفت. این رقم خودروهای برقی و غیربرقی را شامل شده است. بی وای دی با سرعت بالایی درحال رشد است و به نظر میرسد در آینده نزدیک بیشتر از این برند چینی خواهیم شنید؛ چراکه تنوع عظیمی از محصولات در زیر پرچم بی وای دی در حال تولید هستند.
جمع بندی
همانطور که اشاره کردیم صنعت خودروی چین به سرعت در حال ارتقا است. یکی از پرچمداران این کشور در صنعت خودرو قطعا BYD است. این شرکت سبد متنوعی از محصولات را در اختیار دارد و به عنوان یک برند معتبر میتواند حضور پررنگی در بازارهای جهانی (و البته ایران) داشته باشد. به تازگی اعلام شده محصولاتی نظیر سانگ پلاس و بی وای دی کین وارد کشور خواهند شد و احتمالا بزودی شاهد تردد مجدد خودروهایی از این برند در خیابانهای کشور باشیم.
به نظر شما BYD میتواند در بازار ایران حضور پررنگتری داشته باشد؟ آیا بی وای دی میتواند به عنوان یک برند معتبر، جایگزینی مناسب برای خودروهای اروپایی باشد؟