دانگفنگ Forthing Joyear X5 یا Fengxing Jingyi X5 در ایران با نام فردا SX5 شناخته و عرضه میشود.
دومین کراساوور فردا موتورز به لطف طراحی مناسب کابین و شرایط فروش اقساطی، نظر برخی افراد را به خودش جلب نموده است. هرچند نقصهایی نظیر ضعف پیشرانه، ناشناس بودن برند و کمبود شیدید مراکز خدماتی شرکت فردا موتورز، باعث شده که برخی از مشتریان در خصوص خرید این خودرو مردد باشند. شرکت دانگفنگ چین، این خودرو را تحت برند Fengxing یا Forthing در بازار چین میفروشد، برندهایی که خودشان زیرمجموعه جوینتونچر DFLZ است.
خودروی دانگفنگ SX5 اولین بار در سال 2013 به بازار چین عرضه شد که طراحی نسل اول آن به هر دو کلاس کراساوور و ون شبیه بود، به همین دلیل در کلاس MPV یا خودروی چندمنظوره قرار داشت. نسل اول SX5 حدود سه سال روی خط تولید دانگفنگ بود تا در سال 2016، نسل دوم آن به بازار آمد. نسل دوم SX5، کراساوور خالص بود و با اصلاح طراحی و ابعاد خودرو، نسل دوم SX5 زیباتر و متناسبتر از قبل به بازار ارایه شد، همان خودرویی که به خط تولید خودروسازی فردا موتورز آمده است.
خودروی FMC SX5 اندکی از فردا SX6 کوچکتر است، بنابراین در کلاس کراساوورهای جمعوجور یا کامپکت قرار میگیرد.
طراحی بدنه:
طراحی و کلاس بدنه این خودرو نسبت به نسل اول، کلا متحول شده است. FMC SX5 با طول 4515 میلیمتر، عرض 1812 میلیمتر و ارتفاع 1725 میلیمتر در حد و اندازه کراساوور جمعوجور بوده و با فاصله 2720 میلیمتری بین محورهای جلو و عقب، فضای نسبتا خوبی را برای زانوی سرنشینان در دریف اول و دوم فراهم میکند. طراحی ظاهری فردا SX5 بیشباهت به SX6 نیست و در نگاه اول میتوان تشخیص داد که این دو کراساوور محصول یک خودروساز هستند و در هر دو، شباهتهایی به فولکسواگن تیگوان دیده میشود.
چراغهای جلو با ظاهری کشیده در دو طرف جلوپنجره قرار دارند و در وسط جلوپنجره لوگوی دانگفنگ قرار گرفته است. جلوپنجره این کراساوور مانند چراغهای جلو کشیده، مستطیل شکل و چسبیده به چراغهای جلو طراحی شده و با خطوط موازی کرومی تزیین شده است. در زیر سپر یک دریچه باریک ورود هوا بین آنها وجود دارد و داخل سپر خودرو یک قسمت مشبک به رنگ مشکی در سرتاسر عرض سپر قرار گرفته که از دو طرف با خطوط کرومی تزیین شده و چراغهای دایرهای مهشکن در دو قاب مشکی بزرگ تعبیه شدهاند. درموتور ظاهری محدب و حجیم دارد و در کنار سپر عضلانی و برجسته، چهره تهاجمیتری به این کراساوور بخشیده است.
نمای جانبی فردا SX5 فرق چندانی با SX6 ندارد و همان شکل و شمایل ساده را دارد. خط مستقیمی از چراغ عقب شروع شده و با عبور از روی دستگیره درهای جانبی، تا بالای گلگیر جلو کشیده شده و خط دیگری در بالای رکاب خودرو و زیر درهای جانبی طراحی شده است. روی رکاب و زیر درهای جانبی یک قطعه پلیمری مشکی قرار دارد. رینگهای نه چندان زیبای آلومینیومی 17 اینچی ده پره دو رنگ با لاستیکهای فاق کوتاه با اندازه 215/65 R17 در محفظه چرخها بسیار کوچک به نظر رسیده و میتوانستند اندازه بزرگتری داشته باشند.
نمای عقب خودرو همانند جلوی خودرو، طراحی محافظهکارانه و نسبتا سادهای دارد. چراغهای عقب به صورت دو تکه طرحی شدهاند که یک تکه روی در محفظه بار قرار گرفته است. یک خط کرومی بین چراغهای عقب روی در صندوق وجود دارد که قسمت دوم چراغهای عقب را به هم متصل کرده است. در بالای شیشه عقب یک اسپویلر نسبتا بزرگ به همراه چراغ سوم ترمز تعبیه شده است. سپر عقب به دو بخش تقسیم شده که قسمت بالا همرنگ بدنه و پایینی به رنگ مشکی است و چراغهای نازک مهشکن در میان آنها قرار گرفتهاند. در زیر سپر یک دیفیوزر کرومی به همراه دو اگزوز خروجی کاذب تعبیه شدهاند.
اما فاجعه بصری زمانی نمایان میشود که پشت سر این خودرو در خیابان رانندگی کنید. منبع اگزوز آن همچون جفت گاو در حال زایمان، در دید مخاطب قرار میگیرد و اصلا نمای خوبی ندارد! اما تزیینات اسپرت نظیر فریم دور پروژکتورهای جلو، دیفیوزر عقب، اسپویلر انتهای سقف به همراه نوار کرومی روی درصندوق توانستهاند کمی از سادگی طراحی خودرو بکاهند.
واقعیت این است سادگی نمای کناری بدنه و کوچک بودن سایز چرخها نسبت به جثه بدنه، جالب به نظر نمیرسد ولی نمای کلی خودرو با در نظر گرفتن قیمت آن تا حدودی قابل تحمل است! در یک جمعبندی کلی، خودروی فردا SX5 آنقدر زیبا و خاص نیست که درخیابان چشمها را به سمت خود جذب کند، اما به لطف خطوط هماهنگ و المانهای اسپرت در مقابل رقبای هم سطح خود در بازار آنقدرها هم دست و پا بسته نیست.
طراحی کابین:
فردا SX5 علیرغم برخورداری از طراحی ساده بدنه، دارای طراحی کابین شیک، جادار و خوشساختی است که میتواند به عنوان برگ برنده این خودرو محسوب شود. داشبورد خودرو از خطوط افقی منطقی با طرح سه طبقه تشکیل شده است و نوارهای قرمز رنگ در کنار طرح فیبرکربن، روی داشبورد را تزئین نمودهاند. کلاستر شامل صفحات آنالوگ سرعتسنج و دور موتور است که در وسط آنها یک صفحه دیجیتال کامپیوتر سفری قرار دارد. دکمههای روی داشبورد و ادوات کنسول میانی، طراحی ارگونومیکی داشته و دسترسی مناسبی برای راننده فراهم میکنند. صفحه نمایش مرکزی کوچک 8 اینچی لمسی کار شده روی داشبورد، به سبک محصولات بیامو از قسمت بالای داشبورد بیرون زده و دید راننده به آن بسیار مناسب است.
با غربیلک فرمان طرح D-Cut و دکمههای کنترلی تعبیه شده روی آن به همراه صندلیهای با روکش چرم دوردوزی شده، سعی شده تا نمای نسبتا لوکسی را برای کابین خودرو القا کند. فضای مناسب صندلیهای جلو و عقب همراه با صندوق عقب جادار، فردا SX5 را به یک خودروی خانوادگی مناسب برای مسافرتهای طولانی تبدیل نموده و استفاده از پلاستیک خشک با کیفیت معمولی روی داشبورد و رودریها برای خودروهایی در این رده قیمتی نیز تا حدودی طبیعی است.
ردیف دریچههای تهویه مطبوع در طول داشبورد وجود دارند و نوار قرمز رنگی به موازات آنها کشیده شده است که نوار قرمز در روی رودریها و صندلیها نیز دیده میشود. دکمههای فیزیکی سیستم تهویه مطبوع و سیستم اطلاعات و سرگرمی و دکمههای کنترلی روی فرمان علاوه بر منوی صفحه نمایشگر مولتیمدیا برای کنترل سیستمهای الکترونیکی خودرو استفاده میشوند.
آینههای جانبی بزرگ هستند و با قابلیت کنترل برقی و چراغ راهنما، دارای میدان دید مناسبی هستند. خودروی فردا SX5 از آپشنهایی نظیر سانروف برقی، کروزکنترل، سیستم مولتیمدیا 8 اینچی لمسی، سیستم صوتی با چهار بلندگو، سیستم تهویه مطبوع دیجیتال دوناحیهای، سنسور پارک عقب، دوربین دندهعقب با خطوط راهنمای پارک، حالتهای رانندگی اسپرت و برفی، فرمان برقی، چراغهای اتوماتیک به همراه سیستم مشایعت، سیستم پایش فشار باد لاستیکها (TPMS)، کامپیوتر سفری، ورود بدون کلید و استارت دکمهای، فرمان D-Cut مجهز به کلیدهای کنترلی، آینههای تاشوی برقی، سیستم نورپردازی داخل کابین، چراغهای جلو و عقب LED، اتولایت، چراغ روشنایی روز(DRL)، دو ایربگ برای راننده و سرنشین جلو این امکانات رفاهی را در اختیار قرار میدهد.
در بخش امینی از سیستم ترمز ABS، توزیع الکترونیکی نیروی ترمز (EBD)، کنترل ترمز در سر پیچها (CBC)، پایداری الکترونیکی خودرو (ESP)، کنترل کشش (TCS)، سیستم ضدلغزش (ASR) و سیستم کمکی حرکت در سربالایی (HAC) و ایزوفیکس بهره میبرد.
ولی در این خودرو جای خالی آپشنهایی از قبیل ایربگهای جانبی، صندلی برقی، گرمکن و سردکن صندلی، گرمکن فرمان و آینهها، سیستم تهویه اتوماتیک، ترمز پارک برقی(EPB)، ترمز اضطراری اتوماتیک (AEB)، کروزکنترل هوشمند (ACC)، رادار کنترل نقطه کور (BSM) و رادار حفظ خودرو بین خطوط (LKA) احساس میگردد.
شرکت خودروسازی فرداموتورز، از زمستان 1401 نسخه ارتقایافته SX5 را به بازار ایران آورده که از نظر فنی و کیفی بهبود یافته است. سری جدید این خودرو با مشخصات فنی و آپشنهای جدید عرضه میشود که شامل ارتقای کیفیت عایق صوتی و حرارتی، ارتقای کیفیت متریال روکش صندلیها و تریم کابین، طرحهای جدید برای رینگ 17 اینچی، تغییر قطعات سیستم تعلیق عقب، نصب نمایشگر لمسی بزرگتر، اضافه شدن سیستم عامل اندروید، اضافه شدن اتصال وایفای، ارتقای کیفیت متریال رنگ و استفاده از نسل جدید کمپرسورهای سیستم تهویه مطبوع (A/C) است.
مشخصات فنی:
در میان کراساوورهای موجود در بازار ایران که اکثرا به موتور توربوشارژ مجهز هستند، افامسی SX5 جزو معدود خودروهایی است که از پیشرانه تنفس طبیعی بهره میبرد. این خودروی کراساوور دارای موتور چهار سیلندر 1.6 لیتری تنفس طبیعی با کد فنی 4A92 ساخت شرکت میتسوبیشی است که توانایی تولید قدرت 123 اسببخار در دور موتور 6000 دور در دقیقه و حداکثر گشتاور 154 نیوتنمتر در دور موتور 4400 دور در دقیقه را دارد. همچنین این پیشرانه به فناوری MIVEC شرکت میتسوبیشی نیز مجهز است. این فناوری همان ویژگی زمانبندی متغیر سوپاپها (VVT) است که میتسوبیشی این قابلیت را توسعه داده و با نام اختصاصی خود ثبت نموده است. این موتور دارای استاندارد آلایندگی یورو پنج است.
این خودرو نیز مانند اکثر کراساوورهای چینی، دارای یک محور محرک بوده و قدرت موتور توسط گیربکس CVT نسل سوم به چرخهای جلو منتقل میشود. این جعبه دنده با شبیهسازی تعویض شش دنده اتوماتیک، امکان تعویض دستی دنده را دارد و از حالتهای سواری برفی و اسپرت پشتیبانی میکند. با توجه به اینکه این خودرو به توربوشارژر مجهز نبوده و گیربکس آن از نوع CVT است، شتاب بسیار ناامید کنندهای دارد.
اگر چه نکته مثبت این امر، حساس نبودن به بنزینهای بیکیفیت است و به مراتب استهلاک کمتری از موتورهای توربوشارژر دارد. شتاب صفر تا 100 این خودرو حدود 16.5 ثانیه اعلام شده است. برای رفع مشکل شتاب SX5، شرکت دانگفنگ یک موتور 1.8 لیتری توربوشارژ ساخت خود را روی نسل اول آن نصب کرد. اما در نسل دوم، دیگر خبری از موتور قدرتمند 1.8 لیتری توربو نبود. دانگفنگ در سال 2019 برای آنکه جای خالی موتور توربوشارژ را پر کند، برای نخستینبار، یک موتور 1.5 لیتری توربو با کد 4A91T روی SX5 گذاشته است،
ولی متاسفانه در کمال تعجب، شرکت خودروسازی فردا، بر روی SX5 وارداتی همان موتور تنفس طبیعی 1.6 لیتری میتسوبیشی را گذاشت. درحالی که اکثر کراساوورهای کامپکت چینی موجود در بازار ایران، از موتور توربوشارژ بهره میبرند، جای سوال است که چرا خودروی فردا SX5 باید با موتور تنفس طبیعی در ایران ارایه شود؟ در این صورت ممکن است همان سرنوشت تلخی که برای هایما S7 با موتور دو لیتری تنفس طبیعی یا چری تیگو5 با موتور تنفس طبیعی رقم خورد، دیر یا زود گریبان فردا SX5 را هم بگیرد.
مصرف سوخت ترکیبی فردا SX5 با موتور 1.6 لیتری تنفس طبیعی، حدود 7.5 لیتر در 100 کیلومتر و حجم باک بنزین آن هم 45 لیتر است. اعداد و ارقام قدرت و گشتاور به نسبت حجم سیلندرها و عدم بهرهمندی از سیستم توربوشارژر نشان از بازدهی قابل قبول پیشرانه دارند، ولی توان خروجی یک موتور کوچک تفسطبیعی، هرچقدر هم که مناسب باشد، برای یک کراساوور با وزن بیش از 1.3 تن کافی نخواهد بود.
البته این ضعف به دلیل تاخیر خاص و طبیعی در تعویض دندههای گیربکس CVT و وزن زیاد هزار و 350 کیلوگرمی خودرو نیز بوده است که با تاخیر اولیه خود میان دستور راننده تا ارسال قدرت به سر چرخها وقفه زیادی ایجاد میکند و باعث کاهش شتاب خودرو میشود.
اگر این خودرو با سرنشینان کامل و صندوق عقب پر از بار باشد، با کولر روشن، اوضاع شتابگیری وخیمتر هم خواهد شد. هندلینگ SX5 هم چندان تعریفی ندارد و ساختار ساده سیستم تعلیق جلو و عقب در ترکیب با مرکز ثقل بالا، سیستم تکدیفرانسیل و نرمی کمکفنرها باعث شده تا این خودرو در پیچهای تند با مشکل کمفرمانی (Understeer) و حرکات عرضی روبرو شود.
با این حال برای رانندگی روزمره شهری و کاربرد خانوادگی، مشکل حادی در این خودرو وجود ندارد و میتوانید از نکات مثبت آن نظیر سیستم تعلیق نرم، فرمان برقی نرم با پاسخ دقیق و سریع، شعاع گردش مناسب، سیستم ترمز مناسب، عایقبندی مناسب کابین، ارگونومی قابلقبول داشبورد و طراحی مناسب ادوات داخل کابین لذت ببرید.
اما هنوز در خصوص شرایط خدمات پس از فروش و امور نمایندگی، نگرانیهایی برای مشتریان این خودرو وجود دارد. زیرا شرکت خودروسازی فردا از نظر پراکندگی نمایندگیها در سطح کشور قادر به رقابت با با خودروسازان قدیمیتر و معروفتر نیست.
قبل از خرید خودروی فردا SX5 باید انتظارتان از خودرو و نیازهای روزانهتان را مرور نمایید، چون این محصول نه به درد شتابگیری و سبقت گرفتن از سایر خودروها میخورد و نه برای آفرود و طبیعتگردی مناسب است. ولی اگر یک کراساوور جادار با سواری راحت و بدون دردسر میخواهید، نماینده فرداموتورز انتخاب خوبی برای شما خواهد بود.
وضعیت بازار و رقبا
از جمله رقبای فردا SX5 در بازار ایران میتوان به کراساوورهایی نظیر جک اس 3، هایما S7، امویام X55، امویام X33S و چری تیگو5 اشاره کرد که همگی از نظر قدرت پیشرانه و گستردگی خدمات پس از فروش، شرایط به مراتب بهتری از کراساوور فرداموتورز دارند. البته اگر یک خودروی جادار میخواهید، فردا SX5 گزینه مناسبی خواهد بود. فروش فردا SX5 از زمستان ۹۹ آغاز و تاکنون چندین طرح پیشفروش توسط فردا موتورز ارایه شده است. کراساوور چینی SX5 در ایران با قیمت شرکتی یک میلیارد و 100 میلیون تومان و در بازار آزاد با قیمت حدود یک میلیارد و 200 میلیون تومان به فروش میرسد.
عالی بود
نویسنده بیسواد داره از طراحی این خودروها ایراد میگیره در حالی که اصلا اصول طراحی خودرو رو نمیدونه