مقدمه:
به گزارش پایگاه خبری سبقت آزاد، کمپانی جگوار انگستان قبل از ارائه مدلهای XE، XF و مدل تمام الکتریکی I-Pace یک خودروساز محافظه کار محسوب میگردید. مدلهای این شرکت در آن زمان معمولا در کلاس باشگاه اشراف زادهها و مدیران ارشد تولید میگردید، ولی امروزه شاهد تولید مدلهایی پرحرارت، مدرن و اسپرت از این خودروساز هستیم. البته کمپانی جگوار هنوز به سنتهای خود پایبند است و تولد مدلهای بزرگ و معروف خود را از یاد نبرده است. پنجاهمین سالگرد تولید سری XJ این شرکت به افتخار ارائه پنجمین نسل از این سری، برگزار گردید. در پنجاه سال اخیر، پنج نسل از جگوار سری XJ به بازار عرضه شده است، از نسل اول Series1 تا آخرین نسل XJR همگی حرفی برای گفتن دارند. در این مطلب به معرفی پنج نسل سری XJ پرداختهایم.
#مطلب مرتبط – جگوار اف تایپ مدل 2021
جگوار XJ6 Series1 مدل 1968 با پیشرانه 4.2 لیتری:
ما از معرفی XJ سری 1 شروع کردهایم که متعلق به سر ویلیام لاینز مؤسس فقید شرکت جگوار بوده است. زمانی که سوار بر این ماشین شدم، بوی چوب، چرم و چسب به مشامم رسید. محل نشیمن صندلی ثابت راننده راست و عمود، بلند و مرتفع است و علیرغم عدم انعطاف پذیری و قابل تنظیم نبودن، راحت است و دید خوبی را برای راننده فراهم میکند. با در دست گرفتن غربیلک فرمان این خودرو که از جنس باکلیت ساخته شده، متوجه شدم که فرمان بسیار باریک و نازک است و چسبندگی مناسبی با کف دست راننده ایجاد نمیکند، ولی عملکرد فرمان، نرم وسبک بوده و در سر پیچها عملکرد خوب و دقیقی داشت. ساختار هیدرولیکی فرمان، باعث شده تا راننده از طریق غربیلک فرمان ارتباط مستقیم با جاده برقرار کند و بعد از کمیرانندگی به دقت و نرمی فرمان اعتماد کردم. گیربکس اتوماتیک سه سرعته Borg Warner این خودرو در زمان خود انتخاب خوبی بوده است و به خوبی با پیشرانه شش سیلندر 4.2 لیتری آن هماهنگ شده است. امتیاز پیشرانه XJ6 این است که در دور موتورهای پایین هم گشتاور مناسبی ایجاد میکند و حداکثر قدرت خطی را نیز در دورهای پایین ارائه مینماید. عملکرد ترمزها نیز مناسب است و سیستم کمکی Servomotor آن در مقایسه با سیستمهای استاندارد امروزی، سبک بوده و بنابراین نسبت به ترمزهای مدرن باید ملاحظه و دقت بیشتری به آن داشت. وجود دیسک ترمز در هر چهار چرخ خودرو باعث شده تا سیستم ترمز، عملکرد ماهرانهای داشته باشد و این خودروی سنگین را به خوبی متوقف نماید. جایی که سری 1 در آن موفق است، سواری نرم و هندلینگ مناسب است که در خودروهای آن زمان وجود نداشت. پیچها و مسیرهای منحنی در جاده تکانها و انحرافات قابل قبول بدنه خودرو را باعث میشوند، ولی آرامی و تعادل خودرو در حد معقولی حفظ میشود. این خودرو به طرز شگفت آوری راحت و نرم است.
جگوار XJ12 S1 Vanden Plas مدل 1973:
از سال 1972 به بعد خودروهای XJ سری 1 جگوار به موتور 12 سیلندر به جای 6 سیلندر مجهز شدند که پیشرانه 5.3 لیتری V12 آن نیز سوخت رسانی را به جای انژکتور توسط کاربراتور انجام میداد. به دلیل کاربراتوری بودن پیشرانه، آنقدر که از حجم موتور یا تعداد سیلندر آن توقع میرفت، سریع و پرشتاب نبود، ولی در عوض در دور موتورهای بالا قدرت قابل ملاحظهای داشت. خودروی XJ12 در آن زمان تنها خودروی 12 سیلندر سدان محسوب میشد و یک دستگاه از آن در مالکیت مادر ملکه انگستان بود. وزن سنگینتر این خودرو نسبت به نسخههای V6 به این معنی بود که سواری مدل XJ12 به نرمی سواری مدل XJ6 نبود و به دلیل اینکه اختلاف راحتی این دو مدل، باعث ناراحتی مادر ملکه نگردد، تریم Vanden Plas با روکش چرم مرغوب و مخمل مجلل با پرزهای بلند و موکتهایی از پشم بره همراه با قطعات چوبی در کابین این خودرو تعبیه گردید و فاصله بین محورهای جلو و عقب خودرو و فضای پای عقب در کابین افزایش یافت.
دو حلقه چرمی بر روی در موتور در محلی که پرنده نماد شگون و خوش شانسی اسب مسابقهای ملکه انگلستان مینشست، تعبیه شده و بدنه این مدل به صورت خاص و منحصر به فرد به رنگ قرمز سلطنتی رنگ آمیزی گردیده است و همچنین قطعات نوارهای باریک طلایی برای تزئین بدنه استفاده شده بود. استفاده از این خودرو در مراسم مرگ مادر ملکه الیزابت باعث شد تا حس خوب مردم نسبت به این خودرو بیشتر شود.
جگوار XJ12 Series2 کوپه مدل 1978:
نوبت به نسخه XJC بدون ستون رسید که در آن زمان یک نوآوری بزرگ برای ارائه یک مدل جدید محسوب میشد. سقف تاشوی این خودرو از جنس وینیل تعبیه شده بود تا به جهت عدم وجود ستون وسط در هنگام جمع شدن سقف، به رنگ خودرو آسیب نزند. هر چند که رنگ خودروهای جدید در مقابل چنین سقفی مقاومت خوبی دارند و اکثر دارندگان جگوار XJ کوپه سقف وینیلی را باز میکنند، ولی بدنه دو رنگ خودرو و دو در بودن آن باعث شده تا ظاهر آن زیباتر از مدلهای دیگر شود. در داخل کابین نیز، تودوزی مخمل آبی رنگ به لوکس بودن خودرو افزوده است و وجود اهرم انتخاب برای استفاده از دو باک مجزای 45 لیتری نشان از آن دارد که این خودرو به نحوی طراحی شده تا قابلیت طی کردن مسافتهای طولانی را داشته باشد. همچنین طراحی این خودرو به نوعی انجام گرفته که XJC یک خودروی سریع باشد. برخلاف خودروی مادر ملکه، پیشرانه 5.3 لیتری V12 آن به سیستم تزریق انژکتوری سوخت مجهز شده است، به همین جهت کشش بسیار خوبی داشته و تا حد مناسبی نرم و راحت است. عملکرد گیربکس سه سرعته اتوماتیک آن به نحوی است که در دنده 2 در هنگامیکه خودرو با شتاب زیادی سرعت میگیرد، صدای پیچیده موتور و اگزوز همانند صدای ارگ کلیسا است. خودرویی که 40 سال قبل حداکثر سرعتی معادل 225 کیلومتر در ساعت داشته است، امروزه هنوز سریع به نظر میرسد. همانند مدلهای دیگر XJ سواری و هندلینگ خودرو برگ برنده آن است و انحراف و تکانهای بدنه به چپ و راست در روی دستاندازها و در سر پیچها همانند سر خوردن یک قایق شناور بر روی آب است. حتی زمانی که با این خودرو با سرعت مجاز بر روی جادههای خاکی رانندگی میکنیم، به نظر میرسد که سیستم تعلیق XJ12C سفت شده و به تکانهای کابین خودرو یکنواختی قابل اعتمادی میدهد که به هیچ وجه آزاردهنده نیست. این به آن معناست که XJ کوپه یک گرند تورر واقعی است.
جگوار XJ40 XJ6 Sovereign مدل 1994:
این خودرو در حقیقت آخرین نسخه از نسل سنتی خانواده گربه بزرگ جگوار XJ است که MK4 XJ یا XJ40 نام دارد. چراغهای مستطیل شکل آن در فلسفه طراحی کمپانی جگوار ادامه پیدا نکرد، ولی به هر حال در هر جا مشخص میشود که یک XJ اصیل است. پیشرانه شش سیلندر خطی آن با حجم 4.0 لیتر عملکردی شبیه به پیشرانه شش سیلندر سری 1 دارد، به عنوان مثال چندان سریع نیست و شتاب زیادی ایجاد نمیکند، ولی در هر دور موتوری، شتابی سازگار با قدرت موتور و مناسب شرایط رانندگی ایجاد مینماید. همچنین این خودرو همانند XJ سری 1 سواری آرام و مطمئنی را فراهم مینماید. هر چند که در پیچها عملکرد نرمتر و آرامتری نسبت به سری 1 دارد. عملکرد فرمان نسبت به نسلهای قبلی، سنگینتر است ولی به دلیل ضخامت زیاد حلقه غربیلک فرمان، چسبندگی مناسبی برای دست راننده ایجاد میکند. نقطه ضعف این خودرو در فضای کابین است، چرا که فضای زانودر ردیف عقب کمتر از نسلهای پیشین بوده و مجموعاً فضای کابین به طرز باورنکردنی تنگ و محدود است، به نحوی که یک فرد با قدی بلندتر از 180 سانتیمتر برای نشستن در صندلی راننده با کمی مشکل مواجه خواهد شد و زانوهای او با زیر غربیلک فرمان برخورد دارند.
جگوار XJR 575 مدل 2018:
این خودرو در حقیقت ورود یک خودروی لوکس کلاسیک به دنیای مدرن خودرو محسوب میشود و میتوان از طراحی بدنه جدید آن به انحراف از اصل و دودمان یاد کرد. در داخل کابین هم داستان مشابهی وجود دارد و به جای چوب و باکلیت و اهرم سنتی تعویض دنده، ما با صفحات دیجیتال و تریم پلاستیکی با رنگ مشکی براق و سیستم تعویض دنده با کلید چرخشی مواجه هستیم. از آنجا که این خودرو یک مدل اسپرت قدرتمند است، توسط یک پیشرانه 5.0 لیتری V8 مجهز به سوپرشارژر با قدرت 567 اسب بخار تقویت شده است و عملکرد اسپرت آن از کلاس اشرافی و نجیب زادگان فاصله زیادی دارد و در حقیقت یک گربه بزرگ وحشی به تمام معنا است. زمانی که پدال گاز را فشار میدهیم، سوپرشارژر آن همانند یک پشه مکانیکی شروع به وزوز میکند و مجبوریم برای کنترل آن به گونهای عمل کنیم که از محدوده سرعت قانونی تجاوز نکنیم.
سیستم ترمز عملکردی خشن و تند دارد و به تنظیم و تغییر جدی نیاز دارد. سواری به هیچ وجه همانند نسلهای قبلی، نرم و شناور نیست و گیربکس هشت سرعته اتوماتیک ZF آن، دندهها را با صدایی همانند زدن یک کلید تعویض مینماید. البته سیستم فرمان آن از کلیه نسلهای XJ بهتر و نرمتر عمل میکند، ولی سیستم کمکی برقی فرمان، حس رانندگی اصیل را از خودرو گرفته است. زمانی که گیربکس را از حالت رانندگی Sport و سیستم انتقال قدرت را از حالت Dynamic خارج کردیم، همه چیز آرام شد و آن پلنگ خشمگین به یک گربه اهلی تبدیل گردید. کیفیت سواری خودرو نرم شد و حساسیت گیربکس و پدال گاز کمتر شد و صدای غرش اگزوز آرام شد. مجموعا در این حالت، به یک XJ اصیل و سنتی تبدیل شد. از آنجا که مدل XJR به دهمین سال تولید خود نزدیک میشود، باید دید که کمپانی جگوار به کجا میخواهد برود و چه مسیری را در پیش دارد. مدل تمام الکتریکی I-Pace به ما یک سرنخ میدهد که یک بدنه سدان میتواند بر روی ساختار یک اسکیت بورد شاسی بلند نصب شود و عملکرد موتور الکتریکی آن همانند موتورهای 6 سیلندر و 12 سیلندر که امروز تست کردیم، باشد و قدرتی مشابه موتور V8 مدل XJR تولید نماید. هر پیشرانهای که برای نسل بعدی XJ استفاده شود، مطمئنا ماهیتی شبیه به نسلهای قبلی XJ دارد و عملکرد آن طی سالهای سال یکسان باقی میماند. به همین جهت، برای دیدن آینده، کمپانی جگوار باید گذشته خود را مورد بررسی قرار دهد.