مقدمه:
ارائه مدلهای مسابقه ای از خودروها، معمولا به عنوان ابزاری برای افزایش محبوبیت یک برند و تبلیغ خودروی اسپرت یک کمپانی خودروسازی به کار میرود. کمپانی کیا موتورز با راهکار جالب تری در این راه پا گذاشته است. این شرکت با اعمال تغییرات ظاهری در بدنه خودرو، خواص اسپرت آن را نمایش داده است، ولی هدف اصلی کیا تغییر این باور در اذهان عمومی است که خودروسازان کرهای خودروهای ناپخته و ناقصی میسازند.
شرکت کیا نیز همانند شرکت خویشاوندش هیوندای با خودروهای ارزان و کسل کننده به بازار آمریکا وارد شد. اولین مدل کیا در آمریکا مدل سفیا 1994 بود که با وجود برخورداری از قیمتی کمتر از 10 هزار دلار، باز هم گران قیمت بود و به عنوان خودرویی پر سرو صدا، ناراحت و با کیفیت پایین شناخته شده بود. ولی با این وجود کمپانی کیا سریعا یاد گرفت و ابتدا دپارتمان مهندسی خود را پختهتر و قویتر کرد و سپس در سال 2006 با استخدام پیتر شرایر طراحی از گروه خودروسازی فولکس واگن، ظاهر خودروهای خود را بهبود بخشید.
طراحی یک خودروی مسابقهای:
محصولات کیا هم اکنون در کلاس خود، خودروهایی مورد اعتماد هستند؛ ولی میخواهیم بدانیم که چطور یک برند با شهرت بد، توانست به چنین کیفیت بالایی برسد؟ تصمیم کیا شرکت در مسابقات اتومبیلرانی نبود، ولی مسابقات با خودروهای کیا حال و هوای دیگری پیدا میکند. کمپانی Kinetic Motorsports اولین خودروی مسابقهای کیا را در سال 2010 برای مسابقات سری Continental Tires ساخت که یک جفت کیا فورته کوپه تقویت شده بودند. مسیر مسابقه یک مسیر دو ساعت و نیمه در دیتونا بود. هر کس که روی خودروی مسابقهای کار کرده باشد، میداند که همیشه در این خودروها مشکلاتی خود را نمایان میکنند، ولی برای کیا مسئله فراتر از اینها بود و به گفته مدیر ارتباطات کیا آقای اسکات مک کی یک سناریوی شکست یا فاجعه بود. ولی زمانی که تیم کیا از شدت اضطراب ناخنهای خود را میجویدند، هر دو کیا فورته از خط پایان عبور کردند. دو سال بعد نیز تیم کیا توانست فهرمانی مسابقات را به دست آورد. هر دو خودرو بعد از مسابقات توسط مهندسان کیا خرد شده و کلیه قطعات آن مورد بررسی قرار گرفتند. به گفته راسل اسمیت رئیس هیئت مدیره Kinetic Motorsports مهندسان برای هر خودرو بیشتر از خانواده خود وقت گذاشتند. مانند هر مسابقه دهنده دیگری، آنها نیز میخواستند تندتر حرکت کنند و توانستند خود را به رقابت جهانی کلاس GTS برسانند. تنظیمات و تغییرات مهندسی روی مدلهای مختلفی از سری خودروهای تولیدی انجام گرفت و خودروی اپتیما به عنوان نامزد بی رقیب برای این تغییر انتخاب گردید، چرا که این خودرو یک خودروی سدان دیفرانسیل جلو با فاصله زیاد بین محور عقب و جلو است که ظاهری مانند خودروهای کوپه اسپرت دارد و امکان اصلاحات فراوان بر روی این خودرو وجود دارد.
#مطلب مرتبط – کیا اپتیما 2021 نماد رشد و نبوغ خودروساز کره ای
همه بازوهای سیستم تعلیق این خودرو همانند پوسته موتور و سرسیلندر به صورت دست نخورده باقی ماندهاند و با وجود استفاده از سیستم تزریق مستقیم سوخت و زمان بندی متغیر سوپاپ، برخلاف کیا اپتیما دارای قدرت 368 اسب بخار و گشتاور 406 نیوتون متر است که توسط موتور چهار سیلندر خطی 2.0 لیتری تأمین میگردد. این خودرو ابتدا در کمپانی کیا در شهر وست پوینت ایالت جورجیا تولید شده و سپس توسط کمپانی Kinetic Motorsports دچار تغییرات فنی و ظاهری گردیده است.زمانی که روی صندلی راننده مینشینید، نشانههای کمی از خودروی اولیه کیا اپتیما خواهید دید. درست در پشت فرمان و جلوی چشمان راننده، یک صفحه نمایش دیجیتال MoTeC دور موتور و زمان طی کردن یک دور مسیر مسابقه (Lap Time) و پارامترهای مختلف موتور خودرو را نشان میدهد. دست راست شما بر روی اهرم بلند فلزی تعویض دنده قرار میگیرد که شاهکاری برای خودروی مسابقهای محسوب میگردد. این اهرم سیستم گیربکس انگلیسی Xtrac شش سرعتهای را کنترل میکند که قیمت آن از قیمت پایه کیا اپتیما یعنی 22,450 دلار بیشتر است.
سیستم تعویض دنده به صورت ترکیبی است و کشیدن اهرم دنده به سمت عقب، یک دنده بالاتر میرود و فشردن آن به سمت جلو یک دنده پایین میآورد. کلاچ تنها برای لحظه راه انداختن خودرو به کار میرود و برای سرعتهای بالاتر، کمیفشردن پدال گاز و تعویض دنده خودرو را راه میاندازد. تعویض دنده نرم مکانیکی همراه با صدای مناسب و دلنشین اگزوز، رضایت راننده را به همراه دارد و بعد از دور اول مسابقه نیاز نیست که به تعویض دنده فکر کنید.چالش اصلی ما با اپتیما این بود که باید جلوی حرکت چرخهای جلوی این خودروی دیفرانسیل جلو را میگرفتیم، چرا که دیفرانسیل جلو برای یک خودروی مسابقهای یک مانع و یک مشکل بزرگ است. در زمان شتابگیری وزن خودرو به سمت عقب منتقل میشود و بار روی چرخهای جلو خالی میشود. محصولات کیا دارای سیستم Launch Control است که میزان چرخش چرخهای خودرو را محدود میکند. با سیستم ترمز ضد قفل قابل تنظیم (ABS) ترمز کردن در سرپیچها کاری بی زحمت است. برای این خودروی 1338 کیلوگرمی امکان رسیدن به سرعت 258 کیلومتر در ساعت فراهم شده است.
فاصله 2.80 متری بین دو محور عقب و جلوی خودرو باعث شده تا تغییر مسیر برای کیا اپتیما GTS به راحتی انجام گردد ولی برخلاف اکثر خودروهای مسابقهای دیفرانسیل جلو، به نظر نمیرسد که فشار بر روی محور جلوی خودرو باشد و شما اینطور احساس میکنید که انگار چرخهای عقب درگیر هستند، در صورتی که واقعا چنین نیست. هنوز به نظر میرسد که اپتیما مانند یک خودروی رقیب در مسابقات NASCAR، بزرگ و بی تحرک است. این خودرو بر روی دستاندازها معلق شده و به بالا و پایین میجهد، ولی به راحتی قابل کنترل است و مسیر خود را در جاده حفظ میکند. زمانی که پای خود را بر روی پدال گاز فشار میدهید، این خودرو همانند یک خودروی مسابقهای از جا میپرد و حرکت میکند.
در داخل اتاق آنقدر آرام است که شما میتوانید به راحتی صدای سیستم توربو و سوت اگزوز خودرو را بشنوید. زمانی که به حداکثر گشتاور موتور دست یابید، خودرو به سمت پایان مسیر مسابقه حرکت میکند. راننده این خودرو مارک ویلیکینز 31 ساله بود که تا به حال پنج مسابقه را با خودروی اپتیما برنده شده است. سریعترین زمان طی مسیر 52.42 ثانیه بود که در پیست فرودگاه Motown Mile انجام شد. شتاب صفر تا صد این خودرو 4.7 ثانیه و زمان طی مسافت 400 متر توسط آن، 12.7 ثانیه بود که با سرعت 187.5 کیلومتر در ساعت از خط پایان عبور کرد.