یکی از قطعاتی که عدم سلامت فنی آن موجب افزایش آلودگی حاصل از سوخت خودرو میشود، کاتالیست و اگزوز آن است.
به گزارش پایگاه خبری سبقت آزاد، در عصر تکنولوژی و آلودگیهای نشات گرفته از آن، در بسیاری از کشورهای پیشرفته سعی میشود تا آلودگی محیط زیست به حداقل ممکن برسد.
شما جز کدام یک از مالکین خودرو هستید؟ از آنهایی هستید که صرفا وضع ظاهری خودرو برایشان مهم است و در ماه چندین بار دستی بر سر و گوش خودرو خود میکشند؟ و یا از آن دسته افرادی هستید که علاوه بر ظاهر، سلامت فنی خودرو نیز برایشان مهم است؟ البته افرادی نیز هستند که تا زمانیکه خودروشان حرکت کند، سلامت ظاهر و باطن آن برایشان فرقی نمیکند!
اگزوز همانند روغن موتور، لنت ترمز، فیلتر هوا و… شاید جز قطعات مصرفی خودرو محسوب نشود ولی همانند تمام قطعات خودرو عمر مفید دارد و داستان درست پس از اتمام این دوره شروع میشود. خرابی کاتالیست و اگزوز بر عملکرد پیشرانه خودرو تاثیر به سزایی میگذارد.
کاتالیست چیست و عمر مفید آن چه قدر است؟
قطعهای از خودرو است که به خاطر یکی از مهمترین مسایل محیط زیستی یعنی آلایندگی روی خودرو نصب میشود. یکی از راهکارهایی که خودروسازان برای کاهش آلودگی در خودروها ابداع کردهاند، کاتالیزور خودرو نام دارد. گازهای خروجی خودرو قبل از خروج از اگزوز، از کاتالیزور خودرو عبور میکنند که به دنبال آن مقدار زیادی از آلودگیها حذف میشود.
کاتالیزور خودرو در قسمت پایانی اگزوز قرار میگیرد که با انجام یک سری از واکنشهای شیمیایی و تبدیل گازهای سمی به گازهای کم ضرر، از آلودگی بیشتر هوا و خطرات زیست محیطی جلوگیری میکند.
به طور متوسط عمر مفید کارکرد هر کاتالیست خودرو بین 80 تا 100 هزار کیلومتر است. میانگین عمر مفید هر کاتالیست بین 3 تا 4 سال خواهد بود و پس از آن کارایی خود را به طور کامل از دست داده و به این ترتیب خودروی شما به یک آلاینده محیط زیست تبدیل میگردد. بنابراین اگر محیط زیست و نسلهای آینده برایتان مهم است و به سلامتی فرزندتان اهمیت میدهید، به اسم افزایش شتاب و باز شدن نفس خودرو، کاتالیست را از مسیر دودهای خروجی موتور حذف نکنید!
عوامل تاثیرگذار در عمر مفید اگزوز
عوامل مشخصی در عمر این قطعه دخیل هستند. شرایط جغرافیایی یکی از علل خرابی زودهنگام این قطعه است. خودروهایی که معمولا در جادههای ناهموار، شوسه و کوهستانی تردد دارند نشانههای خرابی اگزوز در آنها زودتر به چشم میآید. خوردن ضربه توسط اجسام سخت مانند سنگهای بزرگ به منبع اگزوز و کاتالیست موجب آسیب جدی به آنها خواهد شد.
حتی در خودروهایی که ارتفاع پایینتری نسبت به سطح زمین دارند گیر کردن این قطعه در هنگام ورود و خروج از رمپهای با شیب زیاد و غیر استاندارد پارکینگهای منازل نیز موجب آسیب دیدهگی آن خواهد شد. در مناطقی که آب و هوای شرجی دارند، رطوبت نقش مهمی در پوسیدگی و خرابی منجر به تعویض زود هنگام اگزوز دارد.
اما اگر در شهرهای کوچک یا روستاها زندگی میکنید و روزانه مسیرهای کوتاهی را با خودرو طی میکنید نیز، احتمال اینکه زودتر نیاز به تعویض اگزوز پیدا کنید بیشتر میشود. آن هم به این دلیل که با هر بار استارت زدن، در خودروهای معمولی مقداری آب در اگزوز جمع میشود که با روشن بودن طولانی مدت پیشرانه و به سبب حرارت بالای اگزوز، این آب بخار میشود. اما اگر خودرو پس از مدت کوتاهی خاموش شود، آب در اگزوز باقی مانده و موجب اکسیده شدن فلز آن و در نهایت پوسیدگی اگزوز میشود.
اما عمر مفید اگزوز چه مدت زمانی است؟
به طور معمول عمر مفید اگزوز بین ۴ تا ۵ سال و حداکثر مسافتی که با آن می توان پیمود ۱۵۰ هزار کیلومتر است. فراموش نکنید که کاتالیست اگزوز نیز نقش مهمی در کاهش این عمر دارد و به سبب گرفته شدن توریهای آن، پس از مدتی استفاده، باید آن را تعویض کرد. اگر در شرایط جادهای یا آب و هوایی خاصی که در بالا به آنها اشاره شده است از خودروی خود استفاده میکنید، این عمر مفید کمتر شده و در برخی شرایط حتی به 2 سال نیز خواهد رسید.
علایم خرابی اگزوز خودرو چیست؟
به طور کلی علایم خرابی اگزوز را در خودرو، می توان به موارد زیر محدود کرد:
- شنیده شدن صدای ناهنجار و نسبتا بلند از خودرو
- کاهش میزان قدرت خودرو
- افزایش مصرف سوخت خودرو
- افزایش غلظت گازهای آلاینده در خروجی اگزوز
مفید بود حالا مجبورم کاتابست عوض کنم