مصرف کننده ایرانی امروز به دلیل قدرت کم خرید خود به دنبال خودروهایی با ظاهر به روز، امکانات رفاهی متنوع، ایمنی بیشتر، قدرت و گشتاور مناسب و راحتی بیشتر بنا به بودجه خود است و بازاریابی مناسب و هوشمندانه چینیها نشان داده است که با تولیدات جدید خود علاوه بر موارد مطرح شده، با قیمتهای رقابتی در بازار خودرو انحصاری ایران حرکت مناسبی در جلب نظر ایرانیان داشتهاند و همین امر باعث شده است تا اعتماد عمومی به اینگونه تولیدات، به طور سالانه بیشتر از پیش شود. بازار هدف چینیها در ایران خریدارانی است که دیگر حاضر به هزینه کردن برای تولیدات 25 سال پیش نیستند و از ظاهر و تکنولوژیهای قدیمی و منسوخ جهانی فاصله گرفتهاند و چشم به آینده دارند.
این نکته سنجی چینیها در کنار سیاستهای هوشمندانه شرکت هایی از قبیل کرمان خودرو که سالها تولیداتش زبانزد خاص و عام بود مانند مونتاژ دوو سیلو، فولکس گل و غیره همچنین مدیران خودرو که با برند ام وی ام، چری و فونیکس شناخته میشود میتواند کار را برای دو خودرو ساز اصلی کشور، ایران خودرو و سایپا تا حدی مشکل کند و این دو نیز پس از مدتی مقاومت، به دلیل نگرانیه از دست دادن بازار انحصاری خود، به ناچار به سمت مونتاژ خودروهای چینی روی آوردند. البته نا گفته نماند که تحریم های اقتصادی سالهای قبل و ترک بازار ایران توسط خودروسازان مطرح شرق آسیا (ژاپنی و کرهایها) و اروپاییهای لگن سازی چون فرانسویها نیز در این میان بی تاثیر نبود، تا حدی که برخی از پر فروشترینهای بازار داخلی مانند پژو 206 با چنان افت کیفیتی مواجه شدند که مصرف کننده گان داخلی در برههای کمپینهای تحریم خرید خودروی صفر را شکل دادند، شاید بتوان ادعا کرد چینیها مونتاژ خودروهای به روز چینی امروز ایران را مدیون کمپانی لیفان هستند. شرکتی که در اوج تحریم ها ایران را تنها نگذاشت و صد البته که در آن زمان مشتری بهتری از ایرانیها در جهان نداشت.
با این مقدمه می رسیم به بحث اصلی و کمپانی لیفان موتورز:
اولین خودرو سازی که پس از تحریمها با قدرت وارد بازار ایران شد و با عقد قرارداد توسط کرمان موتور جان تازه ای در جسم رو به موت خودروسازی ایران دمید.
• لیفان 520 تازه وارد ناموفق
ورود اولین محصول این شرکت نو پا به ایران که از یک موتور سیکلت سازی تبدیل به خودروساز شده بود قطعا نتوانست نظر مساعد مصرف کنندگان خود را جلب نماید و با عرضه لیفان 520 با ایرادات فراوان جای رقابتی با دیگر خودروهای تولید داخلی نداشت و سر خورده از بازار خداحافظی کرد.
• لیفان 620 با موتور بی ام و
اما هیئت مدیره شرکت لیفان برنامهای مدون و طولانی را در دست داشتند، لذا با خرید امتیاز انجین (موتور) 1600 سی سی طراحی آن با همکاری شرکت بیامو بنام تریتک که بر روی بسیاری از خودروهای مطرح دنیا از جمله مینی کوپر سوار شده بود و جزو 10 انجین برتر جهانی در سالهای تولید خود بود مدل جدید خود بنام لیفان 620 را وارد بازار کردند، خودرویی که به جهت شکل و شمایل آن از جلو و تشابه آن به بی ام و، همچنین از پشت شبیه مزدا 323 توانست این بار نظر بسیاری از خریداران ایرانی را به خود جلب کند.
اما ایراداتی از جمله براکت پلوسهای ضعیف و طراحی دسته موتورهای نامناسب که باعث ایجاد زاویه بد موتور و در نتیجه ایجاد زاویه غیر استاندارد با پلوسها می گردید، در اوایل خریداران سری اول این خودرو را مجبور به مراجعات مکرر به نمایندگیها کرد، نا گفته نماند که کارشناسان چینی و ایرانی کرمان موتور سریعا توانستند این ایرادات را در اوج زمان تحریمها بر طرف کنند، و خاطره بد مدل 520 خود را تا حد زیادی پاک کند.
• لیفان 620 تلنت 1800 سی سی برای مبارزه با رقیبان تولید داخلی
ماشین بعدی کمپانی لیفان مدل جدید همان 620 بود که اینبار با موتور تازه 1800 سی سی که توان اسب بخار و گشتاور بالاتری داشت و طراحی آن بصورت مشترک با کمپانی ریکاردو انگلستان انجام شده بود بنام لیفان تلنت پا به عرصه گذاشت که انصافا با خدمات خوب شرکت کرمان موتور خریداران ایرانی را بسیار راضی نگه داشت و چند سالی در کشور تولید شد، با کمی تحقیق و پرس و جو از مصرف کنندگان این محصول متوجه می شوید که در رقابت با خودروهای همرده آن زمان میزان بالای رضایت مندی مشتریان آن مشهود است.
• لیفانX60 ورود به دنیای کراس اوورها
پس از تولید لیفان 620 تلنت و بازار رو به رشد خودروهای شاسی بلند و کراس اوور، شرکت لیفان محصول جدید خود بنام لیفانX60 را با همان موتور و گیرباکس 620 عرضه کرد، گرچه زبان طراحی آن، دو قضاوت متفاوت را در میان خریداران داشت، عدهای آنرا زیبا و عدهای آن را زشت خطاب کردند ولی در هر حال این مدل توانست فروش خوبی را برای کرمان موتور به ارمغان آورد در حدی که بعدها با اضافه کردن گیرباکس اتوماتیک تولیدش ادامه پیدا کرد و شنیدهها حاکی از رضایت متوسط خریداران آن داشت.
لیفان 720 تازه واردی که هرگز وارد تولید نشد
محصول بعدی کمپانی لیفان مدل 720 بود که با همان موتور و گیرباکس لیفان 620 اما با شکل و شمایلی به روزتر و کمتر کپی کاری شده رونمایی شد ولی با هوشمندی مدیران کرمان موتور و وجود محصولاتی مانند داچیا ال 90 در بازار، و اختلاف قیمت تمام شده 720 با خودروهای موجود و عدم توجیه قیمت رقابتی نمی توانست بازار فروش خوبی را برای آن متصور شد به همین جهت تولید آن در کشور هرگز صورت نپذیرفت و تنها در حد چند مورد رونمایی باقی ماند.
• توسعه طلبی و کشور گشایی لیفان با کودتای 820 خودروی کنسول گری ایتالیا در چین!!!
همانطور که قبلا ذکر شد کمپانی لیفان موتورز برنامه ای هدفمند و توسعه طلبانه در سر داشت و به همین منظور با انقلابی شگرف در طراحی، خودروی جدید خود بنام لیفان 820 را با تبلیغات گسترده به بازار ارایه کرد.
ورودی کودتا گونهای که مراسم رو نمایی آن با حضور و دعوت از 17 سفیر و سر کنسول کشورهای دنیا در چین با سخنرانی:
مدیرعامل شرکت لیفان آقای "شانگ یو"
رئیس هیئت مدیره شرکت لیفان آقای "این مینگ شان"
معاون مدیر عامل در بخش صادرات و واردات آقای "مارک تیمبر"
و سر کنسول کشور ایتالیا
با تبلیغات بسیار جذاب و در حد خود بی نظیر از رو نمایی یک خودرو و با بازی بازیکنان تیم فوتبال لیفان صورت پذیرفت که توپهای امضا شده آنها نیز تقدیم حضار و مردم شد نوید یک انتقلاب صنعتی برای لیفان را به ارمغان آورد.
– خودروی کنسولگری ایتالیا لیفان 820
جالب است بدانید خودروی کنسولگری ایتالیا در شهر چین چون کشور چین، لیفان 820 است و در مراسم رونمایی این خودرو کنسول کشور ایتالیا از تجارب خود و لذت رانندگی با خودروی لوکس لیفان سخرانی و تمجید نمود.
تمامی اینها ورود کمپانی لیفان به عرصه تولید خودروهای با کیفیت و مطرح جهانی را نوید میدهد و شاید بتوان ادعا کرد شنیدن جمله "خودرو های آشغال چینی" رفته رفته جای خود را به جملات مثبتتری خواهد داد.
لیفان 820 با موتور 2400 سی سی طراحی تویوتا کمری با گیرباکس DSI استرالیا و دهها آپشن عالی و کاربردی طراحی شرکت BOCSH آلمان با تکیه بر پلتفرم کمپانی تویوتا و شاسی تقویت شده توسط شرکت MIRA انگلستان و سیستم تعلیق بی نظیر و بسیار نرم آن نوید نقطه عطف حرفهای شدن لیفان در عرصه جهانی کشورهای در حال توسعه میداد، لازم به ذکر است خودروی هیبریدی لیفان 820 نیز همزمان مراحل تحقیقاتیش را نیز پشت سر میگذاشت.
پس از کم شدن تیراژ لیفان 820 و بروز شایعاتی مبنی توقف تولید آن در میان جامعه خودرویی کشور که دلایل آن هنوز در پس ابهام باقی است خریداران این برند را دچار نگرانی کرد اما با اینکه خلاصه تحقیقات و شنیدهها حاکی از این بود که کرمان موتور قصد داخلی سازی برخی قطعات حیاتی آنرا داشته که با مقاومت شدید کمپانی چینی روبرو شده است تا حدی که ظاهرا کار به وزارت صنایع نیز کشیده است و در پایان با توجه به قرارداد محکم طرف چینی و تولید چندین ساله این مدل در بازار ایران کرمان موتور تنها توانست موافقت بالا بردن قیمت 10 میلیون تومانی (از 82 به حدود92 میلیون تومان) آنرا در آن برهه زمانی بدست آورد.
• آینده لیفان و حضورش در ایران
پس از قطع همکاری کرمانموتور و لیفان، شرکت خودروسازان بم از زیرمجموعههای کرمانخودرو وظیفه تولید و عرضه کراساوور لیفان X70 رادر بازار کشورمان را برعهده گرفت. لیفان X70 پس از لیفان X60 و لیفان X50، سومین کراساوور لیفان در بازار ایران محسوب میشود. عمده رقبای لیفان X70 را نیز ام وی ام X33s، جک S3 و ام وی ام X55 تشکیل میدهند.
برخلاف بسیاری از خودروهای چینی که طی چند سال اخیر وارد بازار کشورمان شدهاند، لیفان X70 از پیشرانه تنفس طبیعی بهره میبرد. این موتور در ترکیب با گیربکس اتوماتیک CVT، کراساووری اقتصادی را تشکیل دادهاند که برای شکستن رکوردهای مصرف سوخت بهینه شده است.
طراحی جذاب داخلی و خارجی به همراه بهرهمندی از امکانات رفاهی رنگارنگ را میتوان از جمله مزایا لیفان X70 برشمرد. در سوی مقابل ممکن است عملکرد متوسط فنی این خودرو در مقابل رقبایی همچون ام وی ام X55 یا دیگر کراساوورهای توربو یک نکته منفی برای لیفان X70 محسوب شود.
آیا لیفان در ایران باقی میماند؟
– لیفان مدرن امروز، فعلا در ایران باقی خواهد ماند چرا که از ابتدا با ایران شروع کرد و پس از فراز و نشیب های سخت بعید است بازار ایران را به این زودی ها ترک کند. اما فراموش نکنید که عدم ثبات اقتصادی و بازار انحصاری خودرو در ایران ممکن است هر حادثهای را رقم بزند و صد البته که اگر لیفان بتواند کیفیت محصولات خود را به پای دیگر رقبای چینی خود برساند ممکن است بازارهای دیگری خارج از ایران تحریم زده را دنبال کند.
• صادرات به 165 کشور با 500 شبکه فروش
در پایان با نگاهی به سایت رسمی شرکت لیفان موتورز متوجه می شویم این کمپانی امروز به حدی از پیشرفت رسیده است که محصولات متنوع خود را به 165 کشورجهان با 500 شبکه فروش بین المللی عرضه می نماید، کشورهایی از جمله روسیه و برزیل که به ترتیب قطبهای سیاسی و اقتصادی قابل توجهی در جهان امروز هستند.
به امید روزی که شرکتهای خودروسازی داخلی نیز کمی به خود آمده و با استفاده (شاید عبارت سواستفاده مناسب تر باشد) از بازار انحصاری خودرو تا رمق آخری هست از تجربیات چینیها و پیشتر از آنها کرهای ها درس پیشرفت و خدمت به کشور را بیاموزند.
بسیار از ابراز لطفتون سپاسگذارم
بازخوردهای منصفانه و بدور از تعصب و غرض ورزی شما عزیزان مشوق بزرگی جهت نگارش مقالات تحقیقی است ?
احسنت جناب شریفی،هم مطلب و هم نحوه نگارش عالی بود. دیدم حیله تنها به لایک بسنده کنم،موفق باشید،مطالب بیشتری به اشتراک بزارید تا تلمذ کنیم.