
مقایسه سورن ELX توربوشارژ و پژو پارس LX TU5

اگر قصد خرید یک خودروی صفر کیلومتر در بازه قیمتی حدود 600 میلیون تومان دارید و تمایلی به خرید محصولات چینی ندارید، سه خودروی پژو 206 V8 صندوقدار، پژو پارس LX با موتورTU5 و سورن ELX با موتور EF7 از محصولات شرکت ایران خودرو در پیش روی شما قرار دارند.
پژو پارس LX به امکانات رفاهی مناسب مجهز شده است و شاید بتوان آن را یکی از پرطرفدارترین و پرفروشترین محصول اخیر ایران خودرو دانست، ولی ارایه نسخه توربوشارژر خودروی سورن با قدرتی بالاتر و امکانات رفاهی بیشتر، توجه مشتریان را بیشتر به سمت این خودرو جلب نموده است، مخصوصا که اختلاف قیمت چندانی با نسخه معمولی سورن ندارد. جهت تجهیز موتور TU5 سورن به توربوشارژر، تغییراتی مانند تعویض پیستونها و سوپاپهای دود، طراحی مجدد محفظه احتراق و سرسیلندر، طراحی منیفولد خروجی دود توربوشارژر و تعبیه اینترکولر جهت خنککاری هوای خروجی از توربوشارژر انجام شده است. در این مطلب به بررسی و مقایسه پارس LX و سورن ELX توربو پرداختهایم.
سورن ELX توربوشارژر:
طراحی خودروی سورن بر اساس پلتفرم سمند و قبل از آن بر پایه پلتفرم پژو 405 عهد عتیق صورت گرفته است که با تغییر ظاهری اندکی در طراحی بدنه، طرح سپر جلو، چراغهای عقب و جلوی سمند به بازار ارایه شد. این اتومبیل درحقیقت مدل تغییر یافته سمند LX است که برای اولین بار در سال 1385 یعنی دو سال بعد از معرفی سمند توسط شرکت ایران خودرو رونمایی و به بازار ارایه شد. تفاوت ظاهری سورن با سمند طراحی ظاهری بدنه و آپشنهای قابل سفارش در آن است. یکی از تفاوتهای طراحی کابین و تریم داخلی این خودرو نسبت به سمند تعبیه ستون فرمان تلسکوپی است که در صورت تصادف، از سمت داخل جمع شده و مانع از آسیب به راننده میگردد. ایران خودرو در نیمه دوم سال 95 خودروی سورن توربوشارژر را به بازار ارایه نمود که در تست-های ایمنی بینالمللی آمار خوبی از خود نشان داده است و تاییدیه ایمنی خود را از شرکت IDIADA یکی از معتبرترین مراکز تست خودرو در کشور اسپانیا دریافت کرده است. از مهمترین ویژگیهای نسخه توربوی سورن، افزایش شتاب خودرو بدون بالا بردن حجم موتور، افزایش راندمان پیشرانه همراه با کاهش مصرف سوخت و آلایندگی کمتر و تجهیزات ایمنی و رفاهی مناسب است. سورن دارای امکانات رفاهی و تجهیزات ایمنی مناسبی مانند ایربگ راننده و سرنشین جلو، صندلیهای برقی جلو، آینههای جانبی تاشوی اتوماتیک برقی با گرمکن و چراغ راهنما، سنسور دنده عقب، سیستم ضدسرقت ایموبیلایزر، سیستم هشدار دهنده هوشمند مرکزی ورود غیرمجاز، سیستم عیبیاب هوشمند(Multiplex)، قفل مرکزی با ریموت کنترل، سیستم صوتی با امکان اتصال به بلوتوث و قابلیت پخش CD/MP3 با ورودی USB و AUX, سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک با دریچه ردیف عقب، چراغهای عقب LED، تنظیم زاویه چراغ جلو از داخل اتاق است. سورن استاندارد آلایندگی یورو4 را رعایت میکند و مصرف سوخت کمتری در مقایسه با مدل معمولی دارد. رینگهای این وسیله نقلیه از نوع آلیاژی هستند.
پژو پارس:
خودروی پژو پارس با تغییر ظاهری پژو 405 و با ایده از طراحی بدنه پژو 406 طراحی گردید و بر روی پلتفرم پژو 405 ساخته شد. در ابتدا با نام پژو سفیر به بازار عرضه شد، ولی چندی بعد به پژو پرشیا تغییر نام داد و در حال حاضر نیز به نام پژو پارس به بازار داخلی عرضه میشود. طراحی قدیمی بدنه این خودرو، مربوط به دهه 90 میلادی بوده که فاقد امکانات خودروهای جدید است. کابین این خودرو در ایتدای زمان تولید، شباهت زیادی با پژو 405 داشت که یک امتیاز منفی برای آن محسوب میگردید و تریم داخلی و داشبورد آن با تغییرات اندکی، تقریبا شبیه به پژو405 بود و تنها نکته مثبت آن، صندلیهای راحت تر آن بود. در سال 1393 پس از سالها تولید پژو پارس با همان داشبورد قدیمی و امکانات و تجهیزات رفاهی اندک، شرکت ایران خودرو با ایجاد تغییراتی در طراحی کابین و داشبورد پارس و افزودن امکانات رفاهی بیشتر، آن را در دو مدل LX و ELX ارایه نمود که تجهیزات بیشتری مانند قابلیت تنظیم برقی صندلی و روکش چرمی غربیلک فرمان در آنها در نظر گرفته شده بود. امکانات رفاهی و ایمنی این محصول شامل ایربگ راننده و سرنشین جلو، صندلیهای برقی جلو، آینههای جانبی تاشوی اتوماتیک برقی با چراغ راهنما، سنسور دنده عقب، سیستم ضدسرقت ایموبیلایزر، قفل مرکزی با ریموت کنترل، سیستم صوتی با امکان پخش CD/MP3 با ورودی USB و AUX, سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک با دریچه ردیف عقب و تنظیم زاویه چراغ جلو از داخل اتاق، راحتی بیشتری برای راننده و سرنشینان فراهم میکند. خودروی پژو پارس با رعایت الزامات استاندارد آلایندگی یورو4 و مصرف سوخت خودروهای مدرن و امروزی مطابقت دارد. فرمان خودرو به دلیل تعبیه ایربگ، دارای ابعادی بزرگتر نسبت به مدل قبلی است و رینگهای آن از نوع فولادی 15 اینچ هستند که مدلهای جدیدتر آن با رینگهای آلیاژی نیز ارایه میگردد.
مقایسه ظاهری:
بدنه سورن ELX با طول و عرض و ارتفاع بیشتر، ابعاد بزرگتری نسبت به پژو پارس دارد. فاصله بین دو محور جلو و عقب سورن حدود دو سانتیمتر بیشتر است و فضای نسبتا بزرگتری را در اختیار سرنشینان قرار میدهد. همچنین وزن سورن توربو حدود 75 کیلوگرم از پارس سنگینتر است. هر دو خودرو دارای رینگهای فولادی 15 اینچی هستند. گنجایش مخزن سوخت و حجم صندوق عقب در هر دو خودرو تقریبا برابر است. در طراحی خارجی این دو خودرو، حرف زیادی برای گفتن باقی نمانده، چرا که این دو خودرو سالها در شهرهای مختلف کشور حضور داشتهاند، مخصوصا پژو پارس که قریب به به 17 سال با طراحی ظاهری فعلی، در حال تولید است. انتخاب طراحی برتر بین پژو پارس LX و سورن ELX بحثی کاملا سلیقهای است، چرا که برخی ظاهر پارس و بعضی دیگر، سورن را میپسندند. ولی در مجموع، طراحی سورن به لطف برخورداری از ظاهر جدید، بهتر است و به دلیل تقاضای کمتر بازار و حضور کمتر در خیابانهای شهر، از پارس کمتر تکراری شده است و دارای نمایی مدرنتر و جدیدتر است. درست است که این خودرو فیس لیفت خودروی سمند LX است، ولی هماهنگی طراحی اجزای نمای خارجی سمند در آن دیده نمیشود. در طرف دیگر، پژو پارس با ظاهری کاملا تکراری، همچنان جذاب بوده و تقاضای بالایی در بازار خودروهای داخلی دارد. سورن با طرح سپرهای یکپارچه و همرنگ با بدنه، چراغهای عقب LED و زههای جانبی همرنگ بدنه، دارای طراحی بهروزتری نسبت به پارس است، هرچند که طراحی بدنه و اجزای خارجی پارس در مقایسه با سورن هماهنگتر است.
مقایسه کابین:
خودروی سورن که در سال 1385 به عنوان یک مدل فیسلیفت از سمند به بازار ایران معرفی شد، در طراحی بدنه تفاوتهای زیادی با سمند داشت، ولی در طراحی کابین، داشبورد و تریم داخلی کاملا مشابه با سمند بود. چند سال بعد شرکت ایران خودرو با هدف جلب بازار داخلی، داشبوردی با طراحی جدید برای سورن ارایه نمود که در مقایسه با دیگر محصولات تولید داخل، از طراحی زیبا و هماهنگی برخوردار است. سورن با داشبورد جدید با نام سورن ELX عرضه شد و در سال 1392 مدل جدیدی از این خودرو به نام سورن ELX سال یا کلاس 11 به بازار عرضه شد که مجددا در قسمت داشبورد دارای تغییرات اندکی بود و امکاناتی مانند دکمههای کنترلی روی فرمان و سیستم صوتی جدید در آن اضافه شده بود. شرکت ایران خودرو برای پژو پارس نیز اقدامی مشابه انجام داد و به دلیل قدیمی شدن طراحی داخلی، این خودرو را با داشبورد جدیدی ارایه کرد که اگر چه نسبت به مدل قبلی دارای طراحی بهتری است، ولی کیفیت مواد و قطعات داشبورد آن با افت زیادی همراه بود.
پارسLX به لحاظ برخورداری از تریم و داشبورد کرم رنگ، لوکستر و زیباتر از سورنELX سال با تریم کاملا مشکی رنگ، به نظر میرسد. از لحاظ کیفیت تریم داخلی، سورن یک سر و گردن بالاتر از پارس قرار دارد، چرا که جنس داشبورد پارس از پلاستیک خشک و بیکیفیت است، درحالی که داشبورد سورن کیفیت بهتری دارد. هر دو خودرو در محدوده قیمتی خود، امکانات و تجهیزات نسبتا مناسبی را ارایه میکنند. از تجهیزات مشترک این دو خودرو میتوان به دو ایربگ، فرمان هیدرولیک، دکمههای کنترلی روی فرمان، تهویه مطبوع اتوماتیک، آینههای برقی تاشوی اتوماتیک، سنسور دنده عقب و تنظیم برقی صندلیهای جلو اشاره کرد. این در حالی است که سورن با امکانات اضافهتری مانند گرمکن آینههای جانبی، تنظیم زاویه نور چراغهای جلو و کیفیت بهتر سیستم صوتی، در رده بالاتری از پارس قرار میگیرد.
مقایسه پیشرانه ها و مشخصات فنی:
پژو پارس به یک پیشرانه 1.6 لیتری TU5 JP4 چهار سیلندر مجهز شده است که همان موتور متعلق به پژو 206 تیپ5 است. قلب تپنده این خودرو قدرت 108 اسب بخاری موتور را توسط یک گیربکس چهار سرعته اتوماتیک AL4 و یا یک گیربکس پنج سرعته دستی BE3 به محور جلوی پارس انتقال میدهد. چنین قوای محرکهای امکان رسیدن به حداکثر سرعت 187 کیلومتر در ساعت و شتاب صفر تا صد 13 ثانیه را برای پارس LX فراهم مینماید. موتورهای TU5 یکی از پیشرانههای شناخته شده در گروه خودروسازی پژو- سیتروئن (PSA) است که در نسلهای قبلی محصولات کوچک و متوسط این دو خودروساز برای تقویت آنها در نظر گرفته شده بود. در طرف دیگر سورن ELX توربوشارژر با پیشرانه 1.7 لیتری EF7 چهار سیلندر مجهز به توربوشارژر عرضه میشود که با سیستم زمانبندی متغیر باز و بسته کردن سوپاپها (VVT)، قدرتی معادل 150 اسب بخار تولید میکند که گشتاور خروجی آن توسط یک گیربکس 5 سرعته دستی به محور جلو منتقل میشود. این پیشرانه جدید اگر چه در مقایسه با موتورهای توربوشارژر روز دنیا، از بازدهی پایینتری برخوردار است، ولی نسبت به کیفیت پیشرانههای موجود در محصولات داخلی، میتوان خروجی موتور EF7 را نسبتا مناسب دانست. این پیشرانه توربو برای خودروی سورن حداکثر سرعتی معادل 205 کیلومتر در ساعت و شتاب صفر تا صد 10 ثانیه را فراهم نموده است و در عین برخورداری از مصرف سوخت پایین و آلایندگی کم، در زمان سبقت گرفتن، شتاب قابلتوجهی را برای این خودرو تامین میکند. پیشرانه TU5 نسبت به EF7 صدای کمتری دارد که به دلیل عایقکاری مناسب آن است. پیشرانههای TU5 در دور موتورهای بالاتر از 3000 دور در دقیقه عملکرد بهتری دارند و به همین جهت تعویض دندهها باید در دور موتورهای بالاتری نسبت به EF7 انجام گیرد، به همین دلیل است که صدای موتور حتی در دور موتورهای بالاتر از 4000 دور در دقیقه هم آزاردهنده نیست. سیستم ترمز در هر دو خودروی سورن ELX و پارس LX از نوع ABS با سامانه توزیع الکترونیکی نیروی ترمز (EBD) هستند که در جلو از نوع دیسکی خنکشونده و در عقب از نوع کاسهای هستند و قدرت ترمزگیری مناسبی در هر دو خودرو داریم.
مهمترین تغییرات اعمال شده در موتور EF7 سورن جهت تجهیز آن به توربوشارژر شامل تعویض پیستونها با پیستونهای با دوام بیشتر و تراکم پایینتر، طراحی مجدد محفظه احتراق و سرسیلندر، استفاده از سوپاپهای دود جدید، طراحی منیفولد برای توربوشارژر، افزایش اینترکولر برای خنک کاری هوای فشرده خروجی از توربوشارژر هستند که در مقایسه با پیشرانه TU5 دارای مزایای متعددی مانند مصرف سوخت کمتر، تنفس بهتر و دور گرفتن سریعتر است. سورن ELX توربو با مصرف سوخت ترکیبی 7.3 لیتر در هر صد کیلومتر، بسیار اقتصادیتر از پژو پارس LX با مصرف ترکیبی 8.4 لیتر به نظر میرسد، البته در این میان، باید اختلاف قیمت بنزین سوپر و معمولی را در هزینه سوخت مصرفی خودرو لحاظ کنیم، چرا که پیشرانه EF7 با نسبت تراکم 9.3 به 1 با بنزین معمولی هم سازگاری دارد، ولی در مقابل، پیشرانه TU5 به دلیل برخورداری از نسبت تراکم بالای 10.5 به 1 برای رسیدن به حداکثر توانایی، به بنزین اکتان بالا و یا بنزین سوپر نیاز دارد که تا حد زیادی روی بعد اقتصادی انتخاب مشتری تأثیر خواهد داشت. البته در «پژو پارس» با جعبه دنده اتوماتیک، میزان مصرف سوخت به مراتب بالاتر خواهد رفت و باید این نکته توسط مشتریان مدنظر قرار گیرد. برتری فنی سورن توربو در مقایسه با پژو پارس حتی بر روی کاغذ هم مشخص است، چرا که دارای 42 اسب بخار قدرت بیشتر و 73 نیوتنمتر گشتاور بیشتر است، اما باید اضافه وزن 76 کیلوگرمی سورن نسبت به پارس را در نظر داشت.
از سوی دیگر، مشکل گاز نخوردن و یا به اصطلاح کُپ کردن موتور در دندههای 1 و 2 باعث شده که پارس علیرغم توان کمتر، شتاب اولیه بهتری نسبت به سورن داشته باشد و این در حالی است که سورن در شتاب ثانویه به پارس برتری دارد و حتی با دندههای سبک 4 و 5 هم میتوان سراشیبیها را طی نمود. به همین دلیل، شتاب صفرتا صد سورن 10 ثانیه است، درحالی که پارس در دنده 3 به بعد با افت قدرت زیادی مواجه شده و جهت رسیدن به سرعت صد کیلومتر در ساعت، به 13 ثانیه زمان نیاز دارد. با عنایت به قیمت نزدیک دو خودروی سورن و پارس و وجود تجهیزات بیشتر، کیفیت تریم بالاتر و قدرت بیشتر سورن ELX توربو نسبت به پارس LX با موتور TU5 باید سورن توربو را پیروز این میدان دانست. جالب اینجاست که در بازار کاملا برعکس بوده و تقاضای بازار برای سورن توربو کمتر است و پارسLX فروش بسیار بیشتری نسبت به سورن دارد. از طرف دیگر نیز پارس در مقایسه با سورن بازار دست دوم بهتری دارد و با افت قیمت کمتری میتوان آن را فروخت. اگر تجهیزات بیشتر، کیفیت بالاتر و شتاب و کشش بهتر را مهم میدانید، قطعا سورن انتخاب بهتری برای شما است.
جدول مشخصات:
جدول ارزیابی کلی خودرو:
loyalty