اخیراً در شهرهای بزرگ ایران شاهد تردد خودروهای بدون پلاکی هستیم که مالکان آنها، این خودروها را از خودروسازان داخلی و یا نمایندگیهای برندهای وارداتی تحویل گرفته اند. این خودروهای پلاک نشده به راحتی ساعتها در شهر میچرخند، بدون اینکه کوچکترین نگرانی از تخلفی که مرتکب شدهاند، داشته باشند. مطمئناً شما هم روزانه چند مورد از آنها را مشاهده کرده اید، خودروهایی بدون پلاک که مالکان عجول آنها خودروی خود را از نمایندگی تحویل گرفتهاند ولی نتوانستهاند تا زمان شمارهگذاری صبر کنند و بلافاصله با خانواده برای تفریح و گردش آن را روانه خیابانهای شهر کردهاند تا از میلیونها شهروندی که مالک خودروی شخصی هستند، عقب نمانند و بعدها در فرصتی مناسب برای پلاک کردن خودروهای خود اقدام کنند. برخی از خودروها هم روی خودروبرها در سطح شهر جابجا می شوند تا برای شماره گذاری آنها اقدام گردد. برخی از مالکان که نسبت به بقیه مردم متعهدتر هستند، شماره پلاک خود را با خودکار روی کاغذی نوشته و به شیشه عقب خودرو چسبانده اند تا به نظر خودشان از جریمه پلیس در امان باشند. تردد آزادانه و خودخواهانه خودروهای شخصی بدون پلاک در خیابانهای شهر، صرف نظر از زیر سئوال بردن نظم ترافیکی و قانونمندی مالکان این خودروها، از سوی دیگر، عدم نظارت پلیس راهنمایی و رانندگی بر اجرای صحیح قوانین و مقررات زیر سئوال خواهد برد. تردد اینگونه خودروها، این روزها برای مردم و مسئولین امور ترافیکی نگرانیهایی را به وجود آورده است، مانند بروز تصادفات و تخلفهای رانندگی بدون هویت.
اکثر نمایندگیهای وارد کننده خودروهای خارجی و همچنین خودروسازان داخلی و حتی دلالانی که شخصاً خودروهایی به تعداد اندک وارد می کنند، بدون در نظر گرفتن خسارتهای وارده، عواقب روحی و روانی خریداران و نارضایتی مشتریان، اقدام به تحویل خودروهای بدون پلاک به مشتریان خود می کنند و از این رو، شاهد تردد بیش از پیش خودروهای بدون پلاک در سطح شهر هستیم. همچنین هزاران دستگاه خودروی بدون پلاک دیگر در بسیاری از پارکینگهای عمومی در جاده مخصوص کرج و خیابانهای شهید بهشتی، استاد مطهری و دکتر شریعتی در حال خاک خوردن هستند. اصولاً چرا باید خودروهای بدون پلاک که هویتی ندارند به مشتریان تحویل داده شوند؟ اگر این خودروها منعی برای شماره گذاری ندارند، چرا نمایندگیها خودرو را در زمان تحویل به صورت پلاک شده، تحویل خریداران نمی دهند؟ اگر برای شماره گذاری آنها منع قانونی وجود دارد، چرا نمایندگیها نسبت به فروش این خودروها اقدام می کنند و به چه دلیل مردم اینگونه خودروها را خریداری می نمایند؟ با توجه به اینکه هیچ عاملی غیر از پلاک برای شناسایی خودرو وجود ندارد، اگر کسی با خودروهای بدون پلاک تردد نماید و مرتکب تخلفاتی از قبیل قتل، سرقت و تخریب اموال شخصی و عمومی شود، چگونه باید آنها را شناسایی کرد و تخلف را به مراجع ذیصلاح اعلام نمود؟ چه کسی یا چه سازمانی پاسخگوی ضرر و زیان وارده خواهد بود؟
آیا لازم نیست که در قوانین کشورمان، مالکیت خودروی بدون پلاک، همانند تردد آن جرم محسوب گردد؟ لازم است تا در این اوضاع و احوال نابسامان، با پیگیری مسئولین مربوطه قانونی وضع شود تا خرید و فروش و تحویل خودروی بدون پلاک و حتی تردد و نگهداری آن برای فروشنده و خریدار جرم کیفری و جریمه های سنگین داشته باشد. آیا زمان آن نرسیده که به حقوق مشتریان احترام گذاشته شود و به آنها خودروی بدون پلاک تحویل داده نشود؟ وقتی که مشتری خودروی خود را بدون پلاک از نمایندگی تحویل بگیرد، نمی تواند با آن تردد کند یا باید به صورت غیرقانونی با خودروی نوی فاقد پلاک در سطح شهر تردد نماید؟ در خصوص خودروهای تولید داخل طبق هماهنگی وزارت صنایع و پلیس راهور چنانچه نمایندگیهای مجاز، خودروی تولیدی خود را بدون پلاک به مشتری تحویل دهند، از لحاظ قانونی متخلف شناخته شده و جهت لغو نمایندگی به «کمیته اعطاء و لغو مجوز نمایندگی» معرفی و در نتیجه، پلمب خواهند شد. تحویل خودروی بدون پلاک به مشتریان، بارها از طریق بخشنامه های متفاوت به نمایندگیها، امری غیرقانونی اعلام شده است؛ ولی با این وجود، متأسفانه هنوز برخی از نمایندگیها به این امر توجهی نشان نداده و مشکلاتی را برای خود و مشتریانشان فراهم می آورند. اگر خودروهایی که بدون پلاک به مشتریان تحویل داده شده اند، در حین تردد دچار سانحه یا تصادف گردند، به دلیل عدم صدور کارت بیمه در زمان تصادف، مشمول خسارات مالی فراوانی به مالک خودرو خواهند شد.
ظاهراً نگرانیهای مربوط به تردد خودروهای بدون پلاک در شهر به گوش مسئولین مربوطه رسیده است و رؤسای ارشد پلیس راهنمایی و رانندگی را بر آن داشته تا با اجرای طرحی ویژه با خودروهایی که به هر دلیل بدون پلاک در سطح شهر تردد میکنند، برخورد کنند. رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی تهران بزرگ در چندی پیش از آغاز طرح ویژه برخورد با خودروهای فاقد پلاک، پلاک مناطق آزاد و پلاک خارجی در تهران خبر داد. وی با اشاره به اینکه تعدادی از نمایندگیها نسبت به تحویل خودروهای بدون پلاک به مشتریان اقدام کرده اند، به تمامی مالکان خودروها هشدار داد که هیچ خودرویی را بدون پلاک از نمایندگی تحویل نگیرند، چون پلیس در صورت مشاهده خودروی بدون پلاک، خودرو را توقیف نموده و نسبت به انتقال آن به پارکینگ اقدام خواهد کرد. طبق این اظهارات، خودروهای بدون پلاک در صورتی که تصادف کنند، به هر صورت مقصر بوده و مشمول بیمه نخواهند شد. انتقال خودرو به نمایندگی باید حتی الامکان با خودروبرهای کفی انجام گیرد، ولی در عین حال، پلاکهای «ویژه حمل» تنها برای انتقال خودروهای نمایشگاهی از داخل کارخانه به نمایشگاه بوده و فقط در سطح استان تهران و طول مسیر مورد نظر اعتبار دارد. رئیس مرکز شماره گذاری و تعویض پلاک نیروی انتظامی در اظهاراتی مشابه، تردد خودروهای نو که فاقد پلاک می باشند را در کشور اکیداً ممنوع اعلام کرد و از برخورد با نمایندگیهای فروش متخلف و پلمب آنها خبر داد و از شهروندان خواست که به هیچ عنوان، خودروهای بدون پلاک را تحویل نگیرند.
با توجه به اینکه در حال حاضر تنها معیار و ملاک مأموران راهنمایی و رانندگی برای ثبت تخلف رانندگان، پلاک خودروها می باشد، پلیس چگونه میتواند تخلف یک خودروی بدون پلاک را ثبت نماید و برای آن برگه جریمه صادر کند؟ آیا اطلاع از این امر، به صورت ناخودآگاه، وسوسه قانون گریزی و ارتکاب تخلفات ریز و درشت رانندگی را در مالکان خودروهای بدون پلاک بیدار نخواهد کرد؟ خودروهای بدون پلاک با آگاهی از قانون «ممنوعیت تردد خودروهای بدون پلاک» حتی گاهی تا چند هفته به راحتی و بدون هیچ مشکلی در سطح شهر تردد میکنند، بدون اینکه از ثبت تخلفات رانندگی خود کوچکترین نگرانی داشته باشند. ظاهراً آنها میدانند که دست مأموران پلیس برای ثبت تخلفات «خودروهای فاقد پلاک» بسته است و همین موضوع باعث می شود تا در مدت زمانی که خودروی آنها پلاک ندارد، آنچنان که باید و شاید خود را مقید به رعایت قوانین و مقررات رانندگی ننمایند.
سلام. خوردو تحویلی که هنوز پلاک و سنداش نیومده رو میخوام به شهر دیگه ای منتقل کنم. آیا میتونم جابجاش کنم.