کمپانی تویوتا در نمایشگاه بین المللی خودروی توکیو 2017 از یک اتوبوس کانسپت به نام Sora با قوای محرکه سلول سوختی(Fuel Cell) رونمایی کرد. طبق برنامه ریزی شرکت تویوتا قرار است اتوبوس سلول سوختی در سال 2018 به تعداد 100 دستگاه به تولید برسد تا در بازیهای المپیک و پارا المپیک ژاپن در سال 2020 برای جابجایی ورزشکاران در ابرشهر توکیو مورد استفاده قرار گیرد. کلمه Sora که مخفف عبارات Sky، Ocean، River و Air است در نامگذاری خود، سیکل آبی کره زمین را مدنظر قرار داده است و توسط سیستم سوخت هیدروژنی تویوتا (TFCS) تقویت خواهد شد که قبلاً هم این سیستم برای خودروی سلول سوختی Mirai شرکت تویوتا به کار رفته بود. قوای محرکه اتوبوس Sora شامل دو سلول سوختی 114 کیلوواتی و دو موتور محرکه با قدرت خروجی 152 اسب بخار و گشتاور خروجی 355 نیوتن متراست که انرژی مورد نیاز آنها توسط یک باتری کوچک هیبرید نیکل فلزی (NiMH) و 10 باک هیدروژن با ظرفیت 600 لیتر تأمین میشود. قوای محرکه آن علاوه بر تأمین نیرو جهت جابجایی مسافران، در زمانی که سوخت کامل دارد، با حداکثر خروجی 9 کیلووات و ذخیره کلی 235 کیلووات ساعت، توانایی ایجاد انرژی لازم در هنگام سوانح و مواقع اضطراری را دارد.
داخل اتوبوس به نحوی طراحی شده که توانایی حمل 79 مسافر شامل 22 نفر نشسته، 56 نفر ایستاده و یک راننده را دارد. طول بدنه اتوبوس Sora معادل 10.525 میلیمتر، عرض آن 2490 میلیمتر و ارتفاع آن 3340 میلیمتر است و طراحی داخلی آن برای مهمان نوازی مسافرانی با شرایط و نیازهای متفاوت در نظر گرفته شده است. صندلیهای افقی داخل این اتوبوس توانایی تا شدن دارند تا کالسکه کودکان و یا صندلی چرخدار را در محل خود جای دهند. ارتفاع پایینتر در ورودی اتوبوس، به افراد کم تحرک یا افراد ناتوان و معلول اجازه میدهد تا به راحتی سوار اتوبوس شوند و یا از آن پیاده شوند. از لحاظ تکنولوژی و ایمنی، اتوبوس Sora در اطراف بدنه دارای سیستم کنترل محیط خارجی و همچنین سیستم کنترل سرعت، سیستم کنترل ورود اتوماتیک و سیستم ارتباط خودرو با وسایل نقلیه دیگر (Vehicle-to-X) است. سیستم کنترل محیط خارجی، هشت دوربین باکیفیت HD را در داخل و خارج بدنه اتوبوس برای تشخیص عابرین پیاده، دوچرخهها، سایر وسایل نقلیه و موانع ثابت به کار میگیرد تا در صورت احتمال بروز حوادث رانندگی یا برخورد و تصادف، به راننده هشدار صوتی و تصویری دهد. سیستم کنترل سرعت از شتاب گرفتن ناگهانی اتوبوس از لحظه توقف اجتناب میکند و از آنجا که در اتوبوس سلول سوختی Sora هیچ سیستم تعویض دندهای وجود ندارد، ورود هرگونه تکان یا لرزش سیستم قوای محرکه به داخل کابین اتوبوس حذف شده است.
پیاده شدن و سوار شدن مسافران توسط سیستم کنترل ورود اتوماتیک، تسهیل گردیده است، چون این سیستم، اتوبوس را تا فاصله 3 تا 6 سانتیمتری ایستگاه هدایت میکند و حداکثر 10 سانتیمتر عقبتر یا جلوتر از ایستگاه، اتوبوس را متوقف میکند. این امر فاصله ایمن مسافرین تا درب اتوبوس را فراهم نموده و میزان راحت سوار شدن آنها را افزایش میدهد، مخصوصاً مسافرانی که با کالسکه بچه و یا صندلی چرخدار قصد سوار شدن به اتوبوس را دارند. اتوبوس Sora با بکارگیری سیستم ITS Connect ارتباط بین «خودرو- خودرو» و «خودرو- زیرساخت» را فراهم کرده و ضمن برقراری ارتباط با زیرساختهای ترافیکی مانند تابلوهای راهنمایی و رانندگی، چراغهای راهنمایی و دوربینهای کنترل سرعت، در فراهم نمودن یک سیستم رانندگی ایمن، راننده را کمک و یاری می کند. این سیستم اولویت علائم راهنمایی و رانندگی را در سر چهارراههای مجهز به دوربین و سنسور برای راننده تعیین می کند و به صورتی کاملا ایمن، خودرو را مشایعت میکند تا امکانات گسترش تکنولوژی برای آینده وسایل نقلیه عمومی را فراهم سازد. اتوبوس سلول سوختی Sora در نمایشگاه بین المللی خودروی توکیو از 25 اکتبر 2017 به مدت پنج روز در معرض دید عموم قرار گرفت.
در ادامه میتوانید آلبوم تصاویر این اتوبوس را مشاهده کنید