این دو برادر هیوندای کرتا و کیا سونت هستند. که هر دو خودرو در واقع نسخههای بلندقامت از هاچبکهایی هستند که با امکانات مناسب و ظاهر جذاب، نمای یک شاسیبلند را در ذهن بیننده القا میکنند. یکی از مدلهای وارداتی و جدید این برند برای بازار ایران، هیوندای کرتا است. هیوندای کرتا یک کراساور جمعوجور محسوب میشود که میتواند مشتریان علاقمند به برند هیوندای را راضی نگه دارد. نام کرتا از جزیره کرت در یونان گرفته شده است. این خودرو با تکیه بر اصول طراحی جدید هیوندای و با سطح قابل قبولی از امکانات رفاهی و ایمنی، عرضه خواهد شد. هیوندای کرتا در حقیقت نسل جدید هیوندای ix25 است. در گذشته نه چندان دور، هیوندای توسان با کدix35 ، هیوندای سانتافه با کد ix45 و هیوندای وراکروز با کد ix55 به کشور ایران وارد شدند. پس از حذف سیستم نامگذاری عددی در شرکت هیوندای، کراساور ریزنقش هیوندای ix25 به نام هیوندای کرتا تغییر نام داد.این خودرو اولین بار با نام ix25 در نمایشگاه خودروی پکن در سال 2014 رونمایی شد و راهی بازار چین شد. همچنین تولید این خودرو در سال 2015 با نام کرتا در هند آغاز شد. تولید هیوندای کرتا به عنوان نسل دوم هیوندای ix25 در سال 2019 میلادی آغاز شد. نسل دوم هیوندای کرتا که در برخی از بازارهای جهانی با نام هیوندای ix25 عرضه میشود، در سال 2019 تولید شد و در 2022 اولین فیسلیفت از نسل دوم آن رونمایی گردید. حال این نسخه فیسلیفت به بازار کشورمان وارد شده است. نخستین رونمایی هیوندای کرتا در نمایشگاه خودروی شانگهای 2019 صورت گرفت. این خودرو تاکنون در کشورهای چین، هند، روسیه، برزیل، اندونزی، ویتنام و بنگلادش به تولید رسیده است. هیوندای کرتا یک کراساور سابکامپکت است که در سبد محصولات هیوندای بالاتر از هیوندای Venue و پایینتر از Tucson قرار میگیرد و برای بازارهای چین، هند و روسیه در نظر گرفته شده است. این خودرو در بازارهای توسعهیافته مثل آمریکای شمالی، اروپا و کره جنوبی عرضه نمیشود و بجای آن مدل کوچکتر اما پیشرفتهتر Kona به فروش میرسد. هیوندای کرتا از سال 2017 به پرفروشترین شاسیبلند روسیه، از سال 2020 به پرفروشترین شاسیبلند هند و از سال 2019 به سومین مدل پرفروش هیوندای در سطح جهان تبدیل شد. نسل دوم هیوندای کرتا روی پلتفرم K2 مشترک شرکت هیوندای – کیا ساخته شده است که با پلتفرم کیا سلتوس مشترک است و در کشورهای مختلفی مثل چین، هند، برزیل و اندونزی تولید میشود. در این نسل، یک نسخه کشیدهتر کرتا با سه ردیف صندلی نیز تولید میشود که بسته به بازار با نام آلکازار یا گرندکرتا به فروش میرسد.
طراحی بدنه:
هیوندای کرتا ۲۰۲۳ اولین فیسلیفت از نسل دوم این خودرو است. نمای ظاهری هیوندای کرتا نسخه کوچک شدهای از هیوندای توسان را به نمایش میگذارد که با بودجه کمتر در اختیار مشتریان قرار میگیرد. ظاهر خارجی کرتا شبیه به توسان است و در نمای جلوی خودرو شاهد جلوپنجره جدید محصولات هیوندای هستیم که بخشی از چراغهای جلو در آن ادغام شدهاند. این خودرو از زبان طراحی نسل جدید محصولات هیوندای بهره میبرد و به ویژه در نمای جلو و جلوپنجره شباهت زیادی به نسخه فعلی هیوندای توسان و سانتاکروز دارد. شرکت هیوندای این جلوپنجره را Parametric Grille مینامد. همانند بسیاری از خودروهای جدید بازار، چراغهای جلوی اصلی با ظاهر پنجضلعی در طرفین سپر خودرو قرار دارند و چراغهای آشکار خودرو در دو طرف جلوپنجره در نقش چراغ روشنایی روز یا دیلایت ایفای نقش میکنند. برای افزایش میزان جذابیت ظاهری خودرو، قطعات کرومی در سپر آن استفاده شده است تا نمای اسپرتی برای خودرو فراهم کند.
تغییرات ظاهری چندانی در نمای عقب در مقایسه با نسل قبل اعمال نشده است. دیلایتها طوری طراحی شدهاند که درون مجموعه جلوپنجره جا گرفتهاند و در زمان خاموش بودن، بخشی از جلوپنجره به نظر میرسند. سپر نیز بازطراحی شده و یک دریچه ورودی هوای باریکتر و بزرگتر به شکل ذوزنقه در زیر آن دیده میشود. در نمای جانبی تغییری ایجاد نشده و همان حجمپردازیهای گلگیرها و ستونهای مشکی و ستون C کرومی مدلهای قبلی وجود دارد. خط مستقیمی از زیر دستگیره درجلو تا وسط درعقب امتداد یافته و یک تورفتگی در زیر درهای جانبی، حجمپردازی این قسمت را تامین کرده است. این در حالی است که یک خط منحنی در زیر ستون C از بالای دستگیره درعقب تا چراغ عقب ادامه یافته است. در نمای عقب، شاهد بازطراحی طرح درصندوق با خطوط صاف و مستقیم و چراغهای عقب بزرگ LED با طرح جدید سه تکه هستیم. نوار نورانی که در نسل قبلی چراغهای عقب را به هم وصل میکرد، در نسل جدید حذف شده است.
شیشه عقب با شیب نسبتا تندی از بالای چراغها تا اسپویلر عقب سقف امتداد یافته و یک آنتن سقفی به شکل بال کوسه در قسمت عقب سقف وجود دارد. چراغهای مهشکن عقب در طرفین سپر وجود دارند و یک دیفیوزر کرومی بین آنها در زیر سپر تعبیه شده است. چراغهای کرتا در نسخههای پایه و نیمه فول از نوع هالوژن هستند، اما در تیپ فولآپشن، چراغها از نوع تمام LED هستند. رینگهای 16 اینچی آلیاژی با طرح Y پنجپره به خوبی فضای محفظه چرخ را پر کردهاند و از نظر اندازه، تناسب قابل قبولی با نمای جانبی خودرو دارند. برخی از نسخههای کرتا با سقف مشکی عرضه میشوند که ترکیب آن با رنگهای روشن و تیره، به زیبایی ظاهری خودرو میافزاید. ایراد اصلی طراحی عقب هیوندای کرتا را میتوان در محل قرارگیری چراغهای دنده عقب دانست، چرا که این چراغها روی قسمت پایین سپر قرار گرفتهاند که دید مناسبی را برای سایر خودروها ایجاد نمیکنند. این خودرو با طول 4310 میلیمتر، عرض 1790 میلیمتر و ارتفاع 1630 میلیمتر یک خودروی کراساور سابکامپکت در کلاس B محسوب میشود و فاصله 2610 میلیمتری بین محورهای جلو و عقب آن، فضای مناسبی را در ردیفهای اول و دوم فراهم میکند. وزن این خودرو 1165 کیلوگرم است.
طراحی کابین:
طراحی داخل کابین هیوندای کرتا همانند ظاهر خارجی آن، به محصولات جدید این برند کرهای نظیر هیوندای توسان یا هیوندای i20 شباهت دارد. قسمت میانی داشبورد به سمت بیرون برآمدگی دارد که روی آن صفحه نمایش لمسی سیستم مولتیمدیا و کنترلرهای سیستم تهویه مطبوع قرار گرفتهاند. دریچههای خروجی سیستم تهویه در دو طرف داشبورد و در قسمت بالای صفحه نمایش به صورت مستطیل شکل تعبیه شدهاند. فرمان کرتا دارای طراحی ساده است که طراحی آن شبیه به هیوندای الانترا است. صندلیهای جلو حمایت خوبی از بدنه سرنشینان دارد و یک کنسول کوچک بین صندلیها در نظر گرفته شده است. اهرم تعویض دنده طراحی عادی دارد و همانند برخی از خودروهای چینی، الگوهای عجیب و غریب و سهبعدی در بخش میانی کنسول خودرو مشاهده نمیشود.
فاصله بین دو محور هیوندای کرتا 2610 میلیمتر است که با توجه به فضای پای مناسب در صندلیهای ردیف جلو و عقب آن میتوان از این خودرو برای سفرهای خانوادگی بهره برد. کابین این خودرو تریم مشکیرنگ دارد و اکثر قطعات داشبورد و فضای داخلی از پلاستیک خشک با کیفیت معمولی ساخته شدهاند. فضای بار این خودرو 433 لیتر است که برای حمل وسایل یک خانواده چهار نفره در سفرها کافی به نظر میرسد. هیوندای کرتا در بخش تجهیزات ایمنی نیازهای کاربر را برآورده میکند و در نسخه پایه دارای دو ایربگ است و در نسخه فول آپشن به شش ایربگ مجهز شده است. در نسخه فول، سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (ESP)، سیستم کنترل کشش (TCS)، سیستم کنترل ایستایی در سربالایی (HSA)، سیستم ترمز ضدقفل (ABS) و توزیع الکترونیکی نیروی ترمز(EBD) و ترمز اضطراری اتوماتیک (EAB) تعبیه شدهاند.
هیوندای کرتا در تستهای تصادف موفق به کسب پنج ستاره ایمنی از CN-CAP آسیا و سه ستاره ایمنی از Euro-NCAP جهانی است. در بخش تجهیزات رفاهی نیز امکانات مناسبی نظیر سقف پانوراما، سانروف برقی، شیفتر تعویض دنده پشت فرمان، گرمکن و سردکن صندلیهای جلو، آینه تاشوی برقی با گرمکن، ورود بدون کلید و استارت دکمهای، کروزکنترل، سیستم مولتیمدیا به همراه نمایشگر 8 اینچی لمسی و چهار اسپیکر، اتصال USB و بلوتوث، کلاستر 10.25 اینچی پانل راننده، تریم چرم، شارژ وایرلس موبایل، اتوهلد، ترمز پارک برقی (EPB)، سیستم کنترل باد لاستیکها (TPMS)، چراغ اتولایت (AHB)، انتخاب حالتهای رانندگی، فرمان برقی و دوربین دید عقب در کابین این خودرو قابل دسترسی هستند. ولی این محصول در نسخه وارداتی به ایران فاقد امکاناتی نظیر سنسور پارک جلو، سنسور باران، تهویه مطبوع اتوماتیک، نویگیشن، تنظیم برقی صندلی راننده است.
مشخصات فنی:
زیر کاپوت یک پیشرانه 1.5 لیتری تنفس طبیعی بنزینی G4FL قرار دارد که قدرت حداکثر 115 اسببخار در دور موتور 6300 دور در دقیقه و گشتاور 144 نیوتنمتر در 4500 دور در دقیقه تولید میکند. یک گیربکس 6 سرعته دستی یا اتوماتیک CVT (که هیوندای آنرا با نام iVT معرفی کرده)، وظیفه انتقال قدرت به چرخهای جلو را برعهده دارد. هیوندای کرتا یک کراساور دیفرانسیل جلو است که برای استفاده در شهر و جاده کاربرد دارد. وزن هیوندای کرتا حدود 1.16 تن است که با توجه به مشخصات فنی میتواند شتاب صفر تا صد 12 ثانیه و حداکثر سرعت 180 کیلومتر در ساعت را فراهم کند. مصرف سوخت اقتصادی، یکی از مزایای خودروهای کوچکی همچون هیوندای کرتا است که در مورد این خودرو مصرف سوخت ترکیبی در هر صد کیلومتر 7 لیتر عنوان شده است که با توجه به باک 40 لیتری خودرو، در هر 570 کیلومتر نیاز به سوختگیری مجدد خواهد داشت. استاندارد آلایندگی موتور یورو 5 است و فرمان از نوع برقی است.
وضعیت قیمت و بازار:
هیوندای کرتا در محدوده قیمتی مشابه با برادر خود یعنی کیا سونت قرار خواهد گرفت. هر دو این خودروها با نرخی بیشتر از قیمت جهانی خود به دست مشتریان ایرانی میرسند، از این رو نمیتوان این خودرو را در ایران خودروی اقتصادی محسوب کرد. رقبای اصلی هیوندای کرتا، در ایران کراساورهای کوچک و نیمه لوکس چینی هستند. این کراساورها پیشرانه قویتری دارند، کابین بزرگتری را به کاربر ارایه میدهند و سطح امکانات بالاتری دارند. با این حال خودروهای کرهای به واسطه برند با سابقهتر، بیشتر مورد توجه مشتریان ایرانی هستند. در شهریور 1402 اعلام شد که هیوندای کرتا در تیپ GL وارد کشور میشود. قیمت این محصول 16 هزار و 500 یورو است و تعرفه واردات در نظر گرفته شده برای آن 95 درصد خواهد بود. هیوندای کرتا فقط در برخی کشورهای خاص، مانند اندونزی، هندوستان، برزیل، آفریقای جنوبی و چند کشور دیگر قابل خریداری است. هرچند هیوندای کرتا در رده کراساورهای کوچک است و در تیپهای کم آپشن، امکانات و تجهیزات زیادی ندارد، ولی بازهم به واسطه وارداتی بودن و کرهای بودن، در مقایسه با محصولات چینی، حداقل در بازار ایران خودرویی ارزانقیمت محسوب نمیشود. به عنوان مثال در بازار آفریقای جنوبی، قیمت هیوندای کرتا از حدود 23 هزاردلار شروع میشود و در بازار برزیل معادل 27 هزاردلار است. اما در بازار هندوستان، میتوان هیوندای کرتا اتوماتیک را با قیمت پایه حدود 20 هزار دلار خریداری کرد. شرکت KTL از شرکتهای زیرمجموعه کرمان خودرو، خدمات به خودروهای هیوندای را آغاز کرده است که تمامی قطعات شرکت KTL دارای شش ماه یا ۱۰ هزار کیلومتر گارانتی هستند. شرکت KTL، یکی از زیر مجموعههای کرمان موتور، دو محصول هیوندای کرتا و الانترا را به کشور وارد کرده است.