برای بررسی چانگان یونی کی Uni-K ابتدا باید بدانید که این خودرو قرار است در کنار مدلهای Uni-T، Uni-V، CS15، CS35 Plus و CS55 Plus طی همکاری سایپا و چانگان، توسط گروه خودروسازی سایپا وارد ایران شود.
چانگان Uni-K نخستین بار در سال ۲۰۲۰ در قالب یک مدل کانسپت با نام Vision V در نمایشگاه خودروی پکن به نمایش گذاشته شد و در همان سال نمونه تولیدی آن در نمایشگاه گوانگژو رونمایی شد. در شهریور 1402 در جریان بیست و سومین نمایشگاه خودروی مشهد، شرکت خودروسازی سایپا به صورت رسمی، ازخودروی Changan Uni-K رونمایی کرد که یک پله بالاتر از CS55 Plus و Uni-T قرار دارد. چانگان Uni-K قویترین، مجهزترین و گرانترین مدل چانگان در ایران خواهد بود.
طراحی چانگان Uni-K:
طراحی چانگان Uni-K بر روی پلتفرم خانواده Uni کمپانی چانگان انجام شده است و در نمای جلو همان سبک طراحی Uni-T را دارد. جلو پنجره یکپارچه با سپر به نوعی شناسنامه خودروهای خانواده Uni محسوب میشود که با طرح ذوزنقهای و پسزمینه لانه زنبوری کل سپر را پوشانده است و در دو طرف سپر دو دریچه ورود هوای بزرگ جای گرفتهاند که چراغهای روشنایی روز (DRL) به شکل Y در لبه آن قرار دارند.
چراغهای اصلی این خودرو تا حدی سبک طراحی چراغهای CS55 Plus را به خاطر میآورند که با طرح باریک در لبه در موتور جای دارند. اسپلیترهای زیر سپر با طرحی شبیه به باله دلفین در طرفین سپر تعبیه شدهاند و بین آنها یک دریچه ورود هوای ذوزنقهای شکل جای دارد که چهرهای اسپرت به خودرو داده است.
در نمای جانبی علیرغم طرح فضایی جلو و عقب خودرو، خبری از سطوح تند و تیز و منحنیهای غیرعادی نیست و یک خط ساده از گلگیر جلو شروع شده و با عبور از بالای دستگیرههای جانبی، به گلگیر عقب خودرو خاتمه مییابد. ولی در پایین درهای جانبی یک فرورفتگی به شکل ذوزنقه وجود دارد که جلوه زیبایی را به این خودرو داده است. شیب ملایم سقف همراه با شیب تند ستون C ظاهر یک خودروی شاسیبلند کوپه را فراهم نموده است
دستگیرههای جانبی Pop-out همسطح بدنه هستند و در زمان نزدیک شدن راننده به خودرو، از جای خود بیرون میآیند. طراحی رینگهای ۲۱ اینچی آلومینیومی این خودرو با لاستیکهای فاق کوتاه با اندازه 255/50 R21 نشان دهنده روح اسپرت محصولات Uni چانگان است که با سایز بزرگ، محفظه چرخ را به خوبی پر کردهاند.
در نمای عقب خودرو چراغهای عقب به هم پیوسته، همانند اکثر خودروهای کراساور چینی نظیر فونیکس FX و لاماری ایما وجود دارند که در وسط زه بین چراغها، یک لوگوی چانگان قرار دارد. طراحی اسپویلر عقب سقف، مشابه با Uni-T است که همراه با شیب تند شیشه عقب، چهره اسپرتی را برای عقب خودرو ایجاد کرده است. طراحی سپر عقب با طرح دیفیوزر زیر سپر و لولههای خروجی اگزوز دوبل در طرفین سپر تکمیل شده است.
این خودرو با طول 4865 میلیمتر، عرض 1948 میلیمتر و ارتفاع 1690 میلیمتر، در ابعاد کراساور متوسط قرار میگیرد و فاصله 2890 میلیمتری بین محورهای جلو و عقب، فضای پای مناسبی را در ردیفهای اول و دوم فراهم کرده است.
طراحی کابین چانگان Uni-K:
کابین چانگان Uni-K شبیه به نمای تریم یک خودروی اسپرت طراحی شده است. ارتفاع داشبورد تا حد امکان پایین آورده شده است و صفحه نمایشهای دوگانه روی داشبورد به صورت پلکانی روی دو طبقه مختلف از داشبورد قرار گرفتهاند. این سبک از طراحی بر خلاف خودروهایی نظیر لاماری، فونیکس FX و فونیکس تیگو8 که دو صفحه نمایش پیوسته دارند، نشاندهنده توجه به جزئیات طراحی از سوی طراحان چانگان است.
نمایشگر لمسی 12.3 اینچی سیستم اطلاعات و سرگرمی در یک قاب ذوزنقهای شکل قرار گرفته است و در زیر آن دکمههای کنترلی پیانویی و دریچههای سیستم تهویه قرار دارند. در پشت غربیلک فرمان، در ارتفاعی بالاتر از صفحه نمایش سیستم مولتیمدیا و در جایگاه کلاستر پانل راننده و کیلومترشمار، سه نمایشگر 3.5، 10.25 و 9.2 اینچی قرار گرفتهاند که هر یک اطلاعات خاصی را به راننده ارایه میکنند.
غربیلک فرمان در قسمت بالا و پایین با طرح D-Cut طراحی شده و دکمههای کنترلی سیستم صوتی و کروزکنترل بر روی آن قرار دارند. کنسول وسط با عرض نسبتا زیاد در بین دو صندلی جلو جای گرفته است و اهرم تعویض دنده الکترونیکی به همراه کلید چرخشی کنترلر سیستم مولتیمدیا و دو جا لیوانی بر روی آن قرار گرفتهاند.
در قسمت جلوی کنسول و در زیر داشبورد، پد شارژر بیسیم تلفن همراه قرار دارد و در انتهای کنسول فضای ذخیرهسازی قرار دارد که با روکش چرمی نقش زیرآرنجی را دارد. فاصله بین دو محور جلو و عقب این خودرو 2890 میلیمتر است که نشان دهنده کابین بزرگ و فضای مناسب برای سرنشینان ردیفهای جلو و عقب است.
تجهیزات و امکانات چانگان Uni-K شامل شش ایربگ، سیستم کروزکنترل هوشمند(ACC)، کنترل پایداری الکترونیکی (ESP)، کنترل کشش (TCS)، ترمز کمکی (BA)، کنترل حرکت در سربالایی (HAC)، کنترل سرعت در سرپایینی (HDC)، کنترل فشار باد لاستیکها (TPMS)، رادار نقطه کور (BSM)، تهویه مطبوع اتوماتیک، سیستم مولتیمدیای Sony، سیستم ورود بدون کلید، استارت دکمهای، سنسور پارک جلو و عقب، دوربین دید عقب، دوربین 360 درجه، سنسور نور، سنسور باران، سقف پانوراما، سانروف برقی، در صندوق برقی، نورپردازی داخل کابین با 64 رنگ، آینههای تاشوی برقی با گرمکن و حافظه، صندلیهای برقی جلو با روکش چرم به همراه گرمکن و حافظه هستند.
متریال و قطعات داشبورد و رودریهای این خودرو ترکیبی از پلاستیک خشک، چرم مصنوعی و پارچه است که نحوه قرارگیری آنها در کنار هم، طراحی موزون و زیبایی را ایجاد کرده است. در بخش میانی داشبورد از پلاستیک مشکی براق پیانویی به صورت سرتاسری استفاده شده که چهرهای لوکس به خودرو داده است.
مشخصات فنی چانگان Uni-K:
کاربرد پیشرانههای 1.5 لیتری توربوشارژر در خودروهای چینی، سبب شده تا کراساورهای مختلف از برندهای چینی، دارای عملکرد فنی یکسانی باشند. ولی با این حال شرکت چانگان در کراساور Uni-K خود از یک پیشرانه 2.0 لیتری توربوشارژر با سیستم پاشش مستقیم سوخت (GDi) از نوع Blue Core NE با کد JL486ZQ5 با حداکثر قدرت 233 اسب بخار و گشتاور 390 نیوتنمتر استفاده نموده است.
توان خروجی خودرو توسط یک گیربکس هشت سرعته اتوماتیک آیسین ژاپن به چرخهای جلو متقال میشوند. این قوای محرکه، شتاب صفر تا صد 8.8 ثانیه و حداکثر سرعت 200 کیلومتر بر ساعت را برای این خودرو تامین نموده است. البته این خودرو در دو نوع دیفرانسیل جلو و چهارچرخ محرک (AWD) به تولید میرسد که ممکن است شرکت سایپا نسخه چهارچرخ را نیز به دست مشتریان ایرانی برساند.
مصرف سوخت ترکیبی این خودرو در نسخه دیفرانسیل جلو، حدود 8.4 لیتر در صد کیلومتر است که برای یک شاسیبلند با وزن 1850 کیلوگرم مناسب به نظر میرسد. چانگان Uni-K در محور جلو از سیستم تعلیق مکفرسون و در عقب از سیستم تعلیق مولتیلینک بهره میبرد که سواری نرمی را عرضه مینماید. این خودرو دارای استاندارد آلایندگی یورو۶ است.
وضعیت بازار و رقبا:
قیمت چانگان Uni-K در چین از حدود 22 هزار دلار در مدل دیفرانسیل جلو آغاز میشود و گرانترین تیپ آن در مدل چهارچرخ 26 هزار دلار قیمت دارد. با توجه به نرخ ارز، عوارض واردات خودرو و رقابت برای خرید خودرو در بورس، احتمالا قیمت شرکتی چانگان Uni-K در حدود 1.5 تا 1.7 میلیارد تومان خواهد بود که در این صورت در بازار آزاد بین 2 تا 2.2 میلیارد تومان قیمت خواهد داشت.
با این قیمت این خودرو در بازار ایران، با خودروهایی نظیر فونیکس تیگو 8 پرو، فونیکس FX مدیران خودرو، دیگنیتی پرستیژ بهمن موتور، کیا اسپورتیج وارداتی کوشا خودرو، هیوندای توسان وارداتی کرمان موتور، وی.جی.وی U75 پلاس رقابت خواهد کرد. در صورت ورود مدل چهارچرخ این خودرو، تنها رقیب آن خودروی تیگو 8 پرو مکس است.