تسلا مطرح ترین تولید کننده خودروهای برقی جهان
عموم مردم همواره عنوان برجستهترین خودروهای برقی را به خودروهای تولید شده توسط شرکت آمریکایی تسلا نسبت میدهند. این نکته چندان هم بی اساس نیست چراکه مزیت رقابتی تسلا دقیقا همانطور که از نامش هم میتوان حدس زد، بر سر تولید صرفا خودروهای برقی است.
از آنجایی عموم مصرف کنندگان به دنبال تهیه خدمات و محصولات ساخته شده به صورت تخصصی هستند، این ابتکار تسلا بسیار مورد توجه قرار گرفت و همین موضوع باعث شد این شرکت خودروسازی رشد خیلی سریعی را تجربه کند. در ادامه نگاهی به تاریخچه و فعالیتهای شرکت خودروساز برقی تسلا میاندازیم.
تاریخچه شرکت خودروسازی تسلا و سابقه حضور ایلان ماسک در تسلا
با اینکه تاریخچه فعالیت نشان تجاری تسلا به سال 2000 میلادی برمیگردد، اما این شرکت فعالیت ساخت خودروهای برقی را از سال 2003 و بر خلاف انتظار، توسط شخصی به غیر از ایلان ماسک به نام ابرهارد جفری استریل و همکارش مارک تارپنینگ شروع کرد. نام این شرکت بخاطر ادای احترام به مخترع و مهندس برق مشهور نیکولا تسلا و به نظر میرسد با اهداف تبلیغاتی انتخاب شده است.
ابرهارد جفری و مارک تارپنینگ، موسسان این شرکت به دنبال رفع چالشهای خودروهای برقی ساخته شده توسط سایر شرکتها بودند؛ بنابراین تصور اینکه خودروهای برقی اولین بار توسط تسلا تولید شده باشد کاملا نادرست است. تسلا با تمرکز اختصاصی بر روی خودروهای برقی که بازار نسبتا دست نخوردهای داشتند و با هدف توسعه خودروهای پاکسوز برقی تاسیس شد. البته که همچنان تا به امروز هم خودروهای برقی نتوانستهاند جایگزین خودروهای احتراق داخلی شوند.
اما ماجرای ارتباط میلیاردر پرحاشیه این روزهای آمریکا یعنی ایلان ماسک به یک سال بعد از تاسیس این شرکت بر میگردد. ایلان ماسک در سال 2004 با پیشنهاد موتورهای برقی سری A موفق شد بیش از 7 میلیارد دلار برای این شرکت نوپا سرمایه گذاری کند. این رقم بالا در حقیقت چراغ روشنی برای آینده تسلا تعبیر میشد. حال ایلان ماسک رسما بخشی از تیم تسلا شده که این عضویت در ادامه به مقام ریاست هیئت مدیره نیز رسید. ایلان ماسک هماکنون بهعنوان مدیرعامل اجرایی تسلا فعالیت میکند و 13 درصد از سهام این شرکت را در اختیار دارد.
اولین خودروی تولید شده توسط تسلا، رودستر نسل یک نام دارد که از سال 2008 به مدت 5 سال روی خط تولید قرار داشت. نسل دوم این خودرو با وجود اینکه در سال 2017 معرفی شد، اما با گذشت 7 سال همچنان تسلا رودستر نسل دوم به بازار عرضه نشده است.
در سال 2009 تسلا 2.6 میلیارد دلار وام را از وزرات انرژی آمریکا دریافت میکند. این بودجه به توسعه و رشد تسلا کمک بسیار زیادی میکند. بطوری که این بودجه زمینه را برای ظهور مدل S تسلا و افزایش میزان تولید این شرکت فراهم میکند.
هدف اصلی تیم تسلا تجاری سازی خودروهای برقی آنهم با تم اختصاصی برای تسلا بود که با نگاهی به روند توسعه این شرکت بنظر میرسد بنیانگذاران تسلا تا حدودی در این امر موفق هم شدهاند بطوری که تسلا بعنوان مطرحترین خودروساز برقی علیرغم ضعفها و حتی اینکه در مرتبه دوم جدول بزرگترین خودروساز برقی جهان قرار دارد، شناخته میشود.
آمار تولید و خودروهای تسلا
در سال 2023 تسلا پانزدهمین شرکت بزرگ خودروساز جهان شد. این شرکت آمریکایی با تولید بیش از 1.8 میلیون دستگاه اتومبیل برقی، بالاتر از شرکتهایی نظیر رنو و فیات قرار گرفت. تسلا که سالها عنوان بزرگترین تولید کننده خودرو برقی در جهان را یدک میکشید، اکنون با یک رقیب سرسخت و در حال توسعه به نام BYD چین روبرو است که درحال حاضر رتبه نخست بزرگ ترین تولید کننده خودروی برقی را به خود اختصاص داده است.
به نظر میرسد تسلا کار سختی در رقابت با برندهایی مانند BYD که تنوع محصولاتی بالایی دارند، در پیش دارد. درحال حاضر تسلا با تنوع بالایی از سبد محصولات در بازار حضور ندارد. مدلهایی که با نشان تسلا به بازار عرضه شده شامل مدل S، مدل Y، مدل X، وانت سایبر تراک و مدل 3 است.
البته به تازگی دو محصول آینده نگرانه نیز توسط تسلا تحت عنوان روبوتاکسی سایبرکب و روبو ون نیز صرفا معرفی شدهاند. محصولاتی که کاملا خودران هستند.
ارزش کمپانی تسلا
تسلا در سال 2017 با گذر از شرکت جنرال موتورز به ارزشمندترین شرکت خودروساز آمریکایی تبدیل میشود. به طوری که ارزش کل سهام تسلا به رقم بیش از 52 میلیارد دلار رسید. این رقم بیشتری از ارزش سهام 49 میلیارد دلاری جنرال موتورز بود. اکنون در سال 2024 ارزش بازار سهام کمپانی تسلا در حدود 636 میلیارد دلار تخمین زده میشود.
ویژگیهایی که تسلا بر روی آنها مانور میدهد
همانطور که پیشتر اشاره کردیم تسلا تنها خودروهای برقی را تولید میکند و این را یک پایبندی هویتی برای خود میداند. خودروهای برقی به صورت کلی به خودروهای پاکسوز و دوستدار طبیعت نیز معروف هستند. هرچند برای تولید برق این خودروها در نیروگاهها عموما سوخت فسیلی سوزانده میشود!
تسلا به تولید خودروهای هوشمند و به اصطلاح فناورانه علاقه زیادی دارد. یکی از ویژگیهایی که کمپانی تسلا بر روی آن بسیار مانور میدهد، سیستمهای خودران یا همان اتوپایلوت است. علیرغم اینکه این سیستمها در جهت کاهش تصادفات از سوی تسلا معرفی میشود اما به نظر میرسد تسلا در این امر چندان هم موفق نشده؛ چراکه گزارشهای زیادی از تصادفات تسلا با وجود این سیستمها منتشر شده است.
با این حال تسلا تاکید و توجه ویژهای به سیستمهای خودران دارد. در همین راستا این شرکت طی مراسمی اقدام به معرفی دو محصول صرفا خودران که قرار است در خدمت تاکسرانی باشند کرده است. سایبرکب، تاکسی تمام خودران تسلا، حتی فرمان هم ندارد و کاملا به صورت خودران هدایت خواهد شد. البته اگر تسلا با تکیه بر سیستمهای خودران حال حاضر خود اقدام به توسعه این محصول کند، نگرانیهای بسیاری وجود خواهد داشت.
همچنین با توجه به تنوع کم محصولات تسلا، این برند سعی دارد تفاوتهایی بصری و رسانهای جهت جلب توجه ایجاد کند. تسلا سعی میکند چهره و طراحی خودروهایش متفاوت باشد. برای مثال پیکاپ سایبر تراک تسلا از ظاهری کاملا متفاوت نسبت به سایر پیکاپها برخوردار است. همچنین حضور شخصیتی با حاشیههای رسانهای فراوان مانند ایلان ماسک نیز توجهات زیادی را متوجه تسلا میکند.
جمع بندی
تسلا علاوه بر تولید خودروهای برقی، در ساخت پکیجهای باتری لیتیمی برای خودروسازان دیگر مانند تویوتا و مرسدس بنز هم فعالیت میکند. این شرکت به دنبال تحمیل خودروهای برقی هر چه بیشتری به بازار است و به نظر میرسد با توجه به تجارب و پیشتازیهایی که در صنعت خودروهای برقی دارد، به دنبال فروش تکنولوژی و خدمات به سایر شرکتها در تجاری سازی خودروهای برقی است. انتظار میرود این شرکت که بیشتر با نام ایلان ماسک شناخته میشود، همچنان در جمع خودروسازان برتر دنیا باقی بماند.
به نظر شما تسلا میتواند با شرکتهای چینی مانند BYD که به سرعت درحال رشد هستند رقابت کند؟