مقدمه:
به گزارش پایگاه خبری سبقت آزاد، شرکت سونی به تازگی با معرفی یک خودروی کانسپت به نام Vision S نام خود را در لیست خودروسازان جهانی ماندگار کرد. سونی با تولید یک خودروی هوشمند کانسپت نشان داد که ورود به بازار OEM و به دست آوردن بخشی از صنعت خودروی جهان تا چه حد جدی است و اهمیت دارد؟ شاید قبل از این تنها نام سونی را بر روی هدفون، پلی استیشن، دوربین و سایر لوازم صوتی و تصویری دیده باشید، ولی این بار این شرکت معروف ژاپنی، یک خودروی کانسپت را به بازار معرفی نموده است. غول ژاپنی صنعت الکترونیک هم فهمید که که باد به کدام سمت میوزد و قصد دارد تا در عصر جدید دنیای خودرو برای خود قلمروی ویژهای را در نظر بگیرد. در این مطلب به معرفی خودروی کانسپت سونی ویژن اس میپردازیم.
طراحی:
امروزه خودروهای هوشمند و خودران به طرز وسوسه انگیزی برای ورود به دنیای واقعی نزدیک شدهاند و از مدلهای کانسپت و پروتوتایپ، در حال تبدیل به واقعیت هستند و خودروسازانی که آبرو و شهرت خود را بر روی اعتبار مکانیکی، عملکرد بالا و دینامیک رانندگی بنا کردهاند، به نسل جدیدی از مصرف کنندگان چشم دوختهاند که نمیتوانند به این اصول اهمیت ندهند. در آیندهای نزدیک، لوازم الکتریکی خودروهای خودران به هیچ نگهداری و تعمیراتی نیاز نخواهند داشت و روزی خواهد رسید که خودروها خودشان رانندگی میکنند و همه جا پر از خودروهای رباتیک فوق ارزان خواهد شد. دیگر مردم نیازی به گرفتن گواهینامه ندارند و شاید حتی دیگر نیازی به خریدن خودرو نداشته باشند. در هر صورت دوره رانندگی با خودرو رو به اتمام است.
به تازگی بیشتر خودروهای کانسپت بر اساس کشف یک ایده خاص ساخته میشوند، بنابراین چگونه یک شرکت خودروسازی باید در دنیای خودروهای خودران هوشمند خود را مطرح سازد. به نظر میرسد که شرکت سونی به خودروهای آینده نگاهی انداخته است و فهمیده که خود خودرو کمترین قسمت جذاب معادله است. شاید فرصتهای بزرگی در کاربرد سنسورها و دوربینهای هوشمند، سیستم سرگرمیداخل کابین و مبادله اطلاعات بین خودرویی در خودروها نصیب خودروسازان شود. بنابراین خودروی کانسپت Vision S که در نمایشگاه CES سال 2020 افتتاح شد، ممکن است که شبیه به یک خودرو باشد، ولی در حقیقت یک کاتالوگ متحرک از تکنولوژیهای سونی ژاپن است که میخواهد به صنایع خودروسازی OEM بفروشد. این خودرو به تولید انبوه نخواهد رسید و در حقیقت طراحی بدنه آن چنان خوب است که نیاز به بحث ندارد و میتوان ظاهر آن را بیشتر از خودروهای ژاپنی، به خودروهای آلمانی شبیهتر دانست.
اگر تا به حال اطلاعات خود را با تکنولوژیهای جدید و حرفهای دوربینها به روز نکردهاید، باید بدانید که سنسورهای CMOS شرکت سونی از لحاط عملکردی در سالهای اخیر در بازار پیشرو بودهاند. سنسورهای دوربینی بدون آینه و تکنولوژی DSLR شرکت سونی در بازار الکترونیک از بهترینها هستند، حتی در شدت نور کم. از آن زمان که خودروهای خودران برای مشاهده محیط اطراف خود به دوربینها وسنسورهای متعدد نیاز دارند، شرکت سونی تقاضای تأمین آنها را نموده است. خودروی Vision S سونی توسط 12 دوربین حرفهای مجهز شده است. سه عدد از آنها مخصوص آینههای جانبی و آینه دید عقب هستند و شدت نور چراغهای جلوی خودروی عقبی را در دید راننده کم رنگتر میکنند؛ چهار دوربین نمای اطراف خودرو را فراهم میکنند و دو عدد از آنها برای سیستم کروزکنترل به کار میروند تا فاصله با خودروی جلویی را حفظ نموده و حجم اجسام جلویی را تشخیص دهند و در نهایت سرعت خودرو را با سرعت خودروی جلویی تنظیم نمایند. همچنین دوربینهای دید عقب و جلوی خودرو نیز وجود دارند و یک دوربین برای روی داشبورد تعبیه شده تا اتفاقات رانندگی را ثبت نماید. یک دوربین هم ویژه مشاهده راننده است که در صورت خستگی یا چرت زدن، به راننده هشدار دهد. همچنین 12 سنسور مافوق صوت در این خودرو برای پارکینگ خودکار(AP) و تشخیص نقطه کور(BSM) تعبیه شدهاند و 5 رادار نیز برای نمایش نمای 360 درجه خودرو و تشخیص خودروهای جانبی در نظر گرفته شدهاند. همچنین سه سنسور LiDAR نیز در جلو، سمت چپ و راست خودرو برای سیستمهای کمکی نصب شدهاند تا عقیده ایلان ماسک را تحت تأثیر قرار دهد.
همانطور که این خودرو دوربینهای زیادی دارد، باید نمایشگرهای متعددی نیز داشته باشد و سونی اطلاعات خوبی در خصوص صفحات نمایشگر دارد. در خودروی Vision S کل عرض داشبورد به صورت یک نمایشگر پانورامیک لمسی طراحی شده است که هنوز کوچکتر از تبلت لمسی 17 اینچی در خودروی تسلا Model S به نظر میرسد. در دو طرف داشبورد دو نمایشگر نمای عقب خودرو تعبیه شده و نمایشگر وسط برای نمایش آینه عقب است. همچنین سرنشینان عقب صفحات نمایش لمسی خود را در ردیف عقب خودرو دارند. صندلیهای تمام برقی و سقف شیشهای پانوراما نیز از مشخصات Vision S هستند.
سیستم صوتی خودرو از پیشرفتهترین سیستمهای صوتی جهان است. اولین سیستم صوتی با لوگوی سونی یک رادیوی ترانزیستوری در سال 1955 بود که برای این شرکت ژاپنی اتفاقاتی افتاد تا در سال 2020 سیستم صوتی 360 Reality Audio را در خودروی Vision S ارائه نماید که توانایی پخش صدای هر ساز به صورت مجزا را تحت یک میدان صوتی کروی دارد و بنابراین هر سرنشین در خودرو میتواند به موسیقی مورد علاقه خود گوش دهد بدون آن که برای سرنشینان دیگر مزاحمتی داشته باشد. تعداد 30 بلندگو در کل کابین خودرو تعبیه شدهاند که در قسمت گردن هر صندلی یک بلندگوی استریو وجود دارد که میتواند توسط یک سیستم سیگنال جادویی، صدای پخش شده از صندلیهای دیگر را خنثی نماید و صدای سه بعدی را برای هر فرد پخش کند. در هنگامی که میخواهید توسط وسایل اینترنتی به شبکه متصل شوید و بازی مورد علاقه خود را انجام دهید، توسط هدفونهای شخصی میتوانید صدای استریوی بازی را شخصا گوش کنید. سنسورهای تشخیص افراد خواب، سیستم تهوبه مطبوع و دمای اطراف شخص را به صورت خودکار و راحت، چنان شخصی سازی میکند که مزاحمتی برای خواب سرنشینان پیش نیاید. به روزرسانی نرم افزار OTA نیز در این خودرو راحتی سرنشینان را تأمین مینماید.
حتی شرکت سونی برخی از مشخصات فنی خودروی هوشمند خود را اعلام نموده است، حداکثر قدرت 536 اسب بخار به سیستم چهارچرخ منتقل میشود تا شتاب صفر تا صد 4.8 ثانیه و حداکثر سرعت 240 کیلومتر در ساعت را تأمین کند. همانطور که اشاره کردیم، شرکت سونی به هیچ وجه، قصد ساختن یک خودرو را ندارد، بلکه میخواهد کلیه تکنولوژیهای اخیر خود را در صنعت خودرو پیاده کند و حال به رقیبانش بگوید: بیایید صحبت کنیم!! برای شرکتی مانند شرکت سونی که راه را تا آخر رفت است، تولید یک خودرو با چنین مشخصاتی دو راز ذهن نیست تا پیام خود را به گوش جهانیان برساند. حال ببینید چطور باید خود را با این دوره پیشرفته و حال و هوای تکنولوژی آن وفق دهید و خود را بروزرسانی نمایید!!
واقعا چه فن آوری دارن ما منتظر سقوط قیمت پراید کاغذی هستیم نه بفکر پیشرفتش