آیا پاژن برای آفرود و سواری عادی همچنان گزینه مناسبی است؟
در سالهای اخیر تب آفرود سواری و طبیعت گردی، روز به روز در ایران بیشتر شده است. با وجود اینکه این سبک تفریحات، کمی سخت و البته تفریحات نسبتا پرهزینهای به حساب میآیند، اما شاهد آن هستیم که علاقمندی به این نوع سفرها بیشتر شده است.
شما برای سفرهای آفرودی نیازمند یک خودروی شاسی مستقل از نوع SUV یا پیکاپ هستید که حتی اقتصادیترین آنها نیز قیمت چندان ارزانی ندارند. در حال حاضر شرکتهای گوناگون اقدام به معرفی و عرضه محصولات شاسی مستقل در انواع مختلف میکنند.
اما در این بین، خودروهای دست دوم و کارکردهای نیز وجود دارند که میتوانند قابلیتهای آفرودی مناسبی داشته باشند. یکی از محصولاتی که مورد توجه آفرود سواران و حتی مصرف کنندگان عادی قرار میگیرد، پاژن است. پاژن نسخه صفر کیلومتر ندارد و یک خودروی نسبتا قدیمی به حساب میآید.
بنابراین سوالی که وجود دارد این است که آیا پاژن میتواند در رنج قیمتی خود قابلیتهای آفرود سواری را در اختیار رانندگان قرار دهد یا خیر؟ در ادامه با نگاهی به پاژن قصد داریم به پاسخ این پرسش برسیم. لطفا همراه ما باشید.
تاریخچهای کوتاه از پاژن، دیفندر ایرانی
پاژن که نام بز کوهی را از زبان گیلکی یدک میکشد، از سال 1370 در ایران تولید شده و در حال حاضر آخرین نمونههای آن در مدل 1394 است. پاژن به لندرور دیفندر ایرانی معروف است. دلیل این شهرت به دو مورد وابسته است؛ یک شرکت تولید کننده این خودرو و دوم شباهت بسیار زیاد این خودرو به نسلهای قدیمی دیفندر است.
تولید پاژن توسط شرکت خودروسازی مرتب انجام شده است. این شرکت نسبتا با سابقه، از سال ۱۳۴۱ خودروهای لندرور را در ایران تولید میکرد. بنابراین شایعه شباهت پاژن به دیفندر، بی اساس نیست و میتوان گفت سابقه همکاری شرکت تولید کننده پاژن با لندرور، در این شباهت دخیل است.
هم اکنون مالکیت شرکت خودروسازی مرتب در اختیار سیف خودرو است. دیفندر واقعی یک خودرو با قابلیت فراوان آفرودی است که در سرتاسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد. این خودرو در کنار کاربریهای سواری، کاربرد نظامی نیز دارد که نشان دهنده قابلیتهای فراوان و بادوام دیفندر است. اما دیفندر ایران یا پاژن، چه مشخصات و قابلیتهایی دارد؟
مشخصات فنی پاژن
پاژن نمونههای مختلفی دارد که از موتورهای متفاوتی استفاده میکند. این خودرو نمونههای 4 سیلندر و 6 سیلندر با برند موتور متفاوت دارد. قدرتمندترین نسخه تولید شده از پاژن، نمونه شش سیلندر آن است که به نمونه V6 پاژن معروف است.
موتور استفاده شده در این نسخه 3 لیتری است که ترکیبی از موتور میتسوبیشی پاجرو نسل دوم و هیوندای گالوپر (که در حقیقت نوعی میتسوبیشی پاجرو بود) به حساب میآید. این موتور حداکثر قدرت 161 اسب بخار در دور 5000 موتور و حداکثر گشتاور 245 نیوتنمتر در دور موتور 2500 را تولید میکند.
صفر تا صدی که خودروی پاژن ثبت میکند، طبق اعلام شرکت در حدود 10 ثانیه و حداکثر سرعتی که پاژن میتواند پیمایش کند 170 کیلومتر بر ساعت است. این درحالی است که وزن پاژن در نمونه دوکابین در حدود 1.7 تن است که با در نظر داشتن تیونینگهایی که بر روی خودرو انجام میگیرد، وزن خودرو بیشتر هم خواهد شد.
همچنین با توجه به عمر خودرو، انتظار میرود دیگر شتاب 10 ثانیهای در دسترس نباشد. اما قدرت و گشاتور پاژن هرچند بسیار بالا نیست اما مساعد بیراهه نوردی هست و قدرت پاژن از برخی محصولات حال حاضر ایران که قابلیت بیراهه نوردی دارند، بیشتر است.
پاژن خودرویی دو دیفرانسیل به همراه کمک است که این ویژگیها از الزامات بیراهه نوردی به حساب میآید. پاژن در مناطق کوهستانی کشور نیز کاربریهای سواری بخصوصی دارد.
طراحی ظاهری پاژن
پاژن همانگونه که موتورهای متنوعی دارد، کابینها و طراحیهای مختلفی نیز دارد. طبیعی است که این محصول که در بازه حدودا 25 ساله تولید شده است، چهرههای مختلفی داشته باشد. هرچند این تفاوت، چشمگیر و محسوس نیست. پاژن در نمونههای دو در و چهار در وجود دارد که هر کدام از اینها در نمونه استیشن و وانت (پیکاپ) موجود هستند.
در همه این محصولات، طراحی جعبهای یا باکسی شکل را شاهد هستیم. این سبک طراحی در حقیقت علیرغم اینکه کلاسیک به حساب میآید اما همچنان جذاب است. این جذابیت به قدری بالاست که طراحی جعبهای و تاحدودی کلاسیک، به یک زبان طراحی مرسوم در طراحی خودروهای آفرودی تبدیل شده است و همچنان با این سبک طراحی، محصولات جذابی در حال تولید هستند.
بنابراین یکی از مزیتهای پاژن را میتوان سبک طراحی آن دانست که همچنان جذاب است و پاژن این جذابیت را تا حد بسیار زیادی به الگوی خود، یعنی لندرور دیفندر مدیون است.
امکانات و سایر ویژگیهای پاژن
در پاژن به طور کلی با یک خودروی نسبتا قدیمی طرف هستیم و باور اینکه نمونههای جدیدتر آن مجهز به آپشنهای بهروز باشند نیز درست نیست چراکه در ایران، خودروهای همین چند سال پیش نیز نمونه صفر کیلومتر دارند. از نمونههای بارز آن میتوان به کامیون 1924 بنز، پراید یا نیسان جونیور اشاره کرد که با وجود صفر کیلومتر بودن، بویی از بهروز بودن نبردهاند!
بنابراین تنها به تغییراتی مانند شیشه بالابر برقی در نمونههای جدید بسنده کرده و از این موضوع گذر میکنیم. همین موضوع که پاژن امکانات زیادی ندارد، به یک نقطه قوت برای این محصول تبدیل شده است چراکه هزینههای خودرو را پایین آورده و به گفته مالکان، رانندگی با این خودرو به مراتب راحتتر است.
جمع بندی
علاوه بر جغرافیای ایران که از تنوع بالایی برخوردار است و برای بازدید از آنها باید از مسیرهای ناهموار عبور کرد، خود جادههای آسفالت ایران نیز به نمونهای از آفرود تبدیل شده است! بطوری که چالههای موجود در سطح جادهها، بعضا عمیقتر از موانع طبیعی است! (همینجا تلنگری به وضعیت جادهای ایران نیز بزنیم.)
بنابراین داشتن خودروهایی با ارتفاع بالا و چهارچرخ محرک شاسی مستقل تا حد زیادی میتواند آزادی عمل بیشتر و مجوز تردد در انواع مسیرها را برای شما صادر کند. پاژن میتواند یکی از گزینههای شما با رنج قیمتی نسبتا معقول باشد که تواناییهای یک خودروی آفرودی را دارد.
حال شما نظرات خود را در رابطه با پاژن با ما در میان بگذارید. آیا پاژن همچنان توان رقابت با آفرودرهای تازه وارد را دارد؟