از مدتها پیش زمزمه حضور محصولات لادا در ایران شنیده میشد. هماکنون که تحریمها دو کشور ایران و روسیه را به یکدیگر نزدیک کرده، تولید و عرضه گرانتا در ایران جدیتر از گذشته پیگیری میشود. سدان اقتصادی لادا گرانتا ابتدا در سال 2011 طی همکاری لادا و رنو ساخته شد. شرکت رنو فرانسه تا چند ماه پیش یکی از سهامداران گروه لادا بود و به دلیل مشارکت رنو در لادا، این شرکت اجازه داشت تا از پلتفرم و تجربیات رنو برای توسعه محصولات خود استفاده کند. تا پیش از تحریم خودروسازی روسیه، گرانتا یکی از محصولات موفق روسیه به شمار میرفت و شرکت لادا گرانتا را به کشورهای آسیای مرکزی صادر کرده بود. نسل اول این خودرو تا سال 2018 تولید شد و اکنون نسل دوم این خودرو با پسوند Drive Active درحال تولید است.
طراحی بدنه:
لادا گرانتا در فاصله سالهای 2011 تا 2020 براساس همکاری مشترک لادا و رنو توسعه یافت. این خودرو نسخه ارزانتر مدل لادا کالینا به حساب میآید. در واقع لادا با حذف برخی از جزئیات از لادا کالینا، تولید آن را در قالب Lada Granta با قیمت مقرون به صرفهتری ادامه داد. لادا گرانتا از سال 2011 تاکنون روی خط تولید شرکت Avtovaz مالک برند لادا قرار دارد. سدان اقتصادی لادا با طول 4268 میلیمتر، عرض 1700 میلیمتر و ارتفاع 1500 میلیمتر، ابعاد و اندازهای مشابه با نسل اول داچیا لوگان دارد که در ایران با نام رنو تندر90 شناخته میشود. فاصله بین محورهای این خودرو 2476 میلیمتر است که آن را در رده سدانهای جمع و جور نظیر رانا پلاس قرار میدهد. زمزمه عرضه محصولات لادا در ایران از سال 1397 پس از شروع تحریمهای صنعت خودروسازی ایران مطرح شد، ولی بااینحال مانند پرونده حضور خودروسازی روسی یوآز (UAZ) در ایران که با تاخیری حدود ده سال انجام شد، هنوز اثری از خودروهای جدید لادا در ایران مشاهده نشده است. لادا گرانتا را میتوان برادر ناتنی رنو لوگان یا همان النود دانست و حتی ابعاد بدنه آن با النود مشابهت دارد. لادا گرانتا در قالب نسخههای سدان، هاچبک و استیشن به تولید میرسد که تنها نسخه سدان آن در بازار ایران عرضه خواهد شد.نمای ظاهری لادا گرانتا، شباهت زیادی به نسل اول داچیا لوگان دارد که البته این شباهت به دلیل این است که خودروهای سواری لادا براساس پلتفرم خودروهای رنو توسعه یافتهاند. در نمای جلوی گرانتا شاهد زبان طراحی محصولات لادا هستیم که چراغهای بزرگ، کاپوت کشیده و جلوپنجره مشکیرنگ در آنها مشترک هستند. یک جلوپنجره ساده با دو پره افقی تعبیه شده است و دو چراغ بزرگ در طرفین آن قرار دارند. در زیر سپر جلو یک دریچه ورود هوای سراسری وجود دارد که توسط جای پلاک از جلوپنجره جدا شده و چراغهای مهشکن در دو سمت انتهایی آن جای گرفتهاند.
نمای جانبی خودرو بیش از حد ساده طراحی شده و فاقد هرگونه انحنای غیرعادی یا خطوط شکسته و تیز است که با نمای جلوی خودرو تضاد دارد. شیشه های جانبی با اندازه بزرگ، میدان دید مناسبی را تامین کردهاند و ستونها با زه مشکی پوشانده شدهاند.
در نمای عقب گرانتا چراغهای عقب در ارتفاع بالا قرار دارند و بیشتر از یک سدان به یک هاچبک شباهت دارد. این سبک طراحی در ابتدای دهه 2010 در خودروهایی نظیر تیبا 1 و راینR3 (یا همان چانگان CX20) استفاده شد. نمای عقب خودرو نیز کاملا ساده طراحی شده و حتی روی سپر این خودرو سنسورهای پارک عقب یا چراغهای مهشکن عقب مشاهده نمیشوند که نشاندهنده اقتصادی بودن این خودرو است. وزن این خودرو 1075 کیلوگرم است.
طراحی کابین:
لادا گرانتا همانند طراحی بدنه، دارای طرح ساده و قدیمی است و نمای داشبورد و کنسول وسط آن یادآور خودروهای دهه قبل است. البته این موضوع کاملا طبیعی است، چرا که این خودرو در سال 2011 میلادی توسعه یافته و کابین آن شبیه به سایر خودروهای همنسلش است. برای مثال سبک طراحی داشبورد، کنسول وسط و فرمان این خودرو بسیار شبیه به نسل اول جیلی GC6 یا ام.وی.ام550 است. مدل در نظر گرفته شده برای بازار ایران، به حدی ساده است که حتی از سیستم مولتیمدیا و صفحه نمایش لمسی نیز محروم است و تمام داشبورد آن از متریال بیکیفیت و پلاستیک خشک ساخته شده است. لادا گرانتا در بازار ایران رقیبی برای سهند پارسخودرو و رانا پلاس ایرانخودرو محسوب میشود. غریبلک فرمان ساده و قطعات پلاستیکی خشک کابین، نشان میدهند که با خودرویی ارزانقیمت روبرو هستیم. فاصله محوری این خودرو 2476 میلیمتر است که آن را در رده سدانهای جمعوجور همانند رانا پلاس قرار میدهد و کابین نسبتا کوچکی دارد که فضای پای ردیف صندلی عقب آن کمی تنگ است. لادا گرانتا در دو تیپ کلاسیک و کامفورت به تولید میرسد.
در قسمت امکانات رفاهی و تجهیزات ایمنی آیتمهای خاص و فوق العادهای را از گرانتا نمیبینیم، چرا که به دلیل کلاس و قیمت خودرو تجهیزات ایمنی آن تنها شامل دو ایربگ، ریموت کنترل قفل درها، سیستم ترمز ABS و EBD هستند و حتی فاقد سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (ESC) است که در این صورت، از سازمان استاندارد ایران، تاییدیه لازم برای واردات را کسب نخواهد کرد. همچنین امکانات رفاهی این خودرو نیز در نسخه کامفورت، سطح حداقلی قرار دارند که شامل سیستم تهویه مطبوع دستی، سیستم صوتی ساده بدون صفحه نمایش، کلاستر پنل راننده آنالوگ، فرمان هیدرولیک، آینه برقی، روکش پارچهای صندلیهای جلو با گرمکن هستند. حتی شیشه بالابر درهای عقب این خودرو از نوع دستی هستند. تیپ کامفورت امکانات بیشتری را در اختیار قرار میدهد. البته هنوز مشخص نیست کدام تیپ از لادا برای عرضه به بازار ایران انتخاب شده است. لادا گرانتا در تیپ کلاسیک حتی فااقد کیسههای هوا، ترمز ABS، ضد سرقت ایموبلایزر و حتی امکاناتی نظیر سنسور پارک عقب، دوربین دنده عقب، کنترل پایداری الکترونیکی، کنترل کشش خودرو و کروزکنترل است.
مشخصات فنی:
لادا گرانتا در تیپ کامفورت به یک موتور 4 سیلندر 1.6 لیتری 16 سوپاپ مجهز شده است که با داچیا لوگان (تندر90) مشترک است و قدرت 106 اسب بخار و گشتاور 148 نیوتنمتر تولید مینماید. قدرت موتور توسط یک گیربکس 5 سرعته دستی یا 4 سرعته اتوماتیک به محور جلوی خودرو منتقل میگردد. ولی این خودرو در تیپ کلاسیک، فاقد پیشرانه 16 سوپاپ است و در این تیپ، موتور از نوع 1.6 لیتری 8 سوپاپ است که تنها قدرت 90 اسببخار و گشتاور143 نیوتنمتر تولید میکند. البته قرار است نسخه کامفورت این خودرو به ایران وارد شود. این سدان کوچک که موتوری مشابه L90 دارد، با این مشخصات فنی، میتواند در مدت 11.2 ثانیه از حالت سکون به سرعت صد کیلومتر بر ساعت برسد و حداکثر سرعت 180 کیلومتر در ساعت را تامین نماید. میزان مصرف سوخت لادا گرانتا در سیکل شهری 9.4 لیتر، ترکیبی ۶.۸ لیتر و جادهای 5.3 لیتر در ۱۰۰ کیلومتر اعلام شده است. این پیشرانه از استاندارد آلایندگی یورو۵ بهره میبرد. ظرفیت باک خودرو 50 لیتر است.
وضعیت بازار و رقبا:
قیمت لادا گرانتا در تیپ کامفورت حدود نیم میلیون روبل است که برای مشتریان روس کمتر از 300 میلیون تومان خواهد بود که رقم مطلوبی به نظر میرسد. ولی این خودرو با وجود عوارض واردات سنگین، در محدوده قیمتی 500 میلیون تومان قرار خواهد گرفت که رقیبی برای خودروهای تارا، شاهین، سورنپلاس و پژو 206 خواهد بود و در این صورت، شانسی برای جلب توجه مشتریان ایرانی نخواهد داشت.