جک جی5 جان من است او، هی مزنیدش
هرچه فکر می کنیم تاریخش را خوب به خاطر نمی آوریم اما سال هاست که به بهانه های مختلف مجبوریم بین عقل و دلمان هیچکدام را برای خرید خودرو مورد لطف قرار ندهیم! یعنی اساسا خرید خودرو در آشفته بازار این سالها نه کاری عقلانی به نظر می رسد و نه البته دلمان عمیقا راضی می شود که یک محصول چند تُنی را به ضرب و زور داخل سبد خریدمان قرار دهیم. در این کش و قوس هستیم که خبر می رسد چینیهای دوست داشتنی با محصولاتی اقتصادی بازهم از بی برنامگی مسئولین داخلی استفاده کرده اند و تولیدات دل فریب خود را به بازار ایران عرضه داشته اند.
وارد نمایندگی می شویم، رخشی که ستاره پنچ پَر به پیشانی دارد توجه مان را به خودش جلب می کند، وارد کابین می شویم، بد نیست! حداقل به لحاظ طراحی از تولیدات وطنی چندین کیلومتر جلوتر است ( و افسوس برای تولیداتی که باید از این طراحی آبَکی چند کیلومتر عقب بمانند). نماینده محترم را فرا می خواینم، پیش می آید و یک مثنوی هفتاد مَن تحویلمان می دهد:
” ببین آقا، بذار کاپوت ماشین رو بزنم بالا. بیا جلوتر، ببین چقدر سنگینه! (کاپوت را می دهد دست ما و عقب می رود) و بادی به غبغب می اندازد و می گوید این تو هیچ تصادفی آخ نمی گه. از آپشن هاش هم برات اینجور بگم که همه چیز داره. سانروف، تهویه اتومات، TPMS، سیستم پایداری، گیربکس اتوماتیک تیپ ترونیک، سنسور عقب، اتولایت و ….”
راستش را بخواهید دلمان حسابی گرفت. انصافا کدام یک از این موارد در سال 2015 آپشن محسوب می شود؟ مجددا ماشین را بررسی می کنم و دست اخر جهت تحقیقات بیشتر از نمایندگی خارج می شویم.
فروم های اینترنتی، وب سایت های نقد و بررسی و خلاصه هر جاندار و بی جانی را مورد پرسش قرار می دهیم و هر لحظه مسئله پیچیده تر می شود. گروهی کاملا راضی، عده ناراضی و دسته ای هم سردرگم! القصه، هرچه سبک و سنگین می کنیم در بازار تولیدات وطنی نام و مدلی دلمان را نمی لرزاند فلذا همین چینی پرطمطراق را بر می گزنیم.
شمع دل است او، پیش کشیدش
حدود 2 سال و چند ماهی از خرید JAC J5 اتوماتیک می گذرد، هزاران کیلومتر آن را در شهر و جاده رانده ایم و مرتب آن را به سرویس دوره ای برده ایم. نمایندگی های مختلف را بررسی کرده ایم، کیفیت خودرو و خودروساز را جملگی به چالش کشیده ایم و نتیجه را برایتان آماده کرده ایم. این محصول از مجموع مونتاژهای کرمان موتور 2 سال یا 50هزار کیلومتر گارانتی دارد که نویسنده از همین تریبون اعلام می کنید این مقدار به شدت کم است. اصولا و پیرو مکتب مورد پسند هر ایرانی که چیزی جز “هرچی بیشتر، بهتر” نیست، معتقدیم این خودرو با توجه به نکاتی که به آنها خواهیم پرداخت می توانست دارای گارانتی طویل المدت تری باشد!
شما می بایست در برخورد با اتومبیل خود قدری بیش از قدری دقت به خرج دهید. همواره اصوات تولید شده از گوشه و کنار اتومبیل های امروزی را جدی بگیرد و آنها را به امان خدا رها نکنید! دیگر زمان آن گذشته است که با این تصور پشت فرمان بنشینید که اتومبیل شما تشکیل شده است از یک موتور، چند عدد مخزن آب و روغن و چهار تا در! خودروهای امروزی به شدت نیازمند توجه و مراقبت هستند و جک هم از این قاعده مستثنا نیست.
نکاتی مانند اصلاح ترموستات، فیلترهوا، ترمزها و گیربکس (که البته تا حدی توسط کرمان موتور مرتفع شده ) را از قلم نیاندازید. اگر صبح ها خودروی شما به خوبی استارت نخورد، موتورش نرم کار نکرد و … بدانید و آگاه باشید که سنسور مپ و باتری و شمع ها و اویل مپ و … نیازمند بررسی هستند و به اینها بیافزاید انژکتور ها را!
بعد از گذشت دو سال و در شرایطی که جی 5 خود را همچون جگرگوشه خود عزیز داشته ایم و لی لی به لالایش گذاشته ایم، کمک فنر ها ناله می کنند، اویل مپ ندا میدهد که حالش خوش نیست، آمپر بنزین حالش را ندارد که سر جای خودش بیاستد، کابین صدای مزاحم دارد و …. . اینها هر کدام بالای 200هزار تومان ناقابل خرج دارند و اگر شما هم مثل بنده وسواس خاصی داشته باشید از خرج خانه و زندگیتان می زنید و در اسرع وقت اقدام به رفع عیوب مورد اشاره می پردازید. اما سوال اینجاست، آیا این هزینه ها طبیعی هستند؟
به عقیده نگارنده، بله! قطعات مکانیکی عموما استهلاک دارند و خرج روی دست صاحبشان می گذارند و از قضا این هزینه ها اصلاً سرشان نمی شود که کیلومتر ماشین شما چه عددی را نشان می دهد. پس چرا ما به آنها پرداختیم؟
پاسخ مشخص است. نقطعه ضعف اساسی محصولات کرمان موتور(خاصه جی 5) گارانتی ضعیف آن است. ولی قبل از آن مایلیم که نمایندگی های کرمان موتور را به باد انتقاد بگیریم! راستش را بخواهید از غربی ترین تا شرقی ترین نمایندگی را تست کرده ایم، کار را به جنوبی ترین نمایندگی تهران هم کشانده ایم بلکه اتفاقی بیافتد اما ….
نگارنده معتقد است دانش فنی در کادر مکانیک و الکترونیک نمایندگی ها در سطح مطلوبی قرار ندارد و چهره برخی از تعمیرکاران محترم این نمایندگی ها ما را یاد بچه دبیرستانی هایی می اندازد که هر روز عصر و جهت “همینجوری بی کار نگشتن” در نمایندگی ها کار می کنند! فی المثل یکی از همین نمایندگی ها سرویس 30هزار کیلومتر ما را به نحوی انجام داد که در مسیر برگشت متوجه شدیم پیچ سیلندر ترمز را نبسته است و اگر در ترافیک نمانده و قدری شتاب گرفته بودیم در حال حاضر مشغول مخابره پیام از آسمان هفتم بودیم! به همین سادگی.
همه آنها (نمایندگی ها) در صف ورودی و نوبت دهی از شما ایرادات را می پرسند ولی در زمان تحویل خواهید دید که تعداد زیادی از موارد یاد شده اصلا چک نشده است که ما خودمان در این خصوص ید طولایی در مُچ گیری داریم! نکته جالبتر آنکه تا زمانی که مشمول گارانتی هستید عمده موارد گزارش شده از سوی شما توسط نامبردگان اصلا قابل رویت نیست ویا طبیعی است و خلاصه اینکه”همینی که هست” ! ولی به مجرد اتمام گارانتی و مراجعه با اشکی بر چشم و با دلسوزی می گویند : “این رو زمان گارانتی میاوردی دیگه! الان باید کلی هزینه کنی”!!!!!!!!! القصه، پولش را باید بپردازید و خلاص!
پایداری و ایمنی
تجربه شخصی نگارنده در این خصوص جک جی 5 یک عدد ضمانت نامه پنج ستاره در خصوص این خودرو به خریدار می دهد. جی 5 خودرویی است که باید یک پا شوماخر کاملاً بی اعصاب باشید تا بتوانید آن را چپ کنید و یا هندلینگ آن را زیر سوال ببرید. اگر چنین نبود بنده حقیر در حال حاضر در قید حیات نبودم که برایتان نقد و بررسی بنویسم و یک سال پیش تر از این دست نوشته دار فانی را وداع گفته بودم!
فنربندی کوتاه این خودرو به شما ضمانت می دهد که در جاده ها، پیچ ها و خلاصه هرجا که می ترسیدید فرمان خودروهای وطنی را در دست بگیرید و باد شما را با خودش ببرد، دچار مشکل نخواهید شد. البته این خود از زاویه ای می تواند یک نقطه ضعف باشد چرا که به لطف مسئولین زحمتکش و چاله چوله های پرتعداد تهران و سایر شهرها، ممکن است کوبش اتومبیل شما را برنجاند. ولی به شما قول می دهیم که جک یکی دو درجه از مزدا سه (کابین قدیم) بهتر است. سخن به داراز نکشد بهتر است. بدانید و آگاه باشید که جک در تعلیق و هندلینگ در رنج قیمت خودش یکی از بهترین نمونه های بازار است.
کانسپتم آرزوست!
فریاد بر می آوریم که خودمان نیز کاملاً آگاهی داریم، حالا و بعد از دو سال، سخن از Design خودرو به میان آوردن کاری خلاقانه و حتی حرفه ای نیست. اما هستند عزیزانی که هنوز در خرید این خودرو تردید دارند ویا فکر می کنند که آیا خرید خودرویی که دو سه سالی است به بازار آمده کار درستی است؟ چطور است برویم سمت چینی های جدیدتر ویا وطنی ها سرخاب سفیداب شده!؟ پاسخ این عزیزان را در چند خط خواهیم داد.
جک اگر چه چند سالی است که به بازار کشورمان وارده شده و اصلاً در سال 2012 طراحی شده است اما همچنان ضعف خاصی در شکل و شمایلش نمی بینیم. هنوز هم زیباست و شیک! درست است که نمای بیرونی آن خیلی پیچ و خم ندارد، خطوط بدنه بسیار ساده هستند و چراغ های عقب هیچ خط و ربطی با کانسپت ها ندارند اما، باید پذیرفت که همه عناصر بصری در خصوص جک جی 5 به نحوی طراحی شده است که به سان پراید و پرشیا هرگز از مد نخواهد افتاد! پس نگران این موضوع نباشید. طراحی داخلی اما درست نقطه ای قرار دارد که مصداق بارز ضرب المثل “بُکش و خشگلم کن” است!
جک در نمای داخلی با اینکه ساده است و تریم تیره ای دارد، فعلاً اجازه نداده است که آبدوغ خیار های تولید داخل ویا مونتاژ شده از آن پیشی بگیرند. نور پس زمینه کلید ها و کلیومتر همچنان در شب چشم نواز هستند و همه چیز هم سر جای خودش است. ( ای کاش کامپیوتر سفری را هم آن وسط ها یک طوری جا می دادند) . کارشناسان طراح اصلاً علاقه ای نداشته اند که در طراحی داشبورد، کنسول، رو دری ها و امثالهم از ایده هایی نظیر دوخت و بافت و … استفاده کنند.
طراحی داخل اتومبیل در یک اتفاق عجیب، بیشتر زمانی خودش را نشان می دهد که شما نقش راننده را بازی نکنید! یعنی راننده کمتر از سایر سرنشینان از این خودرو لذت می برد! دلیل؟ پاراگراف بعدی را بخوانید.
این طراحی چند تکه و این متریال ( به لحاظ کیفی ) بعلاوه ارتفاع کم خودرو که همراه است با کوبش های گاه و بی گاه، بعد از طی مسافت 30-40 هزار کیلومتری و در صورتی که شما انسان ملاحظه گر و مهربانی نباشد، باعث می شود که شما در صورت خاموش نمودن سیستم صوتی شاهد این باشید که داشبورد، کنسول، درها و تاقچه عقب به رهبری مجموعه آمپر، سونات شماره هشت بتهوون (سونات مهتاب) را به زیبایی هرچه تمام تر برای شما بنوازند!
باز هم بانگ بر می آوریم، نگران نباشید. این سر و صداها و این کیفیت متریال ده ها برابر بهتر از تولیدات داخلی است.
تعمیرپذیری و چند توصیه
jac j5 خودرویی است که اگر تعمیرکار انتخابی شما صندوق عقب وانت را از صندلی جلوی آن تشخیص دهد می تواند تعمیرش کند. به گواه جلوبندی کاران مختلف و تعمیرکاران شایسته سراسر استان، سر و کله زدن با جک جی 5 کار سختی نیست ولی پیشنهاد می شود سراغ آن دسته از تعمیرکارانی که خیلی اهل سهل انگاری و ادعا هستند نروید.
مشارالیه تجارب گران بهای خود را به خیک ماشین ناز نازی شما می بندد و دیری نمی پاید که گیربکس و موتور و … را تعطیل می کند. سعی کنید جک را بعد از اتمام دوره گارانتی نزد آن دسته از تعمیرکارانی ببرید که اصطلاحاً “خارجی کار” هستند. اما چند توصیه ساده:
1. روغن و فیلرها (روغن، بنزین، کابین، هوا) را هر 5هزار کیلومتر تعویض کنید و جنس خوب استفاده کنید. روغن هایی نظیر کاسترول مگنتک، هیوندای اکستیر نمونه های خوبی هستند که البته بهتر است هر بار برند روغن خود را عوض نکنید. راستی، فراموش نشود که در فصول سرد سال روغنی انتخاب کنید که دارای ویسکوزیته 5W-40 باشد.
2. تا زمانی که اتومبیل مشمول گارانتی است سرویس های دوره ای را حداقل یکی در میان مخصوصا سرویس های با ضریب 10000 کیلومتر را در نمایندگی انجام دهید تا خدای نکرده و در صورت بروز مشکلی که مشمول گارانتی است، دچار مشکل نشوید.
3. حتی المقدور از انژکتورشور و … استفاده نکنید و بعد از 40 هزار کیلومتر این کار را با استفاده از دستگاه و نزد تعمیرکار حرفه ای انجام دهید. اکتان بوستر و ترکیبات مشابه را هم قلم بگیرید.
4. بعد از اتمام دوره گارانتی هم آچارکشی دوره ای و سرویس نمودن خودرو را از قلم نیاندازید. ملاک مناسب می تواند همان دفترچه راهنما باشد. هنگام مراجعه به تعمیرگاه بخواهید که آیتم ها را مطابق دفترچه برای شما چک کند.
5. در فصول گرم سال، نه هزینه بی مورد برای عایق کاری لوله کولر بپردازید و نه هی چپ و راست گاز کولر را پر و خالی کنید. خرجش یک عدد کاور آفتاب گیر پشت شیشه جلو است! همین و بس. با توجه به تریم پلاستیکی و سراسر مشکی، تنها راه حل ممکن، کنترل ورود نور و گرما به داخل کابین است که دودی کردن شیشه و همین آفتابگیر خیلی کارساز خواهد بود. در غیر این صورت می بایست مسیر محل کار تا خانه را در انتظار خنک شدن باد کولر عرق بریزید!
6. به عنوان توصیه آخر، اصوات تولیدی از ماشین را جدی بگیرید!
می خوای بخر می خوای نخر!
کلام آخر اما! دقت کنید که تمام محصولات چینی بازار دسته دوم خوبی ندارند. یعنی خرید و فروش برقرار است اما افت قیمت بسیار زیادی دارند و اصلا هم توجه نمی کنند که شما کوهی از آپشن روی خودرو سوار کریده اید یا نه. یعنی دو میلیون آپشن اضافه، در بازار دست دوم 500زهزار تومن روی قیمت ماشین شما می ارزد! پس اگر از آن دسته افرادی هستید که می خرید و می فروشید، دل به این گزینه ها خوش نکنید که دست آخر متضرر خواهید بود. اینجور چیزها فقط به درد مصرف کننده واقعی می خورد. به عنوان نمونه و صرفاً جهت خالی نبودن عریضه به این مثال توجه کنید:
در زمان نگارش این مقاله، خودرو جک جی 5 اتومات در حال حاضر چیزی بیش از 63 میلیون قیمت دارد ولی نمونه سالم و بدون رنگ مدل 93 آن که 40-50هزار کیلومتر راه رفته باشد بدون آپشن تقریباً 48 میلیون می ارزد. اگر کروز کنترل و ضبط تصویری و کی لس استارت را به آن بیافزایید، 48.5 الی 49 میلیون خریدار دارد. یادمان نرود که این آتیش ها از گور دلالان و مافیای بازار، تنوره می کشد و اساساً پرت و پلا و غیرمنصفانه است. یک دلیل اصلی آن هم این است که خریدار را از خرید خودرو چینی منصرف کنند.
ضمناً فراموش نکنید که کیفیت رنگ محصول موصوف خیلی هم مالی نیست و بهتر است سمت رنگ های تیره نروید. نقره ای و سفید را می پسندیم، نوک مدادی را هم!
سلام
نقد منصفانه ای بود بنده هم پس از ۶ ماه استفاده از نمونه ۵۰۰۰۰ کیلومتر کارکرده این ماشین تمامی نکات فوق رو لمس کردم و الان این رو بگم بازاردست دومش هم بدنیست بطوری که با توجه به قیمت های سایت های معروف فروش قیمت جک J5 بدون رنگ مدل ۹۵ با کارکرد زیر۶۰۰۰۰ کیلومتر ۶ ماه پیش حدود ۳۲۰میلیون بوده در حالی که اکنون حدود ۴۰۰ میلیون قیمت گذاری می شود.
ضمنا از دوست گرامی نگارنده خواهشمندم یک جلوبندی ساز و یک مکانیک خوب معرفی کنند اگر تبلیغ می شود لطفا ایمیل کنند
تشکر
داداش تعمیرکاری که کار بلد باشه و ماشینایی مثل مزدا و سراتو و اوانته تعمیر کرده باشه جی فایو رو هم تعمیر میکنه،
سلام آقا اگر کسی تعمیرکار جی۵ که خوب باشه معرفی کنه ممنون میشم، بیشتر شرق تهران مد نظرم
بهتر است با خودرو دنده اتوماتیک وقتی وارد شیب مثبت میشویم با توجه به نوع شیب و وزن خودرو و ترافیک دسته تعویض دنده را از Dدرایو خارج و دنده سنگین مناسب را انتخاب و کمی بالاتر از سرگاز پدال گاز را فشار دهیم تا خودرو با قدرت بیشتری سیب را طی کند و از لغزش صفحات کلاچ روغنی موجود در گیربکس نیز جلوگیری کنیم
سلام کرمان موتور بدترین ساپورت رادرخودروهای تولیدی خودش داره ونمایندگی لوازم گران وباارزش افزوده بالا بامشتری حساب میکنه وضمنا آپشن های فابریک رااز روی خودروبرمیداره، آخه به چه قیمتی؟ پول آپشن هاروهم بگیرید.
با درود و سپاس خدمت دوستان، من بیش از یک سال است که جک j5 اتومات گرفته و بخاطر کارم زیاد مسافرت می روم و از آن استفاده می نمایم، در رنج قیمت خود خودرویی را پیدا نکرده ام که به این خوبی برایم کار کرده و کوچکترین هزینه ایی نیز برایم نداشته است، بسیار پیش امده در جاده با اقسام خودروهای خارجی دیگر همراه گشته ام ولی خوشبختانه کم نیاورده است چه در کفی و چه سربالایی از کسانی که قصد خرید خودرو دارند با خیال راحت میتوانند جک j5 اتومات را خریداری و از آن لذت ببرند.
نقد و بررسی دلکش و ادبی و در عین حال کاملا فنی و نکته سنج و جالب بود.
تشکر.
بعد دو ماه میشه ۴ سال که جک دنده ای دارم تا حالا ۷۱۰۰۰ کار کرده ، یه سری ایرادات داره که رو اعصابه و واقعا یا باید بی خیالش بشی و یا هزینه زیاد بکنی تا برطرف بشه ولی شرف داره به محصولات داخلی ، توی این مدت لوازم مصرفی از قبیل باطری و لنت و لاستیک عوض کردم هنوز هم پر شتاب و سرحاله من راضیم ازش ، یه سری صداهایی تو اتاق داشت که خودم با حوصله برطرفش کردم تصمیم دارم حالا حالاها سوارش بشم چون از لحاظ موتوری و گیربکس واقعا بی ایراد و خوب هستش
سلام من ۶ ماه جک جی۵ دارم خیلی خیلی راضیم
Ahm@d N:
(نکاتی در مورد JAC J5 / AT)سلام و درود به همه دوستان عزیز و احترام به اعضای گروه بررسی جک J5 -نکته مهمی که باید عرض کنم این است که اگر به قدرت بیشتر موتور J5 اتوماتیک برای افزایش سرعت در یک سربالایی با شیب تند نیاز داریم هیچگاه از اول نباید پا را آرام روی پدال گاز قرار داد, چون در سربالایی موتور در دام گشتاور کند و تنبل اسیر و زندانی می شود.پس در سربالایی از همان اول باید تند و سریع پر گاز شروع به شتابگیری کنید و دور موتور را به کمی بالاتر از ۳۸۰۰RPM افزایش دهیم , سپس قدری زمان بسیار کوتاه مثلا در حدود فقط ۳ ثانیه فشار پا را روی پدال گاز کاهش دهیم و گیربکس اتوماتیک جک خودش فورا دنده را سبک می کند, حالا دیگر نباید تعلل کرد که به دام گشتاور اسیر شویم , بلکه باید فورا فشار پا روی پدال گاز را به آرامی و مستمرا افزایش دهیم تا به قدرت و سرعت مورد نظر و متناسب با زاویه شیب جاده و با توجه به سایر پارامترهای قابل توجه نظیر ترافیک و وزن بار و مسافر حمل شده توسط جک J5 اتوماتیک برسیم.!!! پس اگر بخواهیم در دنده سنگین حرکت کنیم باید گاز را سریعا و به سرعت فشار دهیم تا دنده سنگین شود وبعد فشار گاز را به ملایمت کاهش دهیم تا دنده فورا سبک نشود و نیز بتوانیم سرعت جک را کنترل کنیم. یعنی پس از سنگین کردن دنده اگر فشار پا را بسرعت از پدال گاز کم کنیم و با تاخیر بیش از ۵ ثانیه مجددا با ملایمت فشار پدال گاز را افزایش دهیم با توجه به سرعت خودرو و نیز مقدار لحظه ای دور موتور توسط گیربکس اتوماتیک انتقال به دنده سبکتر فورا انجام می شود. یعنی همه چیز به قلق گیری توسط راننده یعنی نحوه فشار پای راننده بر روی پدال گاز و پاسخ گیربکس و زمانبندی مناسب راننده با توجه به شرایط خودرو (دور موتور و سرعت) و حجم ترافیک جاده , بزرگراه و یا خیابان و زاویه شیب جاده بستگی دارد در واقع و مهمتر از همه عوامل فوق الذکر , راندن صحیح خودروی اتوماتیک به دانش علمی و مهارت عملی و نیز به قدرت تمرکز و تسلط و شناخت فنی راننده از خودرو بستگی دارد. البته بدیهی است که با گذشت زمان , و به تدریج با زیاد شدن تجربیات و دانش علمی و عملی مالک و راننده خودرو , با داشتن دقت و صبر و حوصله کافی, و با رعایت تمام نکات لازم انشاالله رانندگی با خوروی دارای گیربکس اتوماتیک به مرور ایام برای همه بسیار لذت بخش خواهد گردید.
مقاله خوب ومفیدی بود امیدوارم باز هم از تجربیات شما بهرمند شویم
بسیار مقاله جالب و مفیدی بود
سپاس از نگارنده بخاطر قلم زیبایی که به خرج دادن
ماشین چینی مفت گرونه. به خاطر قطعات نایاب و گران قیمت! من یک برلیانس خریدم واقعا سولری خوبی داره ولی خیلی پشیمونم چون حتی لامپ مه شکنش گیر نمیاد! ماشین چینی نخرید.