فیلم تست و بررسی فونیکس FX
فونیکس FX کراس اووری با چهره جسور که در زادگاه اصلی خود با نام چری اومودا 5 شناخته میشود. تاکنون تیپهای اکسلنت و پرمیوم آن در بازار کشور عرضه شده و بزودی نسخه دو دیفرانسیل آن نیز وارد بازار خواهد شد. با سبقتآزاد و یک فیلم تست و بررسی خودرویی دیگر همراه باشید تا هر آنچه که باید در مورد فونیکس اف ایکس بدانید را ببینید.
شرکت خودروسازی چری بزرگترین صادرکننده خودرو در کشور چین است و با شرکتهای زیربرند خود نظیر اومودا (Omoda)، جتور (Jetour) و اکسید (Exceed) به دنبال توسعه بازار جهانی است. جدیدترین محصول از زیربرند تازه تاسیس چری، یعنی شرکت اومودا با نام چری اومودا 5 توسط شرکت مدیران خودرو با نام فونیکس FX به بازار ایران وارد شده است.
اومودا 5 یک کراساور کوچک است که در ایران با برند فونیکس عرضه شده؛ برندی که به محصولات لوکس شرکت مدیران خودرو اختصاص یافته است. شرکت مدیران خودرو قصد دارد در آینده نزدیک نسخه دو دیفرانسیل (AWD) خودروی FX را به سبد محصولات این برند اضافه کند.
شرکت چری در جریان نمایشگاه خودروی گوانگژو در سال 2021 از چری اومودا 5 رونمایی کرد. این خودرو از الگوی طراحی متفاوتی نسبت به سایر محصولات چری بهره میبرد و تولید و عرضه آن از اوایل سال 2022 در کشور چین آغاز شده است. این خودرو به تدریج به بازارهای صادراتی همچون روسیه، ایران و اندونزی راه یافته که علیرغم اینکه در چین به عنوان یکی از محصولات چری شناخته میشود، اما در بازارهای صادراتی، این خودرو با برند اومودا معرفی میشود.
با این حال این خودرو در ایران نام جدیدی پیدا کرده است و مطابق رویه جدید نامگذاری شرکت مدیران خودرو، با نام فونیکس اف ایکس ارائه شده و در کنارتیگو 7 پرو مکس، تیگو 8 پرو و آریزو 6 پرو، اعضای لوکس محصولات مدیران خودرو هستند.
طراحی بدنه فونیکس FX:
شرکت چری در زمان برگزاری نمایشگاه گوانگژو در سال 2021 اعلام کرده بود که برای طراحی ظاهری خودروی اومودا 5 از نظرات مشتریان و کاربران خود در 30 کشور جهان بهره برده است. نتیجه مطالعات و فعالیتهای طراحان شرکت چری، براساس نظرات کاربران، یک کراساور کامپکت با ظاهری ترکیبی است که در سال 2022 طراحی و ساخته شده است.
در نمای خارجی فونیکس FX میتوان ترکیبی از طراحی شرقی و غربی را مشاهده کرد، چرا که جلوپنجره خودرو مانند خودروهای اسپرت آمریکایی نظیر بیوک Encore با طرح پهن و عریض طراحی شده است و به صورت کلی نمای جلوی چری اومودا 5 شبیه به محصولات جدید جنرال موتورز طراحی شده است.
فرم کلی بدنه به کراساورهای اسپرت کرهای و ژاپنی مانند کیا اسپورتیج و تویوتا bZ4X شباهت دارد و بدنه دو رنگ آن مانند کراساورهای اروپایی نظیر محصولات سیتروئن است. فرم طراحی نمای عقب نیز شباهت به کراساورهای اسپرت آلمانی دارد.
بنابراین میتوان گفت که طراحی خارجی فونیکس FX یک طراحی در سطح بینالمللی است. چری اومودا 5 از نظر ابعاد و اندازه به کراساور خانوادگی چری تیگو 5 شباهت دارد. در نمای جلوی خودرو، همان جلوپنجره کهکشانی معروف محصولات جدید چری تعبیه شده است که این جلوپنجره در اومودا 5 به عنوان بخشی از ساختار سپر جلو ادغام شده است.
این سبک طراحی بیشتر در خودروهای تمامالکتریکی(EV) دیده میشود که در عمل نیازی به جلوپنجره ندارند و بیشتر این قطعه جنبه تزیینی دارد. سبک طراحی چراغهای جلو همان روال مرسوم برخی خودروسازان چینی را دنبال میکند که چراغهای روشنایی روز با طراحی باریک و خطی، در لبه درموتور قرار گرفتهاند و چراغ اصلی خودرو با اندازه بزرگی در زیر چراغ روشنایی روز (DRL) و در داخل سپر جلو جای گرفته است.
در زیر سپر جلو، بالههایی همانند هیدروفویلهای قایق موتوری در دو طرف دریچه هوای ذوزنقهای شکل قرار دارند. سقف خودرو مانند خودروهای اسپرتبک آلمانی نظیر بی.ام.و X4 یا مرسدس بنز GLE با شیب ملایمی به سمت عقب انحنا دارد و شیشه عقب با شیب تندی از زیر اسپویلر عقب سقف پایین آمده است که حس دینامیک و اسپرت به خودرو میبخشد. جالب این است که علیرغم برخورداری از سقف شیبدار شناور و زاویه تند شیشه عقب، تا حد امکان تلاش شده تا ساختار کوپه مانند خودروی دیگنیتی در FX دید نشود.
در نمای جانبی، خطوط منحنی یا شکسته عجیب و غریبی مشاهده نمیشود و بر خلاف طرح فضایی و سه بعدی جلو، از سطوح ساده استفاده شده است. آینههای جانبی با رنگ مشکی تعبیه شدهاند و یک قطعه پلاستیکی مشکی با طرح سهگوش در زیر درهای جانبی جای گرفته است. رینگهای آلیاژی دو رنگ بزرگ با زمینه مشکی مات همراه با لاستیکهای فاق کوتاه به نمای جانبی حالتی اسپرت بخشیدهاند.
زاویه ستون C شباهت زیادی به سبک طراحی خانواده کراساورهای اخیر برند لکسوس دارد که در قسمت عقب سقف حالتی شناور به سقف بخشیده است و این شباهت در بخش چراغهای سهگوش عقب نیز دیده میشود. چراغ عقب همانند اکثر محصولات چینی جدید از نوع به هم پیوسته هستند و چراغهای تیز و دو شاخه عقب، توسط یک نوار نورانی به هم متصل شدهاند.
در زیر سپر عقب، یک دیفیوزر مشکی رنگ پهن و بزرگ وجود دارد که دو محفظه اگزوز چهارگوش در دو طرف آن واقع شدهاند و نواری کرومی دو اگزوز را به هم متصل نموده است. استفاده از قطعات قرمز رنگ در نمای خارجی بدنه فونیکس FX همانند ام.وی.ام X55، احساس اسپرت و جوانپسندی به همراه دارد. این تزئینات در رینگهای خودرو نیز استفاده شده است.
تناسب اجزای بدنه در ابعاد خارجی خودرو باعث شده تا عرض آن در تناسب با ارتفاع و طول بدنه، مانند برخی محصولات چینی، آزار دهنده نباشد. خودروی FX با طول بدنه 4400 میلیمتر، عرض 1830 میلیمتر و ارتفاع 1585 میلیمتر دارای ابعاد یک کراساور جمع و جور است و با فاصله 2630 میلیمتری بین محورهای جلو و عقب، فضای مناسبی را برای سرنشینان فراهم مینماید. این خودرو دارای وزن 1444 کیلوگرم است.
طراحی داخل فونیکس اف ایکس:
در طراحی کابین فونیکس FX علیرغم طراحی خارجی بدنه آن، با سادگی طراحی داشبورد و ادوات کنترلی سرو کار داریم و بیشتر بحث ارگونومی در طراحی مطرح است، ولی با وجود سادگی ظاهری و دوری از پیچیدگی طراحی کابین، با داشبوردی لوکس و زیبا مواجه هستیم. داشبورد خودرو تا حد امکان، ساده و بدون تزیینات طراحی شده و بیشتر تنظیمات الکترونیکی خودرو از طریق صفحه نمایش یا دکمههای لمسی صورت میگیرد.
طراحان چری در FX کابینی را خلق کردهاند که به طور همزمان، ساده و لوکس به نظر میرسد. وجود یک نمایشگر عریض و یکپارچه در روی داشبورد، به زبان طراحی جدید خودروهای لوکس تبدیل شده است و طراحان شرکت چری از همین فرمول برای اومودا 5 یا فونیکس FX استفاده کردهاند.
در روی داشبورد افقی و ساده خودرو، یک نمایشگر عریض و یکپارچه قرار دارد که به صورت سرتاسری بخش زیادی از داشبورد را در بر گرفته است و در حقیقت، صفحه 12.3 اینچی پانل راننده با صفحه نمایش لمسی 12.3 اینچی LCD سیستم اطلاعات و سرگرمی، در هم ادغام شدهاند که با هم تشکیل یک صفحه بزرگ لمسی 24.6 اینچی را میدهند. کلیدهای کنترلی لمسی در وسط داشبورد و محل اتصال با کنسول میانی خودرو تعبیه شدهاند.
طراحی سایر قسمتهای کابین مانند رودریها، کنسول وسط خودرو و صندلیها نیز بسیار ساده است و دکمه فیزیکی در کابین وجود ندارد. کنسول میانی بسیار پهن و بزرگ طراحی شده است که به سبک خودروهای اسپرت شاسیبلند، صندلیهای جلو را از یکدیگر مجزا میکند. طراحی اهرم تعویض دنده و سایر دکمههای کنترلی در سادهترین و ظریفترین حالت ممکن انجام شده است که کنسول وسط خودروهای لوکس آلمانی مانند بنز و بی.ام.و را تداعی میکند.
غربیلک فرمان فونیکس FX با طرح سه شاخه، دارای طراحی دیکات (D-cut) با دکمههای کنترلی روی پرههای فرمان است. صندلیهای چرمی جلو از نوع کاملا اسپرت طراحی شدهاند که کنسول میانی بسیار پهن و ساده، صندلیها را از هم جدا کرده است.
تجهیزات ایمنی و امکانات رفاهی فونیکس FX
در بخش امنیتی امکانات از قابل قبولی نظیر:
- 6 ایربگ
- کروزکنترل فعال (ACC)
- سیستم کنترل پایداری الکترونیکی (ESC)
- کنترل کشش (TCS)
- سیستم کمکی راننده ADAS
- رادار تصادف جلو (FCW)
- رادار هشدار برخورد از عقب (RCTA)
- رادار نقطه کور (BSM)
- رادار هشدار تغییر خط (LDW)
- رادار حفظ خودرو در بین خطوط (LKA)
- کنترل خودرو در سرازیری (HDC)
- کمکی حرکت خودرو در سربالایی (HAC)
- نمایش فشار باد لاستیکها (TPMS)
- ترمز اضطراری اتوماتیک (AEB)
- ترمز کمکی (BA) بهره میبرد.
و در بخش امکانات رفاهی نیز به:
- قابلیت استارت از راه دور
- ترمز پارک برقی (EPB)
- سیستم اتوهلد
- نور پردازی داخلی 64 رنگی
- فرمان برقی به همراه دکمههای کنترلی
- سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک دو کاناله
- سیستم صوتی سونی با 8 بلندگو
- قابلیت اتصال به Apple CarPlay و Android Auto
- نمایشگر لمسی 12.3 اینچی با سیستم ناوبری GPS و اتصال بلوتوث
- سیستم فرمان صوتی خودرو
- صفحه کیلومتر دیجیتال 12.3 اینچی
- انتخاب حالت رانندگی در سه حالت نرمال، اکو و اسپرت
- دوربین 360 درجه
- سیستم ورود بدون کلید و استارت دکمهای
- سنسور نور و باران
- سنسور پارک عقب
- صندلیهای چرمی با سیستم تنظیم برقی به همراه گرمکن ردیف جلو
- سیستم هوشمند نور بالای خودکار (AHB)
- آینههای جانبی تاشو برقی با گرمکن، آینه الکتروکرومیک عقب
- صندوق عقب برقی با سنسور زیر سپر عقب و سانروف برقی مجهز است.
مشخصات فنی فونیکس FX:
تاکنون فونیکس FX در دو تیپ اکسلنت و پرمیوم پا به بازار ایران گذاشته است که این دو تیپ از نظر قوای فنی با تیگو 7 پرو و تیگو 8 پرو مشترک هستند. البته نسخه چهار چرخ متحرک نیز به بازار چین عرضه شده است که انتظار میرود پس از مدتی در بازار ایران ارائه شود. فونیکس FX در تیپ اکسلنت، یک پیشرانه 4 سیلندر 1.5 لیتری توربوشارژر دارد که قدرت 156 اسب بخار و حداکثر گشتاور 230 نیوتن متری ایجاد میکند.
توان این موتور توسط یک گیربکس اتوماتیک CVT با 9 دنده مجازی به محور جلوی خودرو منتقل میشود. در واقع مشخصات این تیپ با فونیکس تیگو 7 پرو مشابه است و از سیستم تزریق غیرمستقیم سوخت بهره میبرد. تیپ اکسلنت در تعداد بسیار محدودی روانه بازار شده است که علاوه بر اشتراک قوای محرکه با تیگو 7 پرو، سیستم تعلیق عقب آن نیز از نوع میله پیچشی یکپارچه است.
تیپ فول فونیکس FX که گرانتر و مجهزتر است، تیپ پرمیوم نام دارد که مشخصات فنی مشترک با تیگو 8 پرو دارد، بنابراین به یک پیشرانه 1.6 لیتری توربوشارژر با سیستم تزریق مستقیم سوخت (GDi) مجهز شده است که یک گیربکس هفت سرعته دوکلاچه، قدرت 197 اسب بخاری و گشتاور 290 نیوتن متری موتور را به چرخهای جلو منتقل میکند.
سیستم تعلیق در محور جلوی تیپ پرمیوم FX از نوع مکفرسون و در محور عقب از نوع چند اتصالی یا مولتیلینک است. هر دو نوع پیشرانه، استاندارد یورو 6 را پاس میکنند. به دلیل وجود گیربکس دو کلاچه، نسخه پرمیوم شتابگیری بهتری را از تیپ اکسلنت ارائه میدهد به طوری که شتاب صفر تا صد در تیپ اکسلنت حدود 10 ثانیه و در تیپ پرمیوم حدود 8.2 ثانیه است.
این خودرو در تیپ پرمیوم توانایی رسیدن به حداکثر سرعت 206 کیلومتر در ساعت را دارد و با یک باک بنزین به حجم 50 لیتر دارای مصرف سوخت ترکیبی 6.9 لیتر است که برای این کلاس از خودرو با موتوری نسبتا قدرتمند، عددی مناسب به نظر میرسد.
فرمان خودرو از نوع برقی (EPS) است و قدرت توقف ترمز توسط ترمزهای دیسکی در جلو و عقب تامین میشود. قابلیت انتخاب حالت رانندگی در سه حالت نرمال و اکو و اسپرت در فونیکس FX بسیار مفید و عملکردی است و آپشن بسیار جوانپسندی برای مشتریان آن است.
مقایسه فونیکس FX با رقبا و قیمت:
تست رانندگی فونیکس FX در مسیرهای شهری، نشان دهنده کشش بهتر، پایداری و تعادل بالاتر و حس سواری اسپرتتر در مقایسه با تیگو ۸ پرو است که با توجه به وزن کمتر FX از تیگو ۸ پرو، این موضوع چندان عجیب نیست. همچنین وزن کمتر FX به حس سواری پایدار در این خودرو کمک شایانی میکند. آسایش سواری و راحتی فضای کابین در ترکیب با ارگونومی مناسب صندلیها مخصوصا در ردیف جلو، تاثیر زیادی در افزایش لذت تجربه رانندگی با این خودرو دارد. از نظر کلاسبندی خودرو، رقیب اصلی فونیکس FX در ایران، دیگنیتی پرستیژ است.
این دو خودرو از نظر سبک طراحی، کلاسبندی خودرو و همچنین ابعاد بدنه، شباهت بسیار زیادی به یکدیگر دارند. دیگنیتی پرستیژ در بحث قوای محرکه عملکرد بهتری دارد، در حالی که فونیکس FX تجهیزات ایمنی و آپشنهای بهتری دارد. از حیث قیمت، نیز فونیکس FX رقبایی نظیر لاماری ایما، کی ام سی K7، تیگو 7 پرو مکس، تیگو 8 پرو، فیدلیتی پرستیژ و لئو MX8 دارد. لاماری ایما از شرکت آرین موتور پارس یک کراس اور محبوب است که طرفداران بسیاری در بازار ایران دارد و کی.ام.سی K7 نیز با تکیه بر شبکه خدماتی گسترده کرمان موتور، FX مدیران خودرو را به رقابت میکشد.
فونیکس FX یا همان چری امودا ۵، یکی از ایمنترین کراساورهای چینی در بازار ایران خواهد بود که با داشتن تجهیزات مناسب رفاهی و ایمنی، از نظر رقابتی، در جایگاه خوبی قرار میگیرد. همزمان با آغاز ثبتنام فونیکس در ابتدای سال 1402، قیمت فونیکس FX پرمیوم معادل 1 میلیارد و 730 میلیون اعلام شد و در اواسط بهار با قیمت 1 میلیارد و 740 میلیون تومان توسط شرکت سازنده ارائه میشود.
این در حالی است که این خودرو در بازار آزاد در تیپ اکسلنت با موتور 1.5 لیتری توربو با قیمت 2.4 میلیارد تومان در دسترس مشتریان است و در تیپ پرمیوم با موتور 1.6 لیتری توربو با قیمت 2.7 میلیارد تومان به فروش میرسد. البته در مدل 1401 حدود 200 میلیون تومان ارزانتر هستند.
جدول مشخصات فونیکس FX پرمیوم و فونیکس fx اکسلنت:
تیپ خودرو |
FX Excellent |
FX Premium |
نوع موتور |
1.5 لیتری توربو |
1.6 لیتری توربو |
حداکثر قدرت (اسب بخار) |
154 |
194 |
حداکثر گشتاور (نیوتن متر) |
230 |
290 |
نوع گیربکس |
CVT با 9 دنده مجازی |
7 سرعته دو کلاچه (DCT) |
وزن (کیلوگرم) |
1420 |
1444 |
حداکثر سرعت (کیلومتر بر ساعت) |
191 |
206 |
شتاب صفر تا صد (ثانیه) |
10 |
8.2 |
مصرف سوخت ترکیبی (لیتر) |
7.3 لیتر |
7.1 لیتر |
در ادامه میتوانید آلبوم تصاویر فونیکس fx را مشاهده کنید.
فرهاد انصاری قشنگ معلومه ال ممد سواری و دستت به گوشت نمیرسه???
یک مقدار در مورد سیستم تعلیق این خودرو پر لطفی کردین. شاید بشه به جرات بشه گفت خشکترین خودروی چینی بازار است. دوستان سبقت آزادی شما باید برای مصرف کننده نماینده باشید نه برای خودروساز !!! در غیر این صورت مخاطب خودتون رو در کوتاه مدتی از دست خواهید داد (البته اگر مخاطب برای شما مهم باشه) شاید بنده از روی ویدئو شما تصمیم و اقدام به خرید این خودرو کنم و بعدش … یه لطف کن توی همین خیابان های تهران یه دور دور کن خشکی واقعی رو متوجه میشید در کوتاه مدتی با توجه به کیفیت پایین متریال خودرو صدای داخل کابین خواهد شد و هزار ماشالله به خدمات پس از فروش مدیران خودروی عزیز !!! که بنظرم اگر کار ماشینتون به جایی رسید که گیر نمایندگی افتادین سریع از شر ماشین خلاص بشید بنده یک تیگو ۷IE از این خودرو ساز دستمه که خدا شاهد هر روز از یه ور ماشین صدا میاد هیچ قطعی هم به راحتی تعویض نمیکنن همه در حد تعمیر یه هوای سرد و بارونی میشه لنت سوت میکشه ماشین یه ۱۵ دقیقه توی ترافیک رانندگی کنید شروع میکنه با گاز هرز خوردن توی سه هزارتا ماشین انقدر صدا میداد که بردم نمایندگی خود نمایندگیشون میگه انگار توی خط تولید هیچ کدوم از پیچ های این ماشین رو سفت نکردن توی سه هزارتا جعبه فرمون باز شد هنوزم صدا داره خلاصه کلکسیونی از صداست این ماشین البته نه این ماشین حتی توی تیگو ۷ و ۸ هاشونم همین داستان ها هست حالا واسه کی کمتر واسه یکی بیشتر یکی به صدا اهمیت نمیده یکی هم مثل من هر صدای توی ماشین خوره جونش میشه برید همون ال ۹۰ کم آپشن و زشت رو بخرید ولی خودتونو موش آزمایشگاهی این خودرو سازهای چینی و از اونا بدتر این شرکتهایی که اینا رو به مردم با این قیمتهای فضایی فرو میکنن، نکنید
ای کاش به کیفیت پایین متریال داشبورد و کنسول میانی که از پلاستیک خشک هست اشاره ای میکردید که در این کلاس قیمتی دور از انتظاره
با سلام و احترام؛
خیر اگر دوباره فیلم را ببینید متوجه میشوید که تنظیم ارتفاع کمربند ایمنی سمت راننده در بالاترین نقطه خودش است و تنظیم شده. پس این وضعیت بد، در بالاترین نقطه است و فکر کنم اگر به پائینترین نقطه بیاید آنوقت کمربند روی ارنچ پدرام خان قرار بگیرد.:
حذفیات حداقل با نمونه روسی با موتور ۱.۵ عبارتند از:
۱- حذف مه شکن در مجموعه چراغهای اصلی که به طرز فجیعی جایش خالی است و بجایش چیزی نگذاشتند و یک حفره هست
۲- حذف شیشههای دوجداره جلو که باعث میشود صدا کمتر به داخل نفوذ کند فعلاً فقط تیگو ۸ پرو مکس این ایتم را دارد ولی در روسیه ارزانترین اومودا سی ۵ هم این مورد را دارد :
۳- حذف پوشش آئرودینامیکی و صوتی زیر کل کف خودرو از بیرون یک جور پوشش سیاه پلاستیکی که رویش الیاف نمدی زده شده که بازهم وجودش باعث کم شدن صدا و بهتر شدن آئرودینامیک میشود.:
فقط شتاب در مسیر مستقیم درگی مهم نیست، حداقل زمان طی مسیر در پیست با پیچ و خم و سربالایی و سرپائینی مثل نوربرگریبنگ مهم است
سلام خدا قوت .در مورد جنس داشبورد و رو دری ها و کیفیت کابین هم صحبت کنید ک تکمیل بشه توضیحاتتون.با تشکر
کشکولی جان اجازه بدین با شما مخالف باشم. کمربند ایمنی تنظیم ارتفاع داره و این مشکل حل میشه. و اینکه پدرام اینقدر دستش بلند هست که از صندوق عقب هم ببره بیرون شما دنبال زیر بغل ماری به نظرم. با بیل تو این ماشین آپشن ریختن چه حذفیاتی؟
با سلام و احترام؛
تشکر از زحمتی که کشیدید فقط یک نکته و آنهم اینکه این خودرو بدترین ارگونومی برای افراد قد بلند را دارد، درست است که با دومتر قد راحت نشستید ولیکن صندلی کلاً رفته عقب و پدرام خان میتوانند دست چپ خودشان را از شیشه عقب بیرون ببرند و اینکه کمربند ایمنی روی بازوی پدرام خان است که خطرناک است و باید روی شانه ولی با فاصله از گردن باشد.
از حذفیات نمونه ایرانی هم چیزی نگفتید.
ممنون از بررس عالی تون. لطفا تیگو ۸ هیبریدی رو بررسی کنید